Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#36851) Egon


Egon
nagyúr

Komoly bér egy vezető kormányfőtanácsos pozícióban:
Vezető-kormányfőtanácsos (kormányzati építési beruházások monitoringja) állás, munka: PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM, 1051 Budapest, József nádor tér | Profession.hu

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#36852) Revolit válasza Egon (#36851) üzenetére


Revolit
senior tag

Nem tök mindegy, egy majmot megtanítanak aláírni, és beültetik a székbe. "kormányzati építési beruházások monitoringja" - enough said.

(#36853) Egon válasza Revolit (#36852) üzenetére


Egon
nagyúr

Legalább a látszatra lehetne ügyelni.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#36854) efemm válasza Egon (#36853) üzenetére


efemm
tag

Mondjuk ez szerintem az ügyintéző kategória, csak jobban hangzik, és azért fő~, mert diplomát kérnek.

(#36855) Egon válasza efemm (#36854) üzenetére


Egon
nagyúr

De akkor mitől vezető? Egyébként igen, lehet onnan is nézni, hogy a pozi elnevezés a rossz.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#36856) sakal83 válasza Egon (#36851) üzenetére


sakal83
addikt

Ez egy sima kvazi szakertoi, beosztotti pozi, gondolom jopar havi jutalommal, ami nincs feltuntetve.

Az a gond veletek az ITs berekhez szoktatok :DDD

A valosag egy kicsit mas.

[ Szerkesztve ]

(#36857) hdanesz válasza sakal83 (#36856) üzenetére


hdanesz
senior tag
LOGOUT blog

Az utolsó mondatod nagy +1. :)
Én is ha néha benézek ebbe a topic-ba csak csodálkozom, hogy 2 millió körüli bruttó az itt full átlag kb.

[ Szerkesztve ]

(#36858) tboy93 válasza hdanesz (#36857) üzenetére


tboy93
nagyúr

full átlag kb.

Azzal itten csóró vagy :)

(#36859) szkorhetz válasza tboy93 (#36858) üzenetére


szkorhetz
őstag

És mindig mindenkinek kurva sok melója van, ki sem látszik belőle, 3-4 ember munkáját végzi, de azért itt három percen belül reagál mindenre. :D

[ Szerkesztve ]

(#36860) Tapsi válasza sakal83 (#36856) üzenetére


Tapsi
addikt

Köztisztviselők/kormánymegbízottak fizuját eléggé felverték, a teljes pakk bőven lehet versenyképes a piacon.

(#36861) VágniValó válasza Egon (#36851) üzenetére


VágniValó
addikt

Közszféra..magyarul már meghirdetés előtt volt gazdája a pozinak, csak a látszatot fent kell tartani.

szkorhetz: Pontosan, én is ezen szoktam derülni:DD

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#36862) Egon válasza sakal83 (#36856) üzenetére


Egon
nagyúr

Elég hosszú ideig dolgoztam a közszférában, minisztériumi háttérintézményben.
Az a gond, hogy a jelek szerint elég sokaknak vannak pletykákon alapuló, a valóságtól igen messze álló prekoncepciói, és ennek hangot is adnak a topicban.
Először is, 2008 után alaposan lecsökkentették a jutalom kereteket, és amíg ott dolgoztam (2017 végéig) nem is emelték meg. 2008 előtt 10 évből kb. 9-szer kaptam jutalmat (jellemzően egy havi bért; ennél többet igen kevesen kaptak. Nem a tápláléklánc alján álltam: az idő jelentős részében osztályvezető helyettesként melóztam). 2008 után egyszer, 2016-ban vagy 2017-ben kaptam plusz pénzt (eléggé traszparens volt, hogy ki kapott jutalmat, volt rálátásunk erre. 100 főből 4-5 embernek tudtak plusz pénzt fizetni). A cafeteria még mindig 300K, nemrég kérdeztem az exkollégákat.
Nem éppen az állami cégek felsővezetőinek, illetve miniszterek, államtitkárok, parlamenti képviselők juttatásaiból érdemes kiindulni.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#36863) sakal83 válasza Egon (#36862) üzenetére


sakal83
addikt

Ez miniszteriumi allas, nem hatterintezmeny es nem a teljes kozszfera. Par ismerosom van ilyen helyen. Beszeltek a jutikrol...

