2022. október 7., péntek

Gyorskeresés

Autó vs tömegközlekedés .

Írta: | Kulcsszavak: Utazás . tömegközlekedés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Helyzet kialakulásának apropója adta a lehetőséget ,hogy sok-sok év után újra tömegközlekedéssel tegyek meg hosszú távot. De a történetet előre ellőve kellemes és egyben hatalmas pozitívummal zárul.
Maga az utat már párszor megtettem ami abból áll ,hogy Budapestről ,Rákospalota egyik szeletéből kiindulva elérjek Pécs belvárosának szélébe.

Kis előtörténet ;Másnap indultunk is volna együtt párommal, de sajnos előtte egy nappal kapott egy hívást ,hogy azonnal be kell menni valamilyen halaszthatatlan munkaügyben. Na puff, ment is a szorzás osztás. De a matek nem állt össze,így hát elvitte az autót én pedig régen nem használt tömegközlekedésre adtam a fejem, hisz nekem is oda kell érnem valahogyan.
Tudni kell rólam , na meg aki itt már ismer, szinte mindenhová 'is" autóval megyek, sajnos elkényelmesedtem. De ez van. :DDD Gyorsan kimentünk ,összeismerkedtünk az új BKK-s applikációval és jegyautomatáival amiről sok rossz híreket lehetett olvasni,hallani de én bátran szembeszegültem vele és szerintem győztem vagy csak szerencsém volt . Nekem egyértelmű volt szinte azonnal a menü, pillanatok alatt nálam voltak a jegyek. Majd jöhetett az IC jegy vásárlása is. Na de nézzük a két végpontot azaz autó vs vonat:

Autóval annyira nem vagyok jártas BP útjain ,de feltalálom magam, biztosan lesz aki jobban ismeri az egérutakat ,de általában így szoktam haladni, hogy M3 bevezetőre ki ,majd onnan Hungária körútra ezt követően folytatom az utam Könyves Kálmán körúton, Rákóczi híd , Szerémi út , 6-os, és végül rá az M6-ra és végig Szekszárdig ,itt azért egy kis pihenő is közrejátszik,majd vissza pásztázok 6-ra és Pécsen is vagyok kisebb költői túlzással. Ez időben a forgalomtól függően 3:30-3:45;
DE! Most BP-n politika menetesen a közlekedés egy nagy torlódási agyrém egy csipetnyi ideg összeroppanással megfűszerezve, na meg hétvége és mindenki Balaton. Így ez az idő 4.30-ra emelkedett. :((( Waze próbált segíteni de végén ő is feladta :DDD

Tömegközlekedés. 7 & 124-es busz járatott használva ,szinte azonnali csatlakozással 28 perc alatt kint is voltam a Keleti pályaudvaron , hozzá tenném remek ezek az új busz vonalkövető információs táblák, régen ilyen nem volt, nekem ez új volt és hasznos.
Majd a nyolcas vágányon már bent is volt Pécs-Budapesti IC járat amire már fel is "pattantam", megkerestem a 62-számú helyemet majd eltöprengtem,hogy most autóval vajon hol is tarthatnék . De valahol a M3 & Hungári csatlakozásánál.
Környezet tiszta, csendes,komfortos és klimatizált, volt rendes tápellátás is ,így tudtam dolgozni, kikapcsolódni. Hozzá teszem, hogy az utazótársam is aki később csatlakozott mellém szintén jó fej volt ,így repült az idő. :)
Pontosan indulva egészen Pécs vasútállomásig 2.55 idő kellett a táv megtételéhez. Leszállva 4Y busszal folytattam a kis utam az egyetem előtti benzinkútig ami tartott 10 percig, így a megtett út időben felkerekítve 3:45.

