Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1101) mm779


mm779
tag

Örülök, hogy rátaláltam erre a topicra. :)

Véleményetekre lennék kíváncsi, hogy 0.75-ös közellátó szemeken végezhetnek műtétet?

2-3 éve voltam az árkádi Optimedben, és amikor bemérték a szemem, a nő - aki mérte - azt mondta, hogy ilyen kis dioptriákra nem szokták elvégezni. Nem tudom, hogy ebből mennyi igaz, mert úgy tudom, hogy az optikások ill. a sasszemesek fújnak egymásra, mert ha valaki sasszemezik, utána nyilván nem kell majd neki szemüveg, bár aki vizsgált eléggé kedves volt velem, meg úgy tűnt, hogy ért hozzá.
Azóta romlott a látásom, most olyan 1 körül lehet szerintem, mert szemüveg/lencse nélkül már csak nagyon homályosan látok.

Még "csak" 21 éves vagyok, és állítólag 24 év alatt nem érdemes megcsináltatni, mert addig még nőhet/alakulhat a koponyaalakja, ami a szemgolyó formáját megváltoztatja, ebből mennyi igaz? (ezt is csak hallottam)

[ Szerkesztve ]

(#1102) icecave válasza mm779 (#1101) üzenetére


icecave
nagyúr

Minden úgy van, ahogy leírtad...
Ha még romlik a szemed, nem érdemes, mert visszaromolhat. Ha már megállt 2-3 éve, akkor lehet.
Ilyen kicsi dioptrián nem csinálják meg, felesleges is. Sőt, még 1,5D-nél is lebeszélnek.
Nekem pl -5,75 volt a szemem, hülye lettem volna megműttetni, ha 0,75-ös lett volna.

(#1103) Ariadne válasza mm779 (#1101) üzenetére


Ariadne
őstag

Ekkora dioptriára nem csinálnak sehol sem, a műtét végeredményének hibahatárán belül van ( -2,5-ről műtétnél is -1 dioptriáig vállalnak garanciát, ennél pontosabbat nem tudnak garantálni). Egy jó kontaklencsével vagy szemüveggel boldogan lehet élni vele, ha ezekkel is homályosan látsz, akkor valami más gond is lehet ott.

mod: Na lekéstem. :) De -7,5-nél nekem sem lesz vesztenivalóm, nálam pl. már csak -1,5 dioptriát tudnak garantálni.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1104) mm779


mm779
tag

Köszi, hogy válaszoltatok.

Arra esetleg van valamilyen "módszer", hogy mesterségesen meggyorsítsam a látásromlást? Elég elmebeteg dolog, de arra gondoltam, hogy esetleg többet olvasok/alacsonyabb frekvencián használom a monitort, akkor a nagyobb dioptria miatt talán már meg lehet oldani a műtétet.

Beismerem, hogy nagyon kretén dolgot kérdeztem, de egyszerűen utálom a szemüveget, annyira szarul áll rajtam, hogy hajlandó vagyok megvenni (saját) pénzért a lencsét, ami viszont drága és csomószor befájdul tőle a fejem, mert van, hogy reggel 6kor beteszem, és csak este 8-ra érek haza, addigra meg kiszárad, és nem tudom cserélni. Ez után annyira fáj a fejem, hogy már görcsöl szinte. :W Nem mindig de előfordul, ezért lenne jobb a sasszem, főleg hogy állítólag utána már nem romlik a szem, hiába gépezel/olvasol rengeteget.

Ezzel rácáfolnák a "boldogan lehet élni 0.75 dioptriával" mondatotokra, :N bár szerintem már sokat romlott azóta a szemem, mert ha lencse/szemüveg nélkül kimegyek az utcára, már annyira homályosan látok, hogy elkezdek könnyezni, lehet érdemes lenne újra beméretni.