+ a felig allami korcsokban tobb helyen jo fizetesek vannak. (pl: MFB, Hiventure stb.) Boven piaci felso harmada, de inkabb felette.

2017ben engem is kerestek es multitol mentem volns, de a berezesem alatt volt az ajanlatm 22ben beszeltem kolegakkal, boven lekoroztek.

[ Szerkesztve ]

(#36864) Kickass válasza sakal83 (#36863) üzenetére


Kickass
őstag

Van egy ismerősünk, egy azóta beszántott minisztériumnál dolgozott, az alap fizuja nem volt nagy show, de 2018 választások környékén 20(!) havi bért kapott bónuszba.

[ Szerkesztve ]

(#36865) Ursache válasza szkorhetz (#36859) üzenetére


Ursache
senior tag

Pontosan :D

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#36866) Qtya123 válasza hdanesz (#36857) üzenetére


Qtya123
őstag

Azért ez két okból sem csoda. Egyrészt ugye az IT-n belül lényegesen több jól fizető pozíció van, mint sok más szakmában.
Másrészt szerintem eleve azok az emberek vannak itt nagyobb részben, akik ambiciózusak, foglalkoznak azzal, nyomon követik és szondázzák, hogy a piacon mik a lehetőségek, mit ér a tudásuk stb... Váltanak ha kell, próbálkoznak új cégeknél nagyobb bérért, plusz képzik magukat, külföld is célpont, miegymás. Ebben a topikban is ezért jelennek meg, hogy tájékozódjanak, informálódjanak.

Így eleve az ilyen beállítottságú emberek az adott szakmán belül is a magasabb bérsávban lesznek, mint azok, akik csak ülnek, hogy hááát végül is megélek, elvagyok, majd csak emelik a fizumat és azt sem tudják, hogy 4 utcával arrább a konkurens cég mit kínál.

IT-ban is van nagyon sok sz@rul, vagy az itteniekhez képest lényegesen kevesebbet fizető hely és pozi.

(#36867) Egon válasza sakal83 (#36863) üzenetére


Egon
nagyúr

Ezek közérdekű, illetve részben közérdekből nyilvános adatok. Aggregált formában fenn vannak az egyes intézmények honlapján, illetve a telexen, 24.hu-n az év végi időszakban csillió cikk van a témában. Lehet tájékozódni. Aztán felül lehet vizsgálni a pletykákból táplálkozó "tudást".
Természetesen 1-1 (jellemzően magasabb) pozícióban levő emberke (államtitkár, helyettes államtitkár, esetleg főosztályvezető) kap(hat) időnként nagy zsét. De hogy ezt általánosítsuk random minisztériumi pozíció vonatkozásában (különösen ami a vitaindító linkelt hirdetéást illeti), az finoman fogalmazva is csacskaság.
Részemről ezzel lezárnám ezt a szálat.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#36868) hdanesz válasza Qtya123 (#36866) üzenetére


hdanesz
senior tag
LOGOUT blog

Nem azt mondtam, hogy csoda...de azért azt vegyük figyelembe, hogy az átlag lakosság nagy része nem ilyen fizetésekből él. A saját kis karrieremen belül én is figyelem pl. a többi cég által kínált lehetőségeket. Időnként jelentkezek is, interjúzok...stb.

Én pl. teljesen más dimenzióban mozgok. Számomra ezért meglepő amikor valaki 2-3 milliós fizuval + több százezres cafeteria-val és szintén óriási bónuszokkal aggódik, hogy miként fog megélni. :) Vagy hogy nem kapott fizuemelést.

