2022. augusztus 12., péntek

Gyorskeresés

Memória történelem

Írta: | Kulcsszavak: RAM . DRAM . Intel . Mostek . 4116 . memória . retró . homecomputer . mikroszámítógép

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy számítógéphez, a CPU után a második legfontosabb elem a memória. A mikroszámítógépek megjelenéséhez szükség volt arra, hogy a VLSI memóriák olcsón hozzáférhetőkké váljanak. Mielőtt a 4. generációhoz ugranék érdemes megnézni az elődeit:

Az első gépek (1940-es évek) jelfogókat és elektroncsöveket használtak. A memória William csövekből, mágneses dobmemóriából, esetleg mágneses huzalokból állt. Mindegyik gép egyedi kivitelű volt, amit szinte folyamatosan debugoltak, modernizáltak.

1952-ben Jay Forrester feltalálta a ferritgyűrűs memóriát, ami a 60-as években volt a csúcson. Minden bitet egy apró ferromágneses gyűrűben tárol, annak mágneses hiszterézisét felhasználva. Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a 0-hoz az egyik, míg 1-hez a másik irányba mágnesezi fel. Sok kis mag felhasználásával már elég szép méretű memóriákat tudtak építeni. A képen is látható, hogy igen macerás volt a gyártás és nem volt se kis méretű, se olcsó.


Ferrit memória forrás: [wikimédia]

Magyarországon a KFKI-ban is volt ferritgyűrűs memória fejlesztés/gyártás, amiről így emlékeznek meg: "Az 1966. évi technológiai szintet jól jellemzi a 4096 szó nagyságú, szavanként 16-bites tároló, amely 2 mm átmérőjű, cseh gyártmányú ferritgyűrűkből készült mátrixokból volt felépítve. Egy-egy mátrixsík 4096 gyűrűt tartalmazott. A tároló kiolvasási ciklusideje 6 mikroszekundum volt." [forrás]

1968-ban megalapították az Intelt. A céljuk az volt, hogy a ferrit memóriát leváltó integrált áramköröket gyártsanak. '69-ben már több fajta memóriát gyártottak:

- 3101: 64 bites (igen, összesen 8 bájt) kapacitású statikus RAM
- 3301: 1024 bites ROM (csak olvasható memória)
- 1101: 256 bit MOSFET statikus RAM

A 1101 érdekessége még, hogy az volt első nagyobb sorozatban gyártott MOSFET áramkör. Az Intel már akkor is élen járó, házon belüli gyártástechnológiára támaszkodott. Az igazság az, hogy ez a termék portfólió nem volt elég az áttöréshez. De ahhoz igen, hogy letegyék a névjegyüket az asztalra és tapasztalatot szerezzenek a MOS áramkörökkel.


Intel 1103 forrás: [wikimedia]

A 1103-as megjelenése, ami 1972-ben a legkelendőbb áramkör volt, már nagy változást jelentett. Ez a dinamikus memória (DRAM) 1kbit kapacitással alkalmas volt a ferritgyűrűs memóriák kiváltására. Említettem már statikus, dinamikus memóriát és ROM-ot, talán érdemes az legfontosabb előnyeiket összefoglalni:

- SRAM (statikus memória) A beírt információt amíg feszültséget kap megtartja. Hátránya, hogy egy bithez bonyolultabb áramkör, több tranzisztor tartozik, ergo a kapacitása jóval kisebb a dinamikushoz képest.
- DRAM (dinamikus memória) A beírt információt egy miniatűr kapacitásban tárolja, aminek a töltését adott időnként frissíteni kell. Ami fontos, hogy a SRAM-hoz képest nagyobb kapacitást lehet vele elérni azonos szilícium méreten.
- ROM (csak olvasható memória) A processzor csak olvasni tudja. Az alap program (oprendszer, értelmező...) tárolására tökéletes. Van elektromosan írható verziója is, de akkoriban maximum EPROM volt, amit külön "égetővel" lehetett írni és UV fénnyel törölni.