[ Szerkesztve ]

(#1105) Ariadne válasza mm779 (#1104) üzenetére


Ariadne
őstag

Vegyél olyan kontaklencsét, ami kiterjesztett hordási idejű, valamelyik éjjel-nappal hordható változatot, és ha szárad a szemed, használj műkönnyet. Hidd el, lencsével tökéletesen lehet élni, csak jót kell venni. (pl. Ciba Night&Day nekem bejött, aludni is lehet benne, azt elvileg csak beteszed, és 30 nap múlva kiveszed, ha így akarod)

Szemrontásra pedig nem vagyok hajlandó tippeket adni, örülj, hogy csak ennyi... :(((

mod: Egyébként szemműtét után is ugyanúgy romlik a szem. Akié előtte romlott az tovább fog romlani ugyanúgy, akinek pedig nem, 40 éves kor fölött annak is valószínű, hogy szemüveget/lencsét kell hordania, a korral jár.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1106) icecave válasza mm779 (#1104) üzenetére


icecave
nagyúr

Úgy van, ahogy Ariadne mondta... a szemműtét nem garancia arra, hogy nem romlik utána a szemed, mert az az egyéntől függ, nem a műtéttől..
Most komolyan, 21 éves létedre így gondolkodsz?
Van csomó kontaktlencse, ami jobb a szemednek, mint a mostani, nem beszélve arról, hogy használj szemcseppet, van olyan is, ami kontaktlencséhez jó.

(#1107) mm779 válasza Ariadne (#1105) üzenetére


mm779
tag

Ok. megfogadom a tanácsod.

"mod: Egyébként szemműtét után is ugyanúgy romlik a szem. Akié előtte romlott az tovább fog romlani ugyanúgy, akinek pedig nem, 40 éves kor fölött annak is valószínű, hogy szemüveget/lencsét kell hordania, a korral jár."

Ezzel nem teljesen értek egyet. [link]

Itt azt írják, hogy nem romlik vissza a látás, lehet, hogy Te arra gondolsz, hogy öregkorban kell olvasószemüveg - ami igaz is - de én konkrétan arra gondoltam, hogy távolra mindig kitűnően fogok látni.

(#1108) Ariadne válasza mm779 (#1107) üzenetére


Ariadne
őstag

Konkrétan a műtét előtti beleegyező nyilatkozatban nem egészen így írják, múlt héten olvastam el, amit barátom írt alá épp náluk. Nem tudják garantálni, hogy nem fog visszaromlani, annyira vállalnak csak garanciát, hogy kezdő dioptriától vagy egyéb okoktól függően -1, -1,5 feletti eredménynél ingyen újraműtik, ha a szaruhártya vastagsága megengedi.

Szerintem próbálj egyelőre lencséket, többféle márkát, lényeg, hogy minél nagyobb legyen az oxigénáteresztő képessége. A "bennealvósak" elvileg jók kell hogy legyenek, és még mindig lehet nem benne aludni, én így csinálom. Érdemes szemorvossal is megvizsgáltatni a szemed, hogy biztos minden rendben van-e, és hogy biztos jó lencsét kapj.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1109) icecave válasza mm779 (#1107) üzenetére


icecave
nagyúr

Egyet mondok: marketing....

Hogyne romlana vissza??? Akkor nem romlik vissza, ha a szemed nem romlott már előtte sem. De nem a műtét miatt nem romlik, hanem a szemed genetikájától függően...
Befolyásolja, hogy mit dolgozol, mennyit használod, minden.
Sokat kell még utána olvasnod :)

(#1110) mm779


mm779
tag

Meggyőzetek. :)

