2019. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Rémisztő

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Néha megrémiszt, hogy akármit írok (legyen többesszám)-írunk az interneten, az rögtön megjelenik más oldalakon, illetőleg mindent naplóznak a nagyobb cégek, illetve más nagyobb "hatalom". Most nem speciel Google-ra akarok kitérni, mert azt mindenki ismeri, hanem névtelenül, és még nem is osztják meg a dolgokat, csak figyelnek. Google legalább valamennyi adatot visszaoszt nekünk, amit beszerzett tőlünk, de vannak olyan kutató robotok is, amik névtelenül töltik le minden egyes szavunkat/képünket/videónkat, amiket egyszer feltöltöttünk.
Oké, ne osszunk meg olyan dolgot, amivel visszaélhetnek, de akkor is. De mégis rémisztő egy kicsit, hogy van egy felsőbb "hatalom", aki folyamatosan figyeli minden lépésünket, mindig tudja hol vagyunk. És nem csak az interneten, hanem a való életben is.
Gondoljunk bele: elmész otthonról, nálad van a mobilod, rögtön tudják, hogy nem vagy otthon (cella információ). Térfigyelő kamerák mindenhol, amiknek enyhén szólva jó az arcfelismerő rendszere, és tudják már, hogy te vásároltál egy farmert a westendben. Persze ezt nem használják fel, csak ha valakit nagyon keresnek, nagyon utána akarnak járni, tehát picikét nyomoznak utána, akkor simán megtudják ezeket a épéseit, ami szar.
Megvagyunk figyelve. Ja, és itt az alap telefonlehallgatásról nem is beszéltem (5 évig megőriznek elvileg minden telefonlehallgatást, amit meg nem tudnak felhasználni, csak van - mint információ, ami sokat is érhet...)

Viszont, lehet tovább menni telefonos irányba:

Az új telefon, amellett, hogy továbbviszi a helymeghatározó és nyomkövető alkalmazásokat, amelyek folyamatosan továbbítják adatainkat a szolgáltatók és a kormány felé, már ujjlenyomat leolvasót is tartalmaz majd, ami rögzíti a felhasználó ujjlenyomatát, hogy azt a vásárlások jóváhagyásához és a telefon képernyőzárának feloldásához használja.

És ez még csak a kezdet! Miközben valószínűleg milliók maradnak továbbra is az Apple fogyasztói láncában és gondolkodás nélkül megveszik az új modellt, az NSA és a kormány magán kívül van az örömtől. Végtére is mi többre vágyhat egy orwelli kémkormány? Az embereket többé nem kell letartóztatni az ujjlenyomatvételhez, mert milliók teszik majd meg önszántukból, hogy azután az Apple és minden bizonnyal a kormány adatbázisaiban kössenek ki.

Aggodalomra azonban semmi ok. Ugyanaz a cég, amelyik a felhasználók valamennyi chat beszélgetését és személyes információját átadta a hatóságoknak az NSA PRISM programján keresztül, megígérte, hogy az adatok a legnagyobb biztonságban vannak.

Hogy a tech guruk és biztonsági szakértők másképp gondolják? Minek törődni ilyesmivel és elrontani a felhasználók örömét?

Amellett, hogy a fogyasztók bizalma mindenkori mélyponton van az Apple iránt, a cégnek az állami megfigyelőrendszerekkel fennálló kapcsolata miatt, az új „biztonsági” funkciók a valóságban igen sebezhetőek. Olyannyira, hogy a hekkerek hozzáférhetnek a hihetetlen könnyű célpontnak számító, nagymennyiségű ujjlenyomatot tartalmazó adatbázisokhoz.

Szóval… fel lehet-e törni a biometrikus azonosítást? Szinte biztosan. Biztos vagyok benne, hogy ha valaki rendelkezik az ujjlenyomat viszonylag jó minőségű másolatával, néhány alapvető eszközzel, bár lehet, hogy egy jó minőségű nyomtató is elegendő, hozzá tud férni az iPhone-hoz… A végső probléma pedig a biometrikus rendszerek esetében az adatbázis. Amennyiben a rendszer központosított, akkor egy hatalmas, biometrikus adatokat tartalmazó adatbázissal állunk szemben, ami sebezhető és feltörhető.”
Ahogy lépésről lépésre haladunk egy olyan világ felé, amelyben az elektronika alapja a biometria, egyre baljósabb valóságként nehezedik ránk Nagytestvér rendszere, aki kézen fogva vezet minket szép új világunk kémrendszere felé, amiről hűbéruraink váltig állítják, hogy nem létezik.

Vissza az internetes részre: Postolok valamit blogomra. Valamit elrontottam, vagy csak részeg vagyok, és hülyeségeket írok, ezért rá egy percre rögtön kitörlöm. Másnap szólt haver, hogy mit írtam, mert az utolsó mondatot nem tudta elolvasni az rss readerjéből. És az rss-ből is törlődött a post... Tehát 1 perc alatt egy letörölhetetlen adatot osztottam meg a néppel. Szar?
Ez a post csak azért született, mert tesztelem itt a lomtárban az rss-es xml-t, és kell valami hosszabbat írni, de azért a fenti dolog kicsit komolyabb is lehetne :D
De amúgy tényleg szar ez a mai helyzet. Valahol jobban megfigyelnek, valahol kevésbe, lényeg, hogy vigyázz... :) [csakegytanács]

Hozzászólások

(#1) zdanee


zdanee
(őstag)

Erre 10 évvel ezelőtt kellett volna gondolni, mielőtt az interneten prostituáltuk volna a magánéletünket ingyenes online szolgáltatásokért cserébe.

