2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

Alap és extra szolgáltatások

A Samsung elsőként hozta ki a 4.1-es androidot telefonon - leszámítva persze a Google Nexust -, és már elsőre igen meggyőzőre sikerült. Lagnak, akadásnak nyoma sincs. A működés sima. Az ablakváltás animációit szokni kell, mert teljesen más, mint ami Ice Cream Sandwichen volt. Rengeteg plusz opció található a Note 2-ben az alap JB-hez képest. Ezek közül a legérdekesebbek a teljesség igénye nélkül a következők.

Samsung Galaxy Note 2 beállítások

- A „ne zavarj” (blocking mode) funkcióban beállítható hogy milyen idősávban legyen kikapcsolva a bejövő hívás, üzenetek, ébresztő és időzítő, illetve a LED visszajelzés. Továbbá a bejövő hívásoknál engedélyezni lehet azt is, hogy a blokkolás ellenére kik azok a személyek, akiknek a hívását mégis jelezze a telefon. Amolyan „white list”-ként funkciónál.

- A felhő szolgáltatással könnyedén menthetjük el a telefonon lévő tartalmakat. Itt állítható be a Dropbox szinkronizáció is. Nem kell attól félni, hogy elfogy a Dropbox tárhely, hiszen a Note 2 mellé 50 GB tárhely jár két évig (mint ahogy S3-hoz is). Tipp: ha engedélyezve van a kamera szinkronizáció, a Dropbox ad plusz 500 MB tárhelyet, amit 3 GB-ig bővít minden egyes 500 MB-nyi feltöltés után.

- Motion (magyarul Mozgás): a giroszkóp és az érzékelők segítségével tudunk interakciót indítani a telefonnal. Ilyen például a „röpke pillantás”, aminek köszönhetően, ha kikapcsolt kijelző mellett a kezünket elhúzzuk a kijelző előtt, akkor a fontosabb információk (töltöttség, üzenet, elmulasztott hívások) megjelennek. Testre szabható, a fenti három lehetőséget kibővíthetjük az állapotsorral és az éppen szóló zenével. Kellemes funkció, de van még mit csiszolni rajta. Nehéz kitanulni, hogy húzza el az ember a kezét a telefon előtt, és egy kicsit sokáig kell várni, mire megjelenik a kívánt tartalom.

- Közvetlen hívás: nem kell többet a hívás gombot keresni, elég ha kiválasztjuk a névjegyet és a fülünkhöz tartjuk a telefont. Ez a funkció SMS-nél is működik. Kis Pista Jóskát egyébként akkor is fel tudjuk hívni, ha küld egy SMS-t, amit ha megnyitunk és a fülünkhöz emeljük a telefont. Ez a funkció nagyon jól működik és tényleg nagy segítség.

- Intelligens elforgatás funkció letiltja az automatikus képernyő-elforgatást. Az elülső fényképező segítségével meghatározza a felhasználó arcának helyzetét, és így a megfelelő irányban tartja a képernyőt. Gyakorlatilag arra jó, ha például ágyban használjuk a telefont és mondjuk egyik oldalra fordulunk, a telefon kijelzője nem fog elfordulni, ha a fejünk is ugyanúgy fordul a telefonnal, vagyis ugyanolyan szöget zár be. Teljesen jól működik, de nyilván ehhez az kell, hogy a telefon lássa az arcunkat/szemünket, így éjszaka kompromisszumos a használata.

- Az Intelligens kijelzés gyakorlatilag az elmulasztott események utáni LED visszajelzést hivatott biztosítani. Amennyiben nem fogadott hívásunk, olvasatlan SMS-, MMS-, Email- üzenetünk vagy naptári bejegyzésünk van, akkor aktiválódik. Bejövő értesítés esetén grátiszban a telefon egy apró rezgéssel is jelez, ha hozzáérünk a telefonhoz.

- Nagyítás funkció is hasznos lehet, főleg a galériában és a böngészés közben, hiszen a telefon billentésével a kép és/vagy weboldalakba ki- és be lehet zoomolni. Már csak azért is hasznos funkció, mert a Note 2-t - a méretéből kifolyólag - érdemes stabilan fogni.

- A némítás funkcióval könnyedén el tudjuk halkítani a telefont, ha csörög, vagy éppen szól a zene. Ehhez a tenyerünkkel kell letakarni a kijelzőt. A hangerőgombot hivatott leváltani, mert egyrészt sokkal könnyebb, másrészt sokkal elegánsabb a működése.

Azért, hogy mindenkinek megfeleljen a mozgással végrehajtott parancsok sebessége, beállíthatjuk azt is, hogy mekkora érzékenység kelljen a művelet végrehajtásához. A fenti lehetőségek nem feltétlen Jelly Bean újdonságok, mert az ICS-el érkező Samsung Galaxy S3 is tartalmazza ezek túlnyomó részét. A videó pop-up ablakban való megjelenítése is mindkét telefon sajátja, ellentétben a felugró ablakos böngészővel, ami csak a Note 2-ben található meg. Ezekről a későbbiekben lesz még szó bővebben.

A dél-koreaiak gondoltak arra is, hogy mivel a telefon meglehetősen nagy, az egykezes működés elég nehezen kivitelezhető. Emiatt beletettek a telefonba pár olyan funkciót, ami a használatot elősegíti. Itt elsősorban arra kell gondolni, hogy a billentyűzet eltolható balra és jobbra, ezáltal kényelmesen lehet gépelni rajta egy kézzel is. Normál méretű billentyűzet esetén egy kézzel alig lehet gépelni. Ez a funkció elérhető a tárcsázónál, a billentyűzetnél, számológépnél és a képernyőfeloldásnál is.

Samsung Galaxy Note 2 kisegítő lehetőségek

A következő funkció az S-Pen, illetve az azzal kapcsolatos beállítások, és kényelmi funkciók. Viszont erről egy hosszabb lélegzetű bemutató a következő oldalon lesz.

A fenti funkciókon kívül akad olyan is, ha gyorsan rákoppintunk a telefon tetejére, akkor a lista tetejére ugrik a megjelenített tartalom. Értelmét nem látom, hiszen nehéz elképzelni olyan élethelyzetet, amikor kényelmesebb a használata, mint ha egyszerűen az ujjunkkal végigsuhintjuk a kijelzőt, amivel ugyanúgy a kijelző tetején találhatjuk magunkat. Hasonlóan értelmetlen mozgásforma a képtallózás, amikor a nagyított képen mozgathatjuk a kijelzőn, illetve az, ha rázzuk a telefont, mellyel elkezdi a közeli telefonokat keresni. Egy Note 2-t senki sem ráz szívesen, persze ez nyilván kisebb képátmérőjű telefonon is rajta lesz. Végül, de nem utolsó sorban, az ikon áthelyezés szintén hasznos funkció. Röviden annyit jelent, hogy ha az ikont/widgetet a kijelző szélére húzzuk, akkor átugrik a következő oldalra és oda tesszük, ahova csak szeretnénk. Ezt egyébként a Google Playről letölthető third party launcherek (Apex, Nova) reflexből tudják, így nyugodtan lehetne alap dolog a Touchwizben is mindenféle kapcsolgatás nélkül.

Ami viszont nem letölthető, az a kétablakos működés. Hogy miről van szó? A Samsung a multitaskingot egy következő szintre emelte. Eddig is futhatott több program a háttérben, de most már látszódhat is! Megfordult már valakinek a fejében, hogy mi lenne, ha az ismerőssel/baráttal/barátnővel való chatelés közben Youtube-on szólna a zene és nem csak a háttérben futó zenelejátszóban? Akár böngészés közben is elindítható a kedvenc filmünk, zenénk. Esetleg miközben egy bolt elérhetőségét keressük a neten, a kijelző alján megnyitott Google Mapsbe egyből be tudjuk illeszteni a címet, ezzel megkönnyítve a keresést, útvonal tervezést. Mindezt úgy hogy a kijelzőn lévő két ablak mérete tetszőlegesen módosítható, így bárki kedve szerint oszthatja fel a tartalmakat észrevehető lassulás nélkül.

Samsung Galaxy Note 2 multiview

Talán sokakban felmerül a kérdése, hogy mennyire hasznos, mennyire látszódik jól két program egy telefon kijelzőjén kicsiben? A válasz egyszerű: közel tökéletesen. Az 5.5" már az a méret, amin két ablak esetén is a tartalom jól látható és élvezhető. Klasszikus példa: böngészés esetén ha megy a Youtube, akkor a böngésző kicsinyítésével (ami egyenlő a Youtube ablakának nagyításával természetesen) a böngészőben megjelenő tartalmak, azaz a sorok az új mérethez igazodnak, nem lógnak ki, nem kell jobbra-balra mozgatni a böngészőt, hogy minden látszódjon. Végezetül még egy fontos információ. Bár alapból csak az internet, galéria, email, Gmail, Google Maps, Talk, ChatOn, Polaris Office (Viewer), üzenetek, Youtube, (gyári) videó lejátszó, S-Note, Facebook, Kakaotalk, Twitter és a Chrome esetében támogatott a kétablakos működés, az XDA oldalán rendre kerülnek fel olyan modifikációk, ahol a többi program esetében is működésre bírható a funkció.

Megújult a galéria is, amivel sikerült átláthatóbbá is tenni egyben. A megnyitás után három oszlopban jelennek meg a képek tárolását szolgáló mappák. Ezek egyikének megnyitása után a mappák a baloldalra kerülnek és jobboldalon látható azok tartalma. Így már anélkül tudunk a mappákban nézelődni, hogy ki- be kellene lépkedni. A működésre nem lehet panasz. Pillanatok alatt megnyitja a több száz képből álló mappát is, mindezt villámgyorsan. A képeket az alap rácsos megjelenés mellett 3D effektben is nézegethetjük, vagy akár spirál alakú megjelenítés is választható.

Samsung Galaxy Note 2 galéria

A Samsung Galaxy S3 még hivatalosan nem kapta meg a Jelly Beant, azonban a felhasználóknak már bőven volt alkalmuk kipróbálni a különböző kiszivárgott teszt változatokat, így bátran kijelenthető, hogy érdemes rá várni. Ugyan elvileg kijött a hivatalos verzió a lengyeleknek, de máshol nemigen van elkapkodva a dolog. Úgy gondolom ez a lengyel rom közel sem tökéletes még, érezhetően gyengébb, mint ami a Note 2-őn fut. Gyengeség alatt egyértelműen az 1-2 hét után megjelenő lassulás értendő gyári romon. Bár a Note 2 még csak 2012. október 9 óta van meg, lassulásnak nyoma sincs. Figyelembe véve ezt, és azt hogy ez még csak az első Jelly Bean kiadás, sokat fog javulni az élmény. Ez pedig garantált, mert a Samsung nem arról híres, hogy cserben hagyná a felhasználóit ha a csúcstelefonok támogatásáról van szó.

Természetesen, mihelyst a kistestvérre is kijön egy értékelhető Jelly Bean, el fog tűnni ez a különbség, hiszen már ICS alatt sincs gond a sebességgel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.