Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-08-30 10:47:05

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19901) gbors válasza do3om (#19897) üzenetére


gbors
nagyúr

Ebben konkrétan nem látok ellentmondást. Konvergencia, mehet mindkét irányból.

PS: ez nem AMD vs nVidia téma, bár valóban innen is kilóg. Hmmmm...

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#19902) do3om válasza gbors (#19901) üzenetére


do3om
addikt

Persze így van, de ez jó?

Aki mindenhez ért az semmiben sem igazán jó. Lesz majd GPU-CPU ami GPU-nak kicsit gyengébb de CPU feladatokat is tud, aztán melléraksz egy CPU-GPU-t (APU?) ami nem túl erős számításban de vannak grafikus egységei. Szarul hangzik :D

Ja: programozás szempontjából mg tuti örülnek neki a fejlesztők, hiszen egy csomó mindent lehet velük kezdeni (úgy is annyi emberül meg idejük, pénzük van rá), persze egyszerűbb lesz a semmit. ;] Az sokkal olcsóbb, gyorsabb, kevesebb erőforrást igényel.

[ Szerkesztve ]

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#19903) Z10N válasza do3om (#19902) üzenetére


Z10N
veterán

"Aki mindenhez ért az semmiben sem igazán jó"

Aki mindenhez ert az atlatja a dolgokat es az osszefuggeseket. Abban jo, hogy ebbol konkluziokat vonjon le. Ilyenek peldaul az elemzok es a tanacsadok specialistak formajaban. Vezetosegi szinten pedig vagy lead vagy it/tech manager, akiket jol megfizetnek. Manapsag mar nem eleg egy valamihez erteni, foleg az it/tech-nel.

"Lesz majd GPU-CPU ami GPU-nak kicsit gyengébb de CPU feladatokat is tud, aztán melléraksz egy CPU-GPU-t (APU?) ami nem túl erős számításban de vannak grafikus egységei."

Amugy nem ertem miert lovagolsz meg ezen, hiszen meg nem is lattunk semmit. Az intel is ebbe az iranyba fejleszt. Nyilvan ok is hulyek :U

Egyebkent sem ertem miert vagy meglepodve. Ha nem tetszik az irany intel+nv kombot kell venni. Tudod nagyon jol, hogy azert vasarolta fel anno az amd az ati-t mert ebben lattak a jovot (fusion, apu, iommu, stb.)

[ Szerkesztve ]

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#19904) Abu85 válasza gbors (#19896) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

;]

Jóval többet kellene tudni. Én mindig is nagy híve voltam az Intel Larrabee projektnek, és máig azt vallom, hogy ez az egyetlen lehetséges irány a jövőbe, még akkor is, ha a Larrabee nem volt az igazi anno, így nem is jelent meg, aztán a tényleges termékekkel elvesztette a grafikára vonatkozó előnyeit. Az eredeti koncepció viszont alapjaiban nagyon jó, függetlenül attól, hogy a hardver különböző és persze súlyos tervezési hibák miatt nem jutott sehova. Ezt tényleg sajnáltam. Egyedül az vigasztalt, hogy Sweeney beszopta. :DDD
A Larrabee-szerű hardver mindig ott jelentett problémát, hogy piszok nehéz úgy lerakni egy brutális hatékonyságú compute szörnyeteget, hogy az ne menjen drámaian a legacy funkciók rovására. Ha a kifogyhatatlan pénzzel rendelkező Intelnek beletört a bicskája, akkor esélyes, hogy más meg sem próbálja, de a GCN igazából egy lépésre van ettől a koncepciótól, tehát valószínű, hogy az AMD mérnökei azt mondták, hogy megéri megpróbálni átalakítani a gyorsítótárstruktúrát úgy, hogy a Larrabee-t lekövessék. Végül is a hibáit ismerik, tehát már egyszerűbb a dizájn megalkotása, csak figyelembe kell venni, hogy az Intel hol bukott el. Kíváncsi vagyok, hogy Sweeney mit szól majd hozzá, mert ő aztán nagyon könyörög egy ilyen hardverért. Előre sajnálom, hogy az AMD-től kapja meg. :DDD

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19905) Abu85 válasza do3om (#19897) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Jaj, ez itt nagy félreértés. A CPU sosem lesz GPU, mint ahogy a GPU sem lesz CPU. De az észrevehető, hogy a CPU fejlesztések merre tartanak. Nincs igazán klasszikus fejlődés, csak egyre szélesebb SIMD-ek, amelyek elég sokáig a GPU-k jellemvonásai voltak. A GPU-knál sincs igazi klasszikus fejlődés már, csak olyan funkciók beépítése zajlik, amelyekhez hasonlót a CPU-knál láttunk. Persze nem úgy nevezik őket, de például az async shader egy Hyper-Threading féleség.

Szerintem a fő jellegzetességét a CPU és a GPU sosem fogja elveszíteni. Tehát előbbi mindig kevés szállal fog dolgozni, amelyeket manuálisan menedzselnek majd a fejlesztők, míg utóbbi sok szálat fog használni hardveres menedzseléssel. De minden másban nagyon közel fognak egymáshoz kerülni.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19906) joysefke válasza Abu85 (#19876) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Kaptam pár Polaris infót. Hát érdekes. Technológiailag kb. akkora előrelépés lesz, mint a TeraScale2 -> GCN1 váltás. Iszonyat érdekes dolgokat rakott bele az AMD, szinte már CPU, mintsem GPU. De több infó kell, hogy elemezni lehessen.

