2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Redmi Note 4 Global - MIUI szelidítés (frissítve 2018.01.03.)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A lenti bejegyzést, csak azoknak javaslom akik rom-olásban jártasak. Esetleges károkért nem vállalok felelősséget.
Ezt azoknak írom, akik szeretik a MIUI oprendszert, de a stabil kevesebb funkciója után vágynak valami újdonságra, de nem kívánnak szenvedni a fejlesztői global (nem globe) rommal. Nekik szoktuk javasolni a xiaomi.eu forrásból származó romokat, amik china dev-en alapulnak. Ezen fejlesztői romok hétköznapi használatra tökéletesen megfelelnek.

Én próbáltam stabil/global dev/globe dev/epic romokat, utóbbi mellett tettem le voksom, de pár módosítást azért el kell végezni rajta, legalábbis szerintem. Ennek részleteit fogom röviden bemutatni, illetve pár beállítást is mutatok amit el szoktam végezni ezen romoknál amik nálam beváltak.

Hogy miért Epic? Mert akkumániás vagyok, és ennek legjobb a készenléti ideje.

A fájlok innen letölthetőek amikre majd szükségünk lesz.

Nem szándékoztam Ádám és Évától indulni, a Bootloader nyitás és TWRP telepítés menete a Prohardver Mido topikösszefoglalóban megtalálható.

Viszont a fájlok közé feltettem a többek által javallott Redwolf TWRP-t, amit megszerettem én is. Ezen a 0-val kezdődő fájl telepítése, tehát opcionális. A számozott fájlokat sorrendben kell telepíteni TWRP alól, wipe után.

Pár magyarázat a fájlokhoz:

0_redwolf_3.2.0_023-mido.img - a fent említett recovery, opcionális

1_Epic_Miui9_HMNote4X_7.12.1-global_7.0.zip - ez maga a rom

2_Epicrom_mido_7.12.1_statusbar_disabled.zip - ez a romhoz egy kiegészítés. Alapból a rom státuszsora kicsit át van szabva, pl bal oldalt vannak a térerő ikonok stb, én rögtön fel szoktam tenni ezt is. (később is telepíthető, ha valaki kíváncsi milyen a moddolt)

3_velvet-r5.4-mido-beta.zip - egy custom kernel, több governorral, képernyőállítási lehetőségekkel, hangbeállításokkal, illetve kernel szintű wakelock tiltás opcióval.

4_MIUI_Camera_1.7_-_(NoiseOFFmod_by_Fudi,Camera_denoiseOFF).zip - ez az általam módosított kameraapp. Miui féle zajszűrést kikapcsoltam már a kép, már a video részen is. FIGYELEM, mivel moddoltam a fájlt, a panoráma mód így nem működik. Tehát ez is opcionális.

5_SuperSU-v2.82-201705271822.zip - Úgy gondolom őt nem kell bemutatni, ez helyett természetesen Magisk is telepíthető ha valaki azt szereti, a rom amúgy nem rootolt alapból!

6_xposed-v88.2-sdk24-arm64.zip - Hivatalos xposed framework a Miui rendszer wakelockok szelítítéséhez használom, részletek lejjebb. Rengeteg hasznos modul letölthető hozzá, másra is használható. Szintén opcionális.

Ami nem twrpből települ majdan:

sajat_velvet.sh - Init.d script, memória és proci finomhangolásokkal, de ez kimondottan a Velvet kernelhez van, jópár beállítás csak így működik benne.

XposedInstaller_3.1.4.apk - Miui alól telepíthető, framework frontend, modulok letöltéséhez és beállításához.

Tehát ha a recovery telepítésekkel megvagyunk, max 5-7 perces indulást követően üdvözöl minket a miui, alapvető beállításokat el kell végezni rajta.

Ezek után én a következő MIUI beállításokat szoktam használni:
Beállítások-> A telefonról->MIUI verzióra 4-5 alkalommal rá kell bökni, ezek után megjelenik a menüben a fejlesztői beállítások menüpont a Beállítások/További beállítások alján.
Itt amit állítani szoktam:
Miui optimalizáció - kikapcs (újra kell indítani rögtön)
Memóriaoptimalizálás - alacsonyra(itt is kéri az újraindítást)

Beállítások->További beállítások->Adatvédelem->Ismeretlen források bekapcs, így fogjuk tudni telepíteni a mellékelt apk fájlokat.
Többi miui beállítás ízlés szerint.

