Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Canon EOS DSLR topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:50:54

LOGOUT.hu

Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#41701) jeni válasza Donki Hóte (#41700) üzenetére


jeni
félisten

lemaradt a Pro szó :U
semmikép nem, szabad microSDHX adapterrel használni,mert nagyon felmelegszik benne a foglalatban a gépen belül?
elméletben igaz,hogy nem egy teljes kártya és abban mentett képek,videók tűnnének el meghibásodáskor.
igaz súlyra nem jelentene semmit legfeljebb nem gazdaságos a több darab megvétele.

(#41702) KTTech válasza jeni (#41699) üzenetére


KTTech
veterán

Ahogy más is írta, több kisebb kártya kellene. Én 32GB fölé semmiképpen nem mennék, de még a 16GB is meggondolandó (arról nem beszélve, hogy általában egy 32GB-s kártyát sem töltök meg RAW-al egy napos fotózás során, kivétel, ha videózok - jelenleg Kingston Canvas React 32GB-s kártyáim vannak).

Ha behal a kártya, akkor minden oda van, igen kis eséllyel lehetne olvasni az adatot róla.
Sokat használtam Kinsgton Elite Pro kártyát, nem volt vele gondom, ahogy a Sandisk-el sem, bár nem 1-2 kártyát láttam mindkettőből meghalni (más gyártótól is bőven volt elhalálozás).

Nagyobb kártyát csak olyan gépbe vennék, ami alapból 2 kártyát kezel és mindkettőre párhuzamosan tud írni képet és videót is (csak a példa kedvéért Canon R6, Sony A7 mkIV, Nikon Z6II, Canon 5Dmk IV, Canon 7DmkII). Akkor viszont simán elmennék akár a legnagyobb kártyaméretekig is.

A microSD felejtős, mert az átalakító egy felesleges mechanikai kapcsolat (elektronika nincs benne) a gép és a microSD kártya közt, ami elég instabil tud lenni.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41703) PuMbA válasza jeni (#41701) üzenetére


PuMbA
titán

32 vagy 64GB-ost vegyél felhasználási módtól függően. 32 elég normál felhasználásra, de 64-es sportfotózás esetén pl már szükséges, mert 1500 képet biztos lősz.

[ Szerkesztve ]

(#41704) stimpyx


stimpyx
csendes tag

Nem értem igazából ezt a kis kártyás témát - ha kritikus hogy meglegyenek a felvételek akkor 2 kártyás gép kell. Amint hazaérsz még 2 helyre backup, 1 online 1 offline.

Ha nem kritikus akkor meg miért szívatná magát az ember a 16GB kártyák zsonglőrködésével?

(#41705) copass válasza stimpyx (#41704) üzenetére


copass
veterán

bármi megtörténhet.
helyszínen sűrűn cserélsz kártyát, ha vmi történik az éppen bent lévővel akkor az addig elkészült képek a táskádban lévő kártyákon megmaradnak.
nem veszítesz el mindent, ez a lényege.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#41706) KTTech válasza stimpyx (#41704) üzenetére


KTTech
veterán

Egy 32GB-s kártyára is kb. 500 RAW kép fér fel (EOS-RP-nél)... már ezt is elég fájdalmas elveszteni egy nyaralás során (ahova nem tudsz visszamenni, újrafotózni a dolgokat), nemhogy többet... és nem fog mindenki dupla kártyás gépet venni nyaralásra, családi eseményekre, amire az amatőrök nagy része használja a felszerelését.

De egy kisebb kártyával csökkenthetők a károk, és csak annyi a teendő, hogy 2-500 képenként cserélni kell egy kártyát, nem látom benne a szívatást...

Ha meg valaki videózik, arra úgyis nagy kártyát fog venni, de arányaiban sokkal kevesebbet veszthet, mint képekből (a hatalmas fileméretek miatt).

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41707) PuMbA válasza KTTech (#41706) üzenetére


PuMbA
titán

CR3-ban több kép fér el nem? Az is bőven elég, mert hacsak nem szerkeszted szénné a képet, nincs különbség. A szétszerkesztés meg csak kevés fotó típusnál divat.

