2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Második gépbe videókártya?... Intel A380

    Építettem egy második workstation gépet. Igazából már készen lenne de a jelen videókártyájával nem voltam megelégedve. Sapphire HD6570-es ami bár moddolva lett UEFI-re de sem hangban sem hardveres támogatásban nem igazán jó, érthető mert nem egy mai kártya és kiszolgálta idejét. Arról nem beszélve hogy DP portosak a monitoraim, HDMI-vel nem tudok mit kezdeni, Dsub-ot meg illene elfelejtenem modern gépbe.

    Ezért nézelődtem mit lenne érdemes venni. Azért egy youtube-ot tudjon gyorsítani fullhd-n szóval az volt a totál minimum, meg persze DP port.
    Nvidia oldaláról Quadro M2000/GTX 950 a használtak közül amelynek van VP9 gyorsítása youtubehoz és szoftveresen jelenleg is támogatott a legfrissebb driverekkel. Ez kb max ~20eft körül van. M2000-es jó kártya amúgy, én ajánlom mert minimális játékra is jó (GTX950 4Gb szint). Viszont AV1-et már nem tud szegény így később gond lehet vele pár év múlva.
    AMD oldaláról most hírtelen nem tudom melyik az ami VP9-es és olcsó valamint szoftveresen is támogatott. Ha valakinek van infója az írja meg. Bár nagy proci van a gépben (2696v3) de amit lehet szeretnék megoldani hardveresen.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 12 hónapja 20

  • Olcsó használt workstation építése. (Dell T5810, 18 mag, 64Gb ram)

    Gondoltam egyet és összerakok magamnak egy workstationt teszt célokra. Korábban egy HP Z440 lett volna amivel készen is voltam de úgy gondolta szegény HP hogy az új procival már nem birkózik meg és szépen elhalálozott az örök bitmezőkre.(HP logó után restart majd errort villogott, régi procival is) Mondhatjuk az is hogy elveszett 30eft-om a projektben de erre a gépre még visszatérek mivel lehetséges hogy javítható, ha nem akkor darabokban még pár ezer forintot ki lehet belőle szedni.

    De itt volt a sok ram, proci, ssd minden a HP-ből így nyilván maradnék a 2011v3 platformon ezen a téren.

    Szóval aprón találtam egy hiányos, karcos Dell Precision T5810-es alapgépet 1620v3 procival 20eft-ért amelynek nem volt oldallapja és dvd meghajtója. Ez egy kiváló alap építkezni.

    Kapunk aránylag sok Pcie helyet, 8db ramslotot, egy 685w-os tápot ami azért elégséges még egy kiélezett gépnek is. X99 azaz annak szerver verziója, Pcie3.0 szóval Rebar is bekapcsolható lesz rajta kis moddolással ami majd a tesztel videókártyáknál jól jöhet!

    Folytatás...

    MasterDeeJay 12 hónapja 52

  • Nvidia Tesla P4 játékra avagy az GTX1080 8Gb ultra mini

    Ismét egy érdekes kártya került hozzám, Tesla szériával már foglalkoztam és vegyes tapasztalatim vannak. Ezeket a kártyának nehezebb beállítani játékra mint az AMD megfelelőiket. Ennek oka hogy nvidia nagyon keményen tiltja ennek a használatát mind driveresen mind szoftveresen. Részben érthető hiszen nem akar konkurenciát saját magának a kiselejtezett, raktárból maradt kártyák játékosok felé elárasztásával. Gondoljunk bele egy szerverfarmon több ezer ha nem tízezerszám vannak ilyen kártyák és bizony mennek a szemétbe (jobb esetben hatékonyan újrahasznosítva, rosszabb esetben egy afrikai nyomortelep mellett brooklyn kályhában végezve).

    Gondolom mindenki egy ITX méretű 1080-at várt, erre itt egy low profile egyslotos kártya. :DDD

    A kártya alacsony profilú és eredeti környezetében "kereszthuzatos" hűtésű azaz kell neki aktív hűtés, később le is írom hogyan.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 12 hónapja 50

  • AMD Radeon Pro V540 avagy RX5700XT HBM2 rammal...kétszer (első rész)

    Ebayen szoktam keresgélni különleges kártyákat és valahogy mindig vonzottak a workstation/datacenter kártyák is. Ezeket én mindig minőségibbnek, tartósabbnak érzem mint az asztali társaikat.
    Szóval belefutottam egy ilyen kártyába, persze korábbról is voltak enterprise kártyáim így bátran nyomtam a megvételre annak ellenére hogy a kártya nem volt éppen olcsó. (jóval többe került mint egy Rx5700xt apróról)

    Nézzük a kártyát:

    Szokásos kék AMD Pro tégla. Egy darab félig meddig rejtett mini DP port kimenet, ez jellemző az ilyen kártyákra bár igazán nincs jelentősége mert eredetileg nem is tervezték arra hogy kimenetet adjon tehát ez csak egy extra. (szokott működni egyébként)


    Hűtés a szerverekben használt "kereszthuzatos" megoldás. Mivel én asztali gépben fogom használni ezért építenem kell rá aktív hűtést, ezt szokás szerint a kártya megbontása nélkül fogom megtenni. Nem vagyok híve annak hogy visszafordíthatatlan beavatkozást végezzek rajta.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 1 éve 52

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.