2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Valaki tapasztalt csillagászat terén? Kellene alkotni egy fiktív rendszert.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv nép!

Dolgozunk egy játékon, ahol az alapkoncepció az, hogy a világ alkotásában részt vevő két istenség az égboltra lett száműzve hold formájában - a mitológia szerint, persze. Volt itt egyéb kavarás, de a lore-t nem szeretném azelőtt lelőni, mielőtt teljes nem lenne. Eléggé a részletekbe megyünk, még saját nyelveket is alkottunk a játékhoz, ami nehezen vonható bármilyen földi nyelvvel párhuzamba.

Mindenesetre, az égbolton levő holdak száma viszonylag egyedinek mondható, igazából az Elder Scrolls széria Masser és Secunda párosán kívül más nem ugrik be (és ott is, Secunda a Masser holdja).

Amiben kellene segítség, az kialakítani a rendszer kozmológiáját. Régen (jó régen) meg voltam bolondulva a csillagászatért, 14 évesen fejből felsoroltam minden egyes bolygó holdját, keringési idejét, naptól mért távolságát, stb - tíz évesen apám egyik csillagász ismerősével keveredtem vitába konstruktív eszmecserébe és csak nem emgedtem az igazamból. Hogy mi volt a téma, az a múlt homályába veszett, csak annyi maradt meg, hogy addig fajultunk, hogy elővett egy könyvet, hogy az legyen a bíránk - és nekem lett igazam. Bólintott, "neked volt igazad", kezet fogott velem és odaadta a könyvet, ami akkor ért 12.000Ft-ot. Ez a tudás sajnos megkopott mára.

Tehát, ki kellene egy olyan rendszert alakítani, ahol a holdak koncepciója az alábbi: az egyik hold többségében nappal is jól látható, a másik hold közel a nap síkjában mozog és csak éjszaka van az égbolton. Méretben lehetőleg azonosak legyenek, mármint ahogy a bolygó felszínéről látszódik.

Előre is köszi mindenkinek! :R

Hozzászólások

(#1) joysefke


joysefke
(PH! kedvence)

Tehát, ki kellene egy olyan rendszert alakítani, ahol a holdak koncepciója az alábbi: az egyik hold többségében nappal is jól látható...

Hát ez így elég nehezen fog összejönni, ugyanis a bolygó atmoszférája miatt a bolygó nappali oldalán a nap fénye szóródik az atmoszférában és ez a szórt fény elfedi a hold "fényét". (hold fénye: a nap sugarai a holdról visszaverődve)

1,
Na most akkor vagy nem lesz a bolygónak atmoszférája

2,
vagy egy nagytömegű közetbolygó lesz, aminek vékony az atmoszférája a vékony atmoszféra (feltételezéem szerint) kevésbé fogja szórni a fényt

3,
Esetleg kitalálod, hogy a holdnak önnálló fénye van. Itt egy példa:
Ez a hold több százezer évvel ezelőtt egy egyszerű hold volt ami a bolygó nap körüli keringési síkjában keringett a bolygó körül, de egy hatalmas, a saját méretével megegyező kisbolygóval ütközött, az ütközés a keringő tömeget új pályára helyezte majd ez a törmelék (százezer évek alatt) egy holddá állott össze, amely még mindig izzik és ezáltal önnálló, erős fénye van. (persze ez éjszaka is világítana és feltételezhetően elnyúlt pályája lenne)

______

a másik hold közel a nap síkjában mozog és csak éjszaka van az égbolton

úgy érted, hogy ez a hold a bolygó nap körüli keringése által kijelölt síkban mozog.

J.

[ Szerkesztve ]

(#2) Mister_X válasza joysefke (#1) üzenetére


Mister_X
(PH! nagyúr)

Ott borul az elméleted, hogy a mi holdunk is látható nappal, ha épp olyan helyen van, a reggeli órákban (6-11) biztos. Ha a hold közelebb van, mint a miénk, akkor a visszavert fénynek nem kell annyit utaznia és a felszínét is boríthatja olyan anyag (víz- vagy metánjég vagy egy fiktív kristály), ami jobban veri vissza a napról érkező fénysugarakat.

A kitalált világ bolygójának (neve még nincs), meg lehet olyan összetételű a felső atmoszférája, ami kevésbé szűri ki a megfelelő spektrumú fényt és a rendszer napjával is lehet bíbelődni. Elég sok skálát lehet tologatni, az Elder Scrolls Nirnjének felszíne is 11x kisebb a számítások alapján, mint a Földé.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#3) joysefke válasza Mister_X (#2) üzenetére


joysefke
(PH! kedvence)

Azt írtad , hogy nappal is jól látható...

(#4) Mister_X válasza joysefke (#3) üzenetére


Mister_X
(PH! nagyúr)

Jó, relatívan kell érteni mindent. De ugye a mi holdunk is ltszik nappal - a lényeg, hogy a mitológiához mérten az egyik hold gyakrabban látszik nappal (de este is), míg a másik nem.

A fentivel kapcsolatban kellene keringési idő, méret, távolság, miegyéb. Nem tudom, hogy van-e program tesztelni az ilyesmit.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#5) 7


7
(PH! addikt)

Universe Sandboxra ránézhetsz, a mozgással kapcsolatos dolgokban segíthet.

(#6) joysefke válasza 7 (#5) üzenetére


joysefke
(PH! kedvence)

ez early access...
Próbáltad, müxik rendesen?

[ Szerkesztve ]

(#7) Mister_X válasza 7 (#5) üzenetére


Mister_X
(PH! nagyúr)

Az ötlet amúgy jó, csak ami nekem kellene, egy "sky vision", ahol a felszínről/magaslégkörből meg lehetne nézni az eget és tooltip segíthetne jelölni az égbolton levő objektumokat és azok pályáit.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#8) 7 válasza joysefke (#6) üzenetére


7
(PH! addikt)

Nekem nem volt vele dolgom, sosem voltam odáig ezekért. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.