Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#36601) Oppenheimer válasza BeZol (#36599) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Olyan szakmák ahol felelősség van, szóval az AI max döntéstámogató. Pl orvos. Megkérdezi az AI-t a diagnózisról és kezelésről, de a végén az orvos dönt

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#36602) favagoJoska válasza BeZol (#36599) üzenetére


favagoJoska
tag

Amíg el nem jutunk a valódi intelligenciáig addig ezeknek a nagy része nem fog megtörténni. A legnagyobb probléma ezekkel a nagy nyelvi modellekkel a betanítás. Ez miatt nem lehet az embert kivenni a számításból, valahol a folyamatban szükség lesz emberre, mert nincs benne a valódi intelligencia a feedback loopban akkor egész egyszerűen előbb utóbb az AI a saját hülyeségeinek az átlagát tanulja be. Mint amikor valaki úgy akar a világ legnagyobb tudósa lenni, hogy csak magával beszélget és semmilyen külső inger nem éri.
szerk: ezzel nem azt akarom mondani hogy nem vagyunk egy hatalmas fejlődés küszöbén, én csak nem becsülném túl a nagy nyelvi modelleket.

[ Szerkesztve ]

(#36603) axioma válasza BeZol (#36597) üzenetére


axioma
veterán

Az AI csak ugyesen mintat illeszt. Persze egyre jobban, de ujat nem alkot, csak kombinal. Mielott temetned a szakmat, neked is ajanlom az analogiakent Asimov: A hivatas novellajat.

(#36604) D1Rect válasza Madwe (#36598) üzenetére


D1Rect
félisten

200-300k usd. :D

(#36605) Dare2Live válasza BeZol (#36597) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

A kérdés az, hogy 1év alatt ez is akkorát fog e fejlődni mint pl a SORA. Mert ha igen és nehéz elképzelni, hogy nem lesznek gondok.

@Egon Komolytalan. A saját kocsival kell ügyfelekhez menni kitéttellel meg abszurd is.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36606) Egon válasza BeZol (#36599) üzenetére


Egon
nagyúr

Amennyiben az AI tényleg ilyen szintre fog fejlődni, akkor a jelenlegi gazdasági rendsze r nem lesz többé fenntartható, és mindenképp kelleni fog valami alapjövedelem.
A kérdés csak az, hogy ebben az esetben mi fog történni az emberiséggel: tényleg jön a tömeges elbutulás, vagy miképp lehet fenntartani a motivációt arra, hogy bárki bármi újat alkosson (ha egyáltalán meg tudjuk tenni az AI árnyékában).
Érdekes lesz.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#36607) section9 válasza BeZol (#36597) üzenetére


section9
őstag

Nagyon messze vagyunk meg attol, hogy ilyesmik uzleti kornyezetben erdemben hasznalhatoak legyenek. Kicsit olyan mint ahogy regen elkepzeltek, hogy az RPA meg az UML diagrammbol generalt kod feleslegesse teszi majd a szoftvermernokoket. Emelle ugyanugy kell valaki aki el tudja magyarazni az AI-nak, hogy mit kell csinalnia, ha elakad valamiben az AI akkor tudnia kell nagyjabol, hogy merre terelgesse, stb.

Lehet en vagyok tulzottan szkeptikus, de szerintem par eves tavlatban elobb pukkan ki az AI lufi az eszmeletlen penzkoltes miatt, minthogy tenyleg forradalmasitana barmit. Brutalis koltsegei vannak az egesznek, ami mogott ha nincs jol kigondolt uzleti modell, akkor vegtelen penzt lehet vele elegetni. Hosszu tavon nagyon hiszek benne, de elotte kicsit tisztulnia kell a piacnak, mert most mindenki mindenre LLM-et akar hasznalni fuggetlenul attol, hogy indokolt-e vagy sem.