[ Szerkesztve ]

(#41708) KTTech válasza PuMbA (#41707) üzenetére


KTTech
veterán

Az EOS-RP RAW formátuma a CR3.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41709) PuMbA válasza KTTech (#41708) üzenetére


PuMbA
titán

Be lehet állítani CR2-t is, ha veszteségmentes tömörítést akarsz. A CR3 azért kb. fele akkora méretű a CR2-höz képest, mert veszteséges tömörítést alkalmaz, de ez csak nagyon kevés esetben gond.

"Egy 32GB-s kártyára is kb. 500 RAW kép fér fel (EOS-RP-nél)"

Azt nem értem, hogy ez az 500 kép hogy jön ki a 32GB-os kártyára? 500 * 20MB (CR3 RAW) = 10GB. Ez még elég távol van a 32GB-tól.

[ Szerkesztve ]

(#41710) stimpyx válasza PuMbA (#41709) üzenetére


stimpyx
csendes tag

Akár veszteséges tömörítést állítasz akár nem, CR3 lesz a fájltípus az újabb gépeken.

A veszteséges tömörítés szvsz sportfotónál éri meg ahol brutálisan növeli a bufferbe férő képek számát / kiirási sebességet.

Ha turistáskodsz és percenként 1-et kattintasz nincs értelme spórolni, ha expót kell húzni utána vagy árnyékokat húzol fel jobb a veszteségmentes.

(#41711) KTTech válasza PuMbA (#41709) üzenetére


KTTech
veterán

Nem lehet beállítani... csak CR3 van és 34-36MB/ kép, és veszteségmentes (van veszteséges lehetőség is, de azt nem használom).

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41712) PuMbA válasza stimpyx (#41710) üzenetére


PuMbA
titán

Na ezt nem tudtam, hogy az is CR3 kiterjesztésű marad :) A lényeg mindegy, mert ami benne van pont ugyanaz, mint ami egy régebbi gép CR2-jében van.

"Ha turistáskodsz és percenként 1-et kattintasz nincs értelme spórolni, ha expót kell húzni utána vagy árnyékokat húzol fel jobb a veszteségmentes."

Szerintem pont, hogy turistáskodáshoz nem kell. Minek? A kép szélén fogod pixelkukkolni, hogy az árnyékban milyen részletek vannak? Aki nem profi, annak csak helypazarlás.

KTTech: 500*36MB az még mindig 18GB, szóval biztosan nem csak 500db RAW fér 32GB-ra. Aki nem profi annak pedig elég a veszteséges és akkor 32GB-ra ráfér 1400 db kép, ha 20MB-tal számolunk :)

[ Szerkesztve ]

(#41713) KTTech válasza PuMbA (#41712) üzenetére


KTTech
veterán

Igaz, elnéztem, egész pontosan 797 kép fér egy frissen formázott 32GB-os kártyára.

Soha nem használtam még a veszteséges RAW-ot, mert ha olyan helyen járok, ahova nem biztos hogy visszamegyek, a lehető legjobb minőséget szeretném magammal vinni. Szóval annak aki nem profi sem helypazarlás.

[ Szerkesztve ]

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41714) takitibi válasza PuMbA (#41668) üzenetére


takitibi
tag

A stabival magadat tartod ki, de 1/100nál ugyanúgy bemozdulnak az emberek, a háttér meg éles.

Üdv: TakiTibi

(#41715) PuMbA válasza takitibi (#41714) üzenetére


PuMbA
titán

Ez igaz, hogy magamat tartom ki, de a belinkelt fotóján csak simán álltak az emberek, amihez 1/100 szerintem elég. Helyzettől függ, de ebben az esetben én így ítélném meg.

KTTech: Ezt egyszerű eldönteni, hogy elég-e a veszteséges vagy sem. Megnézed az eddigi fotóid közül, hogy volt-e olyan, amit 2,5-3 fényértékkel felhúztál és meghatározó / felejthetetlen fotó. Ha van, akkor kell veszteségmentes, ha nincs, akkor nem.

[ Szerkesztve ]

(#41716) KTTech válasza PuMbA (#41715) üzenetére


KTTech
veterán

Volt olyan képem, amin ennyit húzni kellett (általában lefele, azt jobban is viseli a Canon, mint pl. a Sony szenzor, az a másik oldalra van optimalizálva). Sajnos benéztem, amikor készítettem, és nem volt megismételhető. De általában lesz*rom, hogy egy kép esetleg zajos, nem az teszi jóvá, ha zajmentes (vagy CA mentes)...

