2024. április 12., péntek

Gyorskeresés

Windows 10 az én szemszögemből

Írta: | Kulcsszavak: windows 10

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aki olvasta a témában adott hozzászólásaim, pontosan tudhatja, hogy enyhén szólva sem rajongom a Windows 10-es rendszerért. Az ASUS G551-es gépemen kiválóan elketyegett a Windows 8.1 Update rendszer, pár apróságon kívül semmi problémám nem volt vele, nem is igazán lett volna miért váltanom. Azonban hár hónappal ezelőtt elérkezettnek láttam az időt vasat cserélni, a G551 helyére egy G752 került, a Windows 8.1 helyét pedig egy Windows 10-es (1709) rendszer foglalta el, tekintve hogy normálisan más Windows-rendszer nem lett volna rátehető.

Használtam én korábban is Windows 10-es rendszert, nem is keveset, hisz mint IT-szakember nem igazán tehettem meg, hogy mellőzzem Redmondék legújabb (egyben utolsónak mondott) üdvöskéjét. A fejlődést így nagyjából követni tudtam, és be kell ismerni, hogy a hulladék RTM verzió után sorjába érkeztek az új rendszerek, amik egyre több sebet gyógyítottak a nem kevés sebből vérző kezdeti verzióból.

Szóval február elejét írunk, a gépben már bent csücsül a Samsung 960 EVO SSD-je, indulhat a telepítés. Nem is kell mondanom, hogy a Windows 10 egy i7-es vassal és egy ilyen háttértárral rekordidő alatt összeszedte magát, szerintem fél óra alatt már fel is tolta a drivereit, kezdődhetett az okosítás: telemátria kitakarítása, Candy Crush és hasonlók száműzése (mostanra már a logójának látványától is megszalad a pulzusom), szokásos Explorer-tweakek. És persze nem feledkeztem meg a jó öreg Windows Update-ről, aminek működéséről annyi csodálatosat hallottam az ismerősöktől. Pro verzióról szólva előkaptam GP editort (magyarul: csoportházirend-szerkesztőt), és elsőként megtiltottam a frissítések auto. letöltését és telepítését. Ennél fontosabb volt, hogy kikapcsoljam az auto. újraindítást, amelynek kitalálójának felmenőit bizonyára emlegették rendesen világszerte. De semmi gond, beállítottam mindent amit kellett, indulhat a valódi munka.

Tudni kell rólam, hogy egy Windows-telepítés nálam simán eltart egy hétig. Persze nem azért, mert a bitek dial-up kapcsolaton keresztül csordogálnának, és valljuk be őszintén, hogy a vasam sem gyenge, de mire az ember a 3 szinkronizációs klienst, a 4 IM klienst, a virtualizációs eszközöket és a fejlesztő eszközöket is belövi (és nem beszéltem a játékokról, meg a munkához szükséges egyéb eszközökről), nos az nem kevés munkaóra. Nincs ezzel gond, az ember félévente/évente egyszer megcsinálja, aztán nincs vele szenvedés.

Azaz nem lenne vele szenvedés. A nyűgök az első telepítéssel elég hamar elkezdődtek: egyes frissítések csak nagy unszolások árán akartak felkúszni, és az egész rendszer egy picit rozogának tűnt. A pontot az i-re az tette fel, amikor egy frissítés a zárképernyőmet feketére változtatta, én pedig a legjobb erőfeszítéseim ellenére sem tudtam visszaváltoztatni azt. Sebaj, erre van a rendszer visszaállítás, elindítom, 45 perc (!!) múlva újraindul, és kampec. Szó szerint, kékhalálon kívül mást nem volt hajlandó magából kiadni. A szokásos körök végigfutása után (indítási varázsló, rendszer visszaállítás visszavonása, sfc, stb.) elkezdtem újrahúzni a nulláról a gépet. Megint.

Persze tanulva az előzőekből, a felrakott, és kicsit belakott új Windows-példányról csináltam egy lemezképet, mert nem lett volna örömteli a mosolyom, ha ezt a mókát harmadjára is végig kellett volna játszanom. Nem kellett, az említett telepítés azóta is szépen futkorászik.

És akkor 3 hónap Windows 10-használat után lássuk a tapasztalatokat pontokba szedve:
1. Windows Update "öntudatra ébredése": A legdühítőbb hibája a Windows 10-nek. Igazán hálás lennék, ha a csoportházirendet tisztelné a frissítési ügynök, mert nem egyszer fordult elő, hogy egy kávészünet után a 4 futó VM-ből kerek nulla lett (volt hogy ráadásul AD DS promotion folyt, mondjuk úgy, hogy nem díjazta a Windows Server 2016 a gazdarendszer ilyesfajta mutatványait).
2. Vezérlőpult vs. Gépház: Jó lenne, ha valamelyiket száműznék végre. Nem érdekel hogy melyiket, de hogy keresgetnem kell, hogy melyikbe mit találok meg, szerintem nonszensz.
(jöjjenek a pozitív dolgok...)
3. Értesítési központ: átvezetve a témát a rosszból a jóba, az értesítések kezelési módja javult. Pozitívum hogy megjelent az értesítési központ, viszont a legacy appok képesek érdekes dolgokat produkálni e téren.
4. Kinézet: Ez a rendszer szép. Szerintem legalábbis nagyon pofás rendszerről beszélhetünk. Persze ez szubjektív, de az embernek 4 év 8.1 után felüdülés volt.
5. Modern appok kezelése: A modern appoknak és a csempéknek végre megvan a maga helyük. Bár én a Start menüből száműztem a csempéket, simán el tudnám képzelni magam használatuk közben is, és a modern appok is sokkal inkább a rendszer részét képzik. Mondjuk a Windows 8.1 e téren nagyon elcseszte a dolgokat, annál nem volt nagyon nehéz dolog jobbat alkotni.
6. Kereső: A Windows 8.1 keresőjénél jobbnak érzem, de bőven lehetne rajta javítani még. Ettől függetlenül szerintem ez egy pozitív dolog, csak így tovább.
7. Skálázás: Majdnem kihagytam, pedig ez iszonyat fontos. Bár alapvetően nincs rá szükségem, a 4K-s monitoromnál (de csak ennél!) nagyon kellett. Le a kalappal a Microsoft előtt, a per display skálázás és alapvetően a skálázási funkciók is végre normálisan működnek még akkor is, ha lehetne még bőven rajta mit csiszolni.

Egy szó mint száz: a 1709-es Windows 10 már egész használható. :K

Hozzászólások

(#1) IO.sys


IO.sys
őstag

Hali! Szintén zenész. Azóta kijött vagy 4 nagy frissítés és nagy vonalakban elmondható, hogy egyre jobb és jobb. Az idegesítő, hogy a rendszerfájlokat is nyílván újrapakolja, mi pedig használunk 6 customot.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#2) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Valahogy a W10-et már szokás utálni, pedig lehet bennem a hiba de semmi baj nincs vele. Stabil, gyors. Most marhaságai minden rendszernek van. Olvasom ėn is hogy sokan szívnak vele amit nem igazán ėrtek. Persze lehetnek extrém esetek, na meg aki játszik stb kėnytelen ezt a rendszert használni.

(#3) domos


domos
senior tag

Milyen verzió van a gépeden? Pro/Enterprise/Education/LTSB?

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#4) dugo_


dugo_
veterán

A korábbi Winek is 2-3 év alatt forrtak ki, ma már vállalható a 10. Az elején nem volt.

(#5) domos válasza dugo_ (#4) üzenetére


domos
senior tag

Úgy érzem hogy ez függ a hardvertől is, én első naptól kezdve használom, és semmi gondom nem volt vele eddig.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#6) Tamás88 válasza domos (#5) üzenetére


Tamás88
őstag
LOGOUT blog (1)

Mint ahogy nekem se. (na ilyenkor szoktak jönni olyan emberek, akik lehurrogják azokat, akiknek tökéletesen megy)

(#7) cinemazealot


cinemazealot
addikt

Mostanáig vártam a Windows 10-zel való tűzkeresztségemmel, végül múlt hónapban telepítettem szintén a 1709-es kiadást. Alapvetően egy játékra szánt gépet állítottam össze vele, a felhasznált (már meglévő és frissen beszerzett) alkatrészek és a kívánt (szintén most beszerzett) játékok árait tekintve így jobban jöttem ki, mint bármelyik konzol platformmal.

Annak ellenére, hogy vannak apró idegesítő dolgok, amik a legutóbb általam használt Win 7 óta újra kell tanulnom (pl. Gépház), alapvetően azért rendben teszi a dolgát és a játékok is pöcc-röff futnak.

Egyetlen dolog dühít, de nagyon, az az, hogy mivel én optikán terveztem átvinni a hangot a gépről a tőle relatíve nagy távolságban (~6 m) lévő erősítőre, így alapértelmezésben csak sztereó játék hangom van, még ha az adott játék többcsatornást is produkálna. És míg korábban volt erre megoldás a Dolby Digital Live és DTS Connect eljárások általi valós idejű hangkódolás révén (megfelelő hangkártyával), ezek egy tavalyi frissítéssel kikerültek a Windows 10 támogatásából, és ma már csak 1-2 olyan (persze drágább vagy alaplapi) hangkártya létezik, ami valamilyen gyártó-specifikus hekkel képes működni (ha képes egyáltalán). Hiába tehát az új gép, új játékok, új DDL kompatibilis hangkártya, az egyébként térhatású játékhangokat -- köszönhetően az MS-nek -- már csak sztereóban élvezhetem. Marad a kurva hosszú HDMI áthúzása a szoba közepén (mert ugye a vastagsága miatt az a fali csövezésbe már nem húzható be), hátha úgy ki tudom belőle erőszakolni a térhatású hangot.

[ Szerkesztve ]

(#8) mbalint987 válasza domos (#3) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Windows 10 Pro (1709). A 1803-nak adok még pár hetet, hadd forrjon csak ki.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#9) Zicokuka válasza mbalint987 (#8) üzenetére


Zicokuka
senior tag

Eddig azzal sincs gond,beválaltam a kockázatot :)

Hw függő is a Win az egyėrtelmű, bár más vas volt alatta akkor se volt gond. (giga lap, most meg Asus) Igaz csak kėk procis gėpem van.

(#10) domos válasza mbalint987 (#8) üzenetére


domos
senior tag

Jobb lenne ha váltanál Enterprise verzióra szerintem, főleg ha tényleges munkát végzel a gépen. Nekem otthon Education van, ami kb. ugyan az mint az Enterprise, és sosem volt még ilyen gondom vele.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.