Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:24:31

LOGOUT.hu

Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t! :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48551) Fishor


Fishor
senior tag

Sziasztok!

D5300 gépem van. Egy rendezvényen hip táncosokat kéne fotóznom. Manuális módban a mozgás miatt melyik fókuszmódot kéne használni? Próbáltam az af-c t de ezen belül is vannak a leírásban az ilyen több pontos 9,27 stb módok vagy a 3d követés, de ha a több pontost választom akkor is csak egy kockám van amit a témára irányíthatok, viszont a gyors mozgásba ezzel sokszor nem egyszerű elkapni egy arcot vagy alakot. Ez hiba, vagy attól hogy egy pont van még a körülötte lévő képzeletbeli kocka is ha éri a témát akkor oda fókuszál? Miért nem mutatja itt is a sok kockát mint pl autó módban? Vagy milyen beállítást ajánlotok ilyen helyzetben?

Üdv: Fishor

(#48552) anaqer válasza Fishor (#48551) üzenetére


anaqer
veterán

Csináltál már rendezvényfotózást?

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#48553) Roachy válasza anaqer (#48552) üzenetére


Roachy
senior tag

Nyilván nem fotózott még rendezvényen ha ilyeneket kérdez. ;)
Igen a több pontos Af esetében a segéd pontok segítik az élességállítást, de azokat külön nem látod a keresőben.
A 3D Af akkor lehet jó, ha mozgás közben akarsz lekövetni egy témát. Ha valaki egy helyben táncol, ahhoz nem kell.
Csak halkan jegyzem meg, ezeket a használatiban is megtalálod, de kiguglizni sem túl bonyolult. ;)

(#48554) Fishor válasza Roachy (#48553) üzenetére


Fishor
senior tag

Szia, köszi a választ. Nem csináltam még, nem fotós vagyok, csupán szeretném a család pillanatait megörökíteni. A használatiban benne vannak ezek az opciók, csak azt nem értettem (és ezt nem találtam a leírásban), hogy ha van ott a 9 meg még több pont lehetőség, akkor miért nem mutatja azt is, holott autó módban van hogy az egész kijelzőn megjelennek az élesség pontok, amit az automatika fontosnak tart. Meg amit szintén nem találtam, de gondolom nincs is, hogy M álláson nem lehet e beállítani pl ilyen arcfelismerő funkció vagy ilyesmi.

Üdv: Fishor

(#48555) Viperator válasza Fishor (#48551) üzenetére


Viperator
őstag

MIlyen objektíved van? És a fényviszonyok ott milyen?

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#48556) Ed Parker válasza Fishor (#48554) üzenetére


Ed Parker
nagyúr

Beltéren, gyors mozgásokhoz nem árt ha van fényerős tele és rutin.
kitobival szvsz nem is nagyon érdemes nekiállni és mielőtt jön a show picit gyakorolni, mert ott élesben próbálgatni hogy milyen fókusz, zár, ISO és le is ment a tánc.

(#48557) Fishor válasza Viperator (#48555) üzenetére


Fishor
senior tag

Sima nikkor 18-140 (ha jól emlékszem) ig kit obi van. Meg hozzá godox vaku. Voltam már ott, de elég rossz arányban készültek jó képek. Most ferdén előre-fel vaku állásban gondoltam 1/100-1/200 as zár idővel 4-8 körüli rekesszel esetleg vaku kompenzálva minél kisebb isoval. Fókuszt af c re vagy af a ra állítva azzal a 39 pontos vagy egyel lejjebbi élesség ponttal. Előtte csinálok pár próba képet a fény miatt. Egyébként viszonylag alacsony a plafon neonnal, egyik oldalt végig ablak, masikon meg tükör. De a fényviszony sajnos gyenge vaku nélkül. Mivel nem vagyok fotós azért nem is vettem mas obit, csak amivel adták azt használom. Egy tornaterem szerűség egyébként a hely.