(#36608) Tapsi válasza section9 (#36607) üzenetére


Tapsi
addikt

Pontosan. Az én szakmám például akkor, és csak akkor fog kihalni, ha az üzleti problémákat AI fogja definiálni, és AI gyártja le az appot hozzá (már ha ez a dolog ebben a relációban értelmezett egyáltalán).

És igen, én is emlékszem ezekre az álmokra, amikről írsz. Aztán mi lett belőle? A nagy büdös semmi. A fejlesztők melójának nagyon nagy része lett automatizálva, de ettől még nem lett kisebb igény rájuk. Sőt!

(#36609) Madwe válasza section9 (#36607) üzenetére


Madwe
nagyúr

+1

egyébként a brutális költség nem csak a fejlesztésére megy el, hanem azért az üzemeltetése is egészen elképesztő, zabálja rendesen az erőforrásokat egy egyszerű kérdésre adott válasz is... ez szerintem ugyanolyan hype, mint ami volt a vr esetén, majd a metaverzum megváltja a munkapiacot... vagy a crypto... lesz piaca, valószínű nagy is lesz (ahogy az előbbieknek is) de nem lesz mindent is megrengető.
azért a gyorsan fejlődik is egy félrevezető dolog tud lenni: szerintem az hogy megjelent értékelhető minőségben az nyilván sokáig tartott, az hogy most boldog boldogtalan önti bele a pénzt s még a tech elején járunk meg nyilván gyors felfutást eredményez. De a jelenlegi pénzszórást már nagyságrendekkel növelni nem lehet, míg a fejlődési kihívások egyre komplexebbek lehetnek, s egyre marginálisabb mérföldkövek lesznek átugorva egy idő után.

arról nem beszélve, hogy egyre több technikai kihívás, limitáció jön majd elő, amiket egyre nehezebb lesz - ha egyáltalán lehet - megugrani.

én a következő 5 évben nem féltem az állásom. tovább meg felesleges tervezni, mert bármi is lehet. tömeges feleslegessé válást nem várok, pláne nem az SWE vonalon.

(#36610) axioma válasza section9 (#36607) üzenetére


axioma
veterán

LLM: Kedvencem, hogy egy email szolgaltatasban ket funkcio letezik egyszerre: help me write felhabositja amit szikar felsorolaskent megirsz, a summarize meg kivonatolja amit kaptal. Raadasul nemcsak hogy az udvariassag - ami kozmegegyezes szerint akar el is hagyhato lenne - igenyevel indokolas santit, hanem jo esely van hogy az uzenet egy resze elveszik (aka'r mar a habositasnal is), messze van attol hogy inverz muvelet legyen (esetleg metaadatok tovabbitasaval lehetne "csalni").
Disclaimer: reszemrol matematikus fejjel a jogszabalyokat is predikatumkalkulusban latnam celszerubbnek... a tobbsegi velemeny nyilvan elter.

(#36611) D1Rect válasza section9 (#36607) üzenetére


D1Rect
félisten

El fogja tolni a belépési küszöböt az IT-ban.
Hogy melyik irányban, arra most még nem mernék fogadni.

(#36612) brumi1024 válasza axioma (#36610) üzenetére


brumi1024
veterán

A legjobb, amikor a kuldo habositja, a fogado meg olvasas nelkul kivonatolja, es a valosagban csak digitalis szemetet gyartunk. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#36613) nyunyu válasza section9 (#36607) üzenetére


nyunyu
félisten

Kicsit olyan mint ahogy regen elkepzeltek, hogy az RPA meg az UML diagrammbol generalt kod feleslegesse teszi majd a szoftvermernokoket.

Ez 20-25 éve volt?

2000 körül kezdték oktatni az UMLt a BMEn az infósoknak, mint friss technológiát.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#36614) gygabor88 válasza nyunyu (#36613) üzenetére


gygabor88
tag

2008-ban is ezzel kábítottak szoftvertervezés előadáson másik egyetemen.