Összegezve kellemesen csalódtam a tömegközlekedésben, sokat változott több év alatt míg nem vettem igénybe. Lehet aki nap mint nap használja annak ez nem tűnik fel. De aki olyan ritkán használja mint én,annak nagyon is. És legközelebb is ezt a lehetőséget választom , mert így sokkal pihentetőbb az egész utazás, olcsóbb és gyorsabb is. :)

Hozzászólások

(#1) flymi


flymi
addikt

MÁV alkalmazottként mondom, h jó dolog a vasút csak ne essen az eső, ne fújjon viharos szél, ne legyen túl hideg vagy túl meleg, senki ne feküdjön a sínekre vagy álljon meg rajta járművel keresztben és egyáltalán ne, vagy csak néhány utas legyen.
Ezen feltételek teljesülése után tényleg klassz, mert nem kell folyamatosan az útra koncentrálni, ekkora távon elhanyagolható késéseket lehet összeszedni (5-25 perc), mert nincs dugó. Ja és olcsóbb, mint a benzin.
De én azért még mindig a kocsi mellett teszem le a voksom pláne családdal utazva, mert nem kell alkalmazkodnom semmilyen menetrendhez. Akkor állok meg és ott ahol én akarok, nem kell cipelnem a csomagokat, stb...

[ Szerkesztve ]

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#2) Luck Dragon válasza flymi (#1) üzenetére

Az autó tényleg jó, de most egymagammal, kis csomaggal ez teljesen jó alternatíva volt. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#3) szipipeti válasza Luck Dragon (#2) üzenetére


szipipeti
csendes tag

Igen, 1 személynek bőven olcsóbb a tömegközlekedés a gépkocsival összehasonlítva. 2 személynek már cirka "nullszaldós". Gyerekkel már mindenképp autó...
És persze bejátszik olyan faktor is, hogy mi az uticél.
Mert más a matek -> Miskolc, Debrecen, Pécs, Győr, viszonylatban, de már egy Bp. ->Salgótarján, Kecskemét is más matek... (vagy pl: Nyíregyháza - Szeged)
Hozzá jön a csomag kérdés, és az utazás időpontja is... Vagy hogy pl.: esetedben Pécsről még át kell utazni egy 10-12 km-re lévő kis faluba.
De! Az én tapasztalatom is, hogy a fővonali MÁV és maga a BKV EU-s színvonal, (vidéket hagyjuk. az megérne egy esszét.)
Jó utat!

[ Szerkesztve ]

(#4) Luck Dragon válasza szipipeti (#3) üzenetére

Na igen, más vonalon lehet tényleg rosszabbul járhattam volna. :K

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#5) donmackó válasza szipipeti (#3) üzenetére


donmackó
őstag

Ez azért erősen ferdítés. Én az feleségemmel meg a 4 oldalkocsival szoktunk menni a dédiékhez rákospalotára. Nekünk cirka 4k körül van a vonat + BKV, még anyós + após autóval 8-9k körül szoktak kijönni. Időben meg csak fél órával előbb vannak ott mint mi (ha nincs dugó).

Release the cable hounds!

(#6) erdey_a válasza donmackó (#5) üzenetére


erdey_a
őstag

mert nagycsaládosnak minden is ingyen van, azért. tehát te csúsztatsz, mert kedvezménnyel számolsz ;)

Vérboci

(#7) UnA válasza szipipeti (#3) üzenetére


UnA
Korrektor

Igazából el vagyunk kényelmesedve - ez a jólét átka. Autó nélkül is meg lehet oldani mindent, még gyerekekkel is. Persze nem olyan komfortos, de ennek megvan az ára: pazarlás és természet-károsítás.

Visszatérve a címben féltett kérdésre: keveset szoktam autózni (mert nincs saját), oszkározni szoktam vagy busz / vonat. A közösségi autózás jó dolog, de az is már sokszor inkább tömegközlekedés hangulatú. :)

(#8) Luck Dragon válasza UnA (#7) üzenetére

Saját nekünk sincs, cégest használjuk mindenhová.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#9) donmackó válasza erdey_a (#6) üzenetére


donmackó
őstag

Nem én csúsztatok, a kolléga írta hogy gyerekkel már mindenképp autó kell. Amúgy a bkv-n nincs családi kedvezmény. ;]

Release the cable hounds!

(#10) UnA válasza Luck Dragon (#8) üzenetére


UnA
Korrektor

Az is *saját* használatú... ;)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.