Miui moddolt kamera javallott beállításai:
Automatikus éjszakai kép javítás - kikapcs
Képminőség - kiváló
Kontraszt - alacsony
Élesség - alacsony

Videónál pedig FullHD-re kell átállítani, figyelem 4k is használható, de ha bezárod az alkalmazást visszaugrik egy alacsonyabb felbontásra.

No jöhet az init.d script.

Én a playből a következőt használom: Init.d scripts support
A mellékelt sajat_velvet scriptet én a sdcard/scripts mappába szoktam elhelyezni, természetesen létre kell hozni. A programot pedig elindítva kattints a try to acquire root privileges-re és adj root jogot neki.
Root scrips at boot time legyen bekapcsolva, execution delay pedig no delay. Selected folder pedig akkor a scripts könyvtárat add meg neki, ahol a fenti script van. Run scripts now-al akár újraindítás nélkül lefuttathatod a scriptet. Ezzel finomhangoltuk kernelünket, de Kernel Adiutor programmal play-ből még további beállításokat is elvégezhetünk. Ne feledjük a biztonság / alkalmazás kezelése / engedélykezelő / automatikus indításban engedélyezni, hogy induláskor automatikusan lefusson.

Frissítés 2018.01.03. : sajat.sh scriptet is feltöltöttem azoknak, akik nem akarnak custom kernelt használni, hanem a gyárit inkább interactive governorral, nos ezt picit megpiszkáltam, hogy energiatakarékos legyen. Saját szájíz szerint lőttem be, ha valakinek teljesítményprobléma van, kérem jelezze. (az elv azonos a neten található xda tweak-kel, annyi, hogy jobban kitoltam a határt, ahol a magasabb frekvenciákat használja a rendszer) Ezen a képen egy 3 napos használat frekvenciahasználatát láthattok, csak az arányokat nézzétek, mert az idő értékek a telefon újraindulásakor mindíg nullázódnak:

Megjegyzés: ha valaki magisket használ, akkor a scriptből törölje a logd sort, illetve ha használ ujjlenyomatolvasós feloldást, akkor pedig a fingerprintd sort. Köszönet az észrevételért Crock kollégának!

Xposed:

A framework települt twrp-ből, az apk fájlt pedig miui alatt kell feltelepíteni. Ez után javaslom az Amplify nevű program beszerzését, azt fel kell telepíteni. A programok között található Xposed installer programban pedig a modules résznél engedélyezni kell és újraindítani a gépezetet. Ezután Amplify lefuttat, root jogot megad és már jöhet is a wakelock-ok elleni küzdelem. Amit kimondottan javaslok: Home/wakelocks-> ConnectivityService-re rábök, settings* Allow every 50240 sec beállít.

Végül pedig egy kis Goolge szelidítés következik:
Playből két programra lesz szükség: Titanium Backup ★ root, Disable Service

Titanium backuppal a backup/visszaállításnál Google alkalmazást egy az egyben törölni szoktam.
DisableService alkalmazásnál pedig System fül/Google Play-szolgáltatásokon belül keresőre rábök, majd beír hogy "measure" és az összes találat elől a pipákat ki kell venni.

Ezeket végigjátszva, kapunk egy kellőképpen fürge és akkukímélő oprendszert. Én a 12.1-es verziót használom, Epic oldaláról viszont beszerezhetőek a régebbi és újabb verziók is.

2017.12.16.-i kiegészítés: Nagyrészt wifi böngészés, játék semmi, kevés telefonálás, 30 óra bluetooth-miband mobilnettel.
Kijelzőidő:

Készenléti idő:

Velvet kernel, alucard governor:

Este levéve töltőről, éjszakai merülés készenlétben, wakelockokkal:

Hozzászólások

(#1) crok


crok
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Remek írás, köszönjük!

