2021. május 13., csütörtök

Gyorskeresés

Öreg notebook, nem vén notebook

Írta: | Kulcsszavak: ssd . öreg . laptop . hdd . gyors . ide

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bagóért hozzájutottam az elmúlt években kicsi SSD-khez, amelyik viszont az én felhasználási módjaimhoz tökéletesen illettek... Van ugyanis sok olyan gépem, amit a mai közönség bottal sem piszkálna - ez a gépeket nem zavarja, teszik a dolgukat, de mindig minden lehetne gyorsabb, szóval ha alkalom van javítani rajtuk, kihasználom...

Mostanra két Fujitsu S7010D maradt öreg laptopként nálam, a saját T430-am tartalékaként / nyúzós gépként, amiken nem fáj összeborítani az OS-t, hardvert, semmit. Mind a kettő Pentium M 1,7GHz-es procival, és IDE busszal rendelkezik, az egyikben 1,5, a másikban 1GB DDR RAM van, általában valamilyen Linux fut rajtuk.
Az IDE busz magában annyira nem is korlátozó tényező, de a ráakasztható winyók sebessége már nagyon is. Ez érezhető volt ezeken a gépeken a teljes életútjuk során, még WinXP-s cégesgép-korukban is. A Lifebook S7010D üzleti gép - abba ne menjünk bele, hogy a könnyűség miatti harmatgyenge ház okán hullottak, mint a legyek - viszont mivel könnyű, kicsi, cipelésre tényleg jó lehetett :) A hasonló belsejű Thinkpad T30 ehhez képest egy tank volt, a T420, Dell E64xx óriás mellette.


A szebbik masina a 32GB-os IDE SSD-vel

Szóval ezekbe a gépekbe kerültek a bagóért kapott SSD-k. Az első 2014-ben vagy 2015-ben egy 32GB-os Transcend, 2,5" IDE buszos darab volt - ez valószínű nem egy sebességbajnok, de válaszidőben máris jobb, mint bármilyen IDE winyó; ezt igazából csak be kellett tenni a HDD helyére, és ment. Az Ubuntu meglódult tőle, de csak a winyóhoz képest volt durva a különbség, azért nem csattogtak az ablakok mindenfelé, egy Index.hu letöltése közben nem lobogott a hajam, de bőven sokkal használhatóbb volt a gép, mint előtte.

A másik SSD nemrég került ide MaxWil-től, nem sok pénzért; ez egy 16GB-os Innodisk Innolite, szintén "noname", de végülis ide, nem mindegy? Viszont nem lehetett értelmesen betenni a gépbe, mert ez SATA csatolós, és kellett egy IDE-SATA átalakító. Ebből már volt egy itthon, de az az átalakító még a gépből is kilógott, a HDD takaró műanyagot nem lehetett visszatenni tőle. 800Ft-ért lőttem az Ebay-en egy olyat, ami már elfért. Mármint azt hittem, hogy elfér, de ez is vagy 8-10mm -rel növelte meg a háttértár helyigényét.
Természetesen a HDD helyén így nem fért el az SSD, mert valaki mindenféle füleket tervezett a winyótartó belső oldalára. Ezeket kicsit alakítottam (reszelő, csípőfogó) - sehonnan nem látszik, és nem szépnek kell lennie, a gép amúgy is le van lakva. A SSD-ből kikaptam a 8 csavart, ami benne volt, a NYÁK magában már elfért a winyó helyén.

A gépből kiszedett winyót (egy 6GB-os IBM Travelstar volt, finoman szólva is csiga) egy USB-IDE racken át bekötöttem a laposra. Bebootoltam egy Live CD-ről, majd egy jóízű dd if=/dev/sdb of=/dev=sda -al átklónoztam az oprendszert, a partíciók rendezése után pedig már indult is a Debian 7.
...de nem is akárhogy, mert ez valami brutális gyors. A másik SSD-s Fusihoz képest is, pedig abban van 1,5GB RAM. Winyót meg ne is említsük.

Jobban optimalizált oldalak, mint a PH lapcsalád, akadásmentesen görögnek, és pillanatok alatt töltődnek le (54Mbites wifi pedig, és nem Quantum Firefox), de a nagyobb adatmennyiségek is elég gyorsan megvannak. Filekezelő katt, és ott van. Nem mértem semmit, mert nem érdekes, de érzésre elég gördülékeny a cucc, és az számít.

Jobban megnézve, a Debian 7.11 + Gnome3 elvan 300MB RAM-mal, ha semmit nem nyitok meg, ez biztosan sokat dob a dolgon, az Ubi LXDE-vel többet kér. (Tárhelyből is vicc, 5GB-on elvan felextrázva... bár egy Lubuntu sem sokkal több.)


Az Innolite szétszedve


És bent a helyén... Látszik az átalakító is


Debian :)

Nyilván nem ezzel a géppel kell Youtube-t nézni (amúgy hallgatni lehet böngészdéből is, de VLC-vel teljesen jó a kép is, hiszen a böngésző zabál sok erőforrást). Ugyanakkor sok egyéb feladatra még mindig teljesen jó, a gyorsulás csak hasznos extra :)

Hozzászólások

(#1) Aweriot


Aweriot
veterán

Ez tipikusan az a gép amin simán lehet még dolgozni (LibreOffice), de közben nem fog Spotifyról menni a muzsika. Használd őket egészséggel! :R

Ezeken a gépeken nem lenne jobb egy Lubuntu?

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#2) Silεncε


Silεncε
őstag

Nekem is most jött el az a pillanat, hogy megrendeltem az SSD-t a laptopomba. Magában a gép se egy erőmű, viszont az 5400rpm-es SATA2-es hdd gyakorlatilag megöli az egész rendszert.

Fear is freedom! Subjugation is liberation! Contradiction is truth! Those are the facts of this world! And you will all surrender to them, you pigs in human clothing! - Kiryūin Satsuki

(#3) Tim82


Tim82
nagyúr

A T30 nem hasonló belsejű (az egy generációval régebbi Pentium 4M -> mobil P4 van benne), a valóban hasonló belsejű T40, T41, T42 meg nem annyira robusztus házú.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#4) ncc1701


ncc1701
addikt

Ha kidobod a gnome3-at, még gyorsabb is lehet a dolog. :)

(#5) hcl válasza Tim82 (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Igaz, de inkább ahhoz hasonlítottam, mert ahhoz volt tapasztalat. (A T40 meg konkrétan majdnemazonos hardver :D )

@Aweriot Köszi :)
Nem lenne jobb, a másikon az van, sokkal lassabb, nem sokkal kényelmesebb. Ha nem magamról lenne szó, lehet jobb lenne egy Lubuntu, de nekem jó ez a Debil most :)

@Ncc1701 : Használtam minimál ablakkezelőket, nem baj az, hogy Gnome3 van.

@Silenc3hun : Jaja, mindig a winyó volt a leggyengébb láncszem :)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) domos


domos
senior tag

Lehet velem, vagy a felfogásommal van valami gond, de attól miért görgetne simábban, vagy töltődne be gyorsabban egy weboldal, hogy SSD van a gépben? Azt hittem hogy a RAM/CPU/GPU/netkapcsolat sebessége a limitáló tényező (ha csak nem swap-el a gép).

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#7) hcl válasza domos (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

A kérdés jogos, de úgy vettem észre, hogy elég sokat reszelte a háttértárat netezés közben, illetve az sem jó, ha a többi rendszerfolyamat a winyóra várogat (elméletben persze ez sem baj). RAM meg nincs annyi, hogy a FF cache oda menjen. (Azon kívül, hogy már próbáltam gyenge gépeken, a csak RAM cache nem hozott szinte semmit sebességben.)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#8) razorbenke92


razorbenke92
senior tag

de végülis ide, nem mindegy? Viszont nem lehetett értelmesen betenni a gépbe, mert ez SATA

Most akkor ide vagy sata ? :F ;]

mellesleg, kicsit más átalakítókkal és mSATA SSD-vel, de hasonló sztori (https://logout.hu/bejegyzes/razorbenke92/toshiba_satellite_sm30_es_az_ssd_azaz_10_eves_gep.html

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#9) hcl válasza razorbenke92 (#8) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ide, azaz ebbe a gépbe, nem mindegy? :D ;] ;]

Különben ja egy 300x CF kártya is gyorsabb, mint egy átlag IDE HDD. Viszont értelmes CF-et, vagy mSata cuccot+átalakítót drágábban kaptam volna, így az SSD és az átalakító együtt is bagóért volt.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#10) kovgab


kovgab
aktív tag

jó kis gépek :)
sajnos a manjaro linux most dobta a 585-os támogatást ...
Így a jó öreg fusi amilo 3505 lehet megy a süllyesztőbe :(

Ká Úr

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.