2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Mobilunk társunk vagy rablónk?

Írta: | Kulcsszavak: Mobil . kommunikáció

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Héten két prof beszélgetését hallgathattam végig egy kihalt vízhangos folyosón ami nem szólt másról, mint maga a mobilókról és azok gyakorlati szerepük a világban.

Ez engem is elgondolkodatott hiszen a mobiltechnológia jelentős hatással van az emberek életére a jelenben és valószínűleg a jövőben is folytatni fogja ezt.
Az emberek számára a mobiltelefonok sokkal többek, mint pusztán kommunikációs eszközök. Az okostelefonok lehetővé teszik számunkra, hogy hozzáférjünk az internethez így gyakorlatilag bármihez, információkat keresünk, szórakozzunk, vásároljunk és még sok más tevékenységet végezzünk.

Az okostelefonokat különböző korú emberek használják szerte a világon. Széles körben elterjedtek és sokféle felhasználási céllal használják őket. A fiatalabb generációk általában aktívabbak a mobilhasználatban, míg az idősebbek közül is sokan élnek a technológia nyújtotta lehetőségekkel. Nem lehet egyetlen konkrét emberi csoportot megnevezni aki nem használja eme eszközöket, mivel a mobilokat különböző korú, nemű és érdeklődésű emberek is használják.

De mire is használjuk ?

Kommunikáció: Gyors és globális kommunikációs lehetőségek. Így szétszakadtt családok akik más-más országokban vagy államokban vannak, könnyedén tudják ápolni szoros családi kapcsolatukat.
Hozzáférés az információhoz: Az interneten keresztül bármikor hozzáférhetünk széles körű információhoz. iskola, rendelések, időpontok, árak, elérhetőségek stb-stb.
Szórakozás: Videók, játékok, zene és más szórakoztató tartalmak bősége elérhető.
Társadalmi kapcsolatok: A közösségi média és az üzenetküldő alkalmazások segítségével könnyen tarthatjuk a kapcsolatot más emberekkel.
Navigáció: Mobilalkalmazások segítségével megtalálhatjuk az útvonalunkat és navigálhatunk ismeretlen helyeken. Kiránduláskor mindig jól jön nem igaz?
Munkavégzés: Az üzleti tevékenységek hatékonyabbá válnak a mobilok segítségével, a távoli munka pedig lehetővé válik. Főleg ha csak belegondolunk, mekkora segítség volt Covid idején.
Kreativitás: A mobilok számos alkalmazásának köszönhetően az emberek fotókat, videókat szerkeszthetnek, kreatív tartalmakat hozhatnak létre.
Banki ügyintézés: A mobilbanki alkalmazások révén egyszerűen intézhetjük pénzügyeinket, átutalásokat hajthatunk végre. Legfontosabb az, hogy mind ezt sorbaállás nélkül.
Egészségügy: Az egészségügyi alkalmazások lehetővé teszik az egészségi állapot nyomon követését és egészségügyi információk elérését. Mindenhez okoskarkötők vagy órák is társulnak.
Vásárlás: Online vásárlásokat tehetünk a mobilokon keresztül, gyors és kényelmes módon.
Szerintem ezt pedig nem kell ecsetelnem miért is kényelmes.

A jövőben további technológiai fejlesztések várhatók a mobilok területén. Az 5G hálózat elterjedésével például sokkal gyorsabb internetkapcsolatot élvezhetünk, ami új lehetőségeket nyit meg a tartalomfogyasztás a virtuális valóság és az okos otthonok terén is, de számos más területen is.

Az intelligens asszisztensek és az automatizált feladatok tovább fejlődése szintén előrelátható, amelyek még inkább beépülhetnek mindennapi életünkbe. Ez magában foglalhatja például az okos otthonrendszerek vagy az orvosi eszközök irányítását, elektromos rendszerek különböző működési ciklusának vezérlését, befolyásolását.

Úgy gondolom, hogy ide sorolhatnám a műholdas kommunikációt is, de leginkább az AI-t ami egy új eddig csak elképzelésekben és távoli jövőben elgondolt csodatechnológiai vívmány ami egy új generációs segítség nyújtásra kihegyzett svájcibicska lett kezünkben.

Feltehetnénk a kérdést, van akkor egyáltalán negatív oldala?

Szubjektív, de még mennyire, minden ember másképpen éli ezt meg.
-Vanna olyanok akik tudják, de nem szeretnének belegondolni.
-Akik tudják de elfogadják azt.
-Meg akik tagadják.

Függőség: A mobiltelefonokhoz való túlzott ragaszkodás és függőség kialakulása egyre gyakoribbá válik. Ez befolyásolhatja az emberek életminőségét, társas kapcsolatait és produktivitását.

Egészségügyi problémák: A hosszan tartó mobilhasználat, például a képernyő nézése, a helytelen testtartás és a túlzottan erős szemterhelés negatívan befolyásolhatja a testi egészséget, például hátfájást, szemszárazságot és alvászavarokat okozhat.

Szociális izoláció: Túlzott mobilhasználat esetén az emberek hajlamosak elszigetelődni a valóságos társas kapcsolatoktól. Az élő interakciók és az arcfelismerés hiánya csökkentheti az emberi kapcsolatok minőségét.

Koncentrációs nehézségek: A folyamatos értesítések és a mobilok által nyújtott állandó elérhetőség megzavarhatja a koncentrációt, különösen munka vagy tanulás közben.

Biztonsági kockázatok: A mobilok által nyújtott online kapcsolatok és szolgáltatások adatainak visszaélése, a kiberbűnözés veszélye és a személyes adatok védelme problémákat jelenthet.

Időpazarlás: A mobilokon található számtalan alkalmazás, játék és közösségi média lehetőség időrablóvá válhat, amely elvonja az emberek figyelmét fontos feladatoktól vagy tevékenységektől.

Alvászavarok: Az esti mobilhasználat, különösen az ágyban való telefonozás vagy képernyőnézés, megzavarhatja az alvási ciklusokat és vezethet álmatlansághoz.

AI-al egy új csalási forma, persze ennek vannak megoldásai, ha az eszközöket az óra elején az oktató mindent összeszedi. (Bár a mai világban ez nagyon nehezen kivitelezhető) .
De van mindig egy második eszköz, egy újabb telefon, okosóra stb-stb.
Ehhez társuló azonnali megoldások, ha azok jók! Nem is olyan rég volt egy cikk ami leírta, hogy az egész osztály egységesen rossz választ írt le a dolgozatra, mert az Ai nem megfelelően kommunikálta le nekik a helyes választ.

De nézzünk meg egy másik szemléletet is.

:

Belegondoltatok, mi lenne ha maga a mobil és a hozzátartozó mobiltechnológia átalakító "ereje" nem jött volna létre?

A világ mobil nélkül jelentős változásokat eredményezne az emberek mindennapi életében. A mobiltechnológia nagymértékben átalakította azt, ahogyan kommunikálunk, információkat keresünk, szórakozunk és üzleti tevékenységet folytatunk. Ha nem lennének mobiltelefonok, néhány lehetséges hatás lenne:

Kommunikáció nehézségei a mobilok nélkül a távolsági kommunikáció nehezebbé válna. Az embereknek vissza kellene térniük a hagyományos telefonszolgáltatásokhoz, például a vezetékes telefonokhoz vagy a közösségi központokban található nyilvános telefonokhoz. Akik 90-es évek gyermekei vagy akik régebben születtek, talán nem is lenne idegen számukra, csak visszaszokást igényelne, amit nagyon furcsa lenne.

Információhoz való hozzáférés korlátozása a mobilok lehetővé teszik, hogy bárhol és bármikor hozzáférjünk az internethez és gyorsan információt keresünk. Mobil nélkül az információkhoz való hozzáférés korlátozottabbá válna és az emberek nagyobb mértékben függnének a hagyományos médiumoktól vagy más eszközöktől.

Az üzleti világban a mobilok fontos eszközök a kommunikációban a csapatmunkában és a távoli munkavégzésben, mobil nélküli világban az üzleti tevékenységek komplexebbé válnának és lassabb tempóban folynának tovább.

Szórakozás és szociális kapcsolatok a mobilok nélkül az embereknek korlátozottabb lenne a hozzáférése a szórakoztató tartalmakhoz és az online közösségekhez. A szociális kapcsolatokat is nehezebb lenne fenntartani és erősíteni.

Lassabb segítség nyújtás ha valakivel történne valami.

Bár a mobil nélküli világban vannak kihívások én úgy gondolom az emberek valószínűleg megtalálnák más módokat a kommunikációra és az információhoz való hozzáférésre ahogyan régen is tették. A technológia mindig változik és az emberek alkalmazkodóképesek.
De ha hirtelen tűnne el ez az ismert technológia az már más forgatókönyvet eredményezne.

Hozzászólások

(#1) pusszycat


pusszycat
nagyúr

Bankolok, pénzt küldök és kapok, már csak telefonnal fizetek nem is tudom 6-7 éve vagy még több. Számlafizetés és fogyasztás beküldése. Felhős szolgáltatás igénybevétele. Spotify . WhatsApp. Here wego...
Ip kamera figyel a szobámban. Zepp, Health. Bolti applikáció rendszeres használata az akciók érdekében. Telefonálás.

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#2) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Ezen gondolkodtam már én is, úgy futólag, vajon mi lenne az emberiséggel,ha egy nap megszűnne az internet? Nem csak a hálózati hozzáférés, hanem az összes weboldal,alkalmazás,videó, minden.

