Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15029) Alteran-IT válasza Zwodkassy (#15026) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Nem azért mondtam, hogy esetleg megsértselek vagy ilyesmi, csak sajnos ez így akkor is hülyeség, ugye fentebb taglaltam, hogy miért.
Ugye meg lehet oldani azzal a konfigurációval amit Reggie0 is írt, mondjuk én lehet módosítanék rajta, de nem az a lényeg, hanem hogy konkrétan nem erre találták ki a VLAN-t, másrészt további problémák fognak felmerülni.
Ugye nem mondtad a hozzászólásomra, hogy nem úgy van ahogy nekem lejött az egész és leírtam, ezért ugye az lesz a probléma, hogy ha te összefűzöl két "ugyan olyan" hálózatot (két ugyan olyan IP hálózatot), akkor még ha 1-1 hálózatban dinamikus fix IP címek is vannak, a harmadik hálózatban, ahol te össze akarod fűzni őket, ott kérdés hogy melyik kliens honnan kapja majd az IP címet, meg ugye melyik átjáró fele megy a forgalom és ha csak simán fűzöd össze, akkor már csak az átjárók IP címe kapcsán is ütközés lesz és a többi problémáról nem is beszélek.
Vagy eleve a két hálózatot össze kellene vonni egy hálózattá, ha már úgy is össze lesznek kötve a 3. épületben lévő switch-en keresztül, vagy meg kellene változtatni legalább az egyiken lévő IP tartományt, főleg ha mindkét telephely külön internethozzáféréssel rendelkezik és akkor a 3. telephelyen routing-al meg lehetne oldani a dolgot, ott lenne egy 3. hálózat, a 3 hálózatot meg összeroute-olod, azt mindegyik elér mindent, viszont ha a 3. telephelyen nem lesz internet hozzáférés, akkor ugye el kell dönteni, hogy onnan hova megy a netforgalom, vagyis a 2 telephely közül melyiken megy majd ki.
Tehát nem az a konkrét baj, legalább is szerintem, hogy megoldható-e ez MikroTik alatt, mert megoldható, a gond inkább az, hogy további problémák lennének, amiket megint meg kell oldani, ezért érdemes lenne valahogy az egészet átszervezni, legalább is szerintem, bár ez a tényleges helyzettől van, mert ugye most sem erősítetted meg, de éppen le sem tagadtad, hogy úgy van-e ahogy én gondolom a hálózatot az általad leírtak alapján, viszont ha úgy van, akkor ez így eléggé problémás, legalább is szerintem.
Persze ugye felvázoltam, hogy össze kellene vonni a 3 telephelyet 1 hálózattá a 3. helyen keresztül ha már van kapcsolat, na de ugye csak annyit tudok, hogy van egy kapcsolat mire van VLAN létrehozva, na de hogy az most stabil kábeles kapcsolat-e vagy mondjuk mikrós stb... azokat megint nem tudom, így ez is csak egy ötlet, ami nem biztos hogy hálózat stabilitás, illetve redundancia szempontjából megfelelő, ezért esetleg maradna a routing és a 3. helyen is külön netkapcsolat, vagy valami hasonló, hogy el is érje egymást az összes eszköz, de mondjuk szakadás esetén mindenhol maradjon internet és így tovább.
Na de lényeg, hogy csak leírtam mi a probléma, meg alapjában véve mire van a VLAN, meg ugye meg lehet azt csinálni amit kérdeztél, csak a fent leírt tények alapján ha úgy van ahogy én elgondoltam a leírásod alapján, kérdés hogy érdemes-e ezt így megcsinálni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.