2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Dual Xeon 771 Restart 6. rész

    Szóval a bios update közben kinyírt HP lapot és tápjait elsüllyesztettem jó mélyre és tiszta lappal kezdtem az egészet. Na ekkor jött az ötlet hogy vannak ám igényes alaplapgyártók akik pont az én nem átlagos igényeimet kiszolgálják.
    A Tyan márkát itthon kevesen ismerik (MITAC-al olvadt össze, így már ismerhetőbb), pedig igényes (és jó drága) alaplapokat gyárt. Még réges-régen én is szerettem volna Tyan lapot de nem engedhettem meg magamnak. (bár vannak elvétve olcsóbb lapjaik is)
    Szóval elhatároztam hogy kihozom a maximumot, a legfullosabb dual 771 lapot veszem meg ami tényleg mindent tud és nincs kompromisszum semmiben! (nem FBdimmel!)
    Így találtam rá a Tempest i5100X típusra amiről azt kell tudni hogy a legjobban felszerelt nem FBDimm ramos alaplap.
    Keresgélés után ebay-en vettem is egyet elég horror áron, de hát a hobbiért mindent! Pontosan 29eFt-ba került a lap szállítással együtt amiből azért egy mai modern átlagos lap is kijönne. De a büdzsébe még beférek. (kb ~75eFt nál tartok mindennel együtt. Ennyiből használtan kijönne videókártya/hdd nélkül i5 gép 32gb rammal? Lehet, de az egy lelketlen unalmas átlag konfig lenne és nem egy szerethető V8 ;] )

    Folytatás...

    MasterDeeJay 9 éve 6

  • s604 Xeon szerver

    A korábbi s771-es Xeonosdimat nem adtam fel, csak kicsit pihentettem. De még kell idő, addig tartottam egy kis kitérőt.
    Beszereztem egy régebbi de igen igényes és minőségi szervert. Nem sokáig van nálam, tesztelni nincs időm.

    A gépház jól összerakott, masszív és könnyen szerelhető de mégsem túl nehéz.

    A lap egy Intel Server Board SE7520BD2. Ezen a lapon minden van ami csak kell, meglepően jól felszerelt. SATA, DDR2, PCIe, raid támogatás, dual Gigabit háló és egy rakás monitorozási lehetőség. Ja és persze 8 ramhely amelybe csak 400-as ramok mennek, igen 400-asok :DDD ami ddr2-ben nem volt egy sebességbajnok. Talán csak a fogyasztás az előnye az ilyen órajelű ddr2-esnek, mert bizony teszteken semmivel nem volt gyorsabb mint a DDR1 400-as. A gépben 4x1Gb-os Kingston modul volt, elméletileg tovább bővíthető. Integrált VGA szerepét egy Ati Rage XL tölti ki saját dedikált rammal.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 9 éve 4

  • Dual Xeon 771 Hazavágam a lapot 5. rész

    Nem jó dolog biost frissíteni instabil lapon. Főleg nem úgy hogy egyszerre több dologgal kísérletezek.

    Ott tartok éppen hogy a videókártyás próbálkozás közben sikerült annyira szétcsesznem a lapot hogy a boot logóig eljut aztán lekapcsol. BMC biost frissített legutóbb amikor lekapcsolt. Mondjuk kapott tőlem rendesen szegény lap. (reszelgetések, venti átkötések, pcie hotplug átkötése, tápoknál átkötések..., a 20 féle biosról meg ne is beszéljünk)

    BMC led villog, azaz él a lap azon része de nincs kábelem hogy elérjem mi lehet a gond. Rengeteg dolgot végigpróbáltam. Az is lehet hogy a másik bios igényli a termal sensor-t a lapról ami ugye nincs, de erről írna errort a bios.
    Nem mondom hogy nagyon sajnálom, nekem egy régi Dell D600-asba egy rossz T41-be és egy Xfi-Gamer-be került a lap, tápok és pár ram meg az eredeti kétmagos procija. Úgy fogom fel hogy azokat vágtam gajra.

    Viszont most itt állok egy rakás hardverrel. Most két lehetőségem van:
    1. Bukok mindent és megpróbálok eladni amit tudok. (Eddigi ráköltöttem kb ~40eFt a lap nélkül.) Arra számítottam hogy nem lesz egy át/teljesítménybajnok gép, de hobbiból csinálom meg amúgy is bőven elég nekem a teljesítménye.
    2. A másik lehetőség hogy továbbcsinálom és csak azért is készre viszem a duál gépet, igaz ezt befektetés nélkül nem tudom elérni.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 9 éve 11

  • Dual Xeon 771 Hűtési és Sata problémák 4. rész

    Előzmények:
    Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész
    Dual Xeon 771 kezdődnek a problémák 2. rész
    Dual Xeon 771 nincs lehetlen 3. rész

