2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Cubot S500

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Átugrotta a lécet, ez a CUBOT is 100%-ot teljesített! Pedig a vele szemben lévő elvárásokból sok volt, társai miatt...

Bevezetés, dobozolás

A harmadik Cubot, amivel PC - user kapcsolatot építettem ki, mind közül a legjobb. A második termékről (One Turbo) nem lesz teszt!

Nos, kezdhetjük azzal, hogy mivel is állunk szemben. Egy felsőkategóriás modellel? Hát, habár az alja, de ez már ott van. Márkát tekintve egy kínai cég, a CUBOT remekműve a készülék. A Cubot egy mára rendkívül széles körben ismert, sőt, elismert márka, annak ellenére, hogy egy fiatal cégről van szó. Mégis, már egy elvárt minőség van vele szemben. Ezen cég S szériájából az 500-as típusnévre hallgató modell van most a kezemben.

Külsőre nagyon hasonlít, sőt, konkrétan 1-1 mm eltéréssel megegyezik az X17s modellükkel, az X16-tal, és talán még akad 1-1 modell, melyekkel azonos, már a hátlapi biometrikus érzékelőt leszámítva. Az S550-es pedig habár így néz ki, és tudását tekintve sem komolyabb oly mértékben ennél (max. a PRO, ott hozzáadódik +1 giga a RAM-hoz), az mégis 0,5 collal nagyobb képátlóval rendelkező megjelenítővel van felszerelve. De ha már hasonlítgatás és első benyomás...

Doboz, és annak minden tartozéka

Kezdetnek nézzük a dobozolást. Egy rendkívül egyszerű, mégis ígéretes, sokat sejtető doboz. Szép kivitelezésben. Megemelve az egészet csak a teteje jön le, az alja és tartalma ott marad. Egyből farkasszemet nézhetünk a készülékkel, már ezen a matt áttetsző tokon keresztül. Nyilván, hogy mivel használtam a készüléket, hogy ezt a komolyabb hangvételű elemzést is meg tudjam csinálni róla, látható, az áttetsző tok kicsit leharcolt már. Habár szerintem viccnek szánták ferdeszemű barátaink, én ebben hordtam mindenhová és ez meg is látszik rajta.

A doboz tartalma továbbá egy SIM tű, egy kétkomponenses törlő szett, töltő, microUSB adatkábel és egy üvegfólia (Mi van Kína? Homokos a tengerpart? Ez a harmadik megrendelt készülék, melyhez előzetes szólás nélkül küldenek üvegfóliát. Nem panaszkodok, köszönöm szépen, de meglep, hogy minden készüléktípushoz van nekik). A doboz belseje rendezett, tetszetős. Most emeljük is ki a készüléket.

A további képek a Google Drive-on tekinthetőek meg a dobozról is, mert 13 MP-lel készültek, és bárhogy faragtam, a Logout képfeltöltő rendszere hol méretet, hol felbontást panaszolt, annyira pedig nem akartam széttörni a képeket. A Google Drive link a cikk végén található!

Kiemelve látható, hogy még egy tokban benne van. Ez egy szintén matt, áttetsző, de immár egy kemény műanyag tok, mely habár nem veszi körbe teljesen a készüléket, sőt, a képernyő alatt megállnak a peremei is, mégis elég strapabíró, és jól bírja a pofonokat, ezzel védve a készüléket. Ha ebből is kiemeljük, végre teljes valójában lehet megcsodálni. Így az első benyomás az, mintha egy mai Sony Xperia és egy iPhone 4-es úthenger lapította változatának volna a szerelemgyermeke. A második benyomás ugyanez...

A kemény műanyag tokról készült kép szintén a felhőben található.

Külső - hátlap

Anyaghasználat, méretek

Most nézzük meg kezdetnek kívülről. A készülék nem recseg, nem ropog, masszív. Ha ropogna, bajban lennénk. Ugyanis a készülék szendvicszsömléjének alja és teteje 3. generációs Gorilla Glass OGS (élei kerekítettek) plexi, a tölteléke pedig magnézium-alumínium ötvözet. Annak ellenére, hogy elöl-hátul üveg, középen pedig nehéz, emellett egy látszólag semmit sem érő tokban van benne, sokkal strapabíróbb, mint első ránézésre tűnik. Még mindig egyben van, pedig sikerült már egy-két komolyabb 'elejtés', ráadásul kivétel nélkül a minimum magasság 1,5 méter volt, kőlapra... Mindezzel együtt a készülék összvastagsága 7,6 mm, amiből a két plexi csak 0,6 mm-t tesz ki. A készülék masszív összetétele megérződik súlyán is, ugyanis a rögzített akkumulátorral együtt 167 grammot nyom.