Gyorsan változó körülmények közt sokszor van olyan, hogy nem sikerül elkapni a hajszálpontos expót / nincs időm expókorrekciózni. Persze nem tájképnél/városképeknél - viszont ott is van, hogy az égbolt és a téma közt túl nagy a kontrasztkülönbség, derítésre nincs esély sem, de otthon gépen korrigálható elég jól, főleg az LR11-ben...

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41717) p_adam válasza KTTech (#41716) üzenetére


p_adam
addikt

A file-ok rugalmassága magából a szenzor képességeiből ered. A RAW tömörítés nem degradál olyan mértékben, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, amióta van ilyen opció, csak ezt használom.
[link]
A Sony kamerákon egy ideig nem is volt veszteségmentes RAW és annak sem lehetett érezni a hátrányát durva expo korrekció esetén sem, talán asztro fotók esetén látszik belőle valami 200% nagyításon de az esetek 99%-ban teljesen felesleges (szvsz).

(#41718) PuMbA válasza p_adam (#41717) üzenetére


PuMbA
titán

Így van, de ha valakinek van tárhely bőségesen, akkor használja. Nekem még DSLR-em van, de nagyon hiányzik belőle a veszteséges RAW. Amint MILC-em lesz csak veszteségesbe fotózok. A fele akkora méret hatalmas spórolás :)

[ Szerkesztve ]

(#41719) m3ss válasza p_adam (#41717) üzenetére


m3ss
veterán

most elgondolkodtam en is ezen a losslesss vs compressed teman, en idaig mindig compressedet hasznaltam, anno en ugy lattam teljesen feleleges a vesztesegmentes dinamikaigenyes temaknal is. most valahol azt olvastam, hogy az utomunka soran a softwarek gyorsabbak lesznek az uncompressed fajlokkal..kivancsi vagyok, ez jo erv lenne mellette. mai eskuvore atraktam uncompressedre :)

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#41720) p_adam válasza m3ss (#41719) üzenetére


p_adam
addikt

Igen, a Sony kameráknál ez még jobban meggondolandó mivel csak a legújabb modelleknél jelent meg a veszteségmentes tömörítés és az A7IV esetében az is a max. fps korlátozásával jár, egyébként meg a teljesen tömörítetlen a másik opció, ami még többet foglal, át lehet konvertálni, de felesleges macera, stb.

(#41721) m3ss válasza p_adam (#41720) üzenetére


m3ss
veterán

volt az korabban is, a7II is tudott uncompressed raw-ot

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#41722) p_adam válasza m3ss (#41721) üzenetére


p_adam
addikt

a korábbi kameráknál tömörítetlen, nem veszteségmentesen tömörített amit az A1 vagy A7IV tud (max. fps korlátozásokkal)

(#41723) KTTech válasza p_adam (#41717) üzenetére


KTTech
veterán

Ha átküldöd egy DXO PureRAW-on számítani fog, hogy veszteséges-e vagy sem. Sőt, minden egyes újabb RAW konverter többet tud kihozni a régi fileokból. Így szerintem nem kérdés, hogy a veszteséges RAW az, amibe menteni kell... kivétel a sportfotókat, ahol gyakorlatilag ma már úgy lövik az emberek a képeket, mintha videót készítenének.

A fileméret maximum a kártyán számít, amint feldolgozásra kerül - pl. az említett pureRAW-al elő van kezelve LR előtt - akkor az ottani 3-500MB-os DNG file sokkal több helyet fog foglalni :)

Ami meg nem kell, úgy foglalja a legkevesebb helyet, hogy le van törölve. Erre annak idején írtam egy kis programot, ami megnézi, hogy van-e xmp file a RAW mellett (vagy azonos nevű jpg egy kiválasztott könyvtárban), ha nincs, akkor törli a RAW-ot (persze a teljes mappa feldolgozása után).

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41724) p_adam válasza KTTech (#41723) üzenetére


p_adam
addikt

Az 'előkezelés' csak azt teszi lehetővé, hogy nem használható a Canon saját software-ével ami egyesek szerint jobb végeredményt ad és csak azokkal a RAW file-okkal használható.
Mindenki azt csinál, amit szeretne és tapasztal (vagy csak hisz valamiben, mert a gyakorlatban nem próbálta) De egy RP-vel tényleg nem a veszteséges tömörítés korlátoz le, hanem maga a szenzor.

