2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

Multimédia (Video)

Sokaknak, ha a telefonon való filmezésről van szó, az „egérmozi” ugrik be, hiszen a telefon kijelzőjének limitáltsága miatt nem túlságosan élvezhető. Ennek azonban vége, hiszen mind az S3, mind a Note 2 tökéletes választás, hiszen nem csak nagy a kijelző, de a 16:9-es képarány és a kijelző technológiája is garantálja a tökéletes élményt. A mélyfeketének köszönhetően rendkívül kontrasztos és éles a kép filmezés közben, a kijelző aránya miatt pedig a szélesvásznú filmeket valóban széles vásznon tudjuk nézni anélkül, hogy alul és felül fekete csíkkal találkoznánk. Panasz ilyen tekintetben nem lehet, bár azért a Note 2 nagyobb kijelzője miatt az élvezeti faktor is talán kicsit magasabb. Mindkét telefon kezeli az elterjedtebb szabványokat, codeceket (és feliratokat), így elég nehéz olyan tartalmat keresni, amivel nem birkóznak meg:

Samsung Galaxy Note 2:
- támogatott codec: MPEG4, H.263, H.264, VC-1, DivX, WMV7, WMV8, WMV9, VP8
- támogatott formátum: 3GP(MP4), WMV(ASF), AVI, FLV, MKV, WebM

Samsung Galaxy S3:
- támogatott codec: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7/8
- támogatott formátum: 3GP(MP4), WMV(ASF), AVI, FLV, MKV, WebM

Nem csak a minőség, az akkumulátor fogyasztásra is fontos szerep hárul, hiszen senki sem szeretné, ha egy 4-5 órás utazgatás közben lemerülne a telefonja. Jelen tesztben is maximális fényerőn és repülő üzemmódban voltak a telefonok. Film tekintetében is ugyanaz, azaz a Taken című futott, mint az előző cikkemben. Ennek fényében különösen érdekes lehet, hogy a Note 2 megnövelt akkumulátor kapacitása mennyire kamatozik videó lejátszás közben. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Maximális fényerő

A képekből jól látható, a Note 2 szinte tökéletesen egyenletes fogyás mellett 11 óra 39 percig (a képen tévesen szerepel 11 óra 29 perc!) bírta maximális fényerőn, anélkül, hogy lemerült volna. Sok magyarázatra nem szorul a teszt, talán csak annyi az érdekes, hogy az S3 elvesztett fél órát üzemidőben. Ettől függetlenül a végeredmény szempontjából abszolút semmi szégyenkezni valója nincs, hiszen a versenytársak túlnyomó részét így is állva hagyja. Meg kell jegyezni azonban, hogy egy már kiforrt ICS állt szemben egy még nem optimális Jelly Beannel.

A Note 2-ben lévő gyári videó lejátszó több extra funkcióval is bír, aminek túlnyomó része már az S3-ban is felfedezhető. Első és talán legfontosabb a pop-up videó, aminek köszönhetően a videó egy felugró ablakban nézhetjük, miközben a telefonon internetezhetünk, olvashatunk, stb. A szükségessége ugyan megkérdőjelezhető egy bizonyos képernyőméret alatt, de szerencsére ez a szolgáltatás a 4.8"-os Samsung Galaxy S3 esetében is élvezhető végeredmény produkál, hiszen az ablak tetszőlegesen méretezhető. Filmezés közben a képlopó funkcióval könnyedén tudunk másolatot készíteni az éppen kijelzőn lévő tartalomról. Másik példa a megreformált multitasking Note 2 alatt, amiről korábban már volt szó.

A lejátszó kinézetét tekintve eléggé letisztult. A főoldalon a videók a WP7-es telefonokból megismert „csempékből” áll. Minden csempében egy-egy film található, ráadásul úgy, hogy az a film fut is a csempékben, angolosan foglalmazva Live Tile, azaz élő csempe. Amennyiben félbehagyjuk a filmet, akkor a csempe alján egy csík mutatja, hogy éppen hol jártunk, ahonnan természetesen folytatható a filmezés. Korábban már volt róla szó, amennyiben az S-Pen Air View funkcióját használjuk, a csempében lévő videó kiemelkedik és nagyobb képen el is indul a lejátszás. Ez inkább látványos, mint hasznos funkció, hasonlóan ahhoz, hogy az idősávon pop-up ablakban felugrik az annál a résznél lévő filmkocka.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.