Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1701) V8TommY


V8TommY
tag

Sziasztok!

Elég sok hasznos információt sikerült itt összegyűjtenem, kb 1 éve visszajárok ehhez a topikhoz. Mára világossá volt mindhárom eljárás mibenléte. Értem mi a különbség a PRK / LASIK / LASEK eljárások közt. Hála Nektek tisztában vagyok melyik a legismertebb klinikák akik a fenti műveleteket végzik, ki melyikben specializálódott. Fem félek használni a keresőt, viszont egy kérdésről nem szólt még a fáma.

Ami engem illet, legalább annyira érdekel, hogy milyen géppel végzik a műtétet, mint maga az aljárás vagy éppen a klinika ahol az esetleges műtétet végezni fogják.

Úgy látom, az eljárás (PRK,LASIK,LASEK) az első lépcső ami után a kezelés sikeressége már leginkább az alkalmazott gép tudásától függ. Ez pont az a kényes információ kevesen adnak meg a honlapjukon.

Keresgéltem azokról a berendezésekről amikkel a szemeket műtik. Találtam egy listát ahol összegyűjtötték azokat a gépeket amelyekkel a szemműtéteket végzik. A listán említett gépek köztül elég sok helyen futottam bele két névbe:
- Carl Zeiss Meditec MEL80
- WaveLight Allegretto Wave

Találtam egy összehasonlítást arról, amelyben a Carl Zeiss MEL80-at írják jobbnak, de ez lehet részrehajlás is az adott klinika részéről.

Mi a helyzet a magyar klinikákkal?
A Focus Medicalnál a Carl Zeiss-t használják. Legalábbis a lasik eljárásoknál.

A Saint James Klinika Wagelight műszert használ.

Van valaki aki esetleg olvasott már a készülékekről és megalapozott véleménye van arról, hogy melyikkel lehet jobb eredményt elérni?

A válaszokat előre is köszönöm! :)

[ Szerkesztve ]

http://www.phmegbizhatosag.atw.hu/ - V8TommY felhasználónak 6 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#1702) icecave válasza V8TommY (#1701) üzenetére


icecave
nagyúr

Én úgy emlékszem, hogy a főiskolán még nem is voltál szemüveges... vagy kontaktlencséd volt és sosem tudtam meg? :D

A lényeg,hogy függ ám attól is nagyon, hogy mennyi a szemed, mennyit kell "faragni", plusz ez egyéni genetikádtól, ezekről a gépek nem tehetnek/nem befolyásolhatják...
Írtam egy cikkel a blogomon a szemműtétemről, azt is olvasd el,ha érdekel és még nem tetted, bár arról egy szó sincs, hogy milyen géppel csinálták.

(#1703) V8TommY válasza icecave (#1702) üzenetére


V8TommY
tag

A főiskolán is romlott már a szemem, de azóta méginkább. :)
Egyébként leginkább a cilinder a probléma. A dioptriát megmondom őszinten nem is tudom. Kontaktlencse rendelésnél ennyit adok meg.

A jobb szemem paraméterei:
8.7 14.4 0.00 -2.75x180

A bal szemem paraméterei:
8.7 14.4 0.00 -0.75x030

A szemüveget mindig is nagyon zavart. Amikor lehet lencsét használok, de igazából ez is csak félmegoldás.

A blogodat már vagy négyszer elolvastam, nagyon hasznos. Igazán jól összeszedted. :)

Inkább a PRK felé húz a szívem, a lebenypara miatt. A kellemetlenséges dacára is. Ha nem lennék alkalmas a PRK-ra, akkor szerintem maradna a szemem úgy ahogy van.

Alkalmassági tesztre akkor megyek, ha összeáll a fejemben egy kép arról, hogy melyik a jobb eszköz, illetve a klinikák is válaszolnak arra, hogy melyik géppel műtenek.

http://www.phmegbizhatosag.atw.hu/ - V8TommY felhasználónak 6 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#1704) icecave válasza V8TommY (#1703) üzenetére


icecave
nagyúr

Ilyen kicsi dioptriákra nem fognak műteni, vagy ha igen, nem garantálják, hogy bármit is változni fog mondjuk a kisebb érték... Ezt el is fogják mondani, tuti.
Nekem nincs lebeny parám, mellett kondi,aerob simán belefér, persze bunyó, stb nemigen.