(#36615) quailstorm válasza section9 (#36607) üzenetére


quailstorm
nagyúr

GitHub Copilot C# projecteken tesztelve inkább idegesítő és megakasztó, mint hasznos. Apró és nulláról kezdett feladatoknál jó, leginkább shell scripteknél, de ha már van egy nagyobb fájl vagy neadjisten több fájl, akkor feldobja a talpát. Komplex fogalmakat meg nem ismer. Viszont bullshitel minden mennyiségben és hülyeségeket csinál.

(#36616) Reggie0 válasza quailstorm (#36615) üzenetére


Reggie0
félisten

C/C++-ban azert eleg sok gepelestol meg tud kimelni.

(#36617) Ursache válasza Reggie0 (#36616) üzenetére


Ursache
senior tag

annak még van jövője? csapból is az folyik hogy biztonságos nyelvekre térnek át. jó mondjuk beágy satöbbi... ;]

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#36618) OPiiPO válasza Ursache (#36617) üzenetére


OPiiPO
addikt

Eléggé sok ERP fut rajtuk vagy közvetlen derivatív nyelveken, egyenlőre sehol nem látok szándékot lecserélni őket valami (állítólagosan) biztonságos nyelvre.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#36619) tototos válasza Ursache (#36617) üzenetére


tototos
őstag

Önvezető autóknál nem igazán használnak mást.

(#36620) Reggie0 válasza Ursache (#36617) üzenetére


Reggie0
félisten

Jelene biztos van, azt most kiszolgalja a copilot.

(#36621) D1Rect


D1Rect
félisten

Chatgpt-vel szoktam írni az asszony szorgalmi feladatait.
Kb 80-90%-os megoldást szállít, de tök jó, mert évek óta nem írtam C# kódot, szóval egyszerűbb kijavítani, mint nulláról megírni.
De jól megfogalmazott, pontosan definiált problémára se tud jól működő kódot írni.

(#36622) Oppenheimer válasza D1Rect (#36621) üzenetére


Oppenheimer
veterán

GPT4.0 turbó vagy az ingyenes verzió?
Folyamatosan egyre jobbak ebben is.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#36623) D1Rect válasza Oppenheimer (#36622) üzenetére


D1Rect
félisten

Sima 3.5.

(#36624) n00n válasza D1Rect (#36621) üzenetére


n00n
őstag

Én reportokat íratok vele a stakeholdereknek. Tök jól tud szakmaibb anyagot corporate bullshitre alakítani :D

(#36625) section9


section9
őstag

Ami tenyleg megvaltoztatta ahogy dolgozom az a ceges Microsoft Copilot. Ha valamit a tobb tucat ceges policy meg dokumentum kozott kell megtalalni, esetleg ugyfelnek ujrafogalmazni, azt azota csak ezzel csinalom. ChatGPT-vel ellentetben nem hallucinal, megadja a forrast is, ezerszer gyorsabb is mint en, ugyhogy meglepoen sok orat sporolt nekem (es a cegnek) iden.

(#36626) Reggie0 válasza D1Rect (#36623) üzenetére


Reggie0
félisten

3.5-ot nem is erdemes hasznalni.

(#36627) D1Rect válasza n00n (#36624) üzenetére


D1Rect
félisten

Az év végi holiday levelet is tök jól megírta.

(#36628) gyépés


gyépés
aktív tag

Én javaban használom a copilotot, tök jól kitalalja sokszor mit akarok. Egyik live coding interjún be volt kapcsolva véletlen. Konkrétan név alapjan legenerált egész osztályokat, csak lestem én is. Mondták a végén, hogy ilyen sokáig meg senki nem jutott a feladatban.Én meg elnézést kértem, hogy ugye így nem tudom mennyit látnak a tudásomból. :)
Nem vettek fel mondjuk. Pedig tök jól reprezentáltam, hogy fogok napi szinten dolgozni: gyorsan, hatékonyan, kis AI segítseggel. :D

