2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

Pali bácsi a szerelő.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Cégnél bejött egy régi ügyfelünktől egy nagy megrendelés ami tegnapra kellett volna természetesen. Mit is várhatnánk felgyorsult világunkban. De eleget tettünk kérésüknek . Hisz őrölünk mindennek ami ebben a nehéz időszakban csak kaphatunk.
Kiküldetés meg lett szüntetve hála a második hullámnak így magam is cégen belül kaptam munkát. Megmunkálásnak segítek ügyeket intézni.
Kollégák jelezték hogy nem sokáig bírja az adott gép a munkát és mi máson kellene a fentieket legyártani ha nem ezen. De hát a nagy főnök akit nevezzünk APU-nak nem lehet eltántorítani és kiadta hogy akkor is meg kell próbálni rajta legyártatni.
Reggel megkezdődött az átállás ,majd a gyártás. Rá egy másfél óra múlva megmunkálásért felelős személy jelezte hogy a gép feladta a harcot.
Kimentünk a géphez megmutatták mi a baj , majd továbbítottam APU-nak aki nem volt boldog finoman szólva sem.
Nincs mit tenni ,ki kell hívni a géphez tartozó szervizt aminek eleget is tettem, annak ellenére hogy a megmunkáláson dolgozók csak negatív dolgokat hoztak fel ellenük, igazából köpködték őket mert hiába vannak ott, ugyan olyan rossz ha nem lesz rosszabb. De sajnos ez a protokoll.
Itt jegyezném meg hogy kollégák már szóba hozták Palibácsit.
Itt még nem tudtam hogy személyesen is meg fogom ismerni.

Szerviz kijött lás csodát a kollégáknak igazuk lett kicseréltek egy egységet , működött hibakiírás nélkül mind addig míg el nem hagyták az épületet .
De még épp időben utolértem őket, vissza is jöttek majd kicseréltek még egy egységet. Itt már nem egy kis összegről beszélünk arról nem is beszélve ha nem jön most már semmi sem közbe akkor lesz nullszaldós a megrendelés.
Hosszú volt a nap, végre induljunk haza. Összepakolom a kis holmim , elindulnék haza mire jön a telefon hogy megint megadta magát a gép ugyan azzal a hibával.---> :W <---

Jelzem APU-nak a remek hírt,megközelítőnek Hulk és Shrek közös kiteljesedésének egységét mutatta ki felém.
Nem érdekli hogyan de oldjam meg a problémát , majd rám rakta a telefont. Itt már tudtam hogy nem mostanában megyek haza .
Vissza megyek a kollégákhoz hogy akkor más szervizt kellene hívnom, mire ők , inkább Palibácsit hívjam fel.
Eddig mindig igazuk volt, így hát felhívtam.

Vonal túlsó oldalán egy középkorú férfihang szólalt meg , nem is értettem miért hívják palibácsinak, na de mindegy is jönnek....

Most jön a meglepetés, portás szól hogy megérkeztek , sietek ki is eléjük és egy harmincas éveit élő férfi egy tanonc és egy kicsi öreg bácsika viszonozza üdvözlésemet .
Oda vezetem őket a géphez , kollégák mint egy régi rokoni látogatáson lettek volna széles mosollyal üdvözölték volt mesterüket. Hohó!!! Milyen gyorsan épült fel egy jó környezet.

És itt indult a móka!
Az idős bácsika aki Palibácsi névről ismert kérdezte volt tanoncát aki kollégánk Zoli bácsit hogy na mi nem jó?
A nagy Svéd ,feleli Zolibá aki elmesélte hogy a szervizesei is itt voltak, az öreg oda megy ,körbe járja és csak ennyit mondott halkan, "de minek"...
Elkérte a kulcsait és elkezdte próbálni a nagy bestiát.
Közben Zoli bácsit kérdeztem hogy ki ő . Mire elmosolyodik és elkezdi mesélni hogy amikor inas azaz tanuló volt ő volt az oktatója. Akkor nem lehet fiatal, kérdem én, mire jött is a válasz közelebb van a nyolcvanhoz mint a hetvenhez! :Y

Teszteléssel ez idő alatt majdnem hogy végzet mikor csendet kért, majd gép mögé megy és kiabálja Zolika adj hozzá még 10%-ot míg nem szólok.
Majd kiabálja JÓ! Most újra, JÓ! Most újra. JÓ!
Előre sétál a szervizes kocsihoz , kinyitva olyan patika és rendezett katonás fegyelem és tisztaság uralkodott a szerszámok között amit csak bemutatótermekben látni. Majd kivett belőle egy pici lapos csavarhúzót egy szét húzó eszközt és egy nyolcas villáskulcsot. Majd a tanoncra nézett is így szólt neki, "nó gyerek eregyé kifelé az otóhoz és hozzá be a forrasztópákát egy kis drótot hozzá ,fehér kábeldobot egy klixont hozzá lefogatókat ,20-as kondit és az ásványvizemet. " Majd rá nézet Zoli bácsira és neki is így szól. Nó gyerek van e nálatok zégergyűrű , van jött rá a felelet.

