2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Biztonságos Androidok márpedig léteznek?

Írta: | Kulcsszavak: android . biztonság . lineage . cyanogen . apple . rom

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az informatikai biztonság mostanra kardinális kérdésé kezd válni. Az én álláspontom az, hogy a legújabb, csillivilli eszközök is csak akkor érnek valamit, ha nem tudja az első script kiddie, vagy bot megtörni, esetleg nem fog az első simlis weboldal bányászni rajta, amit sikerül kinyitni. Márpedig ezek ellen nem kell sokat tenni, amennyiben nem túl paranoid az ember - kis odafigyelés (nem telepíteni minden marhaságot), adblock, normális jelszavak, és... ...biztonsági frissítések. Windowsosoknak vírusirtó is. Ezek megléte esetén a legtöbb probléma ellen védve vagyunk. (User error ellen nem, de hát...)
Alapvetően egy olyan eszköz esetén, ami valószínűleg tele van a személyes adatainkkal - és másokéval, pl. telefonszámokkal, hozzáféréseinkkel, nem hiszem, hogy túl magasak a fenti követelmények - pláne, hogy mostanában egyre gyakrabban derül fény durva hibákra, mindenféle informatikai eszközben.

Nos, biztonságos Androidos eszközt szerezni valahogy egyre problémásabb, legalábbis bizonyos esetekben.
Konkrétan anyámnak kerestem tabletet, mert jelenleg egy kínai négymagos "izét" használ 4.4.4-gyel, ami életében sem volt frissítve, soha nem is jelent meg rá semmi. Az USB aljzata többször kiszakadt, csereérett a cucc.


Forrás : pngimg.com

A követelmény tehát az volt, hogy
- 7"
- elfogadható sebességű működés
- olcsó
- létező OS support, azaz kapjon updateket
- stabiltás

Az első három teljesíthető volt - az utolsó nehezebben.

Vagyis a lehetőségek, ha nem akarsz lyukas Androidot :

- Új tablet/telefon - jópár tízezerért akár 2-2,5 év support, tuti üzlet - még akkor is, ha amúgy van pénzed lóvéra, nekem meg nincs. Meg ha lenne, sem akarok 50-100 ezret fizetni egy olyan tömegtermékért, mint egy telefon/tablet. A csúcskészülékek tudására (amikhez hosszabb support van) ráadásul nagy szükségem sincs, átlagosan használom az ilyesmit.

- Veszel egy régebbit, használtan, aminek megfelelő a hardvere, ára, és teszel rá egy...

...mit? Jó ideig túrtam hosszabb távon supportált, független Android kiadások után, de mára alig maradt. Nem keverendő össze az ilyen Android a sima "főzött ROM" -mal, amit valaki összekalapált, és többet nem foglalkozik vele; a lényeg a hosszabb távú támogatás, és a főzöttekkel ellentétben a tökéletes működés. Feltűnő, hogy már telefonok terén is romlik a helyzet, de tabletből tényleg csak néhány maradt a támogatott eszközök között. Pedig az ilyesminek a gyártó szerinti életciklusuknál hosszabb használata nem csak itthon jellemző, rengeteg régi Androidot futtató dolog van szétszórva a világon, amik komoly problémákat is okozhatnak (meg persze olyanok is, amik alapból lyukasan kerültek ki a gyárból...). Biztonságos, hosszú távon támogatott Android kiadásokra tehát szükség lenne, még akkor is, ha az ismertségük viszonylag kicsi az eszközök számához képest. Bár még jobb lenne egy olyan frissítési modell, ami az asztali OS-ekére hajaz.

Sokadik szempont az elektronikai hulladéktermelés visszafogása; a szoftver könnyen cserélhető, s manapság alapfeladatokra már a pár éves hardverek is elegendőek - rengeteg régebbi hardver lenne újra használhatóvá megfelelő szoftverekkel.

Régen minden jobb volt, mert volt Cyanogen - és a cég, amíg létezett, elég sok eszközre adott ki Androidot (konkrétan volt egy Galaxy Y -om, amire évekkel a gyári support vége után még OTA frissítések voltak Cyanogen-nel). A Cyanogen bedőlése után a projekt közösségi fejlesztésként ment tovább LineageOS néven, de egyre kevesebb eszközt tudnak rendesen (official) támogatni. Az AOSP, MIUI, Slimroms, stb. kiadások hasonló cipőben járnak. Ha szerencséje van az embernek, akkor talál az XDA-n olyan fejlesztőt, aki "valameddig" még foglalkozik azzal az eszközzel (vagy maga fejleszt). Ennyi. (Említésre méltó még a PostmarketOS, ami konkrét Linux, mobilcuccokra :D ) .

