2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, sebesség

A Galaxy Note 2 1.6 GHz-es 4 magos Exynos 4412 típusú processzorát egy Mali-400MP4 grafikus gyorsító és 2 GB belső memória támogatja. Az S3 szintén ilyen processzorral rendelkezik, azonban az órajele „csak” 1.4 GHz, a memóriából pedig 1 GB áll rendelkezésre. Mindkét telefon a jelen pillanatban létező egyik legjobb technikát vonultatja fel, ami elsősorban szintetikus tesztekben mérhető leginkább. A helyzet azonban hamarosan változni fog, mihelyst kiforrja magát a Jelly Bean, ami elhozza a felhasználóknak az oly régóta várt folyamatos, akadásmentes működést.

A tesztek mindkét esetben ugyanolyan körülmények között készültek. A telefonok repülő üzemmódban, mindenféle internettől elzárva kerültek az izzasztóba, hogy a lehető legkevesebb (háttér)folyamat fusson. A bevezetőben már említettem, hogy a Samsung Galaxy Note 2 már a legújabb androiddal, a Jelly Beannel érkezett, ezért a Galaxy S3 is megkapta a lengyel Jelly Beant. Ettől függetlenül az eredmények értékelésénél ezt figyelembe kell venni, mert akárhogy is nézzük, ez a Jelly Bean még nem a végleges S3 esetében. Fontos megjegyezni, hogy alap rom volt fent mindkét esetben, tehát semmi egyéb optimalizáció. Elöljáróban annyit érdemes megjegyezni, hogy a specifikációk alapján nagy különbségre nem lehet számítani, azonban érdekes lehet, hogy a Samsung Galaxy Note 2 milyen előnyt kovácsol a +200 MHz-ből és a +1 GB-ból.

Első tesztprogram az Antutu, ami memória- és CPU sebesség, 2D és 3D teljesítmény, SD kártya írási- és olvasási sebesség, illetve adatbázis I/O sebesség alapján osztályoz. Az összpontszám meglepő, szépen skálázódik a különbség. A részpontszámokból az olvasható ki, hogy a memóriánál 10%, a CPU-nál edig 10-15% a Note előnye. Meglepő viszont a GPU eredménye, hiszen elviekben ugyanaz a videokártya, mégis szinte pontra ugyanannyi a különbség mindhárom mérés esetén a kis tesó javára.

A következő teszt a híres Quadrant lesz, ami CPU, I/O és 3D benchmark alapján rangsorol. A teszt a Professional verzióval készült. Mindkét telefon odatette magát, de a Note 2 más dimenziót képvisel: mindhárom eredményt figyelembe véve körülbelül 15% az előnye.

Első 3 kép Samsung Galaxy Note 2, második 3 kép Samsung Galaxy S3

A linpack egy CPU tesztelő program, ami a processzor másodpercenkénti lebegőpontos számítási teljesítményét méri. Itt is egyértelmű a Note előnye, viszont túlságosan nagy a szórás az eredmények között ahhoz, hogy a különbség pontosabban megállapítható legyen.


Linpack single eredmények


Linpack multi eredmények

A CF-bench szintén támogatja a többmagos rendszereket, mely az eredményt a CPU és a memória teljesítményéből határozza meg. Szokásos Note 2 fölény, szokásos 15% körüli előnnyel.

CF-Bench eredmények

A csúcsteljesítményű mobilokra optimalizált OpenGL|ES 2.0 benchmark, a Nenamark 2 eredménye kicsit összevág az Antuti GPU eredményével. A Samsung Galaxy S3, ha hajszállal is, de gyorsabb.


Nenamark 2 eredmények

A Smartbench 2012 egy, a többmagos processzorokat is támogató tesztprogram, ami összteljesítmény és játékos képességek alapján rangsorol. Mindkettő eredményben nagyjából 10% a Note 2 előnye. Érdekesség, hogy a játékos eredményben is erősebb volt közvetlen riválisánál.

Smartbench 2012 eredmények

Összességében az eredményeket látva elmondható, hogy a Samsung Galaxy Note 2 beváltotta a hozzáfűzött reményeket és bár alapvetően ugyanazok az alkatrészek alkotják, de pont annyival jobb/gyorsabb, hogy ne lehessen elvitatni: a leggyorsabb Galaxy a Galaxisban.

Van még egy kardinális különbség a két készülék között. 3-4 hét huzamosabb Note 2 használat után egyértelművé vált, hogy a Samsung (és a többi gyártó is) HATALMAS bakot lőtt azzal, hogy csak 1 GB belső memóriát tett a csúcstelefonjaiba. Egészen elképesztő a különbség a 2 GB és az 1 GB között multitasking esetében. Az 1 GB-tal szerelt csúcsmodellek szó szerint elkulloghatnak a sarokba és meghúzhatják magukat, mert a Note 2 (és a többi kiadásra váró 2 GB-tal szerelt telefon) porba alázza őket. Samsung Galaxy S3-nál hajmeresztő, amikor multitasking címszóval egyszerre 4-5 programtól megfekszik a telefon. Ennek az a jele, hogy ha egy régebben megnyitott programot akarunk megnyitni ismét, akkor újratölt (pl. a böngésző). Ugyanez a helyzet a HTC One X-nél, amihez szintén volt szerencsém egy kis időre, de ott még rosszabb a helyzet. A Samsung ezt azért elég hamar felismerte, mert vannak olyan variánsai az S3-nak, amiben már 2 GB belső memória van. A gond, hogy nem európai piacra szánták őket, hanem a távol-keletire és az amerikaira.

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3 vs. Galaxy S3 Custom rom

Köszönet p06 és gizmo94 kollégának a képekért

Ezzel szemben a Note 2-nél bátran nyomhatjuk a Home gombot hosszan, amivel elérhetőek a korábban megnyitott, még aktív programok. Válogathatunk a régebbi programok között, mert amit ott megtalálunk és megnyitjuk, az bizony ugyanabban az állapotban fog megnyílni, mint ahogy azt otthagytuk. Talán legegyszerűbb példa a böngésző. Reggel ugyanúgy ott folytathatjuk a böngészést, ahol este abbahagytuk. A felhasználói élményt szerény véleményem szerint a Jelly Bean megjelenése mellett a 2 GB memória is legalább annyira fokozza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.