Attól, hogy valaki nem ennyi pénzt keres még lehet ambiciózus. Viszonylag gyakran váltogattam/váltogatom a munkahelyemet...ennek megvan az előnye és hátránya is. Sokszor a pénz vezérelt a váltásnál semmi más.

akik csak ülnek, hogy hááát végül is megélek, elvagyok, majd csak emelik a fizumat és azt sem tudják, hogy 4 utcával arrább a konkurens cég mit kínál.

Nem feltétlen kell más céghez menni, hogy az ember jobb pénzügyi poziciót tudjon kicsikarni a jelenlegi munkahelyén. Plusz ott van a kérdés, hogy mi lenne a meló? Full ugyanaz mint amit eddig csinált az illető? Vagy más...több stressz? Több meló? Kevesebb HO? Stb. Sokan csinálják, hogy jelentkeznek másik helyre....megkapja az ajánlatot, majd amikor a mostani helyén bejelenti, hogy menne....akkor a jelenlegi cég 'ráígér' az ajánlatra. Ha alapvetően nem a meló/kollégák/körülmények/főnök miatt távozna valaki....akkor ilyen esetekben is elérhető jobb anyagi körülmény és a váltás bizonytalansága is eltűnik.

Nemrég nálam is lejátszódott hasonló szituáció. Hirtelen kaptam 20% emelést. És maradtam. Alapvetően nincs bajom a munkámmal, szeretem is...így ismét csak a pénzhez jutottunk ki. (A másik cég sokkal jobb ajánlatot adott)

Értem én hogy pénzből él mindenki. Kíváncsi lennék rá (kérdés mindenkihez), hogy kinek mi volt az indok amikor váltott? Vonzott az új meló is? Új kihívás? Csak a pénz?

(#36869) Qtya123 válasza hdanesz (#36868) üzenetére


Qtya123
őstag

De hol írtam én olyat, hogy csak az ambiciózus, aki sokat keres?

Azt írtam, hogy aki hajlamosabb a váltásra, illetve szondázni a piacot, annak valószínűleg magasabb a bére és valószínűleg nem az fog ebben a topikban mászkálni, aki 15 éve ül ugyanabban a székben és sosem váltott, hanem inkább azok akik ezt gyakrabban megteszik, ebből kifolyólag a bérük is dinamikusabban fejlődik.

(#36870) tboy93 válasza hdanesz (#36868) üzenetére


tboy93
nagyúr

"Számomra ezért meglepő amikor valaki 2-3 milliós fizuval + több százezres cafeteria-val és szintén óriási bónuszokkal aggódik, hogy miként fog megélni."

Nincs ebben semmi meglepő. Attól mert valaki sokat keres egyáltalán nem biztos, hogy azt tudatosan is tudja kezelni. Kiszámoló Miklós YouTube video sorozatának első részét ajánlom, vicces sztorik vannak benne :) Az emberek egy jelentős része áldozatul esik az életszínvonal inflációnak, amikor is a fizetés emelést azonnal beépítik a hétköznapjaikba, drágább kocsit vesznek amit többé kerül fenntartani stb. A végén meg ott vannak, hogy elmegy havi 1.5M és nem tudják mire, nem tudják elképzelni hogy lehetne megélni kevesebből.

(#36871) sakal83 válasza Egon (#36867) üzenetére


sakal83
addikt

Akkor zard is le a temat, mert nincs is tudasod es tapasztalatod rola. Nekem van. A tapasztalatod hatterintezmenynel van 7 ev tavlatabol. A hirdetes minisztériumi. Par volt multis kollegam van mimiszteriumoknal. Megdobbentek a jutalmak szaman.

En is volta 22ben interjuzni az egyik miniszteriumnal. Az alapber ennyi volt es kerek lerec megmondtak, hogy a 3 havi a teeuleten mar csalidas a 6 a megszokott de volt mar 12 havi is, de a jutalmat garantalni nem tudjak csak az alapbert.

[ Szerkesztve ]

(#36872) tboy93 válasza sakal83 (#36871) üzenetére


tboy93
nagyúr

jutalmat garantalni nem tudjak csak az alapbert

Mondjuk engem itt el is vesztenenek :)

(#36873) sakal83 válasza tboy93 (#36870) üzenetére


sakal83
addikt

Kiszamolio Miklos mint relevans penzugyi tanacsado? :DDD

Aki evekig sugallta hogy nem kell ingatlant venni mert esni fog, tularazott, majd szinte a csucson vett egy erdi ingatlant :) :) azota, pedig az ingatlan a menő :)

Vannak erdekes irasai, de inkabb bulvar.

[ Szerkesztve ]

(#36874) sakal83 válasza tboy93 (#36872) üzenetére


sakal83
addikt

Engem is elvesztettek itt, meg ott, hogy Allamtitkar Ur stb. :N

[ Szerkesztve ]

(#36875) tboy93 válasza sakal83 (#36873) üzenetére


tboy93
nagyúr

Annak a videonak vannak erdekes reszei, pont az ilyen millios fizuval nincs penzem esetek :D

[ Szerkesztve ]

(#36876) Revolit válasza tboy93 (#36870) üzenetére


Revolit
senior tag

De ilyen ingatlan árak mellett, ha keres is valaki 2-3 milliót, akkor oké, hétköznapi dolgok nem problémák, nyaralás sem - bár még mindig meg kell nézni árakat, főleg, ha több gyerek is van - de hogy vegyen ingatlant, mikor a jók nem ritkán 200 milla felett vannak? Persze, tudom, Borsodban 15 millióért is kacsalábon forgó palotát lehet venni...

(#36877) hdanesz válasza Qtya123 (#36869) üzenetére


hdanesz
senior tag
LOGOUT blog

Én sem azt írtam, hogy csak az ambiciózus aki sokat keres. :D Csak arra reagáltam, hogy azért repkednek itt óriási fizetések mert az ide járó emberek jó része - többek között - ambiciózus is. Lehet ambiciózus az ember ha 5-600 ezres kategóriában mozog is, de mégsem azokat a fizetéseket látni itt nagy számban. Itt a vadkeleten (Debrecen) sok embernek leesik az álla egy éppen 7 számjegyű fizetés esetén is.

Az eredeti hozzászólásom azért született, mert számomra nem mindennapos dolog, hogy ekkora fizetéseket látok. Lehet rosszul gondolom, de a ph! már rég nem csak az IT/számtech világról szól...vagy nem csak azokat az embereket mozgatja meg akik ebben a világban dolgoznak/élnek.

Én pl. IT cégnél dolgozom, de nem IT területen. Mégis be szoktam nézni ide. Valamint épp az is benézhet ide aki 15 éve ugyanabban a székben ül...épp ezért. Mert fogalma sincs mi folyik más cégeknél. Sem fizetés sem más szempontból. Akik pörgetik a melókat, gyakran váltanak....úgy gondolom sokkal jobban képben vannak azzal hogy mire számíthatnak.

Van 2-3 ismerősöm akik 10-16-21 éve ugyanott dolgoznak. Azon kivül, hogy fogalmuk sincs a fent említett dolgokról, ugyanennyi ideje nem is voltak interjún. Nem tudják ott is mivel szembesülhetnek, miként zajlik manapság egy interjú. Mik a 'trendek'.

Félre ne érts, nem kötekedni szeretnék. Semmi ilyen nincs szándékomban.

Azzal teljesen egyet tudok érteni, hogy aki gyakrabban vált annak a bére is jobb szinteken mozog. (De talán ez a kijelentés már a 'captain obvious' szinten mozog mostanság :) )

(#36878) Tapsi válasza Egon (#36867) üzenetére


Tapsi
addikt

Itt egyikünk sem a politikai pozikról beszélt, hanem sima minisztráiumi/egyéb kapcsolt szerv melósairól. Vannak szaktársaim, akik már NMHH/GVH/MNB vonalon osztályvezetők, és elég vastagon keresnek. Persze pályakzdőként szar a fizu, de az évek múlásával + jutival jó pénzekig el lehet jutni. Cserébe jóval kevésbé stresszes, mint a versenyszféra.

(#36879) hdanesz válasza tboy93 (#36870) üzenetére


hdanesz
senior tag
LOGOUT blog

Na igen.
Sokkal 'kisebb' a sztori, de anno az első munkahelyemen volt egy kolléganőm akivel együtt kezdtünk. Mesélte, hogy egyetemista korában a barátja és az ő ösztöndíjából valamint diákmelókkal épp ki tudtak jönni havonta. Albérlet, kaja, szórakozás.

Amikor elkezdett dolgozni, a saját fizuja több volt mint a fent említett 2 ösztöndíj+diákmeló és így is sikerült mindent elkölteni. :D

(#36880) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

A nem ambiciózusnak van a fizun kívül min mégegy hátránya. Hogy sokkal inkább egy területen tud az ember rekedni ahol lehet top szakbarbár lesz de ha az a terület kihal akkor gond van.

Infon végeztem az első munkahelyemen elvették a kedvem a programozástól (8h+ favágás) aztán pár év evval-avval megszívtam, nem jött be próbálkozás után bekerültem on premise infrára egy multihoz. A multi előnyei tetszettek, jól éreztem, érzem magam, átlaghoz képest relatíve jól fizetnek 7számjegy nekem is megvan. Amikor a "rossz hír cloud jön..." is mindig azt láttam, hogy csak tolnák nyról ide a munkát nem aggódtam. Aztán hirtelen elindult egy durva munka elvándorlás.... és az "itt dolgozok még min 5+évig múlva is" brutál sebességgel keményen kérdőjeleződött meg. Ha kevésbé is de máshol is ez van így azonos területen váltani is nehéz leginkább / max külföld jöhet szóba és két kisgyerekkel nem lenne ideális. Féléves távban kiderül. A lényeg, hogy nem csak a kevesebb pénz a gond ha vki nem elég ambiciózus.

Közben feleségem Nokias volt ő is bekerül a nagy elbocsátási kaszába, és ha gyerekkel nyaralunk (olcsón Balatonon) elküldjük gyereket foci táborba, kifizetjük fél év várakozás helyett a privát fogszabályzót... akkor lényegében el is ment a "nem rossz" fizum. Most márciusban -ba is csusztunk. Upsz.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36881) section9 válasza Tapsi (#36878) üzenetére


section9
őstag

Nekem az MNB-s osztalyvezeto ismerosom konkretan tiz orakat dolgozik minden hetkoznap es neha szombaton is. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs igazad, csak van ellenpelda is. :)

(#36882) Qtya123 válasza hdanesz (#36877) üzenetére


Qtya123
őstag

Igen, nyilván az is sokat számít, hogy az adott környékén mekkora a merítés.

Amúgy durva, hogyha azt nézzük hogy még ma is megy a húúú arra, ha valakinek 7 számjegyű a bruttója. De ha megnézed bruttó 1 Milla az nettóban 665e Ft. Ha mondjunk mellett otthon van a feleség egy gyerekkel GYES-en, akkor ez máris nem egy olyan eget verő összeg és még az életszínvonal inflációja sem kell hozzá.
Ez arra elég, hogy fenti esetben a hónap végén nem kell azon agyalni, hogy mi lesz a kaja, meg nem kell kétségbe esni, ha elromlik a mosógép, hogy tudj egy újat venni. De nagy megtakarításokra és egzisztenciális fejlődésekre nem kell belőle gondolni. Ha meg emellé van mondjunk egy 200e Ft-os hitel is, akkor pláne.