Pár percen belül meg is jött amit csak kért.
Hátrament szétnyitotta a kis szerelő székét majd leült. Az oldalát félig megbontotta majd a maradékot kis csavarhúzóval benyúlt a két burkolat közé széthúzó eszközzel kitámasztotta azokat. Majd zavarba ejtő mozdulattal az egész alaplapot csak úgy kikapta majd elkezdte mutatni a kis fogóval hogy mi a baj mi mivel működik és mivel van kapcsolatban a maga kis módján, mire végzett a "bemutatóval" arra lettem figyelmes hogy már tízen biztosan ott állnak az öreg körül is isszák szavait , mi meglepetés még én is. :)
Lényegében új kondenzátort kapott a lap. Plusz kicserélte amit még ki kellett.
Beindították a gépet és lás csodát ismét 11 hibakódból 9 el is tűnt. De Palibácsi arcán látszódott hogy valami még nem kerek. "Kapcsúúúd le gyerek". Majd át sétál a gép másik oldalára és ott is megbontja a burkolatot .
Mikor levette egy korának megfelelő szitokszó hagyta el száját. Majd visszasétál a kocsijához kivesz belőle kettő fogót majd az egyik kollégánkra rámutat "te gyerek" gyere velem. "Fogjad ezt meg itten-e, el ne erezd míg azt nem mondom" . Majd egy pillanat alatt egy pneumatika elosztó egységet megint csak úgy kikapott. "Ez itt nem jó ereszti a levegőt" nincs elég erő hogy az összes rendszert egyszerre kielégítse, lényege ez volt az újabb oktatásából amit még én balga is felfogtam . Ez is kész!
Összerakja a gépet a maradék kettő hiba is eltűnt. :C

Vagy egy órán keresztül teszteli de olyan üzemmódokban amit a mi gépbeállítóink még nem is láttak és ott jegyzetelnek amit Palibácsi mondott és mutatott nekik.

Majd az egyik kolléga szólt nekem hogy lenne itt még egy gép,ami menne a második művelete a megrendelésnek jó lenne ránézni ha már itt van Palibácsi.
Mondom APU a többlet kiadásnak nem fog örülni, de hát nincs mit tenni ,majd valahogyan megoldom.
Szóltam Palibácsinak hogy esetleg belefér az idejébe?
Persze! Melyik az? Az ott!
Kollégák elmondják neki mi a baj, majd csak annyit mond "azt hiszem sejtem".
Kinyitja a szerviz ajtaját, benyúl, majd a kis csavarhúzóval az egyik csavaron teker ki egy fél fordulatot. Na most!
És ez nem lehet igaz, tökéletes! Pedig előtte egy hétig nem ment mert a szerviz rajta ült.

Majd rendezni szeretném velük a számlát Palibácsival de ő csak annyit mond ott a gyerek.
Így hát a kollégájával rendeztünk a pénzügyeket. Ami kicsit borsós lett! Így már értem hogy APU miért nem szereti őket. De most legalább minden jó! Nem is értem... vagy is de ,úgy hívják profit mindenek előtt.

Felhívtam APU-t hogy gőzerővel haladunk és a kért rendelés időben kész lesz. Na eddig tartott az öröm míg az anyagiakra nem tértünk rá és meg nem tudta hogy Palibácsiék voltak kint.
Itt már el is hangzót hogy vége a nyereségnek,, igen ám de mint utólag annyira jóra sikerült a beállítás hogy folyamat megszakítás nélkül lement minden szépen és még jött ugyan erre típusra még kettő megrendelés ami már vissza is hozzá a belefektetett pénzt és munkát.

Eljött hát a búcsú ideje meg már én is mennék már haza nagyon, de az öreg eltűnt. :DDD
Mire megtaláltunk kint az ebédlőben és készítette magának a ribizlis teáját. Megvártuk míg megitta addig még beszélgettünk egymással. És egy nagy tudású egyben szerény bácsit ismerhettem meg akit mindenki tisztel.
Ami a legjobb hogy ennyi idősen is csinálja, képest érthetően átadni a tudását a különböző generációknak úgy hogy mindenki megértse szinte elsőre,(még én is) állítása szerint ha most abba kéne hagynia akkor meghalna. Most pedig megy haza a mamához.

Hozzászólások

(#1) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Jó kis sztori. Hányszor láttam már én is ilyet hogy a gépre költeni nem akartak, de termelnie kellett pedig közelebb volt a méh telephez mint a működőképes állapothoz, meg ez a tipikus "nem érdekel old meg" hozzáállás a kedvencem.

(#2) bambano


bambano
titán

a bolond főnöködtől nem kérdezted meg, hogy az az olcsóbb, ha kiadsz x forintot A-nak, de nem javul meg, ezért kiadsz y forintot B-nek is, vagy az, ha rögtön y-t fizetsz ki x nélkül?

különben meg mit aggódsz a pénzen, ő mondta, hogy oldd meg, ahogy tudod. :) majd legközelebb nem ad szabadkezet :P

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#3) Hieronymus válasza KISDUCK (#1) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"ez a tipikus "nem érdekel old meg" hozzáállás a kedvencem."