Ha már mennyiség és méret, magassága 143 mm, szélessége pedig kereken 70 mm. Ezen adatokból is levehető, hogy a 16:9-es képaránnyal rendelkező, 5 colos megjelenítő mellett nincs vaskos keret. Ezen anyaghasználatot és összetételt megjegyzem, nem véletlen használják a korábban megemlített márkák termékeiken. Például, mert ezzel az anyaghasználattal az egész készülék használható hűtőként a belsőségek számára, hiszen ennek a szerkezetnek rendkívül jó a hővezető képessége.

A rendszer ikonjai... Nem éppen a legszebbek. Viszont a képernyő gyönyörű képet ad.

Külső áttekintés: mit mutat a hátlap?

Kezdjük azzal, mit mutat a hátlap. Ha alulról felfelé haladunk, legelőször a hangszórójában akadunk meg. Azzal is bal oldalt. A hangszóró szép és tiszta hangot ad, a hangerővel is jól gazdálkodik. Ez a hangszóró nyílás tekintetében pár milliméterrel kisebb az előlapinál, de ennek oka is van, melyre még ki fogok térni. Egyelőre maradjunk ennél: méretéhez képest hangosan kiabál, és azt tisztán teszi. A *****us érezhető mind a hangjában, mind a nyílásnál. Ha kicsit feljebb megyünk a hátlapon, horizontálisan középre helyezve, de még a készülék alsó szegmensében található kellően nagy betűkkel a márkajelzés, alatta kisebbel egyéb információk (modellszám, honlap, dizájn tervezés, stb.), telibe az Apple stílusban. Középtájt semmi, majd felette egy 0,5 colos átmérővel rendelkező négyzetet formáló ujjlenyomat-felismerő. Az olvasó szoftveresen (csak!) 10 ujjat képes rögzíteni.

Az olvasási és azonosítási sebesség mindössze 0,3 másodperc, ami gyors és kényelmes használatot tesz lehetővé. Az olvasó pontos, illetve ha be van kapcsolva, akkor a készülék alvó állapotában is aktív. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges a power gomb megnyomása vagy bármely más módja a képernyő felébresztésének, hanem elég csak az ujjunkat az olvasónak nyomni, és már fel is oldott a készülék. Az olvasó továbbá matt, illetve egy ezüstös fémkeret veszi körbe, a plexibe az olvasó rész enyhén süllyesztve van. Fentebb már csak baloldalt találhatók elemek, középről kifelé egy Flash LED villogó van, mely kapásból dupla (egymás alatt), előtte visszafojtó plexivel, ennek ellenére még így is vakító.

Tőle balra található a hátlapi, vagyis a főkamera. A kamera és a LED helyzete és egymáshoz viszonyított elhelyezése is lehetne 'koppintás', de ha belegondolunk, reális ez a forma. Azonban tény, hogy a Cubot rájött (ugyanúgy, mint az eddig említett két márka), hogy felesleget ne építsen a kamera köré. Azaz a kamera mellett nincs másfél centis felesleges keret, hatalmas kiugrások, stb. A kamera plexije egy síkban van a hátlappal (vagyis a nagy plexivel), és mérete nem haladja meg azt, amit a kamera igényel. A kamera 13 MP szoftveresen, de jól meg van oldva, így tényleg sokat ér a 'tuning' 8 MP-ről. FullHD videófelvételt 30 FPS-ben képes rögzíteni, gyors mozgásokkal csak akkor van baja, ha maga a készülék végez forgó mozgást.

De ilyen esetben még az emberi szem sem képes a tökéletes fókuszra. Egy jó fénykép elkészítéséhez (aki járatos a szakmában tudhatja), több dolognak kell, hogy együtt működjenek. Egy telefon kameráját illetően is két nagyon fontos tulajdonságnak kell lennie: a szoftveresen kalibrált felbontáshoz igazítva fizikális méretben mérve minél nagyobb optika, valamint ehhez viszonyítva szintén kellő méretű képfeldolgozó chip. Az optika, vagyis az érzékelő mérete adja meg, mennyi adatot képes 'látni', a chip szerepe viszont az, hogy ezt az adatot minél gyorsabban és pontosabban fel tudja dolgozni. Minél nagyobb ez az érték, annál részletesebb lesz a kép, illetve minél nagyobb a chip, annál élesebb lesz. A kamerák rekeszértéke azt mutatja, hogy mennyi fényt képes elnyelni. Minél kisebb az érték, annál többet nyel el. Ezt az értéket mindenki magának válogassa, hogy tudja, mit is szeretne leginkább fotózni. Ez az érték többnyire automatikusan állítódik egy bizonyos tartományban, azonban a profibb készülékek esetében ez manuálisan is állítható. A Cubot kamera tekintetében is elérte, hogy a felhasználóknak elvárásai legyenek vele szemben, így abszolút nem kellett csalódnom, hogy egy nagyon jó minőségű képdigitalizáló található benne, rendkívül jó és pontos fókusszal.