Zipit Z2 idomár - Samsung Galaxy S8 - Cube i7 Stylus - Pebble Time - Remix Mini 2G - GPD Win

(#2) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Net kiköttet, észak koreába menedékjogot kér. Ott majd nem hallgatják le a telefonod, mert nem lesz.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#3) Hieronymus válasza zdanee (#1) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem egészen.
Mert nem csak arról van szó, hogy bizonyos szoláltatások ellenértékeként információt adunk magunkról.
Csere nélkül is gyűjtenek adatokat rólunk.

Ha Jóska, Pista, Gedeon, egyszer meghívott az arckönyvbe, de te nem regisztráltál, véget kellene érni a történetnek.
De a facebook ismeri a neved email címed, IP címed. Jó eséllyel követni tud, mert szinte minden oldal automatikusan átdob hozzájuk, És még néhány másik helyre.
Ma már ott tartunk, hogy el sem kell küldeni a hozzászólást. Ha elkezded írni a posztot és később eldobod. megmarad a szolgáltatónál a szöveg, hogy kielemezhessék miért nem fejezted be.
Magyarul minden karakter leütését tovább küldi a szövegablak.

Nincs

(#4) zdanee válasza Hieronymus (#3) üzenetére


zdanee
(őstag)

Félig van csak igazad. A gyeplő tényleg kezd nagyon kicsúszni a kezünkből. De nem azért követ minket a textbox, hogy zsaroljon (egyenlőre nem továbbítja asszonypajtinak a privát üzeneteinket, a főnöknek a munkaidőben látogatott oldalak statisztikáját stb), hanem a hirdetésekért. És azért a hirdetésekért, mert ha ma évi $1-et kérnél a Gmailért (ami olyan alap dolog, hogy ha 1 órára leáll, még a híradó is bemondja, kb azon a szinten mozog, mint az ivóvíz), akkor te lennél a patás ördög és a tömeg elevenen sütne meg egy máglyán. Magyarán nincs más bevételi forrás, tehát ezt kellett csiszolni... Elkurvultunk, az interneten egy sajtburger árát sem vagyunk hajlandóak kifizetni olyasmiért, ami amúgy létfontosságú az mindennapi életünkhöz. Ezzel meg kell tanulni együtt élni, mert még mindig jobb, mintha a Gmail $1 lenne, a kereső $2, a Wikipédia $5 (vizsgaidőszakban $20), az index meg $xyz. Te is lehetsz ügyes, használhatsz reklámszűrőt, TOR Browsert, letilthatod a különböző közösségi oldalak beépülőit... de ha valamit azért kaphatsz meg ingyen, mert az cserébe a Facebook ismerőseid nevét beszipkázhatja, te is inkább kiadod az ismerősök adatait, mint 200 Ft-ot. Mert neked az ingyen van és ingyen jár.

[ Szerkesztve ]

Zipit Z2 idomár - Samsung Galaxy S8 - Cube i7 Stylus - Pebble Time - Remix Mini 2G - GPD Win

(#5) petipetya válasza Blindmouse (#2) üzenetére


petipetya
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

:C

(#6) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

Hehe, egészséges paranoia :D
Kár hogy alapvetően csak egy apple ellenes írás.

Words cannot express how much i don't care

(#7) sonar


sonar
(PH! addikt)

Túl sokat nézted a Célszemély sorozatot :DDD

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#8) petipetya válasza Syl (#6) üzenetére


petipetya
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ezt még én is így érzékeltem, pedig nálam nagyobb rabszolgája kevés van a Googlenek. :)

(#9) wody21


wody21
(fanatikus tag)

... pedig ennek a hatalmas "megvagyunk figyelve" (ugye ez így nem valami helyes?!) állapotnak több haszna van/lesz, mint amikor még sokkal egyszerűbben lehetett név nélkül, beazonosíthatatlanul "garázdálkodni" a világban.

Ha minden egyes ember tisztában lenne azzal, hogy a(z okos) telefonja/bizonyos igénybe vett szolgáltatásai/egyéb, ma már nem sci-fi eszközei által (szinte) folyamatosan követhető, megfigyelhető, identifikálható, -> akkor nem lennének betörések, gyilkosságok stb. (jó, ez nyilván nem ilyen egyszerű...)

Ebből következőleg lassan akár azt is mondhatjuk, hogy az lesz a gyanús, aki ezen, a ma már teljesen általánossá vált, bevett szokások ellen hőbörögve lép fel. :) Akik tisztességesen végzik dolgukat, azok legfeljebb megkapják a személyre szabott reklámjaikat, de ezután sem kell aggódniuk - mivel nem követtek el semmi kirívó, embertelen bűncselekményt.

(#10) zdanee válasza wody21 (#9) üzenetére


zdanee
(őstag)

Igen, ezt az érvet sokszor felhozták az USÁban az NSA kapcsán is, csak arról feledkeznek el, hogy a hatóságok, akik használják ezeket az adatokat szintén emberek, és nem csak hibáznak, de szándékosan vissza is élnek ezekkel az eszközökkel.
No nem Magyarországon, itthon akár bankot is robbanthatsz a zsebedben 13 GPS-el, okostelefonnal meg egy megafonnal, amin a TAJ-számodat és a személyi igazolvány számodat mondod be ötpercenként, még úgy sem képesek elkapni, mert ahhoz még az adószámod és a lakcímed is kellett volna. És ha most azt hiszed viccelek, akkor tévedsz :) [link]

Zipit Z2 idomár - Samsung Galaxy S8 - Cube i7 Stylus - Pebble Time - Remix Mini 2G - GPD Win

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.