(#1705) V8TommY válasza icecave (#1704) üzenetére


V8TommY
tag

Értem. Köszönöm!

Pont a bunyó miatt nem akarok semmit ahol vágnak. Se lézerrel, se késsel.

Nem mintha újabban ketrecharcoznék, de sose lehet tudni mikor lesz rá szükség. :)

http://www.phmegbizhatosag.atw.hu/ - V8TommY felhasználónak 6 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#1706) icecave válasza V8TommY (#1705) üzenetére


icecave
nagyúr

Én meg majd inkább elfutok, ha ilyesmi lesz ;]

Egyébként pár év távlatból elmondhatom, hogy véleményem szerint romlott a szemem. Sokat nem, de az elején élesebben láttam. Persze, erről nem tehet a kezelés, hisz simán romlott volna tovább így,ha nem műttetem meg (tehát valószínűleg nem állt meg a szemem romlása, csak igen durván lelassult). Úgy 0,24-0.5-ösre tippelem a szemeimet, de sosem tudom eldönteni, mivel ha kipihent vagyok, minden olyan, mint műtét után, de ha már kicsit is fáradt, nem az igazi. Sőt, ami érdekes, hogy full neonfényben nem látok jól (persze nem úgy, hogy nekimegyek valakinek), valamiért az zavarja a szemeimet sokkal jobban, mint azelőtt.

[ Szerkesztve ]

(#1707) V8TommY válasza icecave (#1706) üzenetére


V8TommY
tag

Luteint próbáltál már szedni? Van olyan kollégám (igaz nem műttete a szemét) akinek pont a hosszú napok végén esedékes fáradtság nem jelentkezik amikor folyamatosan szed luteint tartalmazó táplálék kiegészítőt.

Nem gondolkodtál azon, hogy újra megműtteted? Jó rég volt már a műtét, lehet, hogy a mostani gépek már jobb eredményt hoznának.

Apollo17hu egy korábbi hozzászólásában linkelt egy listát ott is voltak elrettentő példák ha a 3. év kontroll eredményeit nézem. (Van pár 0.2 és 0.03 -as eredmény is)

Ehhez jön még a Te tapasztalatod is... Nem vagyok biztos benne, hogy jó döntés a műtét. Alszok én még jópárat erre. :)

http://www.phmegbizhatosag.atw.hu/ - V8TommY felhasználónak 6 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#1708) icecave válasza V8TommY (#1707) üzenetére


icecave
nagyúr

Intralasik-ot újraműttetni? Soha :D Biztos lehet, garanciát is kaptam, ha 1,5-nél jobban leromlik, akkor ingyen műtik újra, egyébiránt fél milka megint majdnem. A másik,hogy ugye a szaruhártya nem nő vissza szervesen. Sejtsorok nőnek fülé, plusz az eljárás maga úgy képzi a peremet, mint egy patent, így elég stabil. Viszont egy esetleges újraműtésnél nem vágnának pont ezért újra,hanem felkapargatnák az évek alatt egyre stabilabbá rögzült hártyát. Biztos utána is újra visszaékelődne, ahogy kell, de nem rizikózok. Főleg, mert 0,25-0,5-el felesleges lenne, eredménytelen, és nem is vállalnák. -1,5 alatt amúgy is mindenkit lebeszélnének, nem véletlenül (bár ha azóta profitéhesebbek, lehet még a nullásat is megműtenék).

Luteint nem próbáltam, utána nézek, köszönöm.

