2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

Külső

A Note 2 (151.1 x 80.5 x 9.4 mm, 183 g) egy nagyra nőtt S3 (136.6 x 70.6 x 8.6 mm, 133 g) kisebb-nagyobb különbségekkel. A nagyobb különbség egyértelműen a kijelző, és így a telefon méretbeli különbségéből adódik. Ha nincs kézben mindkét telefon, akkor nehéz elképzelni azt, ami a 4.8" és az 5.5" között van, hiszen a száraz tények, azaz az 1,7 cm nem sokat mond. A Note 2 és az S3 kijelzőjének (és nem a telefonénak) egy magasságba történő helyezése esetén a Note 2 kijelzőjének alja az S3 telefon aljáig elér! Pedig a „kis tesó” sem éppen apró telefon.

Samsung Galaxy Note 2

Szélességben a Note 2 kijelzője alig rövidebb 1-2 mm-rel (már ha kisebb, mert nem nagyon mertem tálcának használni a Note-ot), mint a teljes S3 szélessége. Ezek után annyira talán nem meglepő, hogy egy iPhone 4 vagy 4S kijelzőjének a magassága kb. ugyanakkora, mint a Note 2 kijelzőjének szélessége. Szóval van kiterjedése gazdagon.

A telefonok oldalán szürke krómkeret fut, aminek a színe megegyezik, ugyanakkor, míg a Note 2 kerete állandó vastagságú, az S3 kerete a közepétől széle felé vékonyodik, amivel íves hatást vált ki. Kézben fogva egyik telefon sem recseg-ropog, ami a pontos, precíz összeszerelésnek, illetve az anyaghasználatnak köszönhető.

Samsung Galaxy Note 2

Samsung Galaxy S3

Egy dolgot leszögezhetünk: a Note 2-t egy kézben használni a biztosított Samsung segítségekkel is csak korlátozottan lehet. Az S3 azért egy nagyobb kéz esetében viszonylag biztonságosan használható anélkül, hogy attól kellene tartani, hogy kiesik a kézből. Nem segíti a használatot az a tény sem, hogy a hátlap csúszik, így extra figyelmet kell a kicsikékre fordítani. Aki ilyen telefont vesz, az ezzel persze valószínűleg tisztában van, így tudja mibe tenyerel bele.

Samsung Galaxy Note 2 vs. Samsung Galaxy S3

A készülékek méretbeli különbségein túllépve már csak apróbb eltéréseket lehet tapasztalni. Mindkettő telefonon baloldalon van a hangerőszabályzó gomb és jobboldalon a bekapcsológomb. Alul a kijelző alatt (balról jobbra haladva) a Menü, a Home és a Vissza gomb.

Felül található egy ízléses és nem túl hivalkodó Samsung felirat, fölötte egy hangszóró, tőle jobbra a fény- és távolságérzékelő, illetve az előlapi kamera. A notifikációs LED a már megszokott helyen, baloldalon felül helyezkedik el.

A telefonokat megfordítva sem érhet senkit nagy meglepetés. Középen fent van a kamera, a villanó az S3-nál bal-, a Note 2-nél jobboldalon van. A hangszóró elhelyezése viszont homlokegyenest más. Az S3-nál a kamera mellett jobboldalon található, Note 2 esetében lent. Szerintem ez így nem túl szerencsés, eléggé gagyi hatást kelt a kialakítása, az S3 lényegesen minőségibbnek néz ki. Mindkét esetben a kamera alatt található még egy Samsung felirat, - troll on - hogy ha valaki látja hívás közben, nehogy összekeverje más készülékkel - troll off. A már említett S-Pen a hátlap jobb alsó sarkából húzható elő. A levehető hátlapnak köszönhetően az akkumulátor kivehető, cserélhető, ráadásul a Micro SD XC kompatibilitás miatt a belső memória akár 64 GB-al is bővíthető.