De azért nem szeretnék lemondani róla, egyrészt azért mert a kontaktlencse se 2 forint, másrészt sokat kell vesződni vele. 21 évesen még szerintem bőven romolhat magától is a szemem, sőt, ha nem akarnám szerintem akkor is fog, mert egyik bátyám nagyon hasonlít rám, szinte ugyanaz a kicsit megsüppedt koponyám van mint ami neki, szerintem ezért kell(ene) hordanunk szemüveget, 5-en vagyunk tesók, és csak nekünk rossz a szemünk a családban.
Érdekesség képpen még azért leírom, hogy ő 30 évesen csináltatta meg a Margitszigeten(Optimed?), azóta 6 év telt el, és neki egy grammnyit nem romlott a szeme, annak ellenére hogy irodai munkát végez, mondjuk azt nem mondanám, hogy monitorfej, de azon dolgozik, ezért is vetek ennyi hitet ebbe az egészbe. :K

(#1111) icecave válasza mm779 (#1110) üzenetére


icecave
nagyúr

30 évesen már nem romlott a szeme jóideje valószínűleg. Nekem is kb. 23-24 éves koromban állt meg a romlás. Grafikus vagyok, októberben volt egy éve, hogy műtöttek (intralasik), nem romlott hála istennek, pedig nekem aztán kell monitort meg pixeleket bámulnom eleget.
Azért a fél millás műtétet nézed, ennyit kb. 5-6 év alatt költesz el a legdrágább lencsére is...

Ja, Margisziget = Focusmedical

(#1112) lean válasza icecave (#1111) üzenetére


lean
aktív tag

sziasztok,
gondolkodok a lézeres kezelésen...
-1,75D, és -2,5D a szemem érdemes lenne műtettni?pontosabban van értelme? 32 éves vagyok.

[ Szerkesztve ]

no cross no crown

(#1113) icecave válasza lean (#1112) üzenetére


icecave
nagyúr

Pár hozzászólást visszaolvasol, akkor lényegében ott a válasz. Kb. pont a határon vagy, szóval szerintem elvállalják a műtétet.
Ha már nem romlik a szemed, akkor valószínűleg nem fog a műtét után sem visszaromlani.

(#1114) Ariadne válasza lean (#1112) üzenetére


Ariadne
őstag

Hát ez jó kérdés. Hasonló korú barátomnak most volt PRK műtétje mindkét szemen -2,5-ről, és elég elszontyolodva tapasztalta, hogy ekkora dioptriánál nincs azonnal wow érzés a műtét után, ahogy mondják, hogy felkelsz és azonnal tökéletesen látsz. Hetekbe telik, mire kitisztul annyira, hogy lásd, tényleg jobb. Viszont utána tényleg jobb :), ekkora dioptriánál -1 dioptriáig vállalnak garanciát, vagyis ha ennyi marad rajta, újraműtik ingyen (ha a szaruhártya elég vastag).

A -1,75-öt is tudják már műteni, de ez eléggé a határon van. És feltételezem már nem romlik a szemed.

Szerintem jelentkezz be valamelyik (leginkább mindkét) nagyobb céghez (Focus Medical, Optikmed, netes jelentkezésnél ingyenes a vizsgálat!), és vizsgáltasd meg a szemed, akkor már többet tudsz arról, hogy alkalmas-e a szemed.

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1115) lean válasza icecave (#1113) üzenetére


lean
aktív tag

ne legyen úgy, de szerintem a romlás nem áll meg nálam, legalábbis az eddigi tapasztalatok azt súgják nekem, kb 8 éves koromtól van szemüvegem azóta jutottam el eddig a dioptriáig...2008ban irták fel az utolsót...szóval nem tudom...

[ Szerkesztve ]

no cross no crown

(#1116) lean válasza Ariadne (#1114) üzenetére


lean
aktív tag

optikmedhez már bejelentkeztem jan 30-ra, de közben rájöttem, hogy Debrecenben is végeznek PRK-t, ami nekem sokkal közelebb lenne, (kontroll vizsgálatok szempontjából is sokkal jobb ugye) mivel szabolcsi vagyok, szóval most oda is kellene időpontot kérnem.Csak azt nem tudom még, hogy itt Debrecenben milyen profik..