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#36629) VirsLee válasza gyépés (#36628) üzenetére


VirsLee
őstag

Te pedig amikor láttad, hogy be van kapcsolva, nem kapcsoltad ki, hanem utólag kértél elnézést :D
Nálunk a cégnél van copilot, de az interjúkat úgy állítjuk össze, hogy az segítség nélkül lehozható legyen. Vagyis azt várjuk, hogy a jelölt tapasztalatát, tudását és/vagy gondolkodását megismerjük a live coding alatt. Szóval nálam is kiesnél egy interjún, ahol a copilottal generáltatsz egész osztályokat. Mondjuk tegyük hozzá, hogy én jelezném is feléd, hogy kapcsold ki, copilotot már ismerjük, felvettük, most tiéd a pálya.

(#36630) harylmu válasza gyépés (#36628) üzenetére


harylmu
őstag

Egy interjún én is beégtem Copilot-tal (Go-ban kellett parallelizálni valamit), mert két begépelt sor után instant kidobta a megoldást. :D Engem felvettek szerencsére.

[ Szerkesztve ]

(#36631) Citroware válasza section9 (#36607) üzenetére


Citroware
addikt

Nem hiszem, hogy messze lennénk ettől. Elég megnézni, csak az elmúlt pár év alatt mekkorát fejlődött az AI. Mi várható csak az elkövetkezendő 2-3 évben?

Nem attól kell tartani, hogy el fogja venni az emberek munkáját teljesen bizonyos szakmai területeken, hanem attól, hogy kevesebb emberre lesz szükség ugyanahhoz a munkamennyiséghez, mert az egyszerűbb feladatok automatizálhatóak lesznek, sőt, idővel az egyre komplexebbek is.

Mindez azt fogja eredményezni, hogy a fajsúly a magasan képzett munkaerő felé fog nagymértékben billenni, tehát kevesebb ember fog dolgozni az adott feladatkörben, akik az AI segítségével hatékonyak lesznek, a juniorok, mediorok és gyengén teljesítők pedig nem tudom mit fognak csinálni, de sok munkájuk nem lesz.
A belépési határ ezzel nagymértékben megnövekszik. A bérek a kezdő és a top expert között jobban szétnyílnak. Ez a trend már elkezdődött, már most is meglátszik a munkaerőpiacon.

Úgyhogy emberek, most kell bebiztosítani azt, hogy a következő években a felső 20-30%-ban legyetek a szakmátokon belül.

[ Szerkesztve ]

(#36632) -Skylake- válasza VirsLee (#36629) üzenetére


-Skylake-
addikt

"Vagyis azt várjuk, hogy a jelölt tapasztalatát, tudását és/vagy gondolkodását megismerjük a live coding alatt"

tehat meg veletlenul sem arra vagytok kivancsiak, hogy a VALOSAGBAN hogyan fog veletek dolgozni. 1-1ben mint a magyar oktatas. titeket nem erdekel, hogy mit csinal majd 8-5ig, az erdekel hogy tud e fejbol valamit amit szerintetek kellene. az nem erdekel, hogy DOLGOZNI hogy fog.
ez miert olyan jo ?

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#36633) weiss válasza -Skylake- (#36632) üzenetére


weiss
addikt

Való életben ez nálatok mennyit gyorsít? Szerintem ebben az évben írtam kb. 50 sor kódot.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#36634) Ursache válasza weiss (#36633) üzenetére


Ursache
senior tag

Nem akartam ebbe beleszallni, de ez a komment pont skylake allaspontjat vedi (meg ha nem is annak szantad)

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#36635) weiss válasza Ursache (#36634) üzenetére


weiss
addikt

Igazából nem is neki kellett volna válaszolnom. Csak tényleg érdekelt, hogy a legtöbb fejlesztő olyan sok kódot ír, hogy a copilot ennyire nagy segítség? Nálunk is fut valami trial, de úgy láttam, egyelőre nem konkluzív.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#36636) VirsLee válasza -Skylake- (#36632) üzenetére


