2019. július 16., kedd

Gyorskeresés

Öreg notebook, nem vén notebook

Írta: | Kulcsszavak: ssd . öreg . laptop . hdd . gyors . ide

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bagóért hozzájutottam az elmúlt években kicsi SSD-khez, amelyik viszont az én felhasználási módjaimhoz tökéletesen illettek... Van ugyanis sok olyan gépem, amit a mai közönség bottal sem piszkálna - ez a gépeket nem zavarja, teszik a dolgukat, de mindig minden lehetne gyorsabb, szóval ha alkalom van javítani rajtuk, kihasználom...

Mostanra két Fujitsu S7010D maradt öreg laptopként nálam, a saját T430-am tartalékaként / nyúzós gépként, amiken nem fáj összeborítani az OS-t, hardvert, semmit. Mind a kettő Pentium M 1,7GHz-es procival, és IDE busszal rendelkezik, az egyikben 1,5, a másikban 1GB DDR RAM van, általában valamilyen Linux fut rajtuk.
Az IDE busz magában annyira nem is korlátozó tényező, de a ráakasztható winyók sebessége már nagyon is. Ez érezhető volt ezeken a gépeken a teljes életútjuk során, még WinXP-s cégesgép-korukban is. A Lifebook S7010D üzleti gép - abba ne menjünk bele, hogy a könnyűség miatti harmatgyenge ház okán hullottak, mint a legyek - viszont mivel könnyű, kicsi, cipelésre tényleg jó lehetett :) A hasonló belsejű Thinkpad T30 ehhez képest egy tank volt, a T420, Dell E64xx óriás mellette.


A szebbik masina a 32GB-os IDE SSD-vel

Szóval ezekbe a gépekbe kerültek a bagóért kapott SSD-k. Az első 2014-ben vagy 2015-ben egy 32GB-os Transcend, 2,5" IDE buszos darab volt - ez valószínű nem egy sebességbajnok, de válaszidőben máris jobb, mint bármilyen IDE winyó; ezt igazából csak be kellett tenni a HDD helyére, és ment. Az Ubuntu meglódult tőle, de csak a winyóhoz képest volt durva a különbség, azért nem csattogtak az ablakok mindenfelé, egy Index.hu letöltése közben nem lobogott a hajam, de bőven sokkal használhatóbb volt a gép, mint előtte.

A másik SSD nemrég került ide MaxWil-től, nem sok pénzért; ez egy 16GB-os Innodisk Innolite, szintén "noname", de végülis ide, nem mindegy? Viszont nem lehetett értelmesen betenni a gépbe, mert ez SATA csatolós, és kellett egy IDE-SATA átalakító. Ebből már volt egy itthon, de az az átalakító még a gépből is kilógott, a HDD takaró műanyagot nem lehetett visszatenni tőle. 800Ft-ért lőttem az Ebay-en egy olyat, ami már elfért. Mármint azt hittem, hogy elfér, de ez is vagy 8-10mm -rel növelte meg a háttértár helyigényét.
Természetesen a HDD helyén így nem fért el az SSD, mert valaki mindenféle füleket tervezett a winyótartó belső oldalára. Ezeket kicsit alakítottam (reszelő, csípőfogó) - sehonnan nem látszik, és nem szépnek kell lennie, a gép amúgy is le van lakva. A SSD-ből kikaptam a 8 csavart, ami benne volt, a NYÁK magában már elfért a winyó helyén.

A gépből kiszedett winyót (egy 6GB-os IBM Travelstar volt, finoman szólva is csiga) egy USB-IDE racken át bekötöttem a laposra. Bebootoltam egy Live CD-ről, majd egy jóízű dd if=/dev/sdb of=/dev=sda -al átklónoztam az oprendszert, a partíciók rendezése után pedig már indult is a Debian 7.
...de nem is akárhogy, mert ez valami brutális gyors. A másik SSD-s Fusihoz képest is, pedig abban van 1,5GB RAM. Winyót meg ne is említsük.

Jobban optimalizált oldalak, mint a PH lapcsalád, akadásmentesen görögnek, és pillanatok alatt töltődnek le (54Mbites wifi pedig, és nem Quantum Firefox), de a nagyobb adatmennyiségek is elég gyorsan megvannak. Filekezelő katt, és ott van. Nem mértem semmit, mert nem érdekes, de érzésre elég gördülékeny a cucc, és az számít.