[ Szerkesztve ]

(#3) Algieba


Algieba
őstag
LOGOUT blog

ChatGPT írta a bejegyzést? :))

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

(#4) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Valószínűleg sokkal jobb lenne mobil nélkül. Hiszen régen minden jobb volt. Megvolt a parasztnak a földterülete, háza, családja, megélt. Ennyit nem stresszelt, mint most. Ha nem lenne ez a kurva globalizáció, nem hozták volna be a tűzelhalást, dióburok fúró legyet, mutáns moníliát és egyéb cuki növény betegségeket.
Ha nem repkedn minden köcsög 100km-re is, akkor nem lenne ekkora felmelegedés. Ha nem járna minden gyökér autóval a 5km alatti távolságokra is, akkor se lenne globális felmelegedés... Ha nem azt a kurva pénzt hajszolná mindenki, akkor sem lenne szétqurva a bolygó.
Most azért szenvedünk, hogy legyen hol lakni, mit enni, meg autó, ruha egyéb műszaki baromságok. Az emberi kapcsolatok megszüntek létezni, mindenhol csak felszínes képmutatás, hazugság, érdek.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#5) janeszgol válasza Victoryus (#4) üzenetére


janeszgol
félisten

Én is szeretem a természetet, a személyes kapcsolatokat, de az okosmobilról és a szélessávú internetről nem mondanék le.

(#6) totron válasza Victoryus (#4) üzenetére


totron
addikt

Mindez viszont bőségesen megéri, hiszen van OLED kijelző. A paraszti kultúra sem volt stresszmentes és nem is közvetlenül az ősrobbanás repítette a kapa mellé a gazdálkodót, vagyis az is egy fejlődési folyamat eredménye. Akármeddig is megyünk vissza, mindig lehet egy egészségesebb, lábnyommentesebb, ideálisabb állapotot találni. Éppen ezért a kifejlődés toxikus útjára lépni, megszületni sem lett volna szabad, maradtunk volna a nemlétben, most mindenki boldogabb és teljesebb életet élhetne amit ugye nem is, létezés hiányában.

(#7) UnA


UnA
Korrektor

A cikk és a válaszok is félremennek, mert a mobil nem önmagában gonosz (csak kicsit ;) ), hanem a platformon megvalósult embert próbáló figyelem-tornádó tesz azzá.

Azt sajnos hamar észrevették a cégek, hogy az emberi lény ösztönös kíváncsiságát nagyon könnyű rabul ejteni, és emellett pedig a bennünk élő figyelemre vágyó és szorongó gyermek újabb és újabb elismerésre vágyik. Nem is kellett sok idő, a mobil ezeket mind nyújtja nekünk, és ezenkívül folyamatosan a közelünkben tanyázik - a lehető legjobb konstelláció egy figyelemzavaros állapotra.

Vagyis mint önjelölt diktátor (újra), én simán betiltanám az összes reklámozást és izgő-mozgó / zajos értesítést a mobilokon - amit még ekkor is gúvadt szemekkel bámulnának a függők, hogy vajon mikor válaszolnak már az én világmegváltó üzeneteimre...

(#8) Hieronymus válasza Victoryus (#4) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

" Ennyit nem stresszelt, mint most."

Vélhetően pontosan ugyanennyit stresszelnél, csak más okok miatt. Él a nosztalgia a paraszti élettel kapcsolatban. De azt érdemes tudni, hogy a szabadidő az iparosodás terméke. Előtte nem létezett ilyen formában. Azt csinálták a földművesek amit kellett. Az állatok gondozásában sincs hétvége, folyamatosan kell gondoskodni.

"Ha nem járna minden gyökér autóval a 5km alatti távolságokra is, akkor se lenne globális felmelegedés..."

Nem az autók okozzák a felmelegedést. Közük van hozzá, de nem alapvető okozók. A teljes ipari termelés, az állattartás és mezőgazdaság is jelentősen hozzá járul. Sőt. Az emberek eltűnése Európából azonnal több mint egy fokkal csökkentené a hőmérsékletet. Fűtőtestek vagyunk.
A Föld természetes felmelegedés nélkülünk is működne, de sokkal lassabban.

"Ha nem lenne ez a kurva globalizáció, nem hozták volna be a tűzelhalást, dióburok fúró legyet, mutáns moníliát és egyéb cuki növény betegségeket."

Amelyik csoport szárazföldön jön, annak nem kell a globalizáció. A felmelegedés eltolja az élőhelyeket.
A Filoxéra még az 1800-s évek második felében hatalmas károkat okozott a szőlőtermelésben. Pedig a globalizáció gyerekcipőben járt.

Maga Föld is globalizál. Tavaly többször kaptunk a nyakunkba sivatagi homokot. De a költöző madarak is képesek lehetnek a kártevők transzportalására.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#9) totron válasza UnA (#7) üzenetére


totron
addikt

Ez is az ember része, de van cserébe tudás. Kiszűröd ki az, aki szerepel csak, a többi színtiszta tudás és tapasztalat. Akit érdekel tematizáltan valami. Már csak az adott esetben emberileg vállalhatatlan vezetést és holdudvarát kell lenyelni és áramolhat az infó. Éljen.

(#8) Hieronymus, Fűtőtestek vagyunk.
Főleg az aszfalttal, betonnal. Nem véletlen kapták a városok ebből a szempontból a hősziget elnevezést, besorolást.

(#10) UnA válasza totron (#9) üzenetére


UnA
Korrektor

"Kiszűröd ki az, aki szerepel csak..."

De itt nem rólam van szó – aki belekerül egy olyan rendszerbe (leginkább nagyon fiatalon), ahol percenként el akarják rabolni a figyelmét, már sokkal nehezebb lesz kiemelni a fejét a víz alól.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.