VirsLee
őstag

Az érdekel, hogy adott feladatot gondolkodással meg tud-e oldani. Nem A megoldást szeretném látni, csak egy megoldást a sok közül. Azt, hogy Ő hogyan oldja meg az adott problémát. Nem algoritmusokat kell előadni, gyakorlati munka során megoldandó feladatok néhány részlete. Nem az érdekel, hogy mit tud össze másolgatni a netről, az se érdekel, hogy a copilot meg tudja-e oldani. Ha a feladatokat nagyrészt tőlem kapja majd 8-tól 5-ig, akkor elhiheted, hogy olyan feladatokat kell megoldania, ami releváns. Nem nehéz feladatok, ha erre nem képes copilot nélkül, akkor nem egymást keressük.

Hogy ez miért jó? Mert valahogy fel szeretnénk mérni a jelölt tudását. Erre egy copilot-os megoldás nem alkalmas. Persze én nem akarom másnak elmagyarázni hogyan interjúztasson, hisz nem tudhatom máshol mire van igény. Igen, én olyat szeretnék, aki tud problémát megoldani, gondolkodni. Ez nem egy kikérdezés, hanem egy párbeszéd, ahol az érdekel, hogy mit miért így csinál, ha felvetek egy ötletet arra hogyan reagál, át tudja-e gondolni több nézőpontból is a kérdést. Nagyon fontos, hogy tudjon kérdezni, kommunikálni.

(#36637) szabop27 válasza szabop27 (#25446) üzenetére


szabop27
csendes tag

Kaptam máshonnan egy ajánlatot, ez alapján újratárgyaltuk a jelenlegi csomagom:

Nem: Ferfi
Kor: 32
Munkakör: Engineering Manager (nem IT)
Tapasztalat: 8 év
Végzettség: Gépészmérnök BSc + MBA
Nyelvtudás: Angol, Német tárgyalóképes
Brutto fizetés: br. 1,75M/hó
Egyéb: autó (korlátlan magánhasználat üzemanyagkártyával) + 15% bónusz + 600e caf. + 4% munkáltatói befizetés ÖNYP-ba + Medicover
Hely: Budapest, full HO

(#36638) Citroware válasza szabop27 (#36637) üzenetére


Citroware
addikt

Ha céget nem is mondasz, mi a szektor?

(#36639) tboy93 válasza szabop27 (#36637) üzenetére


tboy93
nagyúr

Grat. :)

(#36640) gygabor88 válasza weiss (#36635) üzenetére


gygabor88
tag

A kódírás kis része a munkának. Pénteken küldtem be egy kb 300 soros pull requestet. Még múlt hét vége fele kezdtem el ránézni a problémára és jövő héten még elvisz 1-2 napot az utólagos doksizás, post mortem meetingre készülés, production impact felgöngyölítése.

(#36641) Pfiucska válasza szabop27 (#36637) üzenetére


Pfiucska
aktív tag

Ez eleg fasza, kifejezetten a full ho kombozva a korlatlan maganhasznalatos autoval tetszik :C

iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI

(#36642) VágniValó válasza szabop27 (#36637) üzenetére


VágniValó
addikt

Combos, grat! :K

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#36643) Dare2Live válasza section9 (#36607) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Az a gond, hogy rengeteg dologra legyintettem(ünk) és aztán lepottyan az áll.

Egy copilot nem tud semmit ha videot kell prompt/"forgatókönyv" alapján generálni. Demozták 1éve a SORAt és semmire nem jó röhögtünk rajta. Aztán 1évre rá pár het demozátk a SORAt és lepottyant az áll és valószínű forgatókönyv, hogy az iparágban dolgozók 50 majd 70 majd 90%ra nem lesz szükség.