Egyébként ilyen dioptriákkal én nem ugranék bele a helyedben, mert ha ilyen kis dioptria is ennyire zavar, az esetleges rajta maradó mondjuk 0,25 vagy 0,5 is fog. Ez persze lutri, mert az is lehet, hogy egy év múlva vadászpilóta leszel, annyira jól sikerül. Mivel nem vagyok a helyedben, így csak tanácsolok :) Bár gondolom a nagyobb zavar, nem a kisebb, plusz az,hogy nem egyformák.

[ Szerkesztve ]

(#1709) V8TommY válasza icecave (#1708) üzenetére


V8TommY
tag

A cilinder az ami igazából fontos, legalábbis az esetemben. Lencse / szemüveg nélkül nagyon rossz a látásom, annak ellenére, hogy a dioptira 0. Szóval nem csak arról van szó, hogy előttem haladó autó rendszámtábla keretén nem tudom elolvasni, hogy pappas.hu hanem arról, hogy a pályán a táblákat is igen rosszul látom, közelről és távolról egyaránt. Több helyen is olvastam, hogy az asztigmiát lehet műteni, így elviekben van megoldás az én szememre is.

Az esetedben azt hittem, hogy a második alkalomnál is a femto lézer végzi a metszést és könnyen felhajtható a lebeny, de így már érthető, hogy nem vállalkozol rá.. :DDD

http://www.phmegbizhatosag.atw.hu/ - V8TommY felhasználónak 6 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#1710) icecave válasza V8TommY (#1709) üzenetére


icecave
nagyúr

Csak sejtem, hogy ez lehet, pont abból következtetve, amit leírtam. Viszont olyan tudná ezt pontosan, akit újra műtöttek. Na, ilyennel meg még nem találkoztam, se neten, se máshol (pedig biztos híre ment volna).

(#1711) TripleB


TripleB
senior tag

Sziasztok!

Kedden voltam prk lézeres kezelésen a Saint James klinikán.
Holnap már mennem kellene dolgozni (nem engedtek el betegszabira, ki kellett vennem négy napot a normál szabadságokból) , de még tegnap hámhorzsolást diagnosztizáltak, amit egy géllel kellene helyrehozni...
Egyelőre nem akar "élesedni" a kép, másnál is volt ilyen időszak műtét után?
Nálam szerda és csütörtök este volt a fájós rész, horrorfilmbe illő szemfolyással stb :-D
Remélem ez az időszak gyorsan eltelik és élesen fogok látni mihamarabb.

Ha valaki most gondolkodik ezen a műtéten, akkor tudok adni neki egy támogatói utalványt 40ezer Ft értékben.

[ Szerkesztve ]

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#1712) jeges válasza TripleB (#1711) üzenetére


jeges
senior tag

nekem anno 2 hét volt, mire vezetni mertem. ezzel együtt a monitort is korlátozottan tudtam értelmezni, ergo sokat nem használt volna, ha bemegyek munkahelyre. utána már elfogadható volt a helyzet. nem tökéletes, de elfogadható.

(#1713) Apollo17hu válasza TripleB (#1711) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Úgy emlékszem, hogy PRK után min. 10 nap pihenést javasolnak. Én kéthetes szabit vettem ki... De a topikot olvasva ez inkább az ideális eset, van akinél akár egy hónapig is homályos a látás.

(#1714) TripleB válasza jeges (#1712) üzenetére


TripleB
senior tag

Nekem már holnap vezetnem kell, valahogy haza kell jutnom... Gondolom a szemorvos itt nem tud táppénzt intézni.

A két hét szabadság megvalósíthatatlan számomra, igy is többeket kirúgtak most a sok hiányzás miatt. :(((

[ Szerkesztve ]

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#1715) jeges válasza TripleB (#1714) üzenetére


jeges
senior tag

csak óvatosan
:)

(#1716) TripleB válasza jeges (#1715) üzenetére


TripleB
senior tag

Meglesz :K

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#1717) TripleB


TripleB
senior tag

Két órás vezetés és egy éjszakai műszak után a szemeim olyanok, mint a vámpíroké... nem tudom, hogy elmenjek-e táppénzre, megkockáztatva a kirúgást... félek, hogy így tönkre fog menni a szemem.