(#41725) PuMbA válasza KTTech (#41723) üzenetére


PuMbA
titán

"A fileméret maximum a kártyán számít, amint feldolgozásra kerül - pl. az említett pureRAW-al elő van kezelve LR előtt - akkor az ottani 3-500MB-os DNG file sokkal több helyet fog foglalni"

Ezért nem használ kb. senki PureRAW-ot. Én nem ismerek ilyen fotóst :) Senki sem önmaga ellensége, hogy 3-500MB legyen egy kép és azt tárolja. A maximalizmusnak is van határa és ez már fingreszelés kategória, amit hihetetlen kevesen vállalnak be.

[ Szerkesztve ]

(#41726) KTTech válasza PuMbA (#41725) üzenetére


KTTech
veterán

Én használok, mert a magas ISO-s zajszűrése messze felette van bármely másik RAW konverternek.
Persze én sem az összes képemet küldöm át rajta, de ami ISO3200 felett készül azt igen.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41727) KTTech válasza p_adam (#41724) üzenetére


KTTech
veterán

A Canon saját szoftvere a vicc kategóriába tartozik kezelhetőség terén (is), így nem nagy veszteség, ha nem lehet vele DNG-t feldolgozni...
Persze ingyen mellékelik a gép mellé, így ne akarjunk sokat várni tőle.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41728) p_adam válasza KTTech (#41727) üzenetére


p_adam
addikt

Nem hinném, hogy bárki dicsérné a szoftvert, ugyanakkor senkit nem érdekel, csak a végeredmény számít - és ha a többi feldolgozó szoftverből ez gyengébb, vagy majd egyszer ez feljavul, vagy lesz más, ami hasonló motort használ, akkor meg pont a DNG az, ami rugalmasság szempontjából gyengébb. Minden relatív.

(#41729) stimpyx válasza PuMbA (#41718) üzenetére


stimpyx
csendes tag

https://www.dpreview.com/articles/0483301097/quick-look-canons-new-compressed-raw-format

30-40% tárhelyet nyersz vele, cserébe elcseszett jpeg szerű artifactokat kapsz, amik erős pushnál ki fognak jönni. Volt már több olyan képem amit máshogy nem lehetett megmenteni. Egy 4 terrás vinyóra ráfér 200.000 kép, amiket ugye leválogat az ember és azt tartja meg amit érdemes. Ha leválogatott képből 200 ezernél többet gyártasz egy évben és sorban veszed a 4-8-12 terrás vinyókat akkor megkövetlek, neked tényleg kell a veszteséges.

Én szvsz a veszteségest bekapcsoltam, leteszteltem, menő volt a végtelen buffer, aztán kikapcsoltam mert nem vagyok sportfotós.

(#41730) PuMbA válasza stimpyx (#41729) üzenetére


PuMbA
titán

Ez egy jó cikk, de írják is, hogy nagyon-nagyon ritkán fut bele az ember ilyenbe:

"But after all, this is a four-stop push. Depending on your shooting, this may indicate a slight dynamic range disadvantage to using C-Raw, but it's likely to remain an edge case for most users. "

[ Szerkesztve ]

(#41731) KTTech válasza p_adam (#41728) üzenetére


KTTech
veterán

A DNG egy szabványos formátum, amit a gyártói szoftvereken kívül mindenki támogat. Azt viszont nem mondtam, hogy az eredeti RAW-ot törölni kell, azt mindig megtartom. Jelentős eltérés van a 2006-os 350D RAW-okat a mostani LR11-el feldolgozva, mint annó az akkori konvertert (Silkypix, Lightroom - illetve az LR elődjét) használva.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41732) Donki Hóte válasza KTTech (#41731) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Azta :R

Még 2003-ban kezdtem digitális gépekkel fotózni, a 300D már a harmadik digitális gépem volt, de szembe se jutott volna ezidő alatt az összes elkészült képemet RAW formátumban eltárolni, de főleg eszembe se jutna a 15 évvel ezelőtt készült képeket újrafeldolgozni :U

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#41733) KTTech válasza Donki Hóte (#41732) üzenetére


KTTech
veterán

Azért én se csinálom végig mindegyikkel :D csak kíváncsi voltam rá, és pár képet újra elkészítettem a mostani szoftverrel. Azóta a számítási kapacitás sok (száz)szorosára nőtt, ami meg is látszódik a képeken: sokkal pontosabbak a debayer algoritmusok, az objektívkorrekciók, és maga a színkezelés, élesítés és főleg a zajszűrés.