Mindaz, ami a hátoldalon található, a plexi alatt vagy éppen a kivágásaiban

Áttekintés az ötvözet részről

Ha a tetejét nézzük a készüléknek, ott egyedül egy 3,5 mm-es jack bemenet található, fehér díszítőcsíkkal körbevéve majdnem teljesen. A kimaradt rész teszi lehetővé, amit nem kellene eredetileg. A hátlap ugyanis ragasztott, mint az ilyen felépítésű készülékeknél szokott lenni, tehát elvileg nem levehető. Mégis kapni hozzá más színű hátlapot (fekete és fehér létezik csak a készülékből), és annak cseréjéhez itt lehet megbontani a készüléket. Alul található a töltő és OTG nyílás microUSB kivitelben középen, a készülék szélei felé fehér díszítőcsíkok, majd a jobb oldalitól jobbra a mikrofon található.

A mikrofon meglepően szép és tiszta hangot vesz fel, mind telefonáláskor, mint diktafonként vagy videófelvevőként használva a készüléket. A készülék bal oldalt nem kapott díszítőelemet, csak a felső harmad alján a hangerőszabályzó gombokat, melyek vékonyak és alig pár tized millimétert emelkednek ki a keretből. Jobb oldalt már más a helyzet. Felül egy díszítőcsík, alatta egy SIM tűvel nyitható tálca. A tálcára két dolgot helyezhetünk, ez felhasználói döntés. Ugyanis a készülék vagy dual SIM-es, vagy egy SIM és egy microSD befogadására alkalmas. A készülék alap 16 GB ROM-ját így további 128 gigával lehet gazdagítani. A készülék független, mindkét slot (micro és nano) képes 4G (LTE) hálózatra (igen, B20-ra is). Ezek alatt a power gomb lelhető fel, mely minden tekintetben kicsi és nem emelkedik ki jobban, mint a hangerőszabályzók.

A készüléket körbe díszítőcsíkok ékesítik (antenna). A gombok nem ugranak ki a keretből túlságosan.

Külső - előlap

Elölről pofásabb...

Elölről a készülék már teljesen más tészta. Felül egymás vonalában helyezkednek el a távolság- és fényérzékelők, melyek szabad szemmel nem kivehetőek, egyedül a képernyővédő fólia kivágása árulkodik róluk, mellette balra az előlapi hangszóró, és itt megállnék. Mint említettem korábban, ennek mérete majdhogynem nagyobb a hátlapi társánál. Az a helyzet, hogy telefonálás közben igencsak csökkentett üzemmódban dolgozik, viszont hívásnál... Ha a készülék kültérire vagy általánosra van állítva (nálam ugyanazok a beállítások), nem csak rezeg, és a leghangosabban kiabál, hanem aktiválja ezt a hangszórót is.

Tehát sztereó hatást képez és megduplázza a készülék hangerejét, hogy ezzel is jelezze tulajának a hívást. Tovább balra haladva a szintén szoftveresen tuningolt 8 MP-es előlapi kamera található, szintén jól lett megírva, így jó képet ad. Az objektív csak 5 MP méretű. Habár fókuszáló képessége nincsen, engem nagyon is meglepett, hogy milyen tiszta és pontos képeket lő. Habár ez csak szoftveres tényező, lehetőség van a két kamera egyidejű működtetésére, sőt, olyan fényképet is tud lőni, ami kameraállástól függően a nagy képbe beleteszi bélyeg formában a kicsit.

Továbbá kihasználva a hardvert, a kamera szoftvere képes 9 egyidejű képet akadás mentesen egyszerre megjeleníteni, a készülék effektjeivel ellátva őket. Fent több dolog nincsen, így ennél a készüléknél is búcsút kell mondanunk az értesítési LED-nek. Személy szerint engem nem zavar, de annak ellenére, hogy mégis a többség megköveteli, egyre több készülékből hagyják ki... Ha ettől a négy dologtól lejjebb megyünk, akkor a már említett 5 colos 16:9-es képaránnyal rendelkező HD (720p) megjelenítő fogad minket. A képernyő harmadik generációs IPS levilágítást kapott, így annak apróbb hibáját is tartalmazza, de ez nem róható fel a készüléknek.