Ha ez esetleg tényleg így van, akkor borítékolható a jó nagy bukta...

Amire az AMD-nek VGA fronton szüksége lenne, az a teljesítmény/fogyasztás illetve teljesítmény/tranzisztor arány drasztikus emelése. Ha ezt nem tudják megtenni, hanem a következő éveket is az elmúlt időszak szokásos GCN1 utáni helyben-topogása meg a senki által nem használt feature-ök gyártása fogja meghatározni, akkor itt semmiféle nvidiához való felzárkózás nem lesz, sem teljesítményben, sem energiatakarékosságban és végső sorban eladásokban sem.

Az iszonyat "érdekes dolgok" meg nekem nagyon úgy hangzanak mint fölösleges ballaszt, ami eszi a tranzisztort meg az áramot, de cserében a VGA elsődleges funkciójához nem raknak hozzá semmit.

Aztán ne legyen igazam...
J.

[ Szerkesztve ]

(#19907) Abu85 válasza joysefke (#19906) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nekem eddig úgy tűnik, hogy az AMD most eléggé furcsán áll hozzá a dolgokhoz. Ez különösen a szoftveres oldalról látszik. Szerintem itt az van, hogy úgy látják elég sok top stúdiót meggyőztek arról, hogy csak ők fogják kiszolgálni az igényeiket, és ne várjanak segítséget mástól, mert az MS és a Khronos nagyon lassan mozog... Túlburjánzott a bürokrácia a szabványalkotásban. Ennek az első eredményei a konzolról átemelt funkciók a GPUOpenben, amelyeket valljuk be marhára nem az AMD-nek kellene biztosítani a piacnak. Nem is hozták át ezeket 2013-ban, 2014-ben, de még 2015-ben sem, vagyis várták, hogy lépjen az MS és a Khronos. Csak hát a bürokrácia. :((( És nem ezek az utolsók, mert jön az ordered count operations, ami szintén egy konzolfunkció. Itt minden bizonnyal egy háttéralku van a partnerstúdiók között. Az AMD elérhetővé teszi azt konzolos tudását PC-n, amit az iparág nagyon szeretne, a partnerstúdiók pedig vállalják, hogy kihasználják. Ezért kellett erre ilyen sok évet várni, mert gondolom van erre egy szerződés, hogy aki kéri a funkciót, az használja is.

Hosszabb távon szerintem arra lenne szükség, hogy az ARB-n és a GAB-n belül jelentősen csökkenjen a bürokrácia. A hardvergyártóknak én nem igazán adnék beleszólást a szabványalkotásba. A fejlesztők adják le, hogy mit akarnak, a board gyúrja össze azt, és időben adják le a hardvergyártóknak az igényt. Ez lenne az ideális modell. Ma viszont az van, hogy a fejlesztők nem szólhatnak bele, a boardban pedig 100%-os arányban kell elfogadni mindent, vagyis ha az egyik hardvergyártó nemet mond valamire, akkor az nem kaphat helyet az API-ban. Ez színtiszta bullshit, és a problémák nagy része ebből ered. Attól pedig nem lesz jobb, hogy az AMD lehozza ezeket kiterjesztésekben, és a partnerek használatba veszik. Maximum azt akadályozza meg ez, hogy a hardvergyártók nemmel szavazzanak, amikor például az AMD shader kiterjesztéseinek szabványosítása kerül sorra. Szóval rohadtul csökkenteni kellene azt a bürokráciát, ami beette magát az iparágba.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19908) Petykemano válasza Abu85 (#19904) üzenetére


Petykemano
veterán

Ettől miért/hogy lesz jobb a gpu?
Miért/hogy lesz jobb az AmDnek?

Ez már a második út, amit az intel már bejárt, és nem járt sikerrel. Ez elgondolkodtató. Mitől lesz jobb egy Larrabee-szerű compute szörnyeteg, mint amit az nvidia kínál? Fogalmazzunk úgy: mikor érik be ez a grandiózus projekt, ami a GCN-nel kezdődött, és egyelőre sok jól látható vonatkozásban piaci versenyhátrányba, visszaszorulásba kényszerítette az amdt?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#19909) szmöre007


szmöre007
csendes tag

Abu! Látom finoman szólva nem szereted sweeney-t:))
Miért ennyire ellenszenves? Nekem Carmack és johan anderson mellett ő a kedvenc programozóm.

[ Szerkesztve ]

(#19910) tailor74 válasza Abu85 (#19907) üzenetére


tailor74
őstag

És arról véletlenül sem lehet szó szerinted, hogy az amd megelégszik ill. a konzolok grafikai szintje felé " terelgeti" a pc-s vga-kat?
Nem is az ilyen - olyan effektekre gondolok, hanem fps és/vagy felbontás tekintetében.

Elvégre ~60 millió eladott konzol apu után gondolhatnák azt is, hogy "elég lesz ez a pc-seknek is".
Persze ez csak ötletelés részemről, de akár logikus is lehet. Minden esetre furcsa, hogy semmi konkrét infó nincs az adztali gpu-król, de ilyen feature-ök meg kiszivárognak. :U

Aminek kerekei, vagy mellei vannak, azzal előbb-utóbb gond lesz.