De ha valaki egyedülálló és úgy keres nettó 665-öt és szeretne venni egy kis garzont mondjunk 27 millió Ft összegben, annak sem lesz az az érzése, hogy hú de sok pénz ez.

Európai árszínvonal van itthon lassan kb mindenben, nem csoda, hogy ez a pénz nem sok már. Csak azért tűnik annak, mert sajnos kevesen keresik meg már ezt is.

Állami szférához:
Van 2 ismerős, mindkettő pénzügyőr határon. Idén emelték januárban a fizut a NAVnál globálisan, majd márciusban a határosoknak pluszban emeltek.
Az egyik tiszt, beosztottként. Neki a bruttója 820. A másik osztályvezető ugyanott. Neki bruttó 1.200.000. Jutalmat elvileg eléggé leredukálják most, de a fizu mellé ott van még az utazási költségtérítés és br 400 cafeteria. Megszakadni nem kell. Nem rossz ez.

(#36883) Tapsi válasza Qtya123 (#36882) üzenetére


Tapsi
addikt

Szerintem ilyen nettó 1500 eurókért itthon dolgozni őrültség. Egy napig nem gondolkodnék az emigráción, ha ennyi lenne a jövedelmi perspektívám. Persze különbözőek vagyunk, a nagybátyám nettó 350-ből elvegetál, de fiatalon, versenyképes tudással ezek a jövedelmi szintek komolytalanok.

BTW Budapesten és környékén már a segédmunkás is nettó 400-500-at megkeres.

(#36884) Dare2Live válasza Qtya123 (#36882) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Egy (két) haverom van államigazgatásban. Úgy jellemzik a helyzetet, hogy az ott lévők 50% here. Csak lifeg balra, jobbra esetleg! mimelnek vmit de nem csinálnak érdemben semmit. Ő jogot végzett napi átlag 2-3h munka de van hogy egy hétig semmi. Az egész full nyugi. A fizuja nincs 7számjegy de ennyi melóért úgy hogy kisimult ez a pénz mindig megvan és tud fusizni... hibátlan.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36885) sakal83 válasza section9 (#36881) üzenetére


sakal83
addikt

Kevesebb hülyeséget kellene kitalni az ellenorzesi szerveknek :) kerjenek kevesebb hulyeseget es felesleget be egy atfogonal :)

(#36886) sakal83 válasza Tapsi (#36883) üzenetére


sakal83
addikt

Most probalok finom lenni: kicsit el vagy szallva es buborekban vagy az IT vonalon. A magyaroknal netto 1500 euro kb 2300-2500 eur brutto.

Majd egy kicsit nezz korul, hogy spanyoloknal, franciaknal akar nemeteknek vagy olaszoknal melyik pozikban van 2500 eur brutto.

Meglepdsz ha eleg sokat fogsz latni, es nem annyira az aljarol...

(#36887) sakal83 válasza sakal83 (#36886) üzenetére


sakal83
addikt

A nemet netto median jovedelem kb 2100 eur...

(#36888) carapace válasza Revolit (#36876) üzenetére


carapace
csendes tag

Ez elég nehéz ügy, az a baj, hogy a kiszámolós pasasnak igaza van abban, hogy a fizuval együtt a költségeid is nőnek, de mondjuk nálunk ez nem azért van mert Balira járunk nyaralni, hanem szimplán azért, mert mondjuk magánoviba jár a lányom, vagy nekem viszonylag rendszeresen kell járnom egy elég speciális orvosi kontrollra, ami medicoverben nem elérhető és magánban 30k, szóval ilyenek után marad olyan havi 1 millió.