A legnagyobb támogatási listája a Lineage-nek van - megnéztem az elérhető tableteket, és mára mi maradt? Samsung 8-10 colos darabok, meg talán egy Google tablet, használtan is százezer fölött mind. Elég szomorú, pláne arra gondolva, hogy egy 10+ éves számítógépre még mindig lehet olyan Linuxot (akár Windowst is) tenni, ami frissül, és jól használható.

Telefonok terén amúgy jobb a helyzet, bár a legtöbb, hivatalosan támogatott eszköz valamelyik gyártó csúcsmodellje (ezek az elterjedtebbek), még mindig elég szép a lista. A saját telefonom is 4.4.4-gyel jött ki 5 éve, s nemrég frissült Lineage 16-ra (Android 9).

A titkos tipp pedig az Apple. Nem vagyok Apple rajongó, nem ismerem túl jól az eszközeiket sem, de ahogy elnézem a support ciklusaikat, ezen a téren elég jók, a legtöbb cuccuk ~5 - 5+ évig támogatott. (Amikor telefont kerestem 2018-ban, az egyik versenyző az iPhone 5s volt, az akkor azért esett ki, mert úgy volt, hogy a 32 bites telefonoknak vége az Apple-nél - mégis meghosszabbodott a support 2020-ig.) Nyilván voltak az Apple-nél is biztonsági bakik (root jelszó :D ), de a lényeg, hogy a felfedezett hibákat javítják, náluk hosszabb távra megvan, ha nem is olcsón.

(A tablet sztori vége az lett, hogy év elején egy szép Galaxy Tab 3 7" Sprint verziót vettem az Ebay-ről, kicsit 20 ezer felett - ez akkor még a Lineage támogatási listáján volt, de persze a vétel után nem sokkal megszűnt a komplett 14.1 (Android 7.1) támogatása :D . Na jó, nyilván így is előrelépés a 4.4.4-hez képest, de nem egészen ez volt az elképzelés... Pláne hogy a Tab 3 Sprint lemaradt a tavalyi, 30 eszköz támogatásának végét bejelentő listáról is, így azt vártam, hogy megkapja a 15.1-t.)

Akárhogyan nézve is, sajnálatos, hogy emberi áron nem kap az ember legalább alapszinten biztonságos mobileszközt. Az is gond, hogy gyakorlatilag hosszabb távú támogatást csak nagyon drágán, vagy közösségi fejlesztésből lehet kapni - ez utóbbi esetben a közösségiség nem negaítvum, inkább azzal van probléma, hogy közösségeken kívül senki (khmm, Google... s ráadásul úgy, hogy a másik oldalon a Google már elég sokat tett a biztonságért) nem foglalkozik érdemben régebbi eszközökre való Android támogatással, ez nagyon rossz irány a mobilpiacon belül.

Hozzászólások

(#1) C0R0


C0R0
csendes tag

Sajnálotos ez a trend valóban :( Az Apple-nél sem teljesen jó minden, hiába kapsz meg frissítéseket az oprendszerre sajnos nagyon be tudnak lassulni vele az életciklus végén járó telók. Arról nem beszélve, hogy az alkalmazások szintén iszonyat lassúvá válnak az újabb és újabb frissítésekkel. (Nemrég váltottam Iphone 5-ről SE-re pont ezért)

Tablet fronton egy Alcor Q813I-t nyúzok, de már nagyon kevés sikerrel. Sajnos már a youtube is akad :W

Milyen telefonod van egyébként?

(#2) UnA


UnA
Korrektor

Szerintem a hiba a listában van, mert kritérium volt az "olcsó"... ;)

Ez szükségesszerűen viszi el a lehetőségeket a gagyi irányába, szóval mit vártál?

(#3) hcl válasza C0R0 (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Az új OS-ek mindig több kódsort is jelentenek, persze, hogy lassabb. Ugyanakkor nekem nem lenne ördögtől való, hogy legyenek olyan kiadások, amikben nincs feature, csak biztonsági frissítés, meg ilyesmi, hogy a böngésző update-i, hogy menjenek az újabb oldalak is.
Amúgy Syxalag S5. 4 mag. 2 giga RAM.

@UnA : Persze. A pórnépnek nem jár a biztonságos OS? Pont ott a link a cikkben, hogy milyen eszközökkel folyik mostanában a DDoS... Mindenkinek érdeke lenne, hogy kevesebb outdated cucc legyen a világon.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) Silεncε válasza hcl (#3) üzenetére


Silεncε
őstag

"Az új OS-ek mindig több kódsort is jelentenek, persze, hogy lassabb." - ez kétségtelen. A kérdés: ebből mennyi az, ami hasznos is és mennyi az, ami csak parasztvakítás, hogy eladhassák az újabb generációs szemetet a birkáknak? (és itt most birka alatt a teljes fogyasztói társadalmat értem). Mert az, hogy minden átlátszó, millió "közösségi" funkció, telemetria tényleg sok kódsort és erőforrást igényel, csak éppen a kutyának nincs rá szüksége. Ez pedig megfigyelhető már minden szoftvernél, böngészőtől kezdve OS-ig mindenhol. Hányják bele a funkciókat amire senkinek nincs szüksége, aztán meg csodálkoznak, hogy egy böngésző megeszik 4 tabbal 2+giga ramot. De ugye optimalizálni nem divat, megírjuk JS-ben, aztán mehet be Ionicba/Electron/whatever, jó lesz az, multiplatform. Igaz, hogy 10* annyi erőforrást fogyaszt, de nem baj, majd vesz hozzá a user vasat.

Mindenkinek érdeke lenne, hogy kevesebb outdated cucc legyen a világon. - a menedzsmentet kivéve mindenkinek. És mint tudjuk, ők dirigálnak, ergo senkinek sem :N

[ Szerkesztve ]

(#5) hcl válasza Silεncε (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Így van. Mondjuk a fejlődés arról is szólna, hogy vannak új funkciók, de nem mindegy, milyenek. Nekem inkább a mesterségesen gerjesztett igényekről szól ez - ez az, ami a piackutatáson túl van.

Mutogatni való hater díszpinty

(#6) C0R0 válasza hcl (#3) üzenetére


C0R0
csendes tag

Egy nevezőn vagyunk :)

(#7) Ringman


Ringman
nagyúr

a jelenlegi telefonméretek mellett a tablet eléggé rétegtermék lett, szóval tényleg csak a nagyon bóvli maradt, vagy a felsőkategória. a középkategóriás hw meg brutálisan túlárazott.

ha hosszú támogatást akarsz, akkor android one, abból azt hiszem a xiaomi a2 lite a legolcsóbb most.

(#8) hcl válasza Ringman (#7) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Az One nem rossz (nem ismertem, bár a Nokia névből leesett, hogy az új Nokiákon is az van...) , bár ahogy olvasom, a biztonsági updatek nincsenek kikötve, és általában 2 évnél tovább vannak ezek használva... (Átlagos Ubuntu LTS kiadás supportja meg 5 év? Aztán verziós frissítesz... amíg meg nem unod...) A többi gyártó olcsó és drága cuccai is. Pont ez a gond, hogy azután már maradnak a rések De amúgy ez egy jó irányba tett lépés.

Amúgy igen, a tablet rétegcucc, mint ahogy az eee PC kategóriája is az lett (pedig milyen jó sok mindenre).

A Xiaomi cucc meg kicsit kicsi lett volna a fent említett feladatra. Mondjuk 50 ezerért nem rossz, alapfeladatokra bőven jó...

Mutogatni való hater díszpinty

(#9) Fred23


Fred23
nagyúr

A totál felháborító az, amikor frissítéseket nem akarnak adni sokáig, de a készülék bootloadere hivatalosan nem nyitható! Ha lehet, még TWRP se legyen rá, vegyél inkább egy másikat...

(#10) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Én nem nagyon akarok beleszólni, és egyik oldalra sem állok(najó inkább a vásárlói oldalra, mert én is az vagyok), de ha jól kiszámolom, ezek a fenti opciók nemigazán jönnek össze. Ha cég fejjel belegondolok, nekem is az lenne az érdekem, hogy mindig vedd az újat. Ha összeszámoljuk azt, hogy mondjuk egy tablet ára miből tevődik össze(nem tudom pontosan), akkor kijön, hogy szerintem maga a gép 5-20eFt lehet és a többi a marketing, raktározás, profit, programozók díja, stb. Nos ha 30eFt-ért lehetne kapni olyan készüléket ami gyors, jó, mindene ki van tesztelve és még 5 évig azt supportálnál, akkor nagyon bedőlne egy cég szerintem. Minek fordíttasson a programozójával időt arra, hogy egy 5 éves készülékre is adjanak ki frissítéseket(mondjuk biztonságit lehetne, hiszen a W7 is kap pl). Nameg ha 1 cég csinálná, akkor lemaradni, többletköltség. Ha mindenki így gondolkodna, hogy support a régi cuccokra is, akkor talán lehetne valamit kezdeni.

Pl kollégámnak 2002-es Skodája van érdekes elektronikai problémával. Bevitte a márkaszervizbe és sajnálják de már nincs hozzá se szoftverük, se hardverük.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.