(#48558) Throme válasza Fishor (#48557) üzenetére


Throme
veterán

Szerintem ezt a dolgot ne vállald be!
Max saját szórakoztatásra, és akkor anélkül szerzel tapasztalatot (mert fogsz), hogy kellemetlen szituba keverednél....

szvsz

[ Szerkesztve ]

(#48559) Roachy válasza Throme (#48558) üzenetére


Roachy
senior tag

Nem kell rögtön rosszmájuskodni. Elég ha picit figyelmesebben olvasol. ;)
csupán szeretném a család pillanatait megörökíteni

[ Szerkesztve ]

(#48560) Throme válasza Roachy (#48559) üzenetére


Throme
veterán

Ezen nem akarnék vitatkozni.
Nem írtam semmi bántót (szvsz).
Igen a családot is írta, meg azt is, hogy "Egy rendezvényen hip táncosokat kéne fotóznom." Ez a két dolog lehet persze ugyanaz, de nekem úgy tűnik valaki felkérte erre ("kéne" nem hangzik határozottnak)

Nekem az jön le, hogy a gép kezelésével kapcsolatban nem magabiztos. Vaku + 18-140 tud jó eredményt adni, de inkább szobában. Tornaterem szerű helyen adódhat probléma.

Anno barátaim felkértek az esküvőjük fotózására. Szerencsére rá tudtam őket beszélni fotós megbízására a ceremóniára.

De tudod mit?! Megfordítom a dolgot, szerintem meg nem kéne nagyon biztatni a leírtak alapján....
Nekem nem fog fájni akárhogy is dönt...

[ Szerkesztve ]

(#48561) Fishor válasza Throme (#48558) üzenetére


Fishor
senior tag

Vagy ez, vagy a telefon. Annak idején azt mondta mindenki, hogy ez jobb mint a telefonnal fotózni. Tetszik is a variálhatóság, habár sokszor a telefon okosabb mint én és jobb képeket csinál. Mivel saját részre készülnek a fotók, senki nem fog rám követ vetni, ha nem sikerülnek, max megjegyzi a család többi tagja, hogy válasszak más hóbortot és máskor vegyek inkább egy normális telefont. :)

(#48562) tomboy0013


tomboy0013
veterán

Szereztem egy Tokina 11-16-ot. Úgy látom kifog rajtam az OVF-en keresztüli fotózás kicsit gyengébb fényben. 10-ből ha 1 éles kép összejön az már jó arány. Persze ha a kijelzőn fókuszálok akkor nincs gond. Mit csinálok ennyire rosszul? Szerettem volna gyengébb fényben is fotózni, nem véletlenül vettem meg ezt, de ez így finoman fogalmazva is egy vicc. Szobában lámpa fényénél nem bír normálisan fókuszálni OVF-en keresztül (illetve sehogy sem, homályos a képek zöme)... De nappal nincs gond...
Kezd nagyon elszomorítani, hogy itt van összességében több százezres cucc és csak a szívás van vele.

(#48563) PuMbA válasza tomboy0013 (#48562) üzenetére


PuMbA
titán

A fókuszálás függ a gépedtől is azaz, hogy milyen fókuszrendszer van benne :) OVF-en keresztül a legpontosabb fókuszpont a középső, ami f/2.8 vagy nagyobb rekesznél még pontosabb lesz. Azzal is rossz?

[ Szerkesztve ]

(#48564) tomboy0013 válasza PuMbA (#48563) üzenetére


tomboy0013
veterán

Ha egy picit fényesebb részen fotózok a szobában akkor éles lesz a kép csak épp a téma mögött. Pont mint a fix Nikkor obikkal. Elküldöm a szervízbe 2db Nikkor obival (35mm és 50mm), aztán remélem a Tokina is jobb lesz mert állítanak valamit a vázon. Bár ettől függetlenül elég gáz, hogy totál életlen az egész kép ha egy picit sötétebb van...

(#48565) PuMbA válasza tomboy0013 (#48564) üzenetére


PuMbA
titán

De akkor miért nem manuál fókuszozol? :)

(#48566) tomboy0013 válasza PuMbA (#48565) üzenetére


tomboy0013
veterán

Hát úgy látom nem lesz más választásom 😄

(#48567) Roachy válasza Throme (#48560) üzenetére


Roachy
senior tag

A rosszmájuskodást idézőjelbe akartam tenni, az lemaradt. De arra gondoltam, hogy néha hajlamosabbak vagyunk (igen én is) elhamarkodottan, magasabb lóról beszélni mint kéne ahelyett, hogy segítenénk a konkrét kérdésben. Abból lehet tanulni és fejlődni, nem a lebeszélésből.
Egyébként kb én is így reagáltam volna, ha azt írja, hogy megbízták egy táncos eseményfotózással, majd utána jönne elő ezekkel a kérdésekkel.
De mivel saját magának/családnak fotózik, így inkább a biztatás a helyes hozzáállás szerintem. Így legalább megtapasztalja saját maga és a felszerelése gyengeségeit és tudja merre kell fejlődni.
Valóban egy rendszervakuval, egy dx gépen és kitobival, egy ilyen eseményt fotózni beltéren az eléggé a szopatós kategória, de nem teljesen reménytelen. Az hogy alacsony a belmagasság segíthet. Plusz ha még kintről az ablakokon keresztül is jön fény, a tükrök is derítenek valamelyest, szóval már leginkább csak azon múlik a használható képek készítése, hogy ne legyen túl nagy a távolság a gép és a téma között.