A megjelenítő kikapcsolt állapotában koromfekete, alig vehető ki a szintén fekete keretből. Határozottan gyönyörű képet ad, az esetleges túlszínezéseket szoftveresen lehet kompenzálni alapból (monokróm is elérhető). Mindezt a már említett harmadik generációs Corning Gorilla Glass plexi borítja, 2.5D OGS lekerekítéssel. A további információk szerint van benne egy 5 pontos multitouch digitizer, egy Smart Wake funkció és ezen felül még egy HotKnot is. A képernyő alatt már csak a három érintőgomb található, mixelt szimbólumokkal.

Pár dolog alig kivehető szabad szemmel.

Belső, összegzés

Amit rejt

Nézzünk bele egy kicsit a hardverébe is. A lelke egy MT6735-ös MediaTek SoC, amely Quad-Core, 1,3 GHz sebességű magokkal ellátott 64 bites CPU. Elméletileg egy 32 bites Android 5.1 dolgozik rajta, de ennek ellenére a sebességen érződik a processzor mivolta. A készülék 2 GB rendszermemóriát kapott, mely a korábbi 1 GB RAM-os készülékemhez képest (hasonló paraméterekkel) egy tényleges háromszoros multitaskot adott. Az alap rendszer kb. 5-600 MB-ot eszik. A GPU tekintetében lenyűgözött. Habár csak egy harmadik generációs (ebben minden az) ARM-Mali T720-at kapott, a tesztek során kiakasztott. Ugyanis, amikor a HD (720p) 3D tesztet néztem rajta, a hang tökéletes volt, míg a kép laggolt. Kicsit, de laggolt. Viszont utána rámentem a FHD (1080p) 3D tesztre is... A hang még az előtt akadt, mielőtt kép jött volna. Viszont amikor a kép megérkezett, egy akadásmentes, finom mozgású 'filmet' láthattam. Ezt a részt magam sem értem teljesen... De ha valaki igen, akkor a GPU összetételéről meséljen helyettem a hozzá kapott ábra:

Végezetül a 64 bites Antutu Benchmark 32000-es pontszámról szóló bizonylatot adott a kezembe. Hozzáteszem, hogy ennyit az Octa-Core-os 1GB RAM-mal szerelt 8 magos GPU-val ellátott tabletem kapott. Illetve azt is hozzáteszem, hogy a Cubot nem fizette le ezt a tesztelőket a nagyobb pontszám érdekében, mint az eddig említett két márka, illetve ide még jön a Samsung (és más készülékeken az Apple is)! A készülék rendelkezik még 4.0-s Bluetooth egységgel, illetve GPS-szel. A Bluetooth biztos kapcsolatot létesít, 30 méterig semmi nem állhat az útjába, már ha a fogadó egység is elbírja ezt. A GPS rendkívül pontos helymeghatározással és mobilinternettel keresztezve. Ahol nincs hálózat (hegyekben), ugyan lassabb, de ugyanúgy megy a műholdak alapján.

Egy mondat a rendszerről

Habár szoftveresen tartalmaz sok olyan funkciót, melyet 5.1-es társai nem - az mégis csak a szoftver, ne menjünk bele.

Üzemidő, NE HAGYJ BÉKÉN!!!

... ordítja a készülék. Mármint az akkumulátor és annak töltése és merülése. Esküszöm, hisztisebb a telefon a 100 éves átlagnál... Bár általános, mondhatni az összes CUBOT termék ilyen. Egy 2700 mAh-s telepről üzemel, mely Li-ion összetételnek örvend. Nem a legjobb, de ez jutott, nem értem, miért nem használják a jól bevált polimert. Lényeg, hogy a készülék nem tűri, ha nem használják. Konkrétan két nap alatt önmerülésbe bocsátkozik, és kikapcsol. Amennyiben pedig használod, úgy elmehet egy töltéssel 3-4 napot is, használattól függően.

Folyamatos 4G mobilnet használattal egy nap alatt lemerül, wifiről azonban kell 2 nap hozzá. Internetezés nélkül, konkrétan minél többet nyúlsz hozzá, annál tovább megy. Ez nem annyira tiszta nekem sem. Gondolom, nem szereti, ha nem piszkálod... Töltés ügyben főleg hisztis - mint összes márkatestvére. Ha saját kábelével a saját hálózati töltőjével töltöd, akkor 2 óra, és maxon van. De ha más töltőjét adod neki...