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#2) kukinyo


kukinyo
addikt

Szuper.
Kedvet kaptam egy kis romoláshoz. Bár a MIUI nem tetszik annyira de egy próbát megér.
Köszönjük szépen :R

[ Szerkesztve ]

(#3) bala6120


bala6120
senior tag

Köszönöm ;)

(#4) Oldman2 válasza bala6120 (#3) üzenetére


Oldman2
veterán

Köszi!

Még úton az új 4/64-es készülékem, de ki fogom próbálni az Epic ROM-ot!

(#5) Maist


Maist
senior tag

Ide is beírom, mint a Note 4 B20 topicba, és egyben ki is egészíteném az azóta tapasztaltakkal:
Üdv! Ez a leírásod használható-e/érvényes-e az ugyanúgy az Epic oldaláról letölthető 9.0.5.0 stabil rendszerre?
Én most egy régebbi 7.10.26-os Epic rom-ot tettem fel a hozzászólásodban linkelt leírásoddal, és eddig nagyon meggyőző, amit tapasztalok. Készenléti fogyasztásom, amikor ki van kapcsolva a kijelző, két sim, bluetooth mi band 2 miatt megy, és az eddig 2-3% is volt óránként (xiaomi.eu stabil 8.5.1.0 volt fent), az most az előbb példaként 77%-on elment egy órát, és még utána elővéve, és használva a telefont, tartott jó pár percig, míg 76%-ra nagy nehezen lement. A stabilt csak azért raknám fel, ha ahhoz is jó a leírásod, hogy nem lesz-e esetleg mégjobb. Azt lehet-e tudni, hogy melyik heti rom volt a legjobb/legjobban sikerült ezután a 7.10.26 után? Régen valamikor használtam Greenify-t, xposed-el valamelyik Redmi-n, már nem emlékszem melyiken, de arra igen, hogy nagyon durván le lehetett szedálni vele a telefont, egészen annyira, hogy semmiféle értesítés nem jött meg (beállítás kérdése természetesen), de valahogy meggyőzőbbnek tűnt, mint ez az Amplify. Van valami ellenjavallat, hogy az Amplify helyett/mellé felrakjam a Greenify-t? Te próbáltad már ezt a programot?

Kiegészítés 2017.12.16. 15:30:

Már gyanús volt reggel óta, de kellett egy kis idő, hogy rájöjjek: A script-et egyáltalán nem szereti a Chrome böngésző semmiféle verziója. Más böngésző (Dolphin, gyári) wifi, és mellette egy aktív sim alatt, megközelítőleg 8 percet tud 1% esés alatt. Ez lett gyanús, hogy Chrome-val meg merül, ezért nézegettem, és 3-4 perc alatt ugrott 1%. Viszont, gondoltam újraindítom úgy, hogy nem alkalmaztam a script-et (egyszerűen kivettem a megadott mappából), és a Chrome is tudja a 8-9 perc böngészést 1% fogyasztásnál. Többször újraindítottam, újra script-el is, de az eredmény ugyanaz: script-el 3-4 perc/1%, nélküle 8-9 perc/1%. A rom még mindig a 7.10.26. Esetleg megnéznéd a 7.12.1-el, amit használsz, hogy csak nálam jelentkezik ez az anomália, vagy nálad is az újabb rom-on is?

[ Szerkesztve ]

(#6) fudi2002 válasza Maist (#5) üzenetére


fudi2002
veterán

No pont most próbáltam ki. Wifivel, két simmel, automata fényerővel, chrome legújabbal (asztali módra állítva) 9 perc/1%. Pontosan azt csináltad amit leírtam? Kernel stb? Azt tudom elképzelni, hogy az alucard governor szabályai szerint valamiért a chrome megtekerte a procit olyan frekvencián amin nem lenne indokolt futnia böngészéskor. Bár nálam jó. Greenify nekem nem jött be. Azt akkor raknék max, ha akkugyilkos alkalmazások lennének a telómon (lásd fészbúk), de azt a miui is ki tudja gyilkolni kikapcsolt képernyőnél, beállítás kérdése, tehát még azért se raknám azt. Nekem az amplify nagyon bejött, igen hatásos. Pláne, hogy itt az ébresztésre a szabályzás nem tiltás alapú (mert ott akkor nem fognak jönni értesítések stb), hanem szabályozza, hogy mennyi időegységenként ébresztheti a rendszert az adott dolog. Persze, ha ésszerűtlenül magas időértékekkel dolgozol és eszetlenül alkalmazod olyan process-ekre is amire nem kéne, a végeredmény ugyanaz lesz, nem fognak működni funkciók.