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#1718) MaciG válasza TripleB (#1717) üzenetére


MaciG
addikt

Ha jól emlékszem én is 2 hete (vagy max 2és fél) voltam táppénzen aztán napi 8-10 órákat vezettem és nekem csak annyi bajom volt, hogy érezhetően hamarabb elfáradt a szemem egy kicsit. Táppénzre a háziorvos is ki tud írni a klinikai leletek alapján.

BANZAII

(#1719) TripleB válasza MaciG (#1718) üzenetére


TripleB
senior tag

Még a ma estét bevállalom, ha ilyen marad minden, akkor holnap doki. Voltam az imént szemészeten, még mindig nem hámosodott vissza a szemem rendesen. De mehetek dolgozni.

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#1720) MaciG válasza TripleB (#1719) üzenetére


MaciG
addikt

Az utóbbi időben beszigorították a táppénz feltételeit is, DE ezt neked kell érezned, hogy tudsz-e dolgozni vagy sem ugyanis a munkahelyek nem egyformák így te tudod a tied mennyi kemény a jelenlegi helyzetben.

BANZAII

(#1721) TripleB


TripleB
senior tag

Sziasztok!

Aki még emlékszik a szemműtét utáni állapotaira:
A közellátás két hónap után milyen volt nálatok? Kb huszonöt centin belül a szememtől nekem már nem éles a látásom.

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#1722) icecave válasza TripleB (#1721) üzenetére


icecave
nagyúr

Fogalmam sincs, de most több, mint 6 év után készülök menni ellenőrzésre, mert úgy érzem, hogy romlott a szemem. Mindig máshogy érzem, mert függ attól, milyen fáradt vagyok, stb, de mivel egyre többször veszem észre,hogy nem látok valami élesen, így meg kell nézetnem. Tippem szerint olyan -1-re romlott vissza. Aztán lehet tévedek, ki fog derülni.

(#1723) MaciG válasza TripleB (#1721) üzenetére


MaciG
addikt

Nekem nem volt vele különösebb baj, talán annyi, hogy ha a távolba néztem (pl. vezetés közben) aztán hirtelen ránéztem a műszerfalon valamire akkor nem tisztult ki egyből hirtelen.

BANZAII

(#1724) student válasza icecave (#1722) üzenetére


student
őstag

nekem 4éves és szintén -1re romlott vissza
de -1.5ig nem műtik újra ugyhogy így jártam

(#1725) icecave válasza student (#1724) üzenetére


icecave
nagyúr

Használsz akkor szemüveget? Elmentél vizsgálatra, és ennyit romlott? Én elmegyek személyesen időpontot kérni, de remélem, nem kell kifizetni a 15 ezret a vizsgálatért, mert ugye ott műtöttek... Persze neke, is -1,5-re vállalják az új műtétet, de fogalmam sincs, hogy csinálják újra az Intralasik-et,de ha úgy, ahogy sejtem, akkor inkább nem csináltatom meg újra.
-1-re használsz szemüveget?

(#1726) student válasza icecave (#1725) üzenetére


student
őstag

Egy helyi szemészhez mentem nem optikmedhez
Nincs szemüvegem, de vezetéshez nagyon kellene mert a táblákat durván nem látom távolról ;]

(#1727) icecave válasza student (#1726) üzenetére


icecave
nagyúr

Értem. Én simán bepróbálom az optik-med-nél. Legalább megkérdezem, mégis műszik-e újra az intralasik-es szemet és ha igen,hogyan? Mivel ugye szervesen nem nő vissza a szaruhártya, így felkaparják a több éve rendesen rögzült lebenyt?

(#1728) student válasza icecave (#1727) üzenetére


student
őstag

sztem az már rég nem jó ha újra meg kell műteni tökmind1 hogy prk vagy lasik
megint nekiállnak lekapargatni egy réteget prk-nál még vékonyabb lesz áhh :( utána tuti napszemüveget hordanék életem végéig

(#1729) icecave válasza student (#1728) üzenetére


icecave
nagyúr

Nekem az nem téma, hisz nem kaparnak, hanem a körbevágás helyén újra "felkaparnák". Hát az sem jobb,ha belegondolok, nem hiszem, hogy engedném.