[ Szerkesztve ]

no cross no crown

(#1117) icecave válasza lean (#1115) üzenetére


icecave
nagyúr

Ha ez így van, feleslegesen dobod ki a pénzt. A műtéttől nem áll meg a szemed romlása, mint azt írtam, az a szemedtől függ, nem a műtéttől magától.

(#1118) lean válasza icecave (#1117) üzenetére


lean
aktív tag

igen, értem, ezért kérdeztem többek között, hogy van-e értelme (bár a romlást először nem említettem), mindenesetre a vizsgálatra elmegyek, és kiderül mit mondanak a dokik.és várok még 1-2 évet, hogy romlik-e?

[ Szerkesztve ]

no cross no crown

(#1119) Ariadne válasza lean (#1118) üzenetére


Ariadne
őstag

Mondd nekik is feltétlenül, hogy még romlik a szemed, mert attól függetlenül simán alkalmas lehet a szemed a műtétre, nem is ez a gond. Csak az, hogy felesleges megműttetni, ha úgyis romlik. Azt senki nem fogja tudni megjósolni, hogy meddig romlik a szemed, ez egészen biztos, ez teljesen egyéni sajátosság.

Van itt is olyan, akinek Debrecenben műtötték, biztosan ott is túl vannak már jópár ezer műtéten, ilyen szempontból nem hiszem, hogy lennének különbségek. Jórészt úgyis a gép végzi a műtétet, a legfontosabb részénél nincs emberi beavatkozás. Azt meg csak remélni lehet, hogy nem windowsos a masina, és nem lesz kékhalál műtét közben. ;]

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1120) Bonti79


Bonti79
csendes tag

A múltkor voltam kontrolon mondtam a dokinak hogy homályosan látok. Sajnos nem tetszett amit mondott. Annyit mondott hogy várunk még egy hetet menjek vissza és akkor kiderül hogy mi lesz. A csepegtetést számát megnövelte. Volt már valakivel ilyen?

(#1121) icecave válasza Bonti79 (#1120) üzenetére


icecave
nagyúr

Nem egyedi eset PRK-nál sokkal tovább tart egyeseknél, míg tisztul a dolog. IL-nél már érdekesebb lenne. Pusztán arról van szó, hogy tovább tart a szaruhártyád normális hámosodása, ez persze csak az én véleményem!

(#1122) Bonti79


Bonti79
csendes tag

Vissza mentem és hála a magasságos mindenhatónak minden rendben volt 3 napig teljes letargiában voltam hogy most mi lesz. Mi lesz a szemem világával de szerencsére tényleg csak lassan nő vissza a hám réteg.

(#1123) annulus


annulus
aktív tag

tudom, hogy fél év míg beáll az ember látása véglegesen, de ma reggel arra ébredtem, amire egyikünk se akarna..az egyik szemem \jobb\ rettenet gyengén muzsikál..
csepegtettem már, pislogtam vadul, de nem tér magához, még a monitort is homályosan látom ezzel a szememmel.
a másik szemem teljesen ok, ez így meg elég érdekes, mert félig élesen, félig homályosan látok, a fejem ezt összerakja, és egy elég érdekes kép lesz belőle..
hm..na mindegy, remélem holnapra elmúlik.

(#1124) Ariadne válasza annulus (#1123) üzenetére


Ariadne
őstag

Hűha, nem lenne érdemes elmenni gyorsan akár sima szemorvoshoz is? Ha bibi van, azt ő is látja... :U

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1125) annulus válasza Ariadne (#1124) üzenetére


annulus
aktív tag

..hát látod, ez fel se merült bennem :)
(mivel nem érte semmi fizikai behatás a szemem, ezért max a javítósejtek gerjedtek be, arra meg ott a csepp, mást sztem ők se tudnának kezdeni vele, max konstatálják h "tényleg")
mindenesetre igy fel oraval a csoppentes utan helyreallt a rend :DD
..na hát ilyen se volt még velem mióta megvolt a műtét, a legtöbb idő míg bebootolt a szemem, eddig max fél perc volt.
bár az is igaz, hogy mostanság 5 órákat alszok, mára ellenben sikerült kb 12-őt :))

(#1126) Ariadne válasza annulus (#1125) üzenetére


Ariadne
őstag

No lehet akkor tényleg csak bevadultak a javítósejtek, megörültek, hogy ilyen sokáig békén hagytad őket, és szorgosan próbálták behozni a lemaradást. :DDD Bebootolt, ez tetszik. :)

Nekem elsőre minden nagyon rövidlátó réme, a retinaleválás jutott eszembe, az felvillanásokkal és függönyszerű látásromlással jár, és ha nem jut rövid időn belül orvoshoz a páciens, akkor megvakulhat. :U Főleg erős rövidlátásnál és/vagy nagyobb erőfeszítésnél fordul elő, de most olvasom, hogy klikk hegesedéstől is lehet ilyen... Nem paráztatásnak írtam, de ha ilyet tapasztalna valaki, azon nyomban irány az első sürgősségi szemészeti ellátás.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1127) annulus válasza Ariadne (#1126) üzenetére


annulus
aktív tag

:))
azért ez a retina leválás, ez egy kicsit erős, nem? :P
nem vagyok egy nagy hipohonder, így meg aztán pláne keménynek tűnik :)

(#1128) icecave válasza annulus (#1127) üzenetére


icecave
nagyúr

Valószínűleg arra gondolt, ami a PRK után elő szokott néha fordulni. Pl. reggel mikor kinyitod a szemed, annyira kiszárad álmodban, hogy a felnyitásnál felszakad a hám, és újabb pár nap kell, míg a szaruhártya visszahámosodik.

(#1129) Ariadne válasza annulus (#1127) üzenetére


Ariadne
őstag

Szemorvos kecsegtetett a lehetőséggel, onnan tudom, hogy egyáltalán létezik. Még évekkel ezelőtt mondta, hogy -7,5-nél már jó ha tudok róla, hogy ilyen lehet. Anno amikor erős ütemben romlott a szemem (1 dioptria/év), még valami szemgolyót hátulról megtámasztós műtétet is elmeséltek, pedig akkor gyerek voltam még, szóval van rosszabb. :P

Ez egyébként teljesen simán is előfordulhat bárkinél sajnos, szóval egyszer hallani róla nem árt szerintem.

mod: És a lézeres műtét utáni hegesedés, pontosabban annak elkerülésére adott cseppek miatt gondoltam, hogy rossz esetben talán ez is előfordulhat, ha nem hat vagy nem elég a csepp, de ez teljesen hipotézis.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1130) annulus válasza icecave (#1128) üzenetére


annulus
aktív tag

ez tudtommal kb az első három napban fordulhat elő, azon már rég túl vagyok .. :)

szerk.: viszont érdekes, mert jelenleg is úgy érzem, hogy gyengébben muzsikálnak a szemeim, mint mondjuk 1 hónapja. ellenben a jan. 19-i kontrollon ugyan annyi jött ki, mint az előtte lévőn \1,2+1,2=1,25\. fura ez.
de a tegnapi kis kítérőm ráébresztett, hogy lelki beteg lennék, ha visszaromlana a szemem, és újra szemüvegelni kéne :U

[ Szerkesztve ]

(#1131) annulus válasza Ariadne (#1129) üzenetére


annulus
aktív tag

hát, azért reméljük a legjobbakat! én pl. az infarktussal se nagyon számolok.. :DDD de aztán ha úgy adódik, hát lehet, hogy jön! :U

(#1132) icecave válasza annulus (#1130) üzenetére


icecave
nagyúr

Nekem még egy év után is vannak néha érdekes dolgok. Mint írtam régebben, függ attól, mennyire kipihent, vagy éppen nem az a szemed.
Én is beparázok, mikor nem úgy látok, ahogy kellene, de ez csak akkor van, mikor fáradt vagyok.
Idővel megszokod szerintem, hogy a szemeid nem mindig ugyanarra a teljesítményre képesek.

