2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

Böngésző, Wi-Fi

Minden okostelefonnak kis túlzással a böngészés, a böngészési képesség, illetve minőség az alfája és omegája, hiszen ez az információszerzés egyik fő forrása. Ilyen téren a Samsung mérnökei csillagos ötöst érdemelnek, hiszen a beépített böngésző villámgyors. Igaz ez különösen nem újdonság, mert a Samsung Galaxy sorozat korábbi zászlóshajói is ilyen téren a közvetlen élmezőnyben kaptak helyet.

Mindkét böngésző sajátja tehát a villámgyors böngészés, illetve a flash támogatás. Más kérdés, hogy az Adobe hivatalosan már nem támogatja a mobilos Flasht, de bármikor feltelepíthető. Érdemes, hiszen aktív Flash mellett sem kottyan meg a telefonoknak egy weboldal sem, ráadásul akárki, akármit mond, így teljes a böngészési élmény... amíg a HTML5 nem forrja ki magát.

A gyorsaság relatív, ezért nézzük meg, hogy különböző tesztelő programokkal milyen eredményt tudunk elérni telefonon, gyári böngészővel. Első a sorban a Sunspider, ami a JavaScriptet hivatott tesztelni. Az eredmény nem meglepő, az már inkább, hogy a Samsung Galaxy S3 mennyire megtáltosodott a Jelly Beantől. A mobilarénán megjelent cikkben „csak” 1486 ms-os eredménnyel zárt ISC alatt, ezzel szemben JB alatt nagy a fejlődés.

SunSpider

Következő tesztprogram az Acid3. (*forrás: Wikipédia). Az Acid3 teszt egy független tesztoldal, amely azt vizsgálja, hogy mennyire tartják be a böngészők a különböző webstandardokat, főként a DOM és a JavaScript előírásait. Minél inkább betartja egy böngésző az általuk előírt szabványokat, annál biztosabb, hogy egy weblap megjelenítése egységes és helyes lesz. Az összpontszám - mint ahogy az újabb böngészőknél alapkövetelmény - természetesen 100 pont.

Acid3

A HTML5 teszt azt hivatott vizsgálni, hogy a böngészők mennyire felelnek meg a még fejlesztés alatt álló HTML5 előírásainak, normáinak. Bár a specifikációk még nincsenek kőbe vésve, tehát változhatnak, a főbb gyártók azért ezt figyelembe véve igyekeznek a lehető leginkább HTML5 ready böngészőket fejleszteni. A maximális 500-ból mindkét telefon gyári böngészője 417 pontot kapott. Érdekesség, hogy Note 2 esetén a Google Chrome 388 pontot, S3 esetén pedig 369 pontot kapott.

HTML5

A browsermark egy Java és HTML5 alapú tesztprogram, ami talán az egyik legmérvadóbb, mert nem csak hogy pontos, kicsi a szórása. Mindkét böngésző eredményéből kiolvasható az „erő”. Viszonyításképpen az új iPad 99.000 pontot dob ebben a kategóriában.

Browsermark

A Ringmark hasonlóan az Acid3-hoz egy weboldal alapú tesztprogram, ami azt méri, hogy a böngészők mennyire felelnek meg a mobil internetes programok támasztotta követelményeknek. Az eredmény mindkét esetben 55 sikeresen lefuttatott teszt a 257-ből. Ez azonban senkit ne tévesszen meg, nincs még olyan mobilos böngésző, amelyik többre lenne képes ennél a pontszámnál.

Mindkét böngésző mind sebességben, mind szolgáltatásban közel azonos élményt biztosít asztali társaihoz: 16 megnyitható ablak, inkognitó mód, tetszőlegesen nagyítható és kicsinyíthető betűméret, inverz leképezés és kontraszt állíthatóság növeli a felhasználói élményt. Egy dolog hiányzik belőle, az automatikus szövegtördelés zoomoláskor. Egy beállított séma szerint töri az oldalt, de ha más méretű a belenagyítás, nem fogja tovább méretezni. Persze ez még mindig jobb, mint ami a HTC One X-en van, mert így legalább nincs idegeskedés és ugráló oldalak, ami megöli a használati élményt.

Végül, de nem utolsó sorban fontos tényező a Wi-Fi jelerősség is. Ebben a tekintetben kisebb fajta meglepetés, hogy mekkora különbség van a két telefon között a Note 2 javára. Feltöltési sebességben nincs igazán különbség, de a letöltési sebességben, és ami közel ugyanolyan fontos, a pingben feltörli a padlót az S3-mal. Először alig akartam elhinni, ezért 10 tesztet is futtattam, amiből jól látszik, hogy itt nem 1-2 Megabit a különbség, hanem 4-5 is adott esetben. A történeti hűség kedvéért egy ED3-as (ami kis túlzással a kábelnet optikája) T-Home Kábel Extra csomagon futott a teszt. Ez maximálisan 25 Mbit letöltési, és 5 Mbit feltöltési sebességet biztosít.

Samsung Galaxy Note 2 - Samsung Galaxy S3

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.