2020. október 25., vasárnap

Gyorskeresés

Mérgező víz folyik a csapból?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A cikk egy olyan problémát feszeget, amire sajnos rengetegen Magyarországon is ráugrottak a csodavizesek. Igazából olyan cikket senki nem ír, hogy az ország közel 50%-án ásványvíz minőségű víz folyik a csapból.

Szóval aki fel akar világosulni annak tudnia kell, hogy az alföldi régiókban az arzén nem szennyezés eredménye, hanem geológiai eredetű (ettől persze nem lesz egészséges). A jelenlegi határérték 10 ug/liter azért szigorú, mert az uniós országok többsége tengerparti fekvésű, és sok tengeri halat fogyaszt. A határértékeket a maximális napi bevitel alapján számolják, függetlenül attól ,hogy egy borsodi kis faluról vagy valamelyik nagy tengerparti halász városról beszélünk (sajnos a tengeri hallal sokkal több kerül a szervezetbe).

Az ivóvíztisztítás (arzén mentesítés) elég költséges dolog, és nem feltétlen éri meg kiépíteni pár ezres településeknek.

Az ivóvíz problémák többsége elsősorban a vezetékhálózat hibája (sokszor házon belül) miatt alakul ki. Mielőtt bárki csodavizes tisztítóberendezést szereltetne be jó drágán, vizsgáltassa be a vizet egy akkreditált laboratóriumban 15-30 ezer Ft közötti vizsgálattal, arról nem is beszélve, hogy a laboratórium szakemberei segítenek eldönteni, hogy valóban szükséges-e tisztítóberendezés (pl: fúrt kút setén csírátlanító UV fertőtlenítő, toxikus fémeket megkötőt szűrőpatron) beszerelése.

Ne engedjétek magatokat átverni és igyál csapvizet bátran (ahol nem lehet, ott a szolgáltató erről tájékoztatja a lakosságot)!

Hozzászólások

(#1) KISDUCK


KISDUCK
őstag

[TROLL]Én azóta nem iszok csapvizet mióta tudom hogy dihidrogénmonoxidot tartalmaz.[/TROLLOFF]

(#2) angyalpc2


angyalpc2
tag
LOGOUT blog

A dél alföldi víz gyenge...évek óta tudható.
Pesten és a városokban meg ólmos.
Még kisvároson belül is van olyan a terület, ahol full ihatatlan a víz.

(#3) szipipeti válasza angyalpc2 (#2) üzenetére


szipipeti
csendes tag

Ja, biztos hogy gyenge...
Ezen ok miatt ritka az alföldön a tengerjáró hajó, mert hogy nem bírná el, olyan gyenge...

(#4) BBéci


BBéci
félisten

Cirka 20 éve nem iszom csapvizet, még szűrt (Brita, Laica) állapotában sem. A kávégépbe is (Norda) forrásvizet töltök.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre?

(#5) Hieronymus válasza BBéci (#4) üzenetére


Hieronymus
őstag

A kávégépbe jobb lenne desztillált vizet önteni. A tiszta és teljes kávé íz ekkor élvezhető a legjobban.
Ráadásul a vízkő sem lesz ellenfél többé.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#6) buherton válasza angyalpc2 (#2) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

A Dél-Alföld vizei nagyon jó szerencsére.

A budapesti pedig azért ólmos, mert a házakban ólomcsövek vannak. Egyébként pedig a budapesti víz is nagyon jó.

Hol ihatatlan a víz?

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#7) tope


tope
addikt

Amilyen állapotban vannak a vezetékrendszerek, mert tojtak arra, hogy idővel kicseréljék az 50 éves AC (azbesztcement) vezetékeket, a víz minőségén ne csodálkozzunk.
Rohadt sok milliárd kellene hogy azokat ki lehessen cserélni, csak nem igazán volt erre pénz, na meg nem is foglalkoztak azzal ami "működik/nincs csőtörés".

Arról meg ne beszéljünk, hogy van nem 1 olyan vízműtelep, amit úgy adtak át, hogy tudták hogy nem jó a víz minősége, mert nem szakmai döntés alapján kellett átadni, és a technológia alkalmatlan az ott lévő vízre.

[ Szerkesztve ]

(#8) snecy20


snecy20
veterán

A Vas megyei falvakban ihatatlan szinte a csapvíz. Büdös, mellékíze is van, legfeljebb főzésre és mosakodásra alkalmas, és még arra is csak jóindulattal.

Ha közmunka van, minden van! O.V.

(#9) 8th válasza buherton (#6) üzenetére


8th
őstag
LOGOUT blog

Kalocsán és környékén ihatatlan a csapvíz az elavult vacak hálózat miatt. Negyed évente másfél héten át átmossák a teljes hálózatot utána néhány hétig vagy egy hónapig jó utána megint büdös és zavaros lesz. A helyi vízmű góréja persze minden alkalmat megragad, hogy fennhangon kijelentse, hogy a városban kiváló az ivóvíz minősége. Kár, hogy a spárban mögöttem állt a sorban a felesége aki egyebek mellett négy zsugor szénsavmentes ásványvizet is kitolt a bevásárlókocsiban. :D

„A politikusok mindenhol egyformák. Megígérik, hogy felépítenek egy hidat ott, ahol még folyó sincs." - Charles de Gaulle

(#10) koxx válasza Hieronymus (#5) üzenetére


koxx
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Nem jó a desztillált víz a kávéhoz. Amit írt norda és a nestlé vera a 2 legjobb/leggyakrabban használt víz. Előbbinek mindössze annyi a baja, hogy nem könnyű beszerezni.
Pesten (IX) sem túl finom a csapvíz.

Csabroncka: ha már ennyire az ördögtől való ez az ozmózisos meg egyéb víz, az aktív szenes szűrés az még ok?

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.