Most azon gondolkozom hogy mi legyen ha a kiscsaj iskolás lesz. A városban ahol élünk értékelhető magánsuli nincs, fel kéne menni Bp-re, na most ha ott egy ugyanolyan szinvonalú lakást akarok venni mint ahol most élek (vidéki nagyváros) az olyan 300 millió.... havi 1 millából ennyit a büdös életben nem termelsz ki. Szóval most valszeg az lesz, hogy amint a lányom hat éves lesz, vissza külföldre.

[ Szerkesztve ]

(#36889) Dare2Live válasza sakal83 (#36887) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"A nemet netto median jovedelem kb 2100 eur..."

Én minimálbérre találtam 2150eurt, netto median első keresésre 2600eurt.

Talán érdekesebb a PPPre nézni. [link] Ebbe mondjuk nincs benne a rekordmagas infla, hogy 2024ben Németben uaz a Lidl bevásárlás jóval olcsobb mint MOon.

Info vonal az egy külön állatfaj párszor ki lett itt beszélve, hogy magáért a fizuért nem biztos érdemes lépni. Ami nagyon más kint az az az EÜ, oktatás, szociális védőháló vonal. Nem mindegy meghalsz mert 6hónapra kapsz időpontot vagy nem. Vagy 3hónapig kapsz 120.000Ft munkanélküli segélyt amiből éhenhalsz vagy megkapod a béred 100/80%át egy évig.... miközben valós segítséget is kapsz álláskereséshez.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36890) Tapsi válasza sakal83 (#36886) üzenetére


Tapsi
addikt

Németországban mezei villanyszerelő nettó 3k EUR. Ismerősök Hollandiában kertészetben paradicsomot szednek már tizenéve (egyiküket már előléptették), most vesznek Hágában házat, amúgy meg körbeutazták már a világot. Erre Magyarországon 0% esélyük lenne.

Szintén Hágában melózik befbankos ismerős, ő már bőven 100K EUR fölött van. Itthon eleve nem is nagyon van ilyen pozi, de ha van, az is sokkal kevesebbért. Előtte Cityben melózott.

Mármint értelek, nyilván a pizzafutár ott se él nagy lábon, de azt mondani, hogy nem kapnak jóval vastagabb pénzeket, mint itt, az tényleg teljes aránytévesztés.

[ Szerkesztve ]

(#36891) adalbert1 válasza carapace (#36888) üzenetére


adalbert1
veterán

Igen, abban szerintem is igaza van Tapsinak, hogy annak ellenére, hogy sokan nem keresnek itthon annyit, netto 600k nem egy nagy összeg, főleg ha az van, amit te is írsz, hogy a gyerek oktatására is költeni kell, és egy picit normálisabb életszinvonalon él az ember.
Nekem is vannak olyan volt kollégáim, mint amit más is említett itt, hogy 10-15 éve nem váltottak már munkahelyet, és így még ha anno normális vagy jó fizetésük is volt, ma már jó eséllyel nem versenyképes, ismerve az adott cégek fizetésemeléseit.

(#36892) carapace válasza Tapsi (#36890) üzenetére


carapace
csendes tag

Sokkal szociálisabb társadalmak ezek, ami abban csapódik le, hogy a jól keresők hülyére vannak adóztatva, az alacsonyabban kvalifikált rétegek meg sokkal jobban megélnek.
Most volt pár megkeresésem Beneluxból, az volt a közös bennük, hogy egyik se érte el a jelenlegi, magyar fizetésemet...IT szempontból szerintem felejtős. Németország vagy a Ausztria meg pláne.

(#36893) Tapsi válasza carapace (#36892) üzenetére


Tapsi
addikt

Persze. Ezért kezdtem azzal, hogyha itthon 1500 EUR perspektívám lenne bérben, akkor meg se állnék.

Ugye itt gyakran elhangzik, hogy az IT egy buborék (ami részigazság, mert más területeken is lehet itthon jól keresni). Ilyen szempontból a Nyugat annyiban különbözik, hogy hétköznapi szakmákkal is lehet emberhez méltó életet élni.