(#48568) Roachy válasza tomboy0013 (#48564) üzenetére


Roachy
senior tag

Ha 3 fényerős optikából egyikkel sem tudsz jó képet lőni, úgy hogy az egyik ráadásul egy uwa, akkor 2 lehetőség van.
Vagy van valami az egyszerű kalibrációnál komolyabb probléma a géped fókuszrendszerével, vagy te csinálsz valamit nagyon rosszul. De ez kicsit sem általános jelenség.

(#48569) tomboy0013 válasza Roachy (#48568) üzenetére


tomboy0013
veterán

Tudok jó képet lőni, csak nem OVF-en keresztül, egyik sem fókuszál jól úgy. Mind a téma mögé megy. Tehát a géppel van a gond. Nikkor obikkal megy a szervizbe jövő héten.

(#48570) Fishor válasza Roachy (#48567) üzenetére


Fishor
senior tag

Köszi! Elválik, hogy fognak sikerülni a képek, biztos ami biztos lesz kéznél telefon is. :)

(#48571) Roachy válasza tomboy0013 (#48569) üzenetére


Roachy
senior tag

Szerintem a 11-16-ot mindenképpen tedd mellé. Hogy lássák azzal is félre megy a fókusz. Peddig azzal nem szabadna, közel 2m-es dof mellett.

(#48572) tomboy0013 válasza Roachy (#48571) üzenetére


tomboy0013
veterán

Megemlítem a hiba leírásban, de csak a garanciális obikat teszem a váz mellé. Aztán majd meglátom mi lesz. Ha nem oldják meg legalább a Nikkor obik fókuszgondját és felidegel akkor megválok az egész Nikon pakktól és elfelejtem a DSLR gépeket meg a Nikon-t is.

(#48573) Roachy válasza tomboy0013 (#48572) üzenetére


Roachy
senior tag

Teljesen megértelek. Nekem volt egy vörös hajú Kovács János nevű haverom. Aztán kiderült, hogy tök idióta. Azóta szóba sem állok Kovács vezetéknevű és vörös hajú emberekkel, tuti mind idióta. ;]

(#48574) Throme válasza Roachy (#48567) üzenetére


Throme
veterán

Csak vitázom, pedig nem akartam...

Ezt írtam az elején:

"Max saját szórakoztatásra, és akkor anélkül szerzel tapasztalatot (mert fogsz), hogy kellemetlen szituba keverednél...."

Ebben az lenne benne, hogy ha nem fontos felkérés, akkor mehet a próbálkozás, tapasztalatnak jó lesz....
Nem értelek, mi a gond ezzel.

Lehet biztatni, de fenntartom, hogy a gyakorláshoz is kell a gép használatának ismerete.
Aztán egy eseménynél meg pláne, plusz mindezt gyorsan.
Látok különbséget abban is, hogy valaki ismerkedik a vázzal, otthon kattintgat, és megkérdezi, hogy mi a 9, 51 pontos AF, vagy eseményre készül és előtte kérdezi meg ezeket.

(#48575) tomboy0013 válasza Roachy (#48573) üzenetére


tomboy0013
veterán

Miért ha MILC-re váltanék mit tudnál javasolni Nikon-on belül a D5600 árában? 😁

(#48576) randras_83 válasza tomboy0013 (#48575) üzenetére


randras_83
addikt

Z50-et :DDD :DDD

Egyébként a vázat és az obit is referenciához kalibrálják mondjuk jó eséllyel jó lesz utána. Sajnos ez a hiba később is előjöhet.

https://www.flickr.com/randras83/

(#48577) tomboy0013 válasza randras_83 (#48576) üzenetére


tomboy0013
veterán

229-ért vettem dupla kit-ben a D5600-at tavaly, a kit-es Z50 most 360 fölött van. De a váz is 300 körül van. Az nagyon nem az az árkategória. 😄
Most nézegettem a Tokina-val nappali körülmények között a fókuszt, egyelőre jónak tűnik OVF-en keresztül is, de ma kimegyek egy kicsit tesztelgetni. Lehet csak rosszabb fényviszonyoknál lövi mellé a fókuszt, bár érdekes, hogy csak OVF-en keresztül, Live view-ban akkor is megtalálja a helyes fókuszt. Na mindegy max használom úgy.

