2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Nvidia Tesla K20 széria moddolása játékhoz (GTX780-Titan / GTX1050Ti+ szint)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó:
A jelenlegi elég horror videókártya helyzet miatt kezdtem el keresni alternatívákat az új kártyák helyett. Való igaz hogy a régi ilyen moddolható kártyák szinte semmiben nem közelítik meg a mai új középkategóriát de el lehet velük kompromisszumokkal játszogatni. (értsd fullhd, nem ultra grafikán, kb GTX1050ti-1060 szint)
Tehát ha valaki most éppen szeretne fullhd felbontáson játszani a nem AAA játékaival akkor lehetőségnek igazából a használt kártyák fele fordulhat. Eddigi tapasztalataim szerint az idősebb kártyák hajlamosabbak elpusztulni (leginkább gpu forrasztás gyengesége miatt), és ilyenkor ugye leleményesen használt piac mesterei rámelegítenek, javítanak stb amivel rövidebb hosszabb idővel de megnövelik az életét a kártyának. A gond az hogy nem lehet megmondani egy javított kártyáról hogy milyen minőségben történt rajta javítás.
Azt gondolom nem kell senkinek sem bemutatni hogy egy simán melegített kártya mindenféle kezelés nélkül leginkább csak napokat vagy heteket él tovább és csak a szerencsésebb darabok mennek hónapokat.
Tehát vannak nepperek akik felvásárolnak minden kártyát és adják tovább haszonnal, illetve a rossz kártyákat javíthatják ilyen olyan minőségben. Részemről ez miatt csak ismerőstől vagy régi megbízható PH-stól veszek kártyát. Az hogy ha egy eladónak van akár több száz értékelése még sajnálatos módon nem jelenti azt hogy megbízható, én többet adok magára a ph-n eltöltött évekre és hasznos hozzászólásaira valakinek mint arra hogy kereskedik többszáz értékeléssel. Na de kanyarodujunk vissza teslákra. Ezek a kártyák jellemzően messze jobb minőségűek és jobb állapotúak mint a használt piacos asztali kártyák. Ennek oka az hogy alacsonyabb órajelen mentek (értsd ramjuk is specifikáció alatt üzemelt) és kontrolált hőmérsékletű szerverekben használták őket 24/7. Az gondolom nyilvánvaló hogy a fent említett forrasztási gyengeség ez miatt kevésbé érinti. Nekem az a véleményem hogy ilyen hardvereknél egy hosszabb állandó üzem messze jobb mint egy otthoni kibekapcsolós nagyobb órajeles üzem.

A kártyáról:
A kártya eredeti célja szerverparkokban esetleg nagyobb workstationokban fizikai számítások, gépi tanulás, és egyéb eredetileg nem 3d grafikus műveletek elvégzése. Ennek ellenére kis trükkel rá lehet venni arra hogy egy kimenet nélküli videókártyának használjuk.
A kártya a nagy kepler GPU-ra épül azaz a GK110-re amely pár nyesést/tiltást kapott kiviteltől függően. Ebből készült a GTX780, Titan, egy nagyobb quadro és a K20 szériás teslák.


A Moddolás:
Alapesetben a kártya TCC módban van ami annyit jelent hogy az erre felkészített oprendszer és programok kezelik csak, némely kártyát át lehet kapcsolni WDDM mórban is amelynél már a windowsos programok is használhatják, a moddolt bios lehetővé teszi hogy alapból a WDDM módban menjen emelt órajelekkel
Tesla moddolásához szükséges hardverigények.

Ahhoz hogy egyáltalán a K20 szériát használhasuk gépünkben pár dolognak meg kell felelnie a rendszernek.

Követelmények:
- UEFI boot és abban telepített windows szükséges valamint a CSM kikapcsolása amennyiben ezt nem tesszük meg a moddolt kártyát nem fogjuk látni a rendszerben

- Above 4G decoding biosban bekapcsolása - ez miatt nem minden alaplap kezeli a tesla-kat

- Hűtés megoldása mindegyik kártya esetén (ventilátorral szerelt K20C-t is részben érinti erről később)

- Elegendő teljesítményű tápegység ami a többi hardvertől függően 400-500w minimum (2db 6 pin pcie csatlakozóval)

- Engedélyezett integrált videókártya vagy ezen hiánya esetén másik kártya amin majd a kimeneti képet kapjuk. A kártyának elég csak a monitor felbontását/képfrissítését kezelni, nem szükséges semmilyen 3d képességgel rendelkeznie.