(#1133) annulus válasza icecave (#1132) üzenetére


annulus
aktív tag

jó jó, ez rendben, csak ami nem feltétlen jött le az irományomból, az az, hogy már hetek óta ilyen a látásom (és azért nem mindig vagyok fáradt :D)..egy sok méter x sok méteres projektor fal előtt ülök a munkahelyen, ami tökéletes a látásom ellenőrzésére. volt idő mikor mindennemű erőlködés nélkül, kristály tisztán láttam a kiírt dolgokat. na most már fókuszálni kell, meg koncentrálni, és nem is olyan tiszta a kép..
na de mindegy. majd elsírom bánatomat a következő kontrollon :K

de eszembe jut erről egy korábbi látogatásom az sztk szemésznél \még szemüvegesen\. mondom neki, hogy úgy érzem romlott a szemem, nézzük már meg. kapok debil keretet, próbálgatunk méreget, majd azt mondja, hogy szerinte nem romlott a szemem.
erre mondom én, hogy de wtf!%+! nézem az utcasarkokon a táblákat, és nem látom őket olyan távolról, mint korábban.
erre ő: biztos rosszul emlékszem, és nem is láttam közelebbről soha azt a táblát!
na itt azt hittem elfekszek a padlón..nyilván rosszul emlékszem, mert mindig ugyanazt a táblát nézegetem, nem épp random egyet, ami szembe jön..

(#1134) littlemole


littlemole
őstag

Régen voltam már erre én is. Üdv mindnkinek.

Most volt az 1 éves kontrollom januárban( PRK). Nekem az volt a gondom, hogy valahogy a bal szememre került egy +0.5 ös cilinder még a második harmadik hónap környékén. Ez azt eredményezte hogy közelre, vagy épületeken belül számomra eléggé zavaróan láttam csak.Olyan 3-5 hete vettem észre hogy már nem annyira zavaró, a monitort olvasni stb. A szabadban persze eddig is nagyon jó volt a látásom. Ott semmi gondom nem volt vele.Cilinderrel együtt -7 dioptriát szedetek le a szememről amúgy.Szóval nem volt kevés ez sem.
Most az utolsó kontrollra külön külön mindkét szem 1.0 ,együtt meg 1.2 a vízus az optikmedes vizsgálat szerint. Bár a vizsgálatokkal szemben szkeptikus vagyok egy picit.Úgy érzem hajlamosak maguk felé ferdíteni az eredményt ha úgy alakul a dolog. Lehet hogy orvosfüggő is.
Mindenesetre a harmadik hónapnál még én javasoltam és erőltettem hogy a bal szememre kevesebbet csöppentsek a fluconból, mint a szokásos adag.Hogy esetleg a javítósejtek mozdítsák ki a + os eltolódásból a szememet, és ne stagnáltassuk még a flucon használatával plusszba. Bár ahogy írtam ez sem akkor ,sem hónapokkal később nem hozott jelentős változást.

Amit én észrevettem a szememmel kapcsolatban, hogy a műtött szem a jó látáshoz nagyon igényli a fényt.Minnél világosabb van vagy naposabb az idő, annál élesebben látok messzire. Szemüveggel nem emszem ilyenre, ott mintha ez állandó lett volna.
Másik hogy nálam bizonyos esetekben még mindig vannak fénykörök. Éjszakai vezetés már igazából rendben van, bár mivel városban szoktam vezetni és nem teljes sötétségben ahol nincsennek utcai lámpák és más fények,ezt nem tudom teljes bizonyosságal.