De egy egyszerű példát bárki megtehet: az LR-ben választhatóak a különböző process verziók. A mostani 5-ösről - ami elég koros már - elég a 4-esre visszaváltani és szemmel látható lesz a különbség (bár, most látom, hogy az utolsóban már csak upgrade van... kivették a downgrade lehetőségét).

Az első digitális képeim nekem is 2003-asak (az első gépem Fuji S2800z volt, majd Panasonic FZ10 és FZ20), a 350D a 4. gépem volt (a megjelenése után), de az elején nem RAW-ot használtam, arra később váltottam, 2006-ban.

Az összes RAW nekem sincs meg, még annak idején leválogattam, és csak amit úgy ítéltem meg, az maradt meg (akkoriban még kézzel törölgetve). 3 külön helyen vannak tárolva, ebből egyik hely egy RAID5 kötet, egy másik egy RAID-Z tömb egy NAS-ban és egy OFFLINE backup is van. Az összes adat (a fizetős melók nélkül) nem foglal többet, mint 1TB jelenleg, és van egy jókora lemaradásom az újabb képekkel, szóval legalább 250GB felesleg tuti van.

[ Szerkesztve ]

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#41734) pelenka35


pelenka35
őstag

Sziasztok !
Canon 750D fényképezővel rendelkezem , szeretném video felvételre használni milyen SD kártyát érdemes bele venni ? Milyen olvasás/írási sebességnek kell megfelelnie a kártyának 1080 felbontásnál ?
Köszönöm

Gamertag:Rob3rt75

(#41735) Donki Hóte válasza pelenka35 (#41734) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A 750D nem egy sebesség bajnok gép, a videókészítés során sem lesz nagy az átviteli sebesség igény, egy jobb Class10-nek megfelelő jelölésű SD kártya megfelel bele.

Tudom ajánlani a Sandisk Ultra szériát, ennek a sebessége kiváló, a megbízhatósága nagyon jó, az ára pedig kimondottan kellemes.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#41736) jeni válasza pelenka35 (#41734) üzenetére


jeni
félisten

Kevesebb mint 2x annyiért a Kingston SDHX Canvas Go Plus, 128Gb 170mb/1 s olvasás és írás az 80mb/1s az utóbbi az garantálva van.
Az Alza bolt adja 10 év garanciával

[ Szerkesztve ]

(#41737) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok!

Ajánlották, hogy wildlife fotókhoz szerezzek be egy Sigma 150-600-at, két kérdésem lenne. Az egyik, hogy valóban megéri-e az árát, a másik pedig, hogy egy Canon eos 600D-vel használnám (egyelőre), s ha esetleg kevés lenne a 960mm reach, fel lehet-e rakni rá még egy 1,4 vagy 2x teleconvertert? Nem lesz-e túl sötét vele?

Előre is köszönöm!

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#41738) PuMbA válasza racskobalazs (#41737) üzenetére


PuMbA
titán

Egyrészt túl sötét lesz, másrészt nem lesz autofókuszod, mert hivatalosan f/5.6-ig tud fókuszálni a 600D-d, f/6.3 határeset. Harmadrészt 960mm-en a levegő szennyezés miatt többször amúgy is "kivasalt" képeid lesznek.

[ Szerkesztve ]

(#41739) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Értem, szóval lényegében ezzel a kamerával "fölösleges" lenne beruházni rá?

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#41740) PuMbA válasza racskobalazs (#41739) üzenetére


PuMbA
titán

Nem tudom, de a wildlife-hoz szerintem wildlife kamera is kell, nem csak wildlife objektív :) A 600D nem kifejezetten wildlife gép.

[ Szerkesztve ]

(#41741) p_adam válasza racskobalazs (#41739) üzenetére


p_adam
addikt

Az objektívre megéri, a telekonverterre nem.

