Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#13600) tibi970307


tibi970307
tag

Sziasztok!

Szeretnék tőletek tanácsot kérni. Arra lennék kíváncsi, hogy egyedi gyártásban egy CAM programozónak mennyi a reális bér. Lentebb kifejtem bővebben, hogy pontosabban meg lehessen tippelni egy intervallumot.

A keleti régióban (Hajdú-Bihar megye) foglalkozunk egyedi alkatrészgyártással. 8 db CNC marógépünk van és 3 esztergánk. Van huzalszikra is, de az engem nem érint, csak kontúrt szoktam DWG-ben exportálni, amit fel tud használni a szikrás.

A 8 db marógépre vagyunk CAM programozók ketten. A kollégám szakmailag elismert, sok éve a szakmában dolgozik, kiváló szakember és nagyon sokat tanultam tőle, mint ahogy a gépkezelő kollégáimtól is. Én jelenleg nappali egyetemi hallgató vagyok (mechatronikai mérnök) és gépgyártástechnológus szakmám van. Szerencsére az órarendem elég jó, így az elmúlt fél évben teljes munkaidőben tudtam dolgozni az egyetem mellett, előtte pedig 1 évig körülbelül havi 80-120 órát dolgoztam. Az utóbbi fél évben nyílt lehetőségem CAM-es irányba elmenni, előtte gépkezelő voltam (programot is írni kellett, szép munkák voltak, amivel lehetett fejlődni). Én úgy érzem, hogy elég jól megy a szakma, és ráadásul imádom is csinálni, örömmel megyek be minden egyes nap a munkahelyemre. Most kezdünk bele az 5 tengelyes programozásba és még érkezni fog 2 gép (egy nagy, 5 tengelyes, 4 méteres portál és egy horizont). Jelenleg 510-1200-as X tartományú gépeken dolgozunk.

Siemens NX-et használunk CAM programozásra és PTC Creot CAD célokra. Szerencsére már egészen fiatalon elkezdtem saját szorgalomból tanulni a CAD szoftvereket, így már tudtam elég magas szinten használni az Inventort, SolidEdge-et, tehát nem volt nehéz átszokni a két előbb említett szoftverre.

Természetesen kollégáktól kértem őszinte visszajelzést, és szerintük nagyon nagy előnye van annak, hogy most már ketten programozunk, sokkal több a CAM-es program, így jobban is tudnak haladni, ráadásul az 5 tengelyes megmunkálás tesztelésére is jóval több idő marad két programozónak. Szerintük a programok jók szoktak lenni, és nagyon hamar megtanultam. A programozó kollégám azt mondta, hogy valóban szépen megy, egy kicsi hiányt ott lát, hogy nem voltam még nagyon sokat gép mellett, így a technológiák néhány extrém esetben nem mindig tökéletesek (pl extrém hosszú szerszám kinyúlás, kedvezőtlen megfogási körülmény), de ebben is folyamatosan fejlődök. Egyébként ezt én is érzem, nehéz megtippelni, hogy milyen lesz pl egy 45mm-es kilógással egy 4-es ujjmaró, gép mellett a hangja alapján sokkal jobban be lehet állítani a megfelelő technológiai paramétereket. Ezen kívül naponta elég sok alkatrészre csinálok programot (volt, hogy napi 15-20 is megvolt). Ha pedig szabadságon van a kollégám, akkor addig tudom helyettesíteni, míg eddig ez nem volt meg.

Végül pedig a fizetés. Jelenleg 1800 Ft bruttót kapok, amit korábban el sem tudtam képzelni, hogy ennyit fogok keresni egyetem alatt. Viszont azt sem, hogy egy 700-800 milliós nettó árbevételű cégnél leszek CAM programozó. Gépkezelő kollégák körülbelül 1500-2700 Ft bruttó között keresnek. Természetesen nem várok el akkora fizetést, mint aki már 6-7 éve a szakmában van, de kicsit keveslem a fizetésem ahhoz képest, ami értéket adok a cégnek. Szerintetek a fent leírtak szerint mennyi lenne a reális bér, amit kérhetnék? Tudom, időben kevésnek tűnik a 1,5 év tapasztalat, de egyszerre 3 gépen dolgoztam szinte folyamatosan, ezen kívül a szabadidőmben is nagyon sokat foglalkoztam vele, tehát elég sok energia van abban, hogy eddig eljutottam.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.