2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Galaxy Note 3 - a Jedi visszatér

Az első okostelefon 2.3 GHz-en, 3GB RAM-mal és 150 Mbit-es hálózattal, de vajon mire elegendő ez?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés: Note 2 vs. Note 3 I.

A Note széria legújabb tagja - a Note 3 - sok tekintetben számít világelsőnek. Ez az első okostelefon, mely processzorának órajele eléri a 2,3 GHz-et, az első melyet 3 GB RAM-mal szereltek, és Magyarországon elsőként ebben a készülékben érhető el a 150 Mb/s-os internet sebesség.

A Samsung design tekintetében is igyekezett belépni az újítók körébe, ugyanis a telefon hátlapja puha tapintású bőrhatású anyag, ami nagyon rugalmas és jól ellenáll a karcoknak/törésnek. A felsorolt tulajdonságok mindegyike rendkívül megosztja a technika világát - bár, ez a megállapítás a legtöbb innovatív eszközre igaz. A nagy kijelzőn kívül a Note széria sajátja az S-Penre keresztelt ceruza is, melynek funkcionalitására a gyártó rendkívül nagy hangsúlyt fektetett.

Elegáns bőrszerű felület, melyen átüt a Samsung fémjelzése.

Méretek/design

A készülék és a kijelző méreteivel a Samsung hasonló koncepciót alkalmazott, mint az S3/S4 esetében. A Note 3 keskenyebb lett és vékonyabb - összességében kisebb, mint a Note 2 a kijelző méret viszont 5,5-ről 5,7 colra nőtt. Mindemellett 15 grammal könnyebb is, így már csak 168 g.

Ugyancsak az S sorozat tendenciáját követve a Samsung szögletesebbé tette a hármast a ketteshez viszonyítva, és az S4-hez hasonlóan kapott egy fémszerű keretet is. Ez a régi-új megoldás egyöntetű tetszést keltett a fórumokon. A már említett bőrszerű hátlap, bár nem mindenkinek tetszik, mindenképpen elmondhatjuk, hogy minőségi és elegáns külsőt kölcsönöz a telefonnak - és ezzel is a határidőnaplók stílusára hajaz.

Az összeszerelés minőségére sem lehet panasz, nagyon precízen és masszívan összerakott darab. A hátlapot a már megszokott sok pontos bepattintós módszerrel rögzítették, de olyan, mint ha ezen is finomítottak volna kicsit.

A 'fém' keret kicsi peremet képez a kijelző körül, attól tartok ez némileg hajlamos összegyűjteni a szennyeződéseket, bár egyelőre még nincs vele probléma.

Note 2 vs. Note 3

Az egyik legfontosabb kérdés azonban az, mennyiben fejlődött az Note 2-höz képest a hármas.

Ironikus módon, a Samsung egyik legnagyobb riválisa önmaga. Annyira jól sikerült a Note 2, hogy még versenyre kelhet utódjával. Az ára is beállt 120.000 Ft körüli szintre kártyafüggetlenül, ami jelenleg kb. 80000 Ft különbséget jelent. A készülék fogása a recés oldalkiképzés miatt a biztosabb, főleg, hogy a Note 2 szélei el voltak vékonyítva és le volt kerekítve, valamint a fényes műanyag hátlap is sokkal csúszósabb volt, mint az új bőrszerű felület.

Hardver

A Note 3 lényegesen erősebb hardverrel érkezett. Processzorának órajele 40%-kal magasabb, a grafikus teljesítménye a videodekódolási teszteken több, mint háromszorosára nőtt. A Note 2 anno az 1,6 GHz-es 4 magos Exynos procival érkezett, míg a Note 3-ban a Qualcomm Krait 400-as 4 magos 2,3 GHz-es processzor fut. A grafikus vezérlő Mali 400-ról Adreno 330-ra cserélődött.