Jobban megnézve, a Debian 7.11 + Gnome3 elvan 300MB RAM-mal, ha semmit nem nyitok meg, ez biztosan sokat dob a dolgon, az Ubi LXDE-vel többet kér. (Tárhelyből is vicc, 5GB-on elvan felextrázva... bár egy Lubuntu sem sokkal több.)


Az Innolite szétszedve


És bent a helyén... Látszik az átalakító is


Debian :)

Nyilván nem ezzel a géppel kell Youtube-t nézni (amúgy hallgatni lehet böngészdéből is, de VLC-vel teljesen jó a kép is, hiszen a böngésző zabál sok erőforrást). Ugyanakkor sok egyéb feladatra még mindig teljesen jó, a gyorsulás csak hasznos extra :)

Hozzászólások

(#1) Aweriot


Aweriot
(PH! kedvence)

Ez tipikusan az a gép amin simán lehet még dolgozni (LibreOffice), de közben nem fog Spotifyról menni a muzsika. Használd őket egészséggel! :R

Ezeken a gépeken nem lenne jobb egy Lubuntu?

"mindenki egy kicsit neonak érzi magát amikor először végigpörög az orra előtt egy apt update/upgrade"

(#2) Silenc3Hun


Silenc3Hun
(őstag)

Nekem is most jött el az a pillanat, hogy megrendeltem az SSD-t a laptopomba. Magában a gép se egy erőmű, viszont az 5400rpm-es SATA2-es hdd gyakorlatilag megöli az egész rendszert.

(#3) Tim82


Tim82
(PH! nagyúr)

A T30 nem hasonló belsejű (az egy generációval régebbi Pentium 4M -> mobil P4 van benne), a valóban hasonló belsejű T40, T41, T42 meg nem annyira robusztus házú.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Steinberg UR12 külső hangkártya és 2x2 GB noti DDR3 RAM-ok eladók - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#4) ncc1701


ncc1701
(PH! addikt)

Ha kidobod a gnome3-at, még gyorsabb is lehet a dolog. :)

(#5) hcl válasza Tim82 (#3) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Igaz, de inkább ahhoz hasonlítottam, mert ahhoz volt tapasztalat. (A T40 meg konkrétan majdnemazonos hardver :D )

@Aweriot Köszi :)
Nem lenne jobb, a másikon az van, sokkal lassabb, nem sokkal kényelmesebb. Ha nem magamról lenne szó, lehet jobb lenne egy Lubuntu, de nekem jó ez a Debil most :)

@Ncc1701 : Használtam minimál ablakkezelőket, nem baj az, hogy Gnome3 van.

@Silenc3hun : Jaja, mindig a winyó volt a leggyengébb láncszem :)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) domos


domos
(senior tag)

Lehet velem, vagy a felfogásommal van valami gond, de attól miért görgetne simábban, vagy töltődne be gyorsabban egy weboldal, hogy SSD van a gépben? Azt hittem hogy a RAM/CPU/GPU/netkapcsolat sebessége a limitáló tényező (ha csak nem swap-el a gép).

Akinek nincs rendes asztala, az használjon laptopot.

(#7) hcl válasza domos (#6) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

A kérdés jogos, de úgy vettem észre, hogy elég sokat reszelte a háttértárat netezés közben, illetve az sem jó, ha a többi rendszerfolyamat a winyóra várogat (elméletben persze ez sem baj). RAM meg nincs annyi, hogy a FF cache oda menjen. (Azon kívül, hogy már próbáltam gyenge gépeken, a csak RAM cache nem hozott szinte semmit sebességben.)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#8) razorbenke92


razorbenke92
(senior tag)

de végülis ide, nem mindegy? Viszont nem lehetett értelmesen betenni a gépbe, mert ez SATA

Most akkor ide vagy sata ? :F ;]

mellesleg, kicsit más átalakítókkal és mSATA SSD-vel, de hasonló sztori (https://logout.hu/bejegyzes/razorbenke92/toshiba_satellite_sm30_es_az_ssd_azaz_10_eves_gep.html

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#9) hcl válasza razorbenke92 (#8) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ide, azaz ebbe a gépbe, nem mindegy? :D ;] ;]

Különben ja egy 300x CF kártya is gyorsabb, mint egy átlag IDE HDD. Viszont értelmes CF-et, vagy mSata cuccot+átalakítót drágábban kaptam volna, így az SSD és az átalakító együtt is bagóért volt.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#10) kovgab


kovgab
(fanatikus tag)

jó kis gépek :)
sajnos a manjaro linux most dobta a 585-os támogatást ...
Így a jó öreg fusi amilo 3505 lehet megy a süllyesztőbe :(

Ká Úr

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.