A microcomputerekhez már a SRAM is elég volt. 1kB memóriával még a 80-as évek elején is boldog volt egy hobbiból gépekkel foglalkozó ember, mert az talán meg tudta fizetni. A legtöbb gépben persze több memória volt. A 4116-os IC-vel, vagy annak klónjával találkoztam eddig a leggyakrabban, aminek az eredeti verzióját a Mostek dobta piacra. Az elterjedését két fontos dolognak köszönhette: olcsó volt és tömegesen elérhető. Ez egy 16 kbit-es IC, amiből logikusan 8 darab kell a fantasztikus 16kbájt RAM kapacitás eléréséhez. Használták például a Primoban, HT1080Z-ben, Spectrumban, PET 4016-ban. Több tápfeszültség (12,5,-5V) kell neki, amikre igen érzékeny. Aztán sorba jöttek a nagyobb kapacitású verziók, mint például a 4164, ami 64 kbites és a C64-ben is használták.

Primo memória javítás forrás: [logout.hu]

A fent említett evolúció is kulcs fontosságú volt a microcomputerek megjelenéséhez. Ezekhez az olcsó, kis gépekhez olcsó, tömegesen elérhető memória kellett. Eddig csak emlegettem a mikro- vagy homecomputereket, de a következő részben végre megpróbálom összefoglalni, hogy mit is értek alattuk.

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

a 48k-s spectrum árát úgy próbálták alacsonyan tartani, hogy vettek egy halom olyan 4164-es memóriát, ami hibás volt, de csak az egyik fele. összeválogattak belőle 8-at, hogy mindegyiknek ugyanaz a fele legyen jó, a legfelső címbitet beállították ennek megfelelően fixre, így készült a 32K-s memóriabővítés.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) JasL


JasL
senior tag

Azt hittem ezek a ferrit gyűrűk nagyobbak :) Pár millisek csak, jól látom?

(#3) DarthSun


DarthSun
veterán
LOGOUT blog (1)

Ezeknek az egész korai megoldásoknak a működésével nem is voltam tisztában teljesen, pedig még használtam is hasonlókat. :B Köszi, jól jött a magyarázat :R

(#4) frescho válasza JasL (#2) üzenetére


frescho
addikt

Vagy még kissebbek. 1 mm körüli méretig tudtak lemenni. Mesélték, hogy volt gyárlátogatáson, ahol fiatal lányok, asszonyok fűzték fel a gyűrűket, mint gyöngyöket a vezetékekre. Valószínűleg nekik több türelmük volt az aprólékos, monoton munkához.

https://frescho.hu

(#5) bambano válasza frescho (#4) üzenetére


bambano
titán

nem gyár, tsz melléküzemág. fejkendős nénik :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) frescho válasza bambano (#5) üzenetére


frescho
addikt

Tuti nem TSZ volt. Maximum kolhoz, mert ruszkiknál volt tanulmányúton. De a mennyiség valószínűsíti, hogy valami kisipari lehetett hasonlóan a Primohoz. Na az tipikus TSZ melléküzemi volt. Érdemes végignézni a videót.

https://frescho.hu

(#7) bambano válasza frescho (#6) üzenetére


bambano
titán

oké, lehet, hogy amit te láttál, az orosz volt, viszont itthon a kfki tpa gépeiben is ferritgyűrűs memória volt, azt itthon fejkendős asszonyok fűzték össze.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#8) frescho válasza bambano (#7) üzenetére


frescho
addikt

"Mesélték..." Szóval nem én láttam, de akitől hallottam a 80-as évek elején egy ZX81 kitetet rakott össze az orrom előtt, amit Angliai tanulmányútról hozott. Nem is lett volna oka hazudni, mert elég jól ismertem. A TPA az jó kis hazai volt, a MEK-en van egy jó 150 oldalas leírás róla: [link]. Arról is hallottam pár történetet, mert volt vele néha dolga. Sajnos már jó pár éve nem tud több sztorit elmondani.

https://frescho.hu

(#9) frescho válasza JasL (#2) üzenetére


frescho
addikt

További információt találtam, emlékeztem, hogy olvastam, csak kicsit lassú a backup visszatöltése:

"Az 1966. évi technológiai szintet jól jellemzi a 4096 szó nagyságú, szavanként 16-bites tároló, amely 2 mm átmérõjû, cseh gyártmányú ferritgyûrûkbõl készült mátrixokból volt felépítve."

https://frescho.hu

(#10) JasL válasza frescho (#9) üzenetére


JasL
senior tag

:R

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.