    Az integrált Intel ICH9R vezérlő valamiért csak 1.5G módban megy ami azt jelenti hogy 130-140Mb/s nél nem képes többet átvinni. Ez egy hagyományos lassabb vincsinél nem probléma, de SSD-nél számomra már nagyobb veszteség. Hivatalosan a vezérlő támogatna sata2 sebességet is ami elméleti 300mb/sec de ezt csak SAS eszköznél tudja.
    Két választásom van, veszek egy egyszerű sata3 vezérlőt ami 1x PCIE csatolóval 250mb/s-et tud (1.1 módban), vagy veszek használtan egy 4x pice támogású sata3 vezérlőt. Előbbit választottam, mivel elfogadható áron nem találtam csak sata2 módúakat amikkel ugyan ott vagyok mint az olcsó 1x vezérlővel.
    Eredetileg Raid0-t akartam de ahhoz rengeteg sávszél kell, azt meg csak 4x-8x pice sáv adhatna meg 1.1 módban.
    Szóval megvettem az egyik legolcsóbb egyszerű pcie sata vezérlőt.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 9 éve 0

  • Dual Xeon 771 nincs lehetlen 3. rész

    Előzmények:
    Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész
    Dual Xeon 771 kezdődnek a problémák 2. rész

    8x slotba hogy a fenébe rakjak bele 16x kártyát. Hmmm. Bele kéne rakni a 750Ti-t!

    Ez a megoldás vajon jó?

    Hát persze hogy jó, na jó mégsem. :DDD
    Két opció van, egyik egy 8x to 16x riser a másik kicsit durvább. Én barkácsolni szeretek, ezért reszelővel kireszeltem a slotok végét, így belemegy 16x-es kártya.

    Nem szép de legalább jó ronda. Nem hittem volna hogy egyszer egy szerverlapot fogok reszelni. Gányolás topicba elférne. (annak az ics chipnek még lesz szerepe később. ;) )

    Folytatás...

    MasterDeeJay 9 éve 15

  • Dual Xeon 771 kezdődnek a problémák 2. rész

    Előzmény: Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész

    Megérkeztek az alkatrészek:
    A két E5450
    8db helyett 9db 4Gb-os ECC REG Kingstone alacsonyfeszű modul (szereztem mellé még 12db 1gb-osat ingyen háta kell valamire)
    A szép nagy de még EATX szabványú HP lap
    2db 750w-os HP táp
    4db gyári HP venti
    Egy gyári hőcsöves hűtő és én beszereztem egy s604-ról leszedett több mint egy kilós réztömböt, igaz utóbbit reszelni kellett kicsit hogy rárakjam

    A kép proci gyönyörűen csillogott a foglalatban, szinte már művészi.

    Na akkor összerakás, procik, ramok, tápcsatik a helyén. Nagynehezen megtaláltam a power on tűskéit amit rendes jó informatikus lévén én egy csavarhúzóval értettem össze.
    A gép nem indul, semmi...
    Na még egy csati a tápról kell neki. Így már indul.
    Aztán sípolás és semmi, majd leáll a gép.
    Na hát ilyenkor van gáz,

    Folytatás...

    MasterDeeJay 9 éve 14

  • Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész

    Még a core2 procik idején egyik vágyam volt egy Wolfdale magos Core2 E8xxx széria beszerzése.
    Ekkor nekem megrögzött AMDsként X2 4200+ procim volt, de nem volt az igazi. A nagyobb Core2-knek horror áruk volt, így sosem érhettem el azt hogy magamnak tudjak egyet.
    Már már lett egy E8300-asom, igaz nem használni csak azért hogy végre elérjem a célomat.
    Elkezdtem foglalkozni a 775-ös sockettel, csak hobbi szinten. Korábban ami elérhetetlen volt az ára miatt azt most könnyebben meg tudtam szerezni.
    Aztán jött a Xeonozás átalakítóval, szépen az E széria 5405-10-20-40. Sokféle lapban. Ez annyira megtetszett hogy elhatároztam hogy megépítem első kétprocesszoros rendszeremet. Ennek vágyát igazán kenand Építsünk 8 magos Dual Xeon munkaállomást című írása hozta meg.
    Járt az agyam hogy mit is lehetne kihozni viszonylag olcsón, de úgy hogy használható is legyen akár mai játékokra, munkára. Böngésztem rengeteg processzortesztet hogy hogyan is teljesít ma egy ilyen rendszer, legkönnyebben sima quad teszteket találtam meg. Arra a következtetésre jutottam sok utánajárással hogy egy Harpertown xeon (E54xx széria) teljesítménye azonos órajelen egyenlő vagy kicsit jobb mint egy Deneb (Phenom 2 X4 9xx).
    Megfordult a fejemben hogy mi lenne ha napi használatra építenék egy dual xeon gépet.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 9 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.