Ezek olyan jellemzők, amiknek egy év múlva nagyobb jelentősége lesz, mint most, hiszen egyre erőforrás igényesebb programok jelennek meg. Azt azonban elmondhatjuk, hogy inkább több legyen, mint kevés, a Mali 400 a Note 2 megjelenésekor már elavultnak számított. A 3 GB RAM is elkél, ha az ember sok programot futtat egyszerre - és az asztali alkalmazások is zabálják a RAM-ot.

GSMarena
Az első öt helyezettből négyet az Adreno 330-assal szereltek

A Note 3 esetén érezhető először a Note szériában, hogy a Samsung nem akart másodhegedűs lenni hardveres téren. Korábban hozzászoktunk az S és Note szériánál, hogy az órajelek évente kb. 200 MHz-et emelkedtek, de ez a 700 MHz-nyi órajelemelés igazán mellbevágó. A hardveres tesztek többségét meg is nyeri az új készülék.

A Note 2-höz képest jobban melegszik az új üdvöske, a hűtés nélküli határokat ostromolva.

A nagyobb felbontású kijelző és a nagyobb teljesítmény nem csökkentette az üzemidőt - ami a Note 2-nél is egyenesen szenzációs volt - pedig csak 100 mAh-val növekedett az akkumulátor mérete.

Az internet böngészés lehetséges sebességét tesztelő programok szerint, a Note 3 számára csak az Apple iPhone 5S jelent konkurenciát. A SunSpider és a BrowserMark2 tesztjén is csak második a Note 3, de első az Androidos telefonok között. A 3. és 4. helyet is egy-egy iPhone érdemelte ki, nyomukban a G2-vel.

Szoftver

A Note 3 szoftverei között többen hiányoltak egy-egy megszokott és bevált programot. Ezek egy kis utánajárással feltelepíthetők az utódra is. A többablakos üzemmód ugyan már megjelent a Note 2-ben, de csak a Note 3 képes ugyanazon alkalmazást két külön ablakban futtatni. Az S Translator, S Health, KNOX a Samsung újításai a Note 2-ből még hiányoztak.

A népszerű Flipboard egyénre szabott saját folyóirat funkció keretein belül is megjelenik. Ez a funkció egy mozdulattal előhívható és összegyűjti egy helyre a személyes dolgainkat és a leggyakrabban használt alkalmazásokat, valamint országok szerint híreket is szolgáltat, bár Magyarország még nem kiválasztható, így meg kell elégednünk mondjuk angol nyelvű hírekkel.

Valamivel gyorsult az egész készülék menürendszere is, de ennek sebességére már a Note 2-nél se lehetett sok panasz. Az S-Pen funkciói tovább bővültek, kellemesebb írni az új változattal és kevesebbet is tévesztés.

Tárhely, csatlakozók

Elsőként alkalmazta a Samsung az USB 3.0 szabványt mobiltelefonon, ami tízszeres gyorsulást is jelenthet a 2.0 szabványhoz képest. Az adatok gyors mozgatása már csak azért is indokolt, mivel már a kisebbik belső memória is 32 GB, vagyis a gyártó ezt megduplázta az elődhöz képest.

Más előnye is van azonban az hármas szabvány bevezetésének, ugyanis a töltés is innen történik,és a korábbi 500 mAh-hoz képest, majdhogy nem dupla áramerősséggel tölt laptopról azaz 900 mAh-val. Audio kimenetként továbbra is egy normál 3,5 mm-es jack csatlakozó szolgál.

3,5 mm-es jack csatlakozó, a másik oldalon a diszkrét infra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • HUAWEI Ascend G700

    Megint 4 mag. Megint 5”. Természetesen Kínából. Csupán egy a sok közül, vagy egyéniség a sok között?

  • Samsung S4 klón - ha a külső számít

    Itthon is hódít a népszerű klón, de belül is jól sikerült-e a másolat? Mi van, ha kétmagos a négymagos?

  • LG G Flex bemutató

    Még ha a kijelző nem is a legjobb, a hardver, az akku valamint a szoftver szerethető telefonná teszi az LG újdonságát.

  • Love Mei "tok" Galaxy Note3-hoz

    Drabália feltámadt avagy egy kompromisszumos megoldás, mely védelmet nyújt egy igen drága eszköznek.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.