(#1730) deedee


deedee
őstag

üdv

megvolt az 1 éves kontroll.
125% mindkét szemem, amit kissé furcsállok :U
mert a bal szemem, ha letakarom felváltva a kettőt, sokkal gyengébb, mint a jobb.
egyébként a jobb szemem a vezér szemem.
emiatt lehet?

1 év elteltével is nagyon száraz a szemem.
szinte minden nap felkelek hajnalban és cseppentenem kell, mert rohadt száraz és fáj, ha hírtelen pislogok.
azért kellemetlen, mert amikor ébreszt a telefon, reflexből kipattanik az ember szeme...és az nem kellemes...

a túlzott szárazságtól egyébként visszaromolhat a szem, ha nem cseppentek állandóan műkönnyet?

(#1731) MaciG válasza deedee (#1730) üzenetére


MaciG
addikt

NE aggódj, A klinikákon mindig többet mondanak, jól jön a statisztikához. :)

BANZAII

(#1732) deedee válasza MaciG (#1731) üzenetére


deedee
őstag

székesfehérváron nézték, nem a pesti klinikán.

(#1733) #51177472


#51177472
törölt tag

Hali,

azt veszem észre, h baromira romlik a szemem. egy évente olyan másfél dioptriát, mínuszos. ez az egy év is olyan, hogy már kb. 4 hónapja nem látok túl tisztán, sőt.. 18 vagyok egyébként, nem kéne még így romlania gondolom. ma megyek szemészetre, megnézetem megint.
ezek a szemműtétek minden esetben elvégezhetők, vagy ennél macerásabb a helyzet?
mindenféleképp meg akarom csináltatni, feltéve ha 200-300 ezerből kijön.

(#1734) icecave válasza #51177472 (#1733) üzenetére


icecave
nagyúr

Ez nem ilyen egyszerű... akkor csinálják meg,ha mér évek óta nem romlott. Neked meg most kezd csak romlani. Ha megcsinálnák, ugyanúgy romlana tovább, azt nem tudják megállítani. Szóval amíg nem áll be a szemed egy "állandó rosszra" nem csinálják meg és egyébkéntis pénzkidobás lenne.

(#1735) #51177472 válasza icecave (#1734) üzenetére


#51177472
törölt tag

Konkrétan amióta szemüveges vagyok folyamatosan csak romlik. Viszont csak most gondoltam bele komolyabban ebbe.

(#1736) icecave válasza #51177472 (#1735) üzenetére


icecave
nagyúr

Az mindegy, a műtét nem fogja megállítani a romlást. Nekem 25 éves koromra állt meg körülbelül, kb. 27 voltam, mikor műtöttek.

(#1737) #51177472 válasza icecave (#1736) üzenetére


#51177472
törölt tag

És azóta jó, nem romlik utána? Illetve "mellékhatások", stb. vannak?

(#1738) icecave válasza #51177472 (#1737) üzenetére


icecave
nagyúr

Nekem spec még utána is romlott, legalábbis úgy érzem, dehát már vagy 6 éve műtöttek, tippem szerint kb. fél dioptriát romlott. Ez mindenkinél változó, a genetikádat a műtét nem fogja megváltoztatni. Én intralasik-et csináltattam, ott az eljárás miatt kisebb a visszaromlás veszélye, viszont ugye ott a szaruhártya, amit körbevágnak és nem nő szervesen vissza, plusz az 450k volt, mostmár gondolom több. Minek is pofázok ennyit, olvasd el inkább a cikkem: [link]

(#1739) #51177472 válasza icecave (#1738) üzenetére


#51177472
törölt tag

Elolvasom. :R

(#1740) #51177472


#51177472
törölt tag

1 ev alatt 1 dioptriat romlott a szemem. 13 eves korom ota kezdett el romlani, most -4es lett. Kb most fog majd megallni romlasban (voltam vizsgalaton ma), 18-20 korul. Aztan masfel evet kell varni kb., es johet a mutet. Azt mondtak pont eleg jol mutheto eset lennek, de az meg odebb van.
Orulok, mert szemuveg nelkul nem lattam masfel meterrol h kire/mire nez a doki. Nagyon nagy nyug ez a szemuveg dolog.
Icecave a cikket pedig koszonom.

[ Szerkesztve ]

(#1741) icecave válasza #51177472 (#1740) üzenetére


icecave
nagyúr

Miért olyan nagy nyűg a szemüveg? Engem egyedül az zavart,hogy hidegből melegbe bemenve széjjel párásodott és törölgethettem, mondjuk, csomó ideig kontaktlencsés voltam. -6 felett már indokolt :D

Ha még romlik valamennyit, akkor majd megtapasztalom megint úgyis, ha lehet, sem fogom újra műttetni. Persze remélem, nem lesz ez a helyzet, mert csak nem azért fizettem majd' fél milliót, hogy újra szemüveges legyek.

[ Szerkesztve ]

(#1742) pd válasza #51177472 (#1739) üzenetére


pd
tag

Így van, a műtét előtt javasolt, hogy legalább egy év óta állandó legyen a dioptriád. Különben valóban nem ér semmit az egész. Addig meg valahogy ki kell bírni. Nekem novemberben műtötték, akkor maga a műtét 280-ba került, de pluszköltséggel mindig számolni kell. Utazás, napszemüveg, gyógyszerek stb.

Szóval türelem, bármelyik klinikára mennél, ott is ugyanezt mondanák.

(#1741) icecave: Nekem 20 évig volt szemüvegem, ebből 10+ évig -3,25-ös, és valóban sosem éreztem különösebb nyűgnek, egyszerűen hozzászoktam. Ami engem nagyon zavart, hogy nem tudtam napszemüveget hordani, mert viszonylag érzékeny a szemem az erős fényre.

Persze így utólag, már látom, mi az ami miatt jóval kényelmesebb. Nem hű de nagy dolgok, inkább sok apróság.

[ Szerkesztve ]

(#1743) #51177472 válasza icecave (#1741) üzenetére


#51177472
törölt tag

Az, h szemuveg nelkul nem latok kb semmit eleg idegesito.
A szemuveg egy ido utan zavar, allandoan igazitgatni, torolgetni, cserelgetni, stb.. Sosem szimpatizaltam vele.:)
A parasodas meg csak hab a tortan.:D

(#1744) icecave válasza pd (#1742) üzenetére


icecave
nagyúr

Én a mai napig szoktam álmodni, hogy újra szemüveges vagyok, vagy hogy fel kell vennem, mert nélküle nem látok rendesen :D Tisztára, mint a dohányzás, leszokás után évekkel is álmodtam arról, hogy cigizek.

(#1745) pd válasza icecave (#1744) üzenetére


pd
tag

Ó, hát persze, egy csomó álmomban van nekem is. Még az is, hogy értetlenkedek, hogy miért van rajtam szemüveg, hiszen már nem is kell. :)
Amikor veszem le a pólóm, még mindig folyton bevillan, hogy jaj, óvatosan. Ha szemem környékét meg kell vakarni, még mindig simán oldalról nyúlok oda, mintha szemüveg lenne rajtam stb. Így utólag már mókás, mennyi mindent észrevesz az ember, amik automatikusan rögzültek. :K

[ Szerkesztve ]

(#1746) #51177472 válasza pd (#1745) üzenetére


#51177472
törölt tag

:)
Szoval ha eljutok oda (bar nyilvan valtoznak az arak) olyan 3-400 ezer korul tervezzek?

