2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Asrock Q1900B-ITX teszt, Linux és Windows alapokon

Írta: | Kulcsszavak: Asrock . Q1900B-ITX . MrDerekas . teszt . Linux Mint

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kérésre, vitalitásból, kísérletképpen készítettem egy tesztet. Igyekeztem ferdítés és kerekítés nélkül alkotni összképet a Q1900B-ITX alaplap teljesítményéről, felhasználói szemszögből, szem előtt tartva a fórumon felvetett kérdéseket.

Téma: Asrock Q1900B-ITX alaplap tesztelése átlagos felhasználás szempontjából


A konfiguráció:

Ház: Raidmax Atomic Black (valami gyönyörű darab ;) )
PSU: FSP 300-60EP(1) Bronze 80+
Alaplap: Asrock Q1900B-ITX
CPU: J1900 (integrált, négymagos celeron)
IGP: Intel HD Graphics (GPU: Bay Trail GT1, Process size 22nm, Transistors 392 million, Die size 177 mm2, Bus interface PCIe 1.0 x16, GPU clock 313Mhz, Boost clock 667Mhz, TDP 4 W, DirectX 11.0, OpenGL 4.0, OpenCL 1.2, Shader model 5.0, ... 20.032 GFLOPS, 313.0 MPixels/s, 1.252 GTexel/s)
RAM: Kingston 8GB DDR3L 1600MHz HyperX Impact Black HX316LS9IB/8 notebook memória
HDD: WesternDigital WD Scorpio 2,5" 160Gb SATA2
Rendszerhűtő: 12 cm-es gyári hűtője a Raidmax háznak, kék led világítással, alacsony fordulatra állítva BIOS-ban (Level 2, proci hőmérsékleti küszöb 65 fokig kitolva)
Rendszer: Windows 10 Professional x64 (a máig összes kiadott javítócsomaggal kiegészítve)
Rendszer 2: Linux Mint 18 "Sarah" - MATE (64-bit)
Internet szolgáltató: Telekom
Sávszélesség: 20Mb/s (Valójában ez maxon 18,87Mb/s mert a kiépített rendszer ennyire képes. Az más, hogy mint marketing olcsóbb volt a váltás a "20" megásra :) A valós letöltési sebességem maxon 1,8MB/sec)
(A mellékelt képek OneDrive link alatt vannak)

Kezdetben telepítettem a windows-t :) Aztán vártam itt-ott sokat, merthogy a luxushoz szokva már elfelejtem, milyen is az amikor hagyományos merevlemezzel dolgozik az ember s nem ssd-vel. Szóval számomra kicsit néha elmolyolva megtörtént a telepítés, majd az összes update telepítése. Semmi extra programot nem telepítettem, ami alapból benne van a rendszerben azt igyekeztem használni. Böngésző, szövegszerkesztő, codec csomag, ilyesmi az elmaradt.

Gépizzasztás amivel csak lehet:
Ugye cél a benchmarkolás lett volna, azaz számokban elmondani mit is tudunk ebben a méretben és felszereltségben. Mit ne mondjak, egy közepes képregény (rémregény?) volt minden egyes teszt. Nem tudom meddig is tartott, de jó sokáig igyekeztem kerülni a szemkontaktust a monitorral és az eredmény is ezt az érzést mélyíti bennem. Bár a Cloud Gate aránylag stabilan (laggolva, de folyamatosan, nagyobb megakadások nélkül) lefutott. A Sky Diver már inkább valami random akadásokkal esett meg. Megvallom kicsit belekavarodtam a tesztekbe és a készült képernyőképekbe, de igyekszem rendszerezni valamennyire.

Először is egy kép a friss és teljesen feltelepült rendszer feladatkezelőjéről. Az 1.99GHz-en járó proci itt alapból is megmutatja, hogy tud ő 2,39GHz-en is szorgoskodni.

Az első teszteredmény, egy 3DMark11 Advanced használatával.

Ezután jött a második benchmark a 3DMark11 Professional Edition személyében. Szerintem borzalmas eredmény született a gyári beállításokkal (Sky Diver), amint meg is jegyzi a szoftver: Invalid score! :D
A részletesebb eredmények pedig itt, némi rendszer infóval is.
A Cloud Gate beállításai és az elért eredmény.
Egy összetetteb rendszer info.