Amit még én tapasztalok hogy ha egy teljesen sötét szobában vagyok, ahol mondjuk csak egy minimális fényforrás van,(pl a számítógép pici ledje világít csak.) akkor ott elég nagy udvar szokott lenni a fényforrás körül.Gondolom ez ilyenkor azért van mert a pupilla teljesen kitágul, és egyszerűen csak így lát az ember a műtött szemmel.Vagy lehet csak nálam van így. :F Ilyen éjszakai látásra megint csak nem emlékszem korábbról amikor szemüveget hordtam.Másnál nem tudom létezik e ilyen?

Hát én ennyit tudok így elmondani 1 év távlatából.Mindent összevetve végülis megérte.Napszemüveget sokat hordok.Mostani kedvencem egy sárga lencsés, ami még egy picit kontrasztosabbá, élesebbé teszi a látást.
Csináltattam egy monitornéző szemüveget (mindenfajta bevonattal rajta) is ami remélem segít majd, hogy a szemem ne fáradjjon el gépezés közben annyira.

Ja még annyi hogy minden nap meg szoktam enni 1db áfonyatablettát vagy áfonyát ha hozzájutok (kb egy másfél hónapja kezdtem). Azt olvastam az áfonyáról hogy nagyon sokat segít a jó szem megőrzésében. Brit pilóták a 2.világháború alatt sokat ettek belőle éjszakai bevetés előtt az áfonyát hogy javítsa az éjszakai látásukat.
Hátha ez is segít a jövőben.

"We believe we have a moral responsibility to keep porn off the iPhone. Folks who want porn can buy an Android" From Steve Jobs to a Customer (Xiaomi Note 3 PRo)

(#1135) Thom!


Thom!
veterán

PRK.nál mennyi ideig nem lehet sportolni..?

kondizás, úszás, bicikli, aerobik érdekel engem...

(#1136) icecave válasza Thom! (#1135) üzenetére


icecave
nagyúr

Ami nagyon megerőltető, azt elég sokáig (hónapok), ami nem az, azt lehet hamar, 2-3 hét után.

(#1137) MaciG


MaciG
addikt

Gondolom ezeket a szemműtéteket hivatásos sofőröknek nem ajánlják? (már csak azért kérdem ,mert olvastam h egy esetleges ütközéstől, koccanástól könnyel leszakadhat a szaruhártya.)

BANZAII

(#1138) icecave válasza MaciG (#1137) üzenetére


icecave
nagyúr

Enyhénszólva túlparázzák a fórumokon...
Igen, leszakadhat, ha nem nyílik a légzsák és szétfejeled a kormányt. Az esély persze megvan, de ha nagyon parázol, csináltass PRK-t és kész :)
Egyébként ahhoz képest, hogy ennyire túlparázzák a lebeny dolgot, az eddigi 1 millió szemen elvégzett műtét után még egyetlen lebenyleszakadást sem publikáltak a világon, pedig ha lenne ilyen, mekkora " szenzáció" lenne, szóval biztos nem tussolnák el...

(#1139) MaciG válasza icecave (#1138) üzenetére


MaciG
addikt

Értem, bár kétlem h a régi Ikarusokban van légzsák. :DDD

És ilyenkor mennyi ideig nem lehet vezetni?

BANZAII

(#1140) icecave válasza MaciG (#1139) üzenetére


icecave
nagyúr

Intralasiknál 2-3 nap, PRK-nál 1 hét minimum. Viszont az éjszakai vezetés pár hétig iszonyat kellemetlen lesz.

(#1141) BÁ Nutrition válasza littlemole (#1134) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

nekem 3 hónapja műtötték a szemem(intralasik), kontrollon láttam a 2.0-ás sort is:)
este elég érdekesek a fények még mindíg :U azt mondták kb 3 hónap mire elmúlik, de akkor ezek szerint simán lehetséges hogy még egy év múlva is ez lesz

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#1142) MaciG válasza icecave (#1140) üzenetére


MaciG
addikt

Akkor még erősen elgondolkodok rajta, mert éjszaka (sötétben) is vezetnem kell ~ 4-5 órát egy nap. A szemem amúgy -2-es mindkettő, és mindkettőn van egy kis cylinder, szóval annyira nem rossz, de azért csak kényelmesebb lenne ha nem kellene kontaktlencsét hordani, meg hosszútávon olcsóbb is a műtét.