Itt a Devon AI direkte kodingra hegyezik ki. Nem néztem meg lehet semmire nem jó röhögnénk rajta. De SORA alapján 1év és valószínűleg nem fogunk röhögni rajta nagyon nem.

szerk:
btw a Holywoodi sztrájkok nem arról szólt többek közt, hogy a forgatókönyvírók, színészek... 90% ne vesszítse el az állását pár éven belűl mert AI?

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36644) inferno88 válasza Dare2Live (#36643) üzenetére


inferno88
őstag

Mostanában szoktam hallgatni AI által írt sci-fi storykat. Van köztük nagyon élvezhető, de sok esetben vissza-visszacseng egy-egy regény mozzanata, nevek, stb.

[ Szerkesztve ]

Semper fi!

(#36645) Dare2Live válasza inferno88 (#36644) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Nekem már az rémítő, hogy esetleg AI tud jó scifit írni. Egy pl Solaris... azért kemény emberi kreativitás kell.

btw anno volt egy cikk BPs cég 35 szövegírót foglalkoztattak jöt chatgpt 30at elküldtek a maradék 5se ír hanem ellenőrzi mert becsúszhat hiba/szar.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36646) Reggie0 válasza -Skylake- (#36632) üzenetére


Reggie0
félisten

Azt nem tudod fel ora alatt kideriteni, hogy az AI a valosagban milyen hibakat fog generalni, azt eszreveszi-e idoben a delikvens. Tehat az elso feladat annak a felmerese, hogy a jelolt ki tudja-e talalni magatol az algoritmust/logikat. Ezt az AI egy-egy szituacioban elfedheti, tehat az interjuzas szempontjabol hatranyos.

[ Szerkesztve ]

(#36647) section9 válasza Dare2Live (#36643) üzenetére


section9
őstag

Nem nevetni kell rajta, hanem helyén kezelni. A kép/videó/hang/szöveg generálás egyszerübb müfaj, mert teljesen lineáris, kb végtelen mennyiségü adat áll rendelkezésre a modell betanításához, nincsenek erös szintaktikai megkötések, nincs több száz különbözö fajta nyelv, különbözö verziók, több tucat különbözö framework nyelvenként, hibakezelés, edge casek, platformspecifikus workaroundok, több millió különbözö felhasználási mód, stb. A kód egy más, alapvetöen sokkal komplexebb sztori szerintem. :)

(#36648) Madwe válasza section9 (#36647) üzenetére


Madwe
nagyúr

Mondjuk szerintem pont gépként nem megugorhattalan az a komplexitásnövekmény amit az általad felsorolt dolgok támasztanak - leginkább csak több inputot, esetleg picivel több számítást igényel, az viszont hogy mitől lesz egy adott kód jó vagy jobb gépileg tanulható, modellezhető - ellenben pl az, hogy egy kép/szöveg/hang/videó mitől lesz jobb, azt nehezebb lesz fejleszteni.

[ Szerkesztve ]

(#36649) section9 válasza Madwe (#36648) üzenetére


section9
őstag

Szerintem egyáltalán nem. Ha a kép/szöveg/hang/videónál elég mennyiségü és kellöen jó minöségü címkézett adattal traineled a modellt, akkor durván leegyszerüsítve a végeredmény jó minöségü lesz. Kódnál a komplexitás már a nyers adatok szintjén jelentkezik, pl. Githubon kb 28 millió publikus repo van, ezt kell leosztani nyelvekre, frameworkokre, platformra, stb mert ugye Python 2.7 modellt nem tudsz Python 3.x kóddal tanítani vagy webes C++-t embedded C-vel. Ezt érdemes szembeállítani azzal, hogy csak DeviantArton képekböl 550 millió darab van, plusz egyéb platformok, public domain dolgok, stb. Nagyon más a rendelkezésre álló adatmennyiség.

(#36650) szabop27 válasza Citroware (#36638) üzenetére


szabop27
csendes tag

Life Sciences

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.