(#48578) PuMbA válasza tomboy0013 (#48577) üzenetére


PuMbA
titán

A D5600 nem egy sötétbeli fókuszbajnok gép, az biztos. A specifikációk alapján -1EV-ig fókuszál, míg a konkurencia -3EV-ig. Vétel előtt jó lenne tudni, hogy mire akarnád majd használni a gépet 1 év múlva :D

[ Szerkesztve ]

(#48579) tomboy0013 válasza PuMbA (#48578) üzenetére


tomboy0013
veterán

Első gépem. Nem igazán volt se megfelelő tudásom se tapasztalatom a témában, hiába olvastam mindent el a kiszemelt gépekről sajnos nem.mindent értettem a tudás hiánya miatt. De a telókból kiindulva nem gondoltam, hogy szobában is ilyen arányban képes egy DSLR gép mellé lőni a fókuszt manapság. Na mindegy meg kell tanulnom használni ezt amennyire lehet és kész. Ha a szervíz megoldja az OVF fókusz gondokat legalább a fix obiknál akkor nem lesz gondom. Ha nem, akkor eladom.

(#48580) randras_83 válasza tomboy0013 (#48579) üzenetére


randras_83
addikt

anno nekem a D5300 + 35 +50-nel voltak ilyen gondjam, akkor a szerviz megoldotta. Ez sajnos benne van a pakliban mindig és ahogy írtam, az hogy egyszer megcsinálják még nem örökélet+1év sajnos. Én mondjuk nagyon megnézném a helyedben a Fuji-t is, ha már APSC és milc, már ha esetleg váltanál.

https://www.flickr.com/randras83/

(#48581) tomboy0013 válasza randras_83 (#48580) üzenetére


tomboy0013
veterán

És te beküldted az obikat is a géppel együtt?
Még mi ez, hogy plusz 1 év, nem teljesen értem. Visszaáll a hiba idővel?

(#48582) Throme válasza randras_83 (#48580) üzenetére


Throme
veterán

fuji obipark milyen árfekvésű a nikonhoz képest?

(#48583) pergabb válasza tomboy0013 (#48579) üzenetére


pergabb
senior tag

1, sötétben af segédfény nélkül ez a váz már elvérzik, más is írta

2, lámpafény mellett soha ne kalibrálj obit, mert téveszt, ergo mezei élességàllítás során is. Persze mindig pont ugyan annyit téveszt és ugyan abba az irányba, az gyanús.

Vázat összelövik az obikkal és jó lesz, ne aggódj. Nekem d750-re még soha semmit nem kellett állítanom, mákom volt, minden jó, de anno canon 6d esetén is ugyan ez volt. 50-es canon és nikon esetén is sokszor ide-oda téveszt, nálam abból is szerencsés darab van, betalál. Ez igaz a 35 1.8g-re is, 10/8 darab tuti ide-oda téveszt, de ezt csak is szabadban tudod tesztelni, mint említettem a lámpa fénye megzavarja a rendszert és lehet azért lesz fókusz gond.

Az pedig egyértelmű, hogy élőkép esetén nem téveszt, kontraszt alapú a mérés, míg kukucskálóba nézel, ott fázis alapú. Ezert jó a milc, ott ezeket ötvözték és nagyobb arányban talál be, ott inkább a tévesztés a ritka:)

[ Szerkesztve ]

(#48584) randras_83 válasza Throme (#48582) üzenetére


randras_83
addikt

Hát a natív fényerős obik elég borsosak. Nekem fájna most komplett rendszert cserélni, pedig csábít az X-T4.

https://www.flickr.com/randras83/

(#48585) pergabb válasza randras_83 (#48584) üzenetére


pergabb
senior tag

Legyen 2 rendszered:D
Nyernek a lotton, tuti lenne mindenbol:) is..