Ahogy a GPU-Z látja.
A Furmark benchmark eredménye (Egy mosolyt azért megérdemelt az általa beazonosított OS, mint Windows Vista :D )
Szőrös fánk mégegyszer a hőmérsékletekkel együtt.
Szőrös fánk és amit ki tudtam maxolni hőfokban vele.
720p youtube video alatti eredmények. Egyébként zökkenőmentes ment vele a 720p és 1080 is.
Közben miután nem vártam meg, hogy kiszellőzzön, visszahűljön a ház, szerintem kicsit magas eredmények születtek melegedés terén.
Több lapon böngészve, PH, Online hírportálok és YT melletti értékek.
Minecraft v1.8 - Telepítés gyors, a játék töltése már öregesebb. Komoly akadás respawn közben, valamint a beállítások módosításakor. A hirtelen mozdulatoknál van egy kis lemaradás, illetve mikor szétverünk valamit és az szétesik, a sok kis apró törmelék is lassítja a képet. Nyugis közlekedés és sprint akadásmentes. Véleményem szerint - úgy hogy nem játszom ezzel, nem is szeretem - egy elfogadható minimumon és teljes képernyőn játszható minőséget hoz a konfiguráció. Nyilván egy részletesebb grafikai beállítással ez gördülékenyebbé tehető. A gyerekeim tesztelték, a kérdésre pedig, hogy játszható-e: "Igen, játszható. Kicsit laggol, de játszható" :)

Linux Mint 18 Mate x64 Live
Itt az előkészületek tovább tartottak, mint maga a teszt, vagy próbaüzem. USB-ről meglepően gyorsan felállt a rendszer. Kép, grafika, rendszereszközök, LAN, stb - Ok! Az ösztönös Linux-al szembeni idegenkedésemet legyőzve tettem egy próbát ezzel a rendszerrel. Semmi extra igénybevétel, csak maga a rendszer próbálgatása. Semmilyen driver hiányát nem tapasztaltam így meg, illetve képekben a részletek:
Linux HW info
Linux system PCI
Linux system USB
Linux summary system info
Linux system 1, 2, 3, 4, 5
Linux VGA Compatible

Tapasztalatok:
Pendrive-ról film nézés ablakban és teljes képernyőmódban:
Betöltődéskor (első másodpercek) kis lag, de utána rezzenéstelen kép folyamatosan. Mondjuk a filmet a win beépített lejátszójával nem tudtam pozicionálni, gondolom a nagyon alsó classos pendrive miatt. A film Deadpool 720p. Az FHD verziót is vinné gondolom valami jobb minőségű hordozóról, vagy usb 3.0-ról. Esetemben a monitor miatt is feleslegesnek éreztem a fúhádé próbálgatását.
Youtube videók lejátszása FHD-ban akadásmentes, többfüles böngésző használatakor is.
Online hírlapok kissé nehézkesen töltenek be. (Erősen szubjektív(!), tehát az általam használt desktop géphez képest) A többlapos/füles böngészés gond nélkül megy. Meg azért a sok-sok weboldalba beépített flash csilivili cuccok is viszik a reakcióidőt.

Konklúzió:
A tesztelt konfig elsősorban NAS, FreeBSD, Linux disztibúciók futtatásához ideális (akár tökéletes) választás. Mindennapos átlag windows, vagy irodai felhasználásra is kényelmes megoldás lehet, ehhez mindenképp ssd ajánlott rendszermeghajtóként. Külön pirospont jár a tesztelésre igénybe vett rendszereknek, hogy teljeskörű driver támogatást biztosítanak a témának alapjául szolgáló alaplapnak. Minimális és egyszerűbb grafikus motorral rendelkező játékokhoz még használható, de semmi komolyabb teljesítményt ne várjunk az igp-től. Multimédiát kiszolgálja ugyan, de a komolyabb grafikai feladatokhoz már ajánlott egy közepes dedikált videokártyát is választani a konfigunkhoz, ha hasonló alaplapra építkezünk, de van benne PCIe slot a VGA-nak. Érdekes volt, hogy érzésre olyan, mintha a windows nem profitálna maradéktalanul a valós négy magból a J1900 processzorban. A linux alapon nyugvó rendszereknél nem volt érzékelhető olyan "elbambulás", mint a windows 10 esetében.
A passzív hűtésben kellemesen csalódtam. A magas környezeti átlaghőmérséklet dacára is bőven alacsony maradt a rendszer hőmérséklete. Átlagos terhelés mellett 41-42 fok, a benchmark tesztek alatt 56-58 fokot produkált. A maximális hőmérsékletet, minimum 20 perces gpu stressz teszttel tudtam csak elérni az alapon pörgő gyári venti és az atx táp ventijének együttes szellőztető teljesítményével. Szerintem ez nem egy extrém hűtés, sokkal inkább puszta ficsőr a világító 12cm-es venti. Tehát melegedés az nincs.