Egyedi rekordja 9,5 óra volt USB-ről, Samsung töltő azért képes volt 3 óra alatt 50%-ig felvinni, de tovább nem volt hajlandó töltést felvenni a készülék. Mondhatni, márkahű :) (már önmagához). Tanulság? Vidd mindig a töltőjét. Egyedül, amivel normális kapcsolatot tud létesíteni, az az útitöltő. Azzal semmi baja. Lassan, de tölt. E tekintetben a készülék pontosan megegyezik eddigi tapasztalt modelljeimmel, név szerint GT99 és One Turbo nincs teszt.

Hasonlítás, végeredmény

Összegezve az egészet, egy jól összerakott, masszív készülékről van szó. Ezzel a tudással, és hogy ezt ki is tudja használni, a közel 40.000 forintos ár szerintem teljesen komolytalan. Hiszen nincs a készülékben felesleg, és durván odavág. Egy S7-es Galaxy-val vetettem össze több szempontból is, talán egyedül a multitask volt, amiben a Samsung többet bírt (ehhez hozzá kell tennem, több S7-es tulajtól kaptam azt a visszajelzést, hogy az S6-os nyomába sem ér). Kamera minőségben lemosta a színről, a Cubot összevethetetlenül jobb képet készített.

A készülék egyedüli hátulütője talán a súlya, mert nem minden körülmények között élvezetes, ha 167 gramm húzza le a nadrágunkat. Habár ezért az árért ajándék a készülék, én nem adnék ki ennyit ajándékba :) Bár erősen attól függ, kinek, de ez ugye szubjektív... Mindenesetre egy nagyon jó készülékről van szó, többször csalódtam kellemesen, annak ellenére, hogy Cubot, és korábbi tapasztalataim alapján igencsak magasra tettem azt a lécet...

Ígért információk

A képek eredeti minőségben itt tekinthetők meg. Ugyanott vannak még a készülékkel lőtt tesztfotók is. Amin a készülék szerepel (ergo nem vele lett lőve), azon képeket egy Doogee Titan 2 prezentálta. Az összes képhez elmondható általánosan: érdemes nagyítani, és megnézni a részleteket!

Hozzászólások

(#1) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Egy felsőkategóriás modellel? Hát, habár az alja, de ez már ott van.

Ezt nem tudom értelmezni egy MT6735-ös 2 giga RAM-os készüléknél. Valamint azt sem, hogy szerinted ez a Cubot szebb képeket csinál az S7-nél (vagy ez csak félresiklott az írásnál és fordítva kéne érteni?). Az írás maga nem rossz, bár erős elfogultság érződik a telefon iránt.

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#2) Huroq


Huroq
senior tag

Ezt a kamerát egy S7-hez hasonlítani egész nagy tulzásnak érzem.
Szerintem a nyomába sem ér, főleg ha megnézem az eredeti képeket amiket felöltöttél.
Sajnos az írás stílusa sem igazán fogott meg, de ez egyéni.
Ettől függetlenűl sok sikert az írásokhoz.

(#3) Mr. Y


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

A Quad-core-os 64Bites SoC-al rendelkező 2GB RAM-os készülék nem tartozik már a középkategóriába. Lehet, év végére már oda fog, de az írás eredetileg még tavaly nyáron készült.
Az S7-re térve; Kamera szempontból amennyivel többet ad az S7 az értékelés egyik oldalán, annyit vesz el a másikból. A Cubot képei élesebbek, az S7-é részletesebbek. Az egyik nappal lő jobb képet, a másik szürkületben. Számomra a pozitív szempontokban a Cubot jeleskedett.
Cikkeim stílusa is tükrözi, hogy írásaim szubjektívek!

[ Szerkesztve ]

But who is watching the guardians?

(#4) Csapoati válasza Mr. Y (#3) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Az MT6735 egyértelműen alsó kategória (sőt, lassan már inkább belépő), a közép az valahol Helio P10-nél és X10-nél kezdődik. 2 GB RAM pedig megint csak alap már az alsó kategóriában (pár belépő szintű cucc maradt 1 gigán csak). Tavaly még rá lehetett volna mondani erre a hardverre, hogy az alsó kategória felső fele, vagy a közép legalsó része. A kamerát meg nem értem, az S7 szerintem nem lehet rosszabb a Cubotnál szinte semmilyen tekintetben, de kamerában főleg nem (Cubotot még nem fogtam a kezemben, sem ilyet sem másmilyet). Mondjuk az S7 képei szerintem is lehetnének jobbak (főleg az S6 után...), és a Cubot pedig meglepően jókat készít a kategóriáján belül (megnéztem eredeti méretben is őket), de ettől még nálam az előbbi képei szebbek. Ettől függetlenül talán mehetett volna címlapos írásnak, oldalakra tagolással meg még egy kis plusz infóval, mert maga a készülék és a márka érdekes.

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.