Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34065) ka.laszlo válasza emvy (#34054) üzenetére


ka.laszlo
újonc

Például log forwarding kissé nehézkes volna, remote logelemzésre. Nyilván ez otthon nem jellemzően kerül terítékre. De a rendszered logolási stratégiáját is kacifántosabb így kialakítani, mint a megszokott facility-kkel, ez viszont meg igényfüggő. Logrotálást egyébként hogyan gondolnád a binárissal kivitelezni? Mindent egybe, ahogy a journald odalöki? Az pedig, hogy a journald nyomja a logokat rsyslogba vagy syslog-ng-be, közröhej.

Nem, egy JSON-ban szűrni sokkal kevésbé egyszerű, mint egy plaintext logfájlban, ha minimális regex ismeretei vannak valakinek. A "világ jó részének" azért komplex feladat egyébként, mert a szakma felhígult.

Sajnos a systemd valóban, mint a kolléga fentebb leírta, az ipar szájába lett taposva, és a legkevésbé sem fogadták el örömmel - inkább lenyelték a békát. Nem nagyon látod jól tehát a helyzetet. Ha tetszik, ha nem: a Red Hat diktál, a kutya ugat (a Debian projekten is volt hőzöngés, és lett is Devuan, csakhogy egyébként sok választásuk nem volt, ha az enterprise terepen meg akartak maradni); és aki kicsit is ismeri a nagyobb cégeket, hogy miként tudnak ilyen-olyan projektek felfutni, az gyaníthatja, hogyan is lett sláger a systemd. Annak ellenére egyébként, hogy irgalmatlanul pocsék a dokumentációja a mai napig; hogy teljesen értelmetlenül ráfekszik mindenre; hogy minden pontján jól érezhetően egy önjelölt revolucionista "csakazértisfordítva" szellemben elkövetett alkotása.

Valóban vannak kézreálló tulajdonságai, például épp egy service unitot megírni viszonylag egyszerű. Mondjuk ha ez kicsivel komplexebb, mint xy tech userrel indítani egy httpd-t, és nem kézenfekvő a unit type, akkor már indokolatlanul macerás. Mellesleg sysvinit alatt sem ördöngösség egy service megírása, csak ugye kevésbé olvasmányos, lásd felhígult szakma. Viszont a systemd a KISS diszciplína célzott arculköpése, pedig az ilyesmiket annak idején elég okos emberek találták ki, még ha nem is huszonévesek voltak very senior divatdevops pozícióban 2,5 éves szakmai tapasztalattal. Már magára ne vegye senki terészetesen.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.