[ Szerkesztve ]

BANZAII

(#1143) Bonti79


Bonti79
csendes tag

MaciG nem tudsz ki venni egy hét szabit hogy teljesen rendbe jöjjön a szemed? Szerintem ez az egy magoldást vállalható hogy ne okozz balesetet.

(#1144) MaciG válasza Bonti79 (#1143) üzenetére


MaciG
addikt

1 hét az okés, de van aki itt jóval több időről számolt be, mint 1 hét.

BANZAII

(#1145) littlemole válasza BÁ Nutrition (#1141) üzenetére


littlemole
őstag

Lehet intralasiknál más, és ott gyorsabban fog alakalmazkodni a szem.

Én nem hiszem hogy nekem sokat változna ez az éjszakai látás. Mégegyszer említem hogy ez nem arra vonatkozik amikor városban vezetsz. Ott teljesen OK nekem is. Jobb is, mint szemüveggel.
Inkább a sötét szobás hasonlat.

Nem tudom másoknak mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban.

"We believe we have a moral responsibility to keep porn off the iPhone. Folks who want porn can buy an Android" From Steve Jobs to a Customer (Xiaomi Note 3 PRo)

(#1146) VOid


VOid
tag

Sziasztok, 1 napja voltam focusmednél szemvizsgálaton és azt mondták h mindkét műtétre alkalmas vagyok.... és most nagyon vacilálok, mert olvastam h azt intralasiknál leválhat a szaruhártya nagyobb behatásra(Tudom túlparázzák...de mondjuk mivan ha ugydöntök h focizok pl és fejberúgnak a labdával? ekkora behatás már elég lehet? vagy nemtom:D)
a másik kérdésem meg az h a PRK-nál van e ilyen kockázat? h külső behatásra leválhat a szaruhártya? vagy itt abszolut 0? mert akkor inkább ezt választanám annak ellenére h ez több fájdalommal jár meg fél -1 évig kell hordani szemcsit utána.

(#1147) csaba54


csaba54
tag

én is nagyon töröm a fejem,mert már unom a szemüveg tisztítgatást,de még f...sok

...nézz a hátad mögé még akkor is,ha hátrafelé mész,mert a bizalom nagyon sokba kerülhet

(#1148) icecave válasza VOid (#1146) üzenetére


icecave
nagyúr

Ha ennyire nem vagy tisztában még az alapvető különbségekkel sem a két műtét között, akkor javaslom olvass utána és dönts belátásod szerint. Annyit kell tenned hogy visszaolvasol, és gyorsan kiokosodsz :)

(#1149) VOid válasza icecave (#1148) üzenetére


VOid
tag

figy nincs kedvem több ezer oldalt végigböngészni, meg sok ismerősöm már csinált műtétet asszem ők prk-sat, engem csak lényegében ez az egy dolog érdekelne, úgynézem h az intralasik csak ár meg ebből a szempontból rosszabb a PRK-nál akkor(ha elvileg ott nincs meg ez a kockázat...)
amúgy olvasgattam a katalógust amit a focusmednél adtak, de ott persze kihozták mindenhol a intralasik-et a jobbnak:)

(#1150) icecave válasza VOid (#1149) üzenetére


icecave
nagyúr

Senki nem beszélt több ezer hozzászólástól, visszaolvasol kb. 30-40 hozzászólást és máris képben leszel.. ha ennyire sem veszed a fáradságot akkor sajnálom a dolgot. Kb. minden 20. kérdés hasonló a tiédhez, ezért kell visszaolvasni...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.