Samsung Galaxy Note 2

A telefonok anyaga szintén megegyezik, ugyanabból a polikarbonátból készült. Nem tejfölös doboz vagy biliműanyag, ahogy egyesek aposztrofálják. Álljon itt példának a Samsung hivatalos válasza a kérdésre:

„A hátlap polikarbonátból készült. A polikarbonát egy könnyű, szilárd anyag, ami a mobilgyártásban már széles körben elterjedt. Azért választottuk, mert ez passzol legjobban ahhoz a dizájnhoz, mint amilyen a Galaxy S III-é. Háromrétegű, magas minőségű, tiszta polikarbonát, ami nem csak [a telefon] esztétikáját emeli ki, hanem a tartósságát és karcokkal szembeni ellenálló képességét is.”

A polikarbonáttal hasonló minőségű és tulajdonsággal bíró anyag a kevlár, ami pl a Motorola RAZR is használ. Attól függően, hogy a Galaxy S3-on (és Note 2-őn) milyen típusú polikarbonát van, az anyag ha nem is erősebb a kevlárnál, de hasonlóan jó tulajdonságokkal bír:

(N/m2)
- szakítószilárdság: 10.000-10.500 (Kevlár: 12.500)
- hajlítószilárdság: 12.0000-17000 (Kevlár: 17.000)
- nyomószilárdság: 11.000 (Kevlár: 16.000)

Volt szerencsém tesztelni a telefon strapabíróságát. Egyik reggel 04:30 körül lefelé botorkálva a csigalépcsőn a telefon kiesett a kezemből, ami először a csigalépcső egyik fokán, majd végül a földön állapodott meg. Körülbelül 3 métert zuhant, ami után már el is könyveltem, hogy totálkáros. Szerencsére a telefon bírta a gyűrődést, és bár a bal alsó sarokban egy kisebb horpadás keletkezett, de ennél sokkal rosszabb is lehetett volna, hiszen ha arccal lefelé kapja el a földet, a kijelző lehet megreped.

A mindennapi használathoz érdemes visszakanyarodni. A Note 2 méretéből kifolyólag egy kézzel csak azok fogják tudni (jól) használni, akik hatalmas tenyérrel és hosszú ujjakkal vannak megáldva: kosarasok, pékek. Mindenki másnak szüksége lesz a másik kezére is. A Samsung próbálta ezt a gondot áthidalni több innovatív(abb)nak mondható megoldással, melyek között elsősorban a billentyűzet eltolásának képessége érthető. A dolog arról szól, hogy a kisegítő lehetőség között bekapcsolható egy kisebb billentyűzet, ami tetszőlegesen mozgatható jobb és/vagy baloldalra attól függően, hogy az illető milyen kezes. Ötletes megoldás, használható is, azonban a telefon mérete miatt egy kézzel maximum olyan helyen lehet viszonylag biztonságosan fogni, ahol stabilan állunk. BKV-n, tömegközlekedésen állva az ember nem szívesen bűvészkedik. A billentyűzet mellett a számológép, tárcsázó és a feloldó képernyő használatát is megkönnyítheti ez a kisegítő lehetőség.

Végül, de nem utolsó sorban sokakat érdekelhet, hogy zsebben mennyire zavaró a telefon. Nos, szinte észre sem venni, köszönhetően az íves formának. Leülve az ember érzi, hogy benne van a zsebben, de menet közben, sétálva, futva, bicajozva alig észrevehető. Természetesen ez erősen függ a nadrág típusától is. Farmerben észrevehetetlen, hiszen viszonylag szorosan lapul az ember combjához, de pl. egy lazább öltözetben már megnőhet a komfortérzet hiánya, mivel a telefon mozoghat attól függően, hogy mennyire bő a nadrág. A legnagyobb gond a telefon méretével ilyen szempontból az elrakás és az elővétel. Ez körülményes. Ülve elővenni csak valóságos bűvészkedéssel lehet, nem abból áll a művelet, hogy lazán benyúlsz és kiveszed. Farzsebben hordás esélytelen, ha az ember le is szeretne vele ülni anélkül, hogy megkockáztatná a kijelző berepedését.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.