(#19911) joysefke válasza Abu85 (#19907) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

VGA témában nem értem a technikai bla-blát (és egyáltalán nem is érdekel), így nem tudom megítélni, hogy ezen funkcióknak mi a valós értéke, ettől eltekintve biztosan nagyon szép és hasznos dolgok lesznek ezek majd valamikor, esetleg...

Én azt látom, hogy az utóbbi években az AMD problémája technológiai fronton az, hogy:
-(1)Képtelen olyan GPU-t gyártani, ami az éppen aktuális nV ellenfelet teljesítményben egyértelműen megverné. -> márpedig ez gáz, mivel az éppen aktuális teljesítménybajnok kártyát felmutatni igen nagy értékű marketing fegyvertény. Sokan erre alapozzák a vásárlási döntésüket (és nem csak a top teljesítmény kategóriában)

-(2)Képtelen teljesítmény/fogyasztás arányban /1-2 ritka kivételtől eltekintve/ egyáltalán közel kerülni a konkurenciához. -> ez pedig nagy probléma, mert az aktuális divathullám a takarékos kártya, illetve sokan hozzám hasonlóan kizáró tényezőként tekintenek a magas fogyasztás miatti megnövekedett venti-zajra.

-(3)Jelenleg bármely kategóriában ahhoz hogy tartani tudják teljesítményben a lépést (most a Pascaltól eltekintve, amivel ugye sehogyan sem tartják a lépést) látványosan drágább körítést kell alkalmazzanak (HBM a felső katban, sokkal szélesebb memória busz a közép katban, tranzisztortöbblet mindenhol) és ugye a partnereknek is erősebb hűtést kell rápakolni a kártyákra. -> ez pedig nagyon-nagy gáz, mert a magasabb előállítási költségek miatt minden árkategóriában alacsonyabb lesz az AMD egységenkénti profitja mint a konkurenciáé (ráadásul ugye nem az AMD az, aki árprémiumot tud elkérni a kártyái után). Amíg ez az állapot tart addig ugye az árverseny is ki van zárva az AMD oldaláról.

-(4)Gyengébb szoftveres körítés: A ShadowPlay-nek illetve a Geforce Experience-nek jelenleg nincsen (jó minőségű) Radeonos alternatívája, mégpedig ezeket a dolgokat aktívan használják a userek.

Ez a fenti négy pont az AMD számára életbevágó kéne legyen, mert közvetlenül hatnak a nyereségességükre szemben holmi konzolfunkciókkal, amelyeket a többség jobb esetben észre sem vesz, rosszabb esetben magasról leszar.

J.

(#19912) HSM válasza TESCO-Zsömle (#19893) üzenetére


HSM
félisten

"tt lép be a képbe a vásárlók kapitalizmusa. Őket nem érdekli, hogy mi lesz egy év múlva, két év múlva, 5 év múlva. Csak az számít, hogy mi van MOST."
Szerintem éppen ez az egyik, ha nem a legnagyobb baj. A vásárlók saját maguk kergetik óriási anyagi buktákat bevállalva olyan piaci modellekbe, aminek az alapja, hogy egy-két évente cserélj. Az Nv ezt remekül meglovagolta a Maxwell-el, semmi DX12, minden DX11 aztán go. Aztán majd 1-2 éves korában lehet is cserélni az aranyáron vett VGA-t. Arról nem is beszélve, ugyanaz lesz, mint a Keplerekkel. Ahogy kinn a Pascal, már le se lesz bagózva a Maxwell driveresen, miközben pl. egy 7970 a mai napig kitűnően teljesít és teljesen jó a támogatottsága is. Szóval aki anno 680-at vett, mert hű meg ha kicsit kevesebbet fogyasztott és gyorsabb volt, az mára egy sokkal rosszabb VGA-val rendelkezik, ehhez képest egy 7970 a mai napig 100%-osan használható, remek VGA. Sansozsan ugyanez fog megismétlődni a 290/290X/390/390X és a GTX 970/980 esetében is, csak sokal durvábban. Igen, előbbiek kértek +50-80W-ot, de nem fognak sírva hazaszaladni, ha jön egy modernebb DX12 motor....

(#19913) Malibutomi válasza joysefke (#19911) üzenetére


Malibutomi
nagyúr

-(1)Képtelen olyan GPU-t gyártani, ami az éppen aktuális nV ellenfelet teljesítményben egyértelműen megverné.

A 980Ti kivetelevel nincs NV kartya ami egyertelmuen gyorsabb mint az AMD ellenfele.

-(2)Képtelen teljesítmény/fogyasztás arányban /1-2 ritka kivételtől eltekintve/ egyáltalán közel kerülni a konkurenciához.

Egy szeriaja volt az NV-nek ahol lenyegesen jobb volt az a Maxwell. Elotte nagyon kozel voltak fogyasztasban (par % elteres)

-(3)Jelenleg bármely kategóriában ahhoz hogy tartani tudják teljesítményben a lépést (most a Pascaltól eltekintve, amivel ugye sehogyan sem tartják a lépést) látványosan drágább körítést kell alkalmazzanak (HBM a felső katban, sokkal szélesebb memória busz a közép katban, tranzisztortöbblet mindenhol) és ugye a partnereknek is erősebb hűtést kell rápakolni a kártyákra.