(#36894) carapace válasza Tapsi (#36893) üzenetére


carapace
csendes tag

Ahol szerintem nagy difi van, az a Tier3 kategória innen:

https://blog.pragmaticengineer.com/software-engineering-salaries-in-the-netherlands-and-europe/

Merthogy ilyen cégek Magyarországon szerintem nincsenek, nyugaton meg igen. Bár hogy a trivialitásoktól (Google, Amazon és társai) eltekintve, hogy lehet megtalálni őket, az továbbra is rejtély számomra.

(#36895) Tapsi válasza carapace (#36894) üzenetére


Tapsi
addikt

Szerintem aki azon a szinten van, hogy be tud oda kerülni, az be is kerül, mert levadásszák.

(#36896) carapace válasza Tapsi (#36895) üzenetére


carapace
csendes tag

Nem feltétlenül, van pl egy ismerősöm, aki egy kisebb szoftvermultinál melózott, aztán egyszer gondolt egyet, jelentkezett egy Google állásra Zürichben, és fel is vették. Marha jó fejlesztő amúgy, de szerintem a linkedinje alapján a büdös életben nem vadászták volna le.

Jó, olyan ismerősöm is van, aki megnyert valami egyetemi programozóversenyt, azóta Seattle-ben dolgozik, és Bill Gates-el vannak közös fotói a facebookon, de azért az ilyen viszonylag ritkább.

[ Szerkesztve ]

(#36897) axioma válasza carapace (#36894) üzenetére


axioma
veterán

Google (szoftveres) pont van Bp-en. Csak felvetel nincs.

(#36898) vzozo válasza carapace (#36896) üzenetére


vzozo
senior tag

Meglepő módon a FAANG cégeknél is hús-vér emberek dolgoznak, jelentkezzetek bátran, szívesen felvesznek bárkit, aki megüti a lécet.

OK, gondolom a mostani layoffos időkben nehezebb a helyzet, de backfill és bővülés továbbra is van kb. mindenhol, max. hűteni kell a covid alatt túlfűtött részlegeket.

(#36899) sutszi


sutszi
veterán

Tesóm érdekes helyzetben van. Pénzügy számvitelen tanul levelezőn. Ez az első éve.
Mellette melózik/melózott... korábban Bosch-nál karbantartás, kis PLC, ez több évig. Majd kapott egy lehetőséget ahol egy cégnek a teljes karbantartás vezetését/üzemeltetésért felelt... Viszont itt elég sok körülmény nem úgy volt, ahogy az elején felfestették... és törés lett a vége.
Hobbiból már foglalkozik egy ideje technikai elemzésekkel... meg a pénzügyi területtel, ezért is indult neki az egyetemnek. És most hogy váltásra kényszerült azon gondolkodik, hogy maradjon az eddigi szakmai vonalon továbbra is, vagy induljon el kvázi juniorként a pénzügyi vonalon... És itt merült fel a kérdés, hogy egyáltalán milyen pozíciókban tudna 0-km-es kezdőként pályázni levelezős hallgatóként, és kb milyen fizetésekre számíthat az elején?
A pénz rész fontos, mert gyerekkel, házvásárlással és felújítással a nyakában nagyon nem tudja letolni a gatyát a fizetési igényt illetően.

Tudtok mondani 1-2 példát, és sávot?

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#36900) Pfiucska válasza sutszi (#36899) üzenetére


Pfiucska
aktív tag

Bankoknál pénzügyes melók
Bárhol könyvelő
Bárhol kontroller
Big4 vagy néhány kisebb cégnél auditor
Bárhol egyéb számviteles pozi
Bárhol egyéb pénzügyes pozi
Utóbbi kettőt kevésbé javaslom, szerintem ezeknél hamar megáll a fejlődési lehetőség.

Ha Budapest és környéke, akkor br 500-600 egyéb juttatástól függően szerintem nem irreális.

iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.