(#1747) icecave válasza #51177472 (#1746) üzenetére


icecave
nagyúr

Attól függ, hogy a PRK-t vagy az intralasik-et választod. Nekem még pluszvan jött rá egy napszemüveg, amit én csináltattam, keretet is én választottam ki, így rohadt drága volt (70k), de nyilván neked ez felesleges, annyi a lényeg, hogy olyat vegyél, aminek a lencse anyagában van benne az uv védelem, nem csak ráfestve, mert az szépen lekopik. A csepegtetni való szteroidok nem voltak drágák, pár ezresből megvoltak, szemcseppet azóta is használok (de grafikusként sokat ülök gép előtt, szóval amúgy is kell), azt is kell venni. Más költségre nem emlékszem most hirtelen.

(#1748) Apollo17hu válasza icecave (#1744) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Én a mai napig szoktam álmodni, hogy újra szemüveges vagyok, vagy hogy fel kell vennem, mert nélküle nem látok rendesen

Szintén. Illetve én néha azt álmodom, hogy megszokásból felveszem a szemüvegem, de csak órákkal később veszem észre, amikor pedig leveszem, homályosan látok, mert hozzászokott a szemem. Aztán szerencsére felkelek. :D

Amúgy engem a szemüveg sportolás miatt zavart nagyon. (tudom, arra ott a kontaktlencse...)

(#1749) pd válasza #51177472 (#1746) üzenetére


pd
tag

Attól függ, melyik műtétet választod. PRK 280, intralasik 490 csak a műtét.
Utazást is be kell tervezni (ha nem budapesti vagy). Egy vizsgálat előtte, műtét, műtét utáni kontroll (1-2), a későbbiek már mehetnek vidéki nagyvárosokban, bármelyik klinikát is választod.
Valahol még a műtét előtt olvastam, hogy talán Miskolcon is műtenek, de nekem Budapest volt közelebb.

Napszemüvegre nem kell tízezreket költeni. Munkavédelmi boltban vagy pl. Decathlonban pár ezresért sokkal kényelmesebb szemüvegeket (és főleg több színűt, akár teljesen átlátszót is) lehet venni, mint a gigamárkás többtízezres példányok. Persze ha hosszútávon is szeretnél hordani, meg lehet fontolni egy rendes fémkeretes napszemüveget, amit ugyanúgy a fejre lehet igazítani (papucs, szárak), mint egy rendes szemüveget. Szemcsepp, műkönny doboza olyan 1.000 körüli összegben mozog, a műtétet követő egy évben 10-15 körül azokból is számolhatsz. Egy rendes úszószemüveg sem árt a fürdéshez.

Úgyhogy pl. a PRK esetén simán számolhatsz alsó hangon 350 ezerrel, de ha messze laksz, az utazás megdobhatja.

De ha arra kerül a sor, hogy el kell döntened, melyiket is választod, garantálom, hogy kívülről fogsz fújni minden adatot. :)

[ Szerkesztve ]

(#1750) #41635072


#41635072
törölt tag

Hosszas kutakodás után sikerült kiderítenem, hogy a két legnagyobb hazai klinika milyen eszközökkel végzi az intralasik műtéteket.

Optik-med:

IntraLase FS [lebenykészítés]
Allegretto Wave Eye-Q

Focus Medical:

IntraLase FS [lebenykészítés]
Carl Zeiss Meditec MEL 80

Nem egyértelmű, hogy a Zeiss, vagy az Allegretto a jobb eszköz, mindenhol mást írnak.
Allegretto gyorsabb (kisebb energiaimpulzosokat bocsájt ki), viszont nagyobb a raszter pontmérete.

Egyébként léteznek már újabb konstrukciók, eme gépek 2003,2006-os engedélyeztetésűek.
Persze az újabb gépekkel sem érhető el feltétlenül jobb eredmény.

Érdekes, hogy külföldön nem csak a nálunk megszokott PRK és LASIK műtéteket végzik.
Ott van pr a RELEX, bár ezekre még elég sok a panasz.
Ami számomra nagyon érdekes az az ICL. Itt nincs lebeny, nincs kontrasztcsökkenés, éjszakai látásgondok, visszafordítható, stb. Egy baj van vele, 3-4000$/szem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.