(#41742) racskobalazs válasza PuMbA (#41740) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Javaslatokat szívesen fogadok:), úgy is cserélni terveztem lassan a kamerát is. 90D-n gondolkodtam első körben. (vagy canonkáromlás de valamilyen Sony milc-en)

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#41743) p_adam válasza racskobalazs (#41742) üzenetére


p_adam
addikt

Sony-ra a 200-600 objektívet érdemes választani adapterezés helyett pl. egy A6400 vázzal, modernebb, de sokkal több pénz.
Az igazából másodlagos, hogy mivel (mindenkinek más tetszik), a lényeg, hogy el kell kezdeni. Ha közelebb tudsz kerülni a tárgyhoz (amit sok idő elsajátítani), az mindig jobb eredményt fog adni, mintha van egy ekv. 1000mm-es objektíved a hozzá kapcsolódó korlátokkal (nem csak a nagyobb fényerő miatt)
Persze kis méretű madarakhoz mindenképp elég nagy mértékű nagyításra van szükség, ettől is függ a dolog.

[ Szerkesztve ]

(#41744) Surfym@n válasza racskobalazs (#41742) üzenetére


Surfym@n
senior tag

egy javaslat:
sztem fixek irányába menj, ha már vadfotó... 300/4 IS vagy 400/5.6
én nem tudok külön vadra speciális vázról, legyen mínél nagyobb felbontás (crophoz jól jön), pontos középső AF, magas ISO-n ne vérezzen el a szenzor (FF előnyben), szóval egy 6D-vel már nem jársz rosszul. Ha nedves párás helyen cserkelsz, akkor legyen némi szigetelése a váznak (5D3).

28 év és 2.8-as rekesz felett már nincs mese...

(#41745) szpeti40 válasza Surfym@n (#41744) üzenetére


szpeti40
addikt

Vadra inkább valami top apsc, pl 7D.
Az AF-e is jobb már az mk1-nek is mint a 6D-nek.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#41746) PuMbA válasza szpeti40 (#41745) üzenetére


PuMbA
titán

Sima 7D ott esik el, hogy magas ISO-ja borzalmasan rossz, szóval egy sötét zoom-mal párosítva nem jó :) 7D Mark II már oké, használtan 180-230k körül, de már én is MILC fele nézegetnék, ha van annyi lóvé és tényleg komoly a szándék.

[ Szerkesztve ]

(#41747) szpeti40 válasza PuMbA (#41746) üzenetére


szpeti40
addikt

Jogos.
Multkor 220volt használt részlegén volt egy 7d mk2 150k-ért, igaz, majdnem ennyi expo is volt benne.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#41748) racskobalazs válasza szpeti40 (#41747) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Köszönöm mindenkinek, akkor ezen szempontok alapján nézelődök tovább :)

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#41749) jeni


jeni
félisten

Üdv
Afotótáska topikot nem találtam.
A Canon EOS 850D géphez az alábbiakat néztem ki.
Nikon CF EU13 (ez most fél áron a villanyos boltban ) használtan 5000 Ft
vagy a dupla csatis új Nikon CF EU14 8000 Ft
Az utóbbi abban jobb,hogy kétcsati van elől. picivel nagyobb de nem sokkal.
1 váz (egybe szerelten férjen el benne) két obi,töltő aksi,ezeknél többet nem cipelnék.
Esetleg a Nikon Golla ?

[ Szerkesztve ]

(#41750) Peet91 válasza jeni (#41749) üzenetére


Peet91
aktív tag

Ha Nikon táskába teszel Canon vázat, akkor valahol a világban egy kisnyuszi sírva fakad. ;]

Viszont hogy ontopic legyek, a táska, az egyik legszubjektívebb dolog, főleg ebben a kategóriában. Nem kapsz nagy csodákat, és nagyon minőségbeli különbség sincs egy Kata, Lowepro, Manfrotto táskához képest, viszont én mégis azt javasolnám, hogy ezekből a márkákból válassz, akár használtan is egészen nyugodtan, mert nem nagyon van ami tönkre tud menni rajtuk, főleg ha nem lombdarálóba dobája a gazdájuk, cserébe jobb táskát kapsz egységnyi pénzért.

Bármi is lesz, a személyes kipróbálás fontos, menj be egy fotoplus-ba, vagy media markt-ba, igazából bárhová, ahol meg lehet fogdosni a táskákat, és van is bőven választék, és próbáld bele a felszerelést. Akkor nem tudsz lyukra futni.

[ Szerkesztve ]

Ugyan már, én nem vagyok kötekedős! Csak mindenki más az!

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Canon EOS DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.