Mivel betett nekik a 20nm kimaradasa, igy egy generacioval regebbi kartyak a Maxwellek ellenfelei...es igy is tartjak veluk a lepest, a fogyasztast kivweve.

-(4)Gyengébb szoftveres körítés: A ShadowPlay-nek illetve a Geforce Experience-nek jelenleg nincsen (jó minőségű) Radeonos alternatívája, mégpedig ezeket a dolgokat aktívan használják a userek.

Az utobbit ahogy olvasom arra hasznaljak hogy megszabaduljanak tole mert csak gondokat okoz.

Ez egyebkent mar a VS topicba valo nem ide

[ Szerkesztve ]

(#19914) joysefke válasza HSM (#19912) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

A vásárlók saját maguk kergetik óriási anyagi buktákat bevállalva olyan piaci modellekbe, aminek az alapja, hogy egy-két évente cserélj.

Egyrészt nyilván van törekvés az NV oldaláról arra, hogy felgyorsítsák a csereperiódust, de még nem tart ott a dolog, hogy 1-2 évente cserélni kellene. Az általad citált 7970 meg 680 már 4+ éves kártyák, a GTX 980/970 is már majdnem kettő.

Másrészt a "vásárlók kapitalizmusa" azt is diktálja, hogy elektronikai cikkből jobb ma egy lúd mint holnap egy disznó. Egy elektronikai termék a jelen és közeljövőben mutatott előnyei bőven többet nyomnak a latban a távoli jövőben előkerülő esetleges hátrányaival szemben. Ez nem állampapír meg ingatlanbefektetés hanem szórakoztató elektronika.

Az Nv ezt remekül meglovagolta a Maxwell-el, semmi DX12, minden DX11 aztán go. Aztán majd 1-2 éves korában lehet is cserélni az aranyáron vett VGA-t. Arról nem is beszélve, ugyanaz lesz, mint a Keplerekkel.
Ahogy kinn a Pascal, már le se lesz bagózva a Maxwell driveresen, miközben pl. egy 7970 a mai napig kitűnően teljesít és teljesen jó a támogatottsága is.

Ezek feltételezések (Maxwell támogatása), amelyeket tényekkel állítasz szembe. A Kepler tény és való, hogy nem olyan szépen öregedett mint a GCN, de azért nem arról van szó, hogy a 680 ma már vállalhatatlan a 7970 meg kompromisszum mentes. Mindkettő bőven kompromisszumos, a 680 jobban. Cserébe amikor megjelent, akkor kevesebbet evett és jobb volt a szoftveres támogatottsága (a 680-at például akkoriban nem érintette a mikrolag mizéria, illetve a kihajtsa-e kérdés is kevésbé volt kiélezett a 680 esetében).

Szóval aki anno 680-at vett, mert hű meg ha kicsit kevesebbet fogyasztott és gyorsabb volt, az mára egy sokkal rosszabb VGA-val rendelkezik, ehhez képest egy 7970 a mai napig 100%-osan használható, remek VGA.
Aki akkoriban 680-at meg 7970-et vett az felső kategóriás kártyát ennek megfelelő árral és kevés kompromisszummal. Aki ezeket a kártyákat manapság használja, az egy alsó közép kat teljesítményű kártyát használ felső kategóriás fogyasztás mellett feltehetőleg leamortizálódott ventikkel és ennek megfelelő hangerővel. Gyanítható, hogy mind a 680 mind a 7970 akkori (2012 eleje) célközönsége már régen továbbállt más kártyákra.

J.

[ Szerkesztve ]

(#19915) TESCO-Zsömle válasza joysefke (#19914) üzenetére


TESCO-Zsömle
félisten

Aki ezeket a kártyákat manapság használja, az egy alsó közép kat teljesítményű kártyát használ

Játékok alatt én nem ezt vettem észre. Az alap 7970-esem nyers teljesítményben a 380X és a GTX 970-980 közti szinten van. Ha felhúzom 1100-ra, amit bír is, akkor meg oda is ver a 380X-nek és felkúszik a 980 nyakára. És ezt még mindig annak a fényében mondom, hogy 4,5 éves kártyáról beszélünk! Effektíve a 380X ugyanaz a core konfig.

Szóval ne légy ennyire egyoldalúan zöld! A 7970 még mindig bőven felső-közép kategória. 1080p-re elég lenne még jó pár évig. A VR és a technológiai lemaradás a bibi, mert GCN ide vagy oda, azért vannak bőven dolgok, amiket már nem támogat. Nem bántam meg anno a választást, a nagyobb kompromisszum az volt, hogy AM3-as vassal hajtottam. Aki anno behúzta a 2500K-t egy ilyennel az olyan vasat vett, amit még 2-4 évig nem kell bolygatnia, ha nem akar VR-rel meg 1080p-nél magasabb felbontásokkal vacakolni.

sz: A fogyasztásról meg annyit, hogy marginális. 100W fogyasztás-különbséggel napi átlag 6 óra 100%-os terhelés mellett évi 11k a különbség. Ehhez fontos megjegyezni, hogy 100%-os terhelést játék közben nem tudsz elérni, mindig lesznek részegységek, amik pihennek, (részben ennek kiküszöbölésére szolgál az Asynchronous Compute is) és a terhelés se konstans, szóval amit írtam az egy maximum. Aki meg napi 6 órát tud átlagban gép előtt tölteni, annak vagy nagyon jó munkahelye van, vagy azon kívül semmi mása, csak a játék. Szóval az sem egy reális mindennapi eset. És így jön ki egy évre 11k többlet. Van, aki egy hónap alatt otthagy ennyit a nemzetiben vagy a lottózóban...