(#48586) .mf válasza pergabb (#48585) üzenetére


.mf
veterán

Ne is mondd, 3 rendszerem van :Y :DDD
Szeretném már 2-re redukálni, de Z-re még nincsenek olyan árú és/vagy méretű-tömegű obik, mint Sony FE-re...

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#48587) royalfeco


royalfeco
újonc

Sigma nikon 150-600 mm objektív, nikon D3200 géppel tud jó fotókat készíteni?

(#48588) randras_83 válasza pergabb (#48585) üzenetére


randras_83
addikt

Tolom a lottót, de még nem esett be az ötös, pedig már nagyon aktuális lenne

https://www.flickr.com/randras83/

(#48589) pergabb válasza randras_83 (#48588) üzenetére


pergabb
senior tag

Nekem sem.
De nem is lottozom:D

(#48590) updog válasza royalfeco (#48587) üzenetére


updog
senior tag

Biztos tud, a kérdés az, hogy a fotós tud-e :D ;]

Az objektívvel nem találkoztam még személyesen, de a D3200-amon volt már pl. Nikon 105 2.8, na az nagyon karcolt. Szóval biztos nem a gépen múlik a dolog.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#48591) royalfeco


royalfeco
újonc

Erre gondoltam. Erre vártam hogy mikor lesz olcsóbb.
[link]

[ Szerkesztve ]

(#48592) updog válasza royalfeco (#48591) üzenetére


updog
senior tag

Én meg a ****ra de hogy jön ez most ide? :DDD

Szerintem lehetne vele "jó" képeket készíteni, arra akartam kilyukadni a példámmal, hogy a D3200 nem korlátozó tényező, teljesen jól használható váz, nem csak csúcsobival (és a 150-600 nem is annyira csúcsobi :D).

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#48593) royalfeco


royalfeco
újonc

Köszi a gyors választ.

(#48594) #56474624 válasza royalfeco (#48587) üzenetére


#56474624
törölt tag

Csak ne a gép által előállított jpeg-től várd az álleesést. :)

(#48595) royalfeco


royalfeco
újonc

Ez mit jelent?
Tudom hogy a d3200 gép alsó kategóriás.

(#48596) #56474624 válasza royalfeco (#48595) üzenetére


#56474624
törölt tag

Nem csak a D3200-nál, még a D7100-nál is ez a helyzet, pedig az középkategóriás. Sokkal többet ki lehet hozni ezekből a fotókból, ha az ember rászánja az időt az utómunkára, amit a raw-on (nef-en) végez.
RAW az a digitális negatív. Azt ugyanúgy elő kell hívni, mint régen a filmet.
Ha nem te hívod elő, akkor megteszi a gép, mikor jpeg-et készít.
Állítsd be raw+jpeg-re, így meglesz mindkettő, aztán a raw-ot (nef kiterjesztés Nikonnál) dolgozd fel pl. Lightroomban. Vagy ott van ingyenesek közül a kissé túlbonyolított, de egyébként nagyon jó RawTherapee.

[ Szerkesztve ]

(#48597) royalfeco


royalfeco
újonc

Szoktam raw-ba fotózni csak ritkán, több vele az utómunka.

(#48598) Throme válasza royalfeco (#48597) üzenetére


Throme
veterán

Csak azért fotózok rawban, mert nem vagyok elég jó hobbi fotós ahhoz, hogy egyből eltaláljam a beállítást :B .
Auto iso, auto wb, af... majd kockásra ülöm a seggem a monitor előtt...

(#48599) #56474624 válasza royalfeco (#48597) üzenetére


#56474624
törölt tag

A lehetőség is jócskán több vele. Amit nem feltétlen csak akkor használ ki az ember, ha az expozíciót nem találja el. Ez a digitális negatív, tehát ha idővel fejlődik a képfeldolgozó szoftver, fejlődnek a megjelenítők, a régi képeim is ugorhatnak egy szintet. Szerintem a digitális fotózás egyik legjobb dolga a raw. Az igazi persze akkor lenne, ha minden gyártó egy egységes formátumot használna, tehát a már rég létező dng-t.

(#48600) Throme válasza #56474624 (#48599) üzenetére


Throme
veterán

Egyrészt tároló kapacitással is győzni kell ezt a szemléletet, másrészt tengernyi idővel is megtámogatni.
Egy esemény, vagy utazás után nem kevés idő elmegy a raw-ok feldolgozásával. Az szuper, ha valaki fejlődik, de pl most belegondolok, hogy több évnyi képmennyiségnek újra nekiüljek.....

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.