Megjegyzem anno volt 10.26-os, emlékeim szerint semmivel nem volt rosszabb mint a mostani, tehát nem ott lesz a kutya elásva. Amúgy én stabil változatot nem használok, de a srácok a topikban írták, hogy elég sok funkció ami a devben van (és működik!) azt valamiért kihagyták a stabilból.

Ha pont azt végigjátszod amit leírtam(verziókra is figyelve) és nem jó, akkor adok egy másik receptet, ahol nem kell custom kernel, és adok egy másik scriptet a gyári interactive tuningolásához.

[ Szerkesztve ]

"A felnőtt olyan személy, aki befejezte a növekedést mindkét végén és most középen növekszik."

(#7) Maist válasza fudi2002 (#6) üzenetére


Maist
senior tag

Igen, a 0. lépés, a 7.12.1, és a módosított kamera felrakásának kivételével mindent sorban úgy csináltam, ahogyan írtad. Lehet, akkor, hogy a 7.10.26 lesz a ludas a dologban, hogy a script lefuttatásakor gyorsan merül a Chrome használatával, anélkül meg nem. Az más kérdés, hogy ami nekem fontos volt, és eddig nem igazán tudtam más rom-on kordában tartani -a magas készenléti fogyasztás- a script lefuttatása nélkül is tökéletes most. Ilyen még soha nem volt, hogy elteszem a telefont jelen pillanatban éppen 49%-nál, és egy óra múlva is úgy veszem elő, hogy ugyanannyi a %. Kb. nekem ez már így is nagyon jó lesz. Azt majd még lehet megpróbálom, hogy a régi 8.5.1.0-át (amivel nagyon elégedett voltam egyébként) felokosítom Velvet kernel-el, amit úgy néztem van 6.0-ra is, aztán némi Xposed, Amplify annak is, aztán ránézek milyen, csak kíváncsiságból.

[ Szerkesztve ]

(#8) Maist válasza fudi2002 (#6) üzenetére


Maist
senior tag

Na, itt lesz a kutya elásva: 2 képernyő mentés osztott képernyőn, Alucard governor-on, de akár interactive-on is készíthettem volna a két mentést.

Tehát az első kép, mobil nézetes oldal megnyitva, nem hozzáérve, csak mintha olvasnám:

Proci terhelés szépen, szinte alapon.

2. kép, asztali nézet, ez is mintha olvasnám, nincs hozzáérve a képernyőhöz:

Jól látszik, hogy 50-60% terhelésen pörgeti a procikat, miközben tényleg hozzá sem érek, csak mintha olvasnám.

Minden böngészővel, gyárival, Chrome-al, régivel, újabbal, betával, dev-vel, mindennel ezt csinálja az asztali nézetes mobilarena fórum böngészgetés.
Az index.hu főoldala sem pörgeti ennyire a procit, 20-30% terhelésen tartja csak. Na, ezért van az, amire eddig nem bírtam rájönni, hogy miért tart néha 3 percig egy % akku fogyás, máskor meg 8-9 percig is kitart az egy %. Hát ezért!

(#9) fudi2002 válasza Maist (#8) üzenetére


fudi2002
veterán

Ezt írtam kettővel lejjebb. Rakj egy system monitort és osztott képernyővel nézz meg vele egy process fült.

"A felnőtt olyan személy, aki befejezte a növekedést mindkét végén és most középen növekszik."

(#10) fudi2002 válasza fudi2002 (#9) üzenetére


fudi2002
veterán

Még valami. Adblocker ami az epicben van, aktiváld. Nem szabadna, de lehet valami reklám vicceli meg a böngészőket ami mobil nézetben nem töltődik be.

"A felnőtt olyan személy, aki befejezte a növekedést mindkét végén és most középen növekszik."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.