[ Szerkesztve ]

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#19916) gbors válasza HSM (#19912) üzenetére


gbors
nagyúr

Aki anno 680-at vett, az már régen nem rendelkezik vele. És ebbe senki nem kergeti bele magát, hanem egyszerűen minden műszaki iparágban így működik a higend és a prémium szegmens. Ezt lehet nem szeretni, de a vásárlók többsége ilyen, nVidiától függetlenül.

(#19915) TESCO-Zsömle: ne viccelj már, dehogy van ott a 7970...

[ Szerkesztve ]

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#19917) HSM válasza joysefke (#19914) üzenetére


HSM
félisten

"Aki ezeket a kártyákat manapság használja, az egy alsó közép kat teljesítményű kártyát használ felső kategóriás fogyasztás mellett feltehetőleg leamortizálódott ventikkel és ennek megfelelő hangerővel. "

Hát, ez azért nem egészen így van. :N Én a megjelenése után egy évvel vettem kb. először 7950-et, majd 7970-et, és iazából a mai napig elégedetten ellettem volna vele. Közben kíváncsiságból (no, meg mert 25K-val ár alatt megkaptam) le lett egy 290-re cserélve, az aztán anyagi okokból eladva. A sors fintora, hogy ma is Tahiti-s kártyám van, igaz, egy kissé csupaszított LE kiadás, 1536 shaderrel és 2GB 256bites rammal. Fogyasztása rosszabb valóban, mint egy fullos 7970-nek jól beállítva, de igazából nincs rá panaszom. Nem is hangos, nem is zörög, pedig legalább 3 éves a kártya. Igazából így sincs okom a panaszra fogyasztásban, 350W körül szokott mutatni játéknál (BF4) a konnektoros fogyasztásmérő, pedig ebben benne van egy nem éppen energiatakarékos X58-as platform egy 4Ghz-re húzott hatmagos procival, a 25W-os hangrendszerem, és a 15W körül kérő monitorom is.
Szóval ez a hű, de sokat fogyaszt, meg hangos, meg leamortizálódva, azért eléggé butaság így kategórikusan. Ahogy egy fullos 7970 sebességét sem éppen "alsó középkategóriásnak" venném, hanem éppen a jelenlegi középkategória felsőbb részébe.

(#19916) gbors: Azért a 680/7970 még nem az a "rongyrázós" prémium cucc volt, a megjelenés után egy évvel már 100 000 forint körül meg lehetett kapni. Ott simán játszott, hogy megvette az is, aki mondjuk mint egyfajta befektetés tekintett rá (pl. én). Ma is nagyon gyors, és 3 év múlva is még okés sebességű lesz. Ahogy remek befektetés olt anno kb. 3 évre az 5850-em, és az ősrégi 97000-as radeonom is.

[ Szerkesztve ]

(#19918) TESCO-Zsömle válasza gbors (#19916) üzenetére


TESCO-Zsömle
félisten

Nyers számításban? Dehogynem! ~3,8TFLOPS ;)

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#19919) keIdor válasza joysefke (#19914) üzenetére


keIdor
titán

A Pascal és a Maxwell között már nincs akkora eltérés, mint a Maxwell-Kepler esetében, és hihetetlen mennyiségű Maxwell-t adtak el, főleg 970-et, a Maxwell sokkal szebb öregedésére számítok emiatt.
De nekem a mai napig van egy 780Ti-m a szekrényben, lusta voltam eladni. A 3GB vram fogja csak vissza, még mindig elég komoly erő van abban a kártyában egyébként. Én azt mondom aki annak idején vett egy Titan/Titan Black-et, a mai napig egy ütős kártyája van, simán odaraknám bármelyik Hawaii mellé.

¡GLORIA A LAS PLAGAS!

(#19920) Z10N válasza joysefke (#19911) üzenetére


Z10N
veterán

"VGA témában nem értem a technikai bla-blát (és egyáltalán nem is érdekel), így nem tudom megítélni, hogy ezen funkcióknak mi a valós értéke, ettől eltekintve biztosan nagyon szép és hasznos dolgok lesznek ezek majd valamikor, esetleg"

0) Ezekszerint mezei vasarlo vagy, aki surun cserel vga-t. Azaz mindig vesztel a dolgon valamennyit.

1) Az erofoleny tipikus kihangsulyozasa egy nagyon egyszeru pszichologiai okra vezetheto vissza (rovidlatosag, csordaszellem, tomegfelhasznalo, stb.). Persze igazad van, hogy a marketing igy mukodik. De lasd az elobbi: mennyit is koltesz vga-ra?

2) Tudtommal csak a herelt maxwell ota divat ez a fogyasztas kulonbseg, azelott egalban voltak es senkit sem erdekelt. Inkabb fogyasszon tobbet "papiron" es legyen idotallo, minthogy cserelgessem 1,5-2 evente (lasd 0).

3) Ebben igazad van, ezt en is hianyolom. Cserebe semmit sem hagysz ki, ha elozo generacios atnevezett kartyat veszel, mert ugyan azt kapod joval olcsobban (lasd 0). Persze emiatt varom is az ujat.

4) Engem pedig a hw-s funkciok jobban erdekelnek, az idotallosag miatt. A sw-s funkciok mutatosak, de ritkan hasznalom.

UI: A kollega 7970-s peldaja nagyon jo erre. Persze az NV az US piacot veszi figyelembe, ahol a fogyasztas nem szamit csak a zaj miatt. Az ar nem nagyon szamit, mert van boven mibol. Illetve az aktiv gamerekre epit, akik folyamatosan tejelnek, minden generacional. Ezen a teren az AMD-nek van meg mit fejlodni, ez teny.

[ Szerkesztve ]

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#19921) joysefke válasza Z10N (#19920) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

A saját egyéni igényeimtől elvonatkoztatva írtam amit írtam. Itt nem rólam van szó, hanem úgy általában a fizetőképes keresletről.

Másrészt pedig az, hogy nem érdekel a (mély) technológiai bla-bla az nem azt jelenti, hogy csordaszellemű vagyok vagy, hogy hűde gyakran cserélek kártyát vagy, hogy nem látom át a piaci mozgatórugókat,

hanem hogy egyszerűen nem érdekelnek ebben a témában olyan dolgok, amiből semmi hasznom nincsen. A játék fusson szépen, és nekem el kell tudnom dönteni, hogy adott keretből mi a legjobb választás nekem ennyire kell ezekhez a dolgokhoz érteni. (Amihez pedig tényleg, nagyobb mélységben értek, azért pedig fizet nekem a munkáltatóm)

Csak óvatosan jegyzem meg, hogy azzal, hogy bevallottan nem értek (és nem érdekelnek) az API-APU(-ABU) téma rejtett összefüggései, paradox módon még könnyen tartozhatok a topik felső 50%-ba az API-k szakmai területén, ugyanis annak a belátása, hogy nem értek valamihez egy olyan szinten ami elegendő a téma alap összefüggéseinek és egyáltalán mélységének átlátásához már egy nulla fölötti szintre emel engem.

Tehát:
0,
Ez így nem igaz, hogy túl sűrűn veszek VGA-t. Mivel nem kereskedő vagyok, ezért valóban vesztek mindig valamennyit a dolgon, de én nem mondanám ezt olyan vészesnek. Ez az MSI 970 pld 93E-be került egy ideje...

1,
Miért engem akarsz belevetíteni az elemzésembe?
Én nem "kié a legerősebb VGA" cím alapján döntök, de nagyon sokan igen. Az hogy az AMD már jó ideje (7970GHz volt az utolsó) képtelen ezt a címet megszerezni, az nagyon nagy gond nekik. A saját, jól felfogott érdekükben kéne azokon a pontokon amelyeket följebb összeszedtem változtatniuk, hogy javuljon a forgalmuk és az eredményességük.

2,
Nem magyarázatot kell keresni, hogy "miért igazságtalan a világ", hanem megoldásokat találni a problémákra. Ha az most a divathullám (vagyis felhasználói igény), hogy egyen kevesebbet a VGA meg ne süketüljünk meg, akkor az AMD-nek is illene ehhez igazítania a termékstratégiáját. Nem teszi, inkább issza a levét.

A 290/X-nek sem kellett volna ennyire rögös utat bejárnia, de már kb azelőtt lejáratták a terméküket, hogy az eljutott volna a vevőkhöz. Ezt csak nagyon nehezen tudta levetkőzni: https://www.youtube.com/watch?v=u5YJsMaT_AE. Ha lett volna egy kis eszük, eleve a partnerekkel dobatják piacra az első termékeket, custom hűtéssel. Mire a partnerek kijöttek a saját verziójukkal, már mindenki leírta a 290/X-et, hogy forró meg hangos.

4,
Ez szép és jó, de attól még el kell ismerni, hogy sok user használja a ShadowPlay-t meg Experience-t. Ezek látványos dolgok amiket lehet mutogatni, illetve vásárlói döntést befolyásolhatnak. Ergó valamit az AMD-nek is illene lépnie.

UI: A kollega 7970-s peldaja nagyon jo erre. Persze az NV az US piacot veszi figyelembe, ahol a fogyasztas nem szamit csak a zaj miatt. Az ar nem nagyon szamit, mert van boven mibol. Illetve az aktiv gamerekre epit, akik folyamatosan tejelnek, minden generacional. Ezen a teren az AMD-nek van meg mit fejlodni, ez teny.

Mindenhol számít az ár, még Amerikában is. Egyébként nem értem, hogy mit akarsz itt kihozni.

[ Szerkesztve ]

(#19922) füles_


füles_
őstag

Raja már iszik Macau-ban,igaz nem sört ahogy említette :DDD [link]

[ Szerkesztve ]

(#19923) keIdor válasza joysefke (#19921) üzenetére


keIdor
titán

Csak rá kellett volna tenni a 780 vapor hűtését, máris használható lett volna, azt a kártyát valóban nem szabadott volna kiadni abban a formában. Renegeteg potenciális vevő mondta vissza az előrendelését (BF4 bundle) mikor meghallották milyen az a hűtés...

¡GLORIA A LAS PLAGAS!

(#19924) rocket


rocket
nagyúr

Kyle nyomja tovabb :)

"As of two weeks ago, I am dead on about Polaris. And I do not think AMD is going to fix the problem by seeding reviewers with cherry picked samples of the cards this weekend. I do not think they can get back on track that quickly with their clocks for production. Polaris was never meant to be a middle of the stack part, but you can spin it however your want."

"And I think I have stated this more than once, Polaris positioning is all about price after they figure out what clocks production silicon is going to support."

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#19925) #00137984


#00137984
törölt tag

Driverek tekintetben mindkét oldalon lehet természetes avultatás, ami magában a friss hardverben továbbfejlesztett-optimalizált alkatrészeknek és az architektúra felépitésének megváltoztatása miatt van. Ezek a generációváltások vegyesen hoznak jó-rossz dolgokat a videókártyák tulajdonságait és teljesitményét érintve. Az agressziv órajelváltásnak nem örültem, de a csőkkenő mikróakadások a játékokban igen örvendetes eredmény. Ez persze mindenkinél változóan érvényesült, mert ha nem jó valaki számára a fejlődési írányvonal akkor megváltoztatja az igényeit. Nekem a középkategória elég volt játékra, de egyre rövidülő időszakokra használhattam egy videókártyát a teljesitménye és driveres megfelelése miatt. HD7850 az energiagazdálkodás hardveres felépitése miatt a Catalyst 13.9 után bármelyik frissebb divernek használhatatlan lett. R9 270X nálam a 14.12 Omega idejéig volt tökéletes. R9 380 a Catalyst 15.11.1 divert használva jó, de a Crimson-ok valahogy nem igazán mennek hozzá. Kitalálom, várjatok...... R9 400-as szériával megint gond nélkül elmegy a gép vagy másfél évet, aztán jöhetne a VEGA. Haverom gépének a GTX 780ti nem jelent a driverek miatt sűrűen cserére kényszeritett hardvereket és teljesitményproblémák sincsenek játékokban. Az R9 380 videókártyát és a Catalyst 15.11.1 drivert jónak találom ennek ellenére és nem bántam meg a rá szánt pénzem, de most valami nagyobb teljesitménynővekedésre és használati idővel számolok.

[ Szerkesztve ]

(#19926) rocket


rocket
nagyúr

Ha mar offoltok raknatok legalabb offba.
Lassan a 9700pro is elokerul :D

[ Szerkesztve ]

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#19927) Tomdriver válasza rocket (#19926) üzenetére


Tomdriver
őstag

Olyan vót nekem is! :DDD

(#19928) Z10N válasza joysefke (#19921) üzenetére


Z10N
veterán

Nem konkretan rad ertettem, hanem a piaci mutatokbol vontam le. Ertem en, hogy egyszeruen csak egy jo termeket akarsz. Viszont, ha a nagy tobbseg folyton csak a kihegyezett termeket veszi akkor pontosan ezt a modellt tamogatja es esely sincs a valtozasra. Azaz arra se, hogy ezeket a plusz kepessegeket - mondjuk az async comp - kihasznaljak, ezert mindig a nyers ero fog ervenyesulni. Ami egy kifinomult szektorban nem a legelegansabb.

"nekem ennyire kell ezekhez a dolgokhoz érteni"
Jogos. Viszont akkor onmagad titulalod 1x1-s user-nek.

"(Amihez pedig tényleg, nagyobb mélységben értek, azért pedig fizet nekem a munkáltatóm)"
Nem tervezoi melysegeket ertettem, sot meg elemzoit sem. Kar volt ezt idekeverni.

A tovabbi ervelesed elfogadhato, csak akkor ne altalanosits az egesz vasarlokozonsegre.

0) Ha jol tudom 110k-tol indultak 1,5 eve es meg most is 100k. Az apron mar 70k-ert latni 970-t garanciaval es ez a gtx1070/60-nal csak romlani fog.

1) Akkor rosszul definialtad es a nagy tobbsegre ertetted. Teny, hogy valtoztatniuk kene egy-ket dolgon, de engem mar regtoa nem erdekel ki van a csucson. A Hawaii utan mar nem is figyeltem. Ezert is orulok a p11/10 debutalasanak. Ezzel most pont az altalad emlitett bevetel szerzesre hajtanak. Amit az nv erovel, azt ok esszel oldjak meg. Mast nem tudnak ekkora koltsegvetesbol.

2) Megoldasokat, ez teny. De az nem megoldas, hogy kihereljuk es nem szolunk rola (maxwell, 3.5GB, stb.)

Porszivo kartyam eddig meg csak egy volt. Ezert is tartok most attol, hogy ref 290-t vegyek.

4) Ebben mondom nem tudok vitazni, mert nem erint. Elhiszem, hogy hasznos meg eyecandy.

Azt irtam, hogy nem nagyon. Sokszor latni olyan hsz-t kulfoldi forumon, ahol mindegy mennyibe kerul, de kell neki. Sot akar egybol ketto is. Arra akartam kilyukadni, hogy az nv csak a folyamatosan fizeto vasarlok erdekeit nezi. Akinek korabbi generacios van az igy jart es vegyen ujat. Ezert hoztam peldanak a 7970-t.

UI: Amugy nagyon orulnek neki, ha az nv is igazan innovativ lenne. Folyamatos fejlodes lenne es nem az amd-nek kene okoskodnia es komoly arverseny lenne. Nem utolso sorbana fejlesztok se sirnanak mindenert.

[ Szerkesztve ]

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#19929) Malibutomi


Malibutomi
nagyúr

Ezeket az osszehasonlitasokat vigyetek at az AMD VS NV topicba. Par hozzaszolas elfert, de mostantol torlom ami nem ide valo.

(#19930) #00137984


#00137984
törölt tag

Off

[ Szerkesztve ]

(#19931) #00137984


#00137984
törölt tag

Ezek után vajon most mit kapunk...? :)

[ Szerkesztve ]

(#19932) füles_


füles_
őstag

Újabb kép Macau-ból:
[link]

-Provide open source
-Good for all gamers
-Advantage thru scaling
-Focus on the user experience

Lesznek itt érdekesebb szivárgások is :))

[ Szerkesztve ]

(#19933) #45997568 válasza füles_ (#19932) üzenetére


#45997568
törölt tag

BF1, jo is lesz az :)

(#19934) 5ent1nel válasza füles_ (#19932) üzenetére


5ent1nel
aktív tag

Eddig csak a szokásos. ;)

(#19935) Komplikato


Komplikato
veterán

Pangás van.

[ Szerkesztve ]

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#19936) Panzika


Panzika
tag

Már nyomhatnák a lényeges infókat :)

Magyarországon az egy főre eső hülyék száma: kettö! (Hofi Géza)

(#19937) #45185024 válasza füles_ (#19932) üzenetére


#45185024
törölt tag

Na de azt ne mond nekem hogy ez szivárgás :)
Az előadótól egy méterre valaki elkezd titkos fényképeket készíteni mi ?:) de ugy hogy tűéles na jó van :D
A PR szivárogtat képeket inkább, vagy az AMD többségi részvényét megvette a Makaói turisztikai hivatal és hoteleket mutogatnak ;)

(#19938) távcsőves válasza joysefke (#19911) üzenetére


távcsőves
senior tag

-(4)Gyengébb szoftveres körítés: A ShadowPlay-nek illetve a Geforce Experience-nek jelenleg nincsen (jó minőségű) Radeonos alternatívája, mégpedig ezeket a dolgokat aktívan használják a userek.

Én ezt használom, és baromi jó GCN1 kártyával. A Raptor féle megoldás valóban gyenge, de ez igencsak jól működik. Nem kötekedés amiért írtam.

[ Szerkesztve ]

(#19939) #45185024


#45185024
törölt tag

ÁRFOLYAM 4.35
Aki 1.62 nél vett 1 millió részvényt annak most 4,35 millió forintja van (egy év alatt)

(#19940) bobalazs válasza #45185024 (#19939) üzenetére


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog

Megjelenések előtt, közben úgy látszik részvényár emelkedések vannak.

(#19941) Szeszkazán


Szeszkazán
senior tag

(#19942) Simid válasza #45185024 (#19939) üzenetére


Simid
senior tag

Ez szerintem nagyon off itt, de amúgy is hülyeség amit írtál. :)

(#19943) füles_ válasza Szeszkazán (#19941) üzenetére


füles_
őstag

(#19944) #45185024 válasza füles_ (#19943) üzenetére


#45185024
törölt tag

"AMD fogja bemutatni részletesebben Computex alatt
élő közvetítés kezdődik május 31-én 10:00 EST."
Mondjatok már erre egy Magyar időt lécci, a reggel 10 az este lesz de mikor?
Esetleg egy belső infó is jól jönne hogy 04ahgy és Daywalker fognak e erről élőben közvetíteni ???

[ Szerkesztve ]

(#19945) Balazs_ válasza #45185024 (#19944) üzenetére


Balazs_
aktív tag

17:00 CET
Ha viszont az EDT, akkor 16:00. (Nem mindenhol van daylight time ezért van egy kis összevisszaság.)

[ Szerkesztve ]

(#19946) CsonkaImo válasza #45185024 (#19944) üzenetére


CsonkaImo
addikt

Hajnali 4 vagy 5 óra, attól függ melyik EST időzónát veszik figyelembe.

Szerk.: május 31.

[ Szerkesztve ]

(#19947) CsonkaImo válasza CsonkaImo (#19946) üzenetére


CsonkaImo
addikt

Nem május 31, hanem június 1-én hajnalban nálunk! Ezt elírtam. :B

(#19948) bobalazs válasza CsonkaImo (#19947) üzenetére


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog

(#19949) #45185024 válasza bobalazs (#19948) üzenetére


#45185024
törölt tag

Én kérek elnézést a translater nem tette bele a PM et
starts on May 31st at 10 PM EST.
:R

[ Szerkesztve ]

(#19950) Komplikato válasza füles_ (#19943) üzenetére


Komplikato
veterán

Mondjuk 1080p-s megjelenítőn nyomták virtuális 1440p-t. Ennyire nem voltak képesek szerezni bemutatóra rendes 1440p gamer monitort? Mert azért van már olyan. A másik meg, hogy valaki említi sokszor volt 60fps környékén. De ez OpenGL, remélem Vulkan alatt csak jobb lesz sokkal.

Viszont cikk alatt amikor a srác ömleng, hogy de GTX1080 4K-ban is viszi 60FPS-el ... egy OpenGL-es cső FPS-t. Ha majd ehhez nem kell 2-3db kártya teszem azt Witcher 3 alatt, akkor szóljanak vissza, hogy itt a 4K gaming ideje. ;]

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.