Amúgy hatékonyabb, mint gondolnád. Nem old meg minden problémát, de fokozza a kreativitást.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#4) dugo_ válasza Hieronymus (#3) üzenetére


dugo_
veterán

Főleg, ha a HR munkaidejének 90%-át leköti az, hogy félévente cserélődik a munkaerő az ilyen idióta cégeknél... :D

(#5) Luck Dragon válasza KISDUCK (#1) üzenetére

Itt nem a gépekkel van a gond ,inkább a hozzá tartozó szervizzel akik nem érnek semmit. És csak a pénzt viszik .
“meg ez a tipikus "nem érdekel old meg" hozzáállás a kedvencem.” Hát még nekem. :DDD

bambano
Nem állok le vele vitába , felesleges. Az a jó hogy csak ideiglenesen a főnököm míg vissza nem tér minden a régi kerékvágásba . :)

Hieronymus
Főleg ha hallgat az ember a tapasztaltabb kollégáira. :)

dugo
Ohh igen.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) KISDUCK válasza Hieronymus (#3) üzenetére


KISDUCK
addikt

"fokozza a kreativitást" - jó poén, comedy clubbon aratna :DD

Még amikor lézervágón dolgoztam és az új meló próbagyártása ment fóliás saválló lemezből és az alkatrész méretre akkora volt mint egy pezadagoló, de a vágógáz 25cm sugárban feltépte a fóliát a lemezről meggátolva a gyárthatóságot és közöltem a problémát a programozó kíséretében a managerrel aki erre annyit mondott hogy "nem érdekel old meg" én meg ott vagyok egy megoldhatatlan problémával mert szar minőségű alapanyagot rendeltek meg és abba is maradt a munka ezen probléma miatt, szóval ja tényleg fokozza a kreativitást. Meg amikor ünnepnap (3 nap volt egyben) be akartak rángatni dolgozni én meg mondtam hogy figyú, nem tudok bejönni mert ünnepi menetrend van és nincs buszom, erre a műszakvezető: "nem érdekel old meg" és erre én: "nincs kocsim, nincs jogsim, meg van oldva". Valóban az esetek felére tényleg megoldás ez a "nem érdekel old meg".

Luck Dragon, hát eddigi tapasztalataim alapján inkább a sóherségből adódott minden probléma. Előző helyen havonta csak egyszer rendeltek alkatrészt mert 30 euró a szállítási költség, állt is egy gép ez miatt 14 műszakot mert a hónapba már rendeltek. Mostaninál meg amikor telepítették a köszörűgépeket emulziós hűtőrendszerrel kérték olaj helyett, hát a víz megevett mindent amit meglehet, volt belőle bőven gépállás.

(#7) Hieronymus válasza KISDUCK (#6) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Arra is jó a dolog, hogy kiderüljön a stressz kit, hogyan változtat meg. Akit teljesítményre késztet, arra sokkal több dolgot lehet bízni. Ha korrekt a főnök, akkor honorálja is a többletet, de ez egy másik történet.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) bambano válasza Hieronymus (#7) üzenetére


bambano
titán

az a főnök, amelyik úgy áll hozzá, hogy oldd meg, én nem vállalom a felelősséget, mosom kezeimet, az biztosan nem korrekt.
mondjuk abban igazad van, hogy kiderül, ki hogy bírja a stresszt: a főnök nem bírja. :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9) KISDUCK válasza Hieronymus (#7) üzenetére


KISDUCK
addikt

Mekkora duma, most komolyan te embernek tekinted egyáltalán a munkavállalókat? Aki Freundnak hiszi magát az menjen pszichólogusnak, ne pedig műszakvezetőnek, területi managernek vagy bárminek aki embereket irányít egy munkahelyen. Meg korrekt főnök aki honorálja a többletet, te melyik országban élsz? Nekem sajnos Magyarországon ilyennel még nem volt szerencsém találkozni.

(#10) Hieronymus válasza bambano (#8) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ha tönkre megy egy gép és a saját szerelő órákig próbálja javítani és sikeról, akkor nincs veszteség.
Ha nem, akkor mindegy, hogy három órával később hívok szakszervizest, mert csak másnap jönnek. Így sincs veszteség.
Élő egyszerű példa. Megtörtént.
Valamelyik kolléga sikeresen törte el a fénymásoló papírkivezető érzékelőjét.
A helyi mindenes Jani, megkapta feladatba, hogy tegye használhatóvá, mert szükség van a gépre.
A műanyag érintkező kettő darabját megtalálta és összeragasztotta, valami fém izével megerősítve.
Amikor jött a másológépes, pattogott hogy ez nem volt szakszerű javítás. Persze hogy nem volt az, de használható lett a gép. A csere megtörtént egy új érintkezőre és mindenki boldog volt.

Ha Janinak azt mondom, nézze meg mi a baj, akkor meg fogja nézni és elmondja.
Ha Janinak azt mondom, hogy oldja meg a problémát, akkor jó eséllyel megoldja. Nem az én dolgom megmondani hogyan, Ő ért hozzá. Nem érdekel módszer.

Melyik a célravezetőbb megoldás?

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.