Részemről mindenképp ajánlott alaplap az Asrock Q1900B-ITX (és Q1900-ITX). Processzor-alaplap ár/érték arányban megkockáztatom, hogy verhetetlen intel vonalon. Erősen költséghatékony megoldás lehet, természetesen egy kompromisszumos felhasználás mellett. Rövidzár védelem tökéletes! (bütykölés mellett becsúszott a wd vinyó a ram modulhoz és azonnal lekapcsolt a gép, nem égett ki semmi!!!) A passzív hűtés teljesen rendben van. SSD-vel, és silent táppal szerelve, lassú gyári ventivel, tökéletesen csendes gép építhető belőle. A kompromisszumot hangsúlyozom ugyan, de egy esetleges szorult időszakban (mondjuk az asztali gépem meghibásodik) számíthatok rá windows-os, hétköznapi felhasználás szempontjából. Jó lett volna egy dedikált videokártyával is tesztelni a játék teljesítményt, de eszköz híján, pláne ami el is férne benne, ez elmaradt.

Köszönöm a megtisztelő figyelmetek!

Goór László

Hozzászólások

(#1) Falcon C.


Falcon C.
aktív tag

Köszönöm szépen a munkádat! :R

[Redmi Note 11] [Acer V3-574G-54T5]

(#2) MrDerekas válasza Falcon C. (#1) üzenetére


MrDerekas
addikt

Örülök, ha ez így megfelel :)
Biztos lehetne kicsit csiszolgatni rajta, de így is úgy kellett ellopnom rá az időt. Azért kevesebb, mint egy nap alatt sikerült összehozni :D Ebben még én sem hittem :)

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3) MrDerekas


MrDerekas
addikt

Javítás történt! Csúnyán elkerülte a figyelmem a gyártói specifikáció: - 1 x PCI Express 2.0 x1 Slot
Ennek tükrében értelmetlen ajánlanom hozzá a dedikált videokártyát. Tehát ez a konfig/alaplap ennyire képes grafikailag!!! Kéretik vásárlás előtt ezt figyelembe venni ;) (Ugyanis slot hiányában később sem fejleszthető ebben az irányban)

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#4) Polllen válasza MrDerekas (#3) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ettől még vga-t lehet mellé tenni. Szerintem a CPU nagyobb korlátot okoz.

Én pl Athlon 5350 mellé raktam 6850-t. Nem rossz, de egy Pentium G3220 is megeszi reggelire.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#5) MrDerekas válasza Polllen (#4) üzenetére


MrDerekas
addikt

Én ezt értem, de a fizika szab határt. Nekem is itthon van egy Sapphire 6850, de a nyák fogazásából le kéne pár centit flexelni, hogy beleférjen az x1 slot-ba. Ha lenne x16 slot rajta, már izzasztanám is a játékokkal, csak hogy lássuk mi a proci vége.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#6) Viktor77 válasza MrDerekas (#3) üzenetére


Viktor77
titán

Nem egészen. [link]. Vagy [link]. :)

Vagy..., de ezt inkább ne. :)

[ Szerkesztve ]

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#7) Polllen válasza MrDerekas (#5) üzenetére


Polllen
nagyúr

Tévedtem, csak a hosszabb sínbe illeszthető a rövid kártya, fordítva nem.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#8) Falcon C. válasza MrDerekas (#5) üzenetére


Falcon C.
aktív tag

Esetleg ilyennel? :)

[Redmi Note 11] [Acer V3-574G-54T5]

(#9) Polllen válasza Falcon C. (#8) üzenetére


Polllen
nagyúr

10k- t nem ér. Eladod a lapot, hozzáteszed a 10k-t és van jobb lap+CPU.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#10) F e Z o


F e Z o
veterán

Fogyasztási adatokra kíváncsi lettem volna. Ha van vagy tudsz szerezni egy fogyimérőt utólag beletehetnéd a cikkbe. Terhelés nélküli állapotban, filmnézés alatt, torrent alatt, maximális terhelésen mennyit eszik a konfig.
Csak azért érdekel, mert anno gondolkoztam, hogy routert vegyek vagy összedobjak egy ilyen konfigot, végül router mellett döntöttem.

H2O über alles!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.