Szükséges még:
USB pendrive Rufus-al Freedos-ra formázva:
[link]
Moddolt bios és moddolt nvflash program rámásolva a pendrive-ra.
[link]

Tehát rakjuk be a kártyát és bootoljunk be a freedosba majd a következő parancsokat adjuk ki:

eredeti bios mentése ha valami rosszul sikerülne:
nvflash -b bios.rom

a BIOS-módosítások elleni védelem letiltása: (nem minden kártyánál szükséges, elhagyható ha nem futna le)
nvflash --protectoff

majd a moddolt bios felírása, itt többször ki kell adni az y és yes parancsokat mivel ez a moddolt bios a K40 azaz egyel újabb GPU-való ellátott kártyához készült. FONTOS! Ha több nvidia kártyánk van akkor ellenőrízük le hogy valóban a tesla biosát írjuk-e át, látni fogjuk hogy GK110-ről GK110B-re lesz a moddolás!
nvflash -4 -5 -6 k20mod.rom

Ha minden sikerült akkor indítsuk újra a gépet, majd felrakhatjuk a legújabb grafikus drivert. Itt érdemes a Titan-ra szánt drivert keresni hiszen ugyan azon GPU van a kártyánkont mint az első Titan-on.
Nvidia Drivers

A moddolt bios az órajeleket is megemeli, de ezen órajeleket mindegyik K20 széria viszi stabilan hála a túltervezésüknek. Mivel a kártya ID-je nem változik ezért továbbra is K20 szériaként látjuk majd de már játékra képes állapotban.

Már csak egy dolog van hátra, ahhoz hogy a kártyát használhassuk játékok alatt valahogy közölni kell a Windowsal hogy igen ezt használd erre a játékra.

Ha másik nvidia kártyánk is van a gépbe akkor elméletileg elég lehet az nvidia control panelben kiválasztani a 3D beállításoknál a Nagy teljesítményű Nvidia processzor opciót mint alapértelmezett gyorsítót, ha ez nem működne és nem használná a kártyát akkor akkor az alábbi másik módszer lehetséges:

Win10 esetén:
Alapesetben a windows önállóan nem képes megállapítani a tesláról hogy erősebb vagy gyengébb mint a másik kártyánk amely a képet adja , így nem is tudja meghajtani csak olyan pogramokban tudnánk használni amelynél kézzel kiválasztjuk.
Irány a registry és keressük meg az alábbi ágat:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Control \ Class {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

Itt látjuk felsorolva a gépbe telepítet vagy korábban belerakott kártyákat 0000,0001... azonosítókkal. Keressük meg a tesla kártyát és töröljük belőle a AdapterType-t, valamit adjunk hozzá egy duplaszó(32bit) értéket EnableMsHybrid néven 1-es értékkel
Aztán keressük meg az a kártyát amelyről a monitort hajtjuk meg, ott csak a EnableMsHybrid kulcsot kell létrehozni 2-es értékkel.
Ha valamiért a tesla vagy a másik kártyán is több azonosítóval szerepel akkor ott is végezzük el a fentieket!

Indítsuk újra a gépet és ha minden jól ment akkor a gépházon belül ha megkeressük a grafikai beállításokat akkor alkamazásonként kiválaszthatóvá válik a tesla gyorsító. Minden játéknál amelyel használni szeretnék fel kell venni és hozzárendelni a nagy teljesítményű tesla gyorsítót.

Windows11 esetén szerencsére nem kell a registryt mókolni ott alapból elérhető a fenti képen látszó menü azaz lenyiló választómenüként.

Játékok alatt mindenképpen monitorozzuk a kártyát, ezt msi afterburnerelm aida-val..stb tehetjük meg.
Ha más nvidia kártyával használjuk akkor az nvidia control panelben érdemes a gyengébbik kártyára physix számítást bízni így azt nem a nagy tesla végzi hanem a másik gyengébb kártya.
Érdemes még kikapcsolni az nvidia controll paneben a hibajavítást a memóriára hiszen erre nem lesz játékok alatt szükségünk. (bekapcsolt állapotban valamivel kevesebb az elérhető vram)

Hűtésről:
K20C esetén:
Bár a kártya rendelkezik aktív hűtéssel ezt a moddolt bios el fogja rontani, azaz a kártya hűtése mindíg alapon fog menni ezért túlmelegszik.
Erre megoldás az hogy a kártya ventilátorát egyszerűen egy 4 pines csatira kivezetjük majd azt alaplappal vagy akár milyen külső szabályzóval beállítjuk fix fordulatra vagy akár játékok alatt monitorozva mi magunk állítjuk hőmérséklettől függően. A kártyán lévő ventillátor kiosztása megegyezik a 4 pines ventilátor csatlakozóval, a kártyán lévő aljzatnál fehér 3 szög jelölés a legelső fekete kábelt jelenti. Használhatunk 3 pines kiosztást is.

K20M esetén:
A gond az hogy ezek a kártyák nem hagyományosan vett hűtésre vannak tervezve hanem arra hogy egy nagyobb nyomású légáramlat menjen rajtuk keresztül.
Az ideális megoldás 3d nyomtatóval vagy kézzel készített tölcsér/szélcsatorna amelyet egy nagyobb teljesítményű ventilátor vagy akár több nyomat át. Ilyen kártyám nem volt így saját képet nem tudok róla adni viszont a googlén elég sok megoldást találtok rá. Ez talán a barkácsolás legnehezebb része.

K20 szériánál a hátoldali ramok nem kaptak külön hűtést, eddigi tesztjeim során nem volt tűzforró a vram így nem igazán látom értelmét aktív hűtéssel ellátni, akit viszont zavar az rakhat rá ramra szánt süniket.

Egyebek:
Később szeretnék egy Tesla M40 moddolásról is készíteni cikket, ezeknél a tápcsatlakozó nem sima pcie hanem az alaplapra szánt 8 pines, ezt csak úgy magamnak előre leírom még mielött szétégetnék valamit. Az kb GTX980Ti szint
Van még egy C2075 kártyám is amelynél szintén sikerült a moddolás, ennél lehetőség van a core unlockra is, teljesítménye kb GTX580 szint.

Végszó:
A kártya ebayen jelenleg 40-50eft körül vásárolható meg, erre még rájöhet Áfa/Vám stb. Ezen az áron gyakorlatilag egy GTX1050Ti-1060 szintet kapunk jobb minőségben de nagyobb fogyasztással és ugye barkácsolni kell hozzá. Jelenlegi használt árak mellett döntse el mindenki maga mi éri meg neki.

Eredeti orosz oldal ami alapján csináltam:
https://vk.com/@chclubb-tesla-k20-kak-ispolzovat-dlya-igr

Hozzászólások

(#1) qqcqqc


qqcqqc
őstag

A szerver alkatrészek mestere. :C :R
Már gondolkodtam, hogy érdemes lenne ezekkel a kártyákkal is kezdeni valamit. A mai árak mellett az én gépemben sem játékos kártya van, hanem egy w5500, árban jobban jöttem ki.
Barátaim is már a pro kártyák felé kezdtek kacsintani, így egy új szegmens nyílt meg, csak el ne szálljon az ára.

(#2) MasterDeeJay válasza qqcqqc (#1) üzenetére

Elég nagy az utánpótlás, bányászoknak szerencsére nem kell (gyenge hashrate). Játékosok sem veszik mert aránylag macerás beüzemelni.
Viszont aki hobbi szinten foglalkozik hardverekkel annak jó vétel lehet.
Amd vonalról még nem tudok semmit azaz a kimenet nélküli amd kártyákkal nem volt dolgom, de lehet egyszer belefutok olyanokba is.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) qqcqqc válasza MasterDeeJay (#2) üzenetére


qqcqqc
őstag

Eddig csak videó kimentes kártyákban gondolkodtunk, most viszont kinyílt egy új világ. :Y

(#4) MasterDeeJay válasza qqcqqc (#3) üzenetére

Igazából eddig is megoldott volt ez csak bonyolultabban.
Notebookoknál is igen gyakori pl az intel igp és nvidia gpu elrendezés amelynél már nincs külön elektronika vagy speciális bekötés ami váltaná a jelet. Valamint speciális driver sem kel már hogy működjön.
Szerencsére windows 10 már régóta támogatja a több gpu használatát igaz nem tökéletesen.
Ennél a teslánál is a registry beállítás mondja meg hogy az legyen a nagy teljesítményű kártya. Igazából ha lenne rendes ilyen irányú támogatás akkor máshogy nézne ki az a menü azaz lenyíló választómenüvel lehetne több kártya közül választani és nem kellene a képet adó kártyát alacsony fogyasztásúnak jelölni.
Valamennyi pcie sávszél igénye van a kép átvitelnek és gondolom késleltetést is belerak.
Furcsa módon pl egy crossfire módnak meg szükséges hogy teljes képernyős módban menjen ennél meg ablakos módban is minden probléma nélkül megy a dolog. A képet adó kártya akár physixet is számolhat közben. Sőt akár megoldható hogy két játék fusson egyszerre két ablakban
más más gpuval vagy akár valami hardveres kódolás vagy felvétel. Viszont úgy tudom hogy teslákkal sli nem működik de a dx12 multigpu igen.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#5) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

A lapom (Z490) nem ad képet csak windowsban ha nem uefi boot képes a vga. Az integrálttal meg sehogy, ha ilyen variáció van. Ezért ment a portáról többek között az rx580, aztán az ötödéből lőttem egy r9-et bányából, ami viszont uefi boot képes, de régebbi négy évvel... vicc. Szóval mennyi esélye van, hogy lesz képem ha szerzek egyet?

(#6) MasterDeeJay válasza CounterBoci (#5) üzenetére

Az a gond ha már inegráltal sincs kép akkor ez a kártya sem fogja megoldani a dolgot hiszen nincs kimenete, csak másik kártyán vagy integrálton ad képet már windows boot után 3d gyorsítóként (azaz amúgy RDP-vel kimenet nélkül is de ezt a megoldást hadjuk).
Uefi azért kell neki mert a moddolt bios K40-ből készült ami 12gb-os és vram címzés szempontjából wddm módban uefi mód az amivel legegyszerűbben hozzáfér a kártyához. Ez kicsit hasonló mint a mai resizable bar technológia igénye.
Procidban biztos van integtrált gpu? Mert ha nincs akkor értelem szerűen kimenetek sem vezetnek sehova.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#7) CounterBoci válasza MasterDeeJay (#6) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Van, használtam is már. Rx 580-nal kemény volt az élet. Nem volt jó pl. a ram beállítás akkor vga ki, integrált bedug, hogy legyen kép biosban :D Aztán vissza. Először mire rájöttem, hogy miért nincs kép... Nem a kompatibilitási mód az alapértelmezett, véletlenül sem. Ebből lett elegem.

Ez a probléma forrása: [link]

[ Szerkesztve ]

(#8) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Ha nem lenne áfa meg vám (értsd hátizsákban behozod, úgy van értelme), úgy lenne értelme..
De 1050ti 60-70-ért meg van
1060 3G 70-90 között

HP NVIDIA Tesla M40 lehet van 60-80-ért de mire áfa vám kifizeted ott vagy, hogy van majdnem egy 1070-ed
és kb csak egy szűk körnek tudod eladni utána.
ki van ez találva, hogy ne érje meg. Az ebay és a hardveraprón kb 1 árban van minden...ezerre 10e Ft-ra megegyezzenek az árak.
Tesla M40-esen én is gondolkodtam, de az hogy működik nem minden,
https://www.youtube.com/watch?v=v_JSHjJBk7E
Fagyásokról non supportról írnak a fórumokon :(

Technikailag egyébként érdekes :C
Sőt úgy tudom próbálkoztak HDMI csati visszaépítéssel is.

Úgy érné meg igazán, hogy ha jól működne az SLI 2db ilyen böszme Tesla K80

[ Szerkesztve ]

(#9) MasterDeeJay válasza angyalpc2 (#8) üzenetére

Csak halkan megjegyzem aprón kettő k20 is van 50eért, téssék alkudni. (40eft-ért vettem a k20c-t)
Aprós használt kártyákat meg jól meg kell nézni, iszonyat sok a javított, vagy eleve rossz minőségű.
M40-esnél ez új dolog kb 1 éve van ilyen lehetőség. Fagyás meg visszavezethető arra is hogy leírasokban OC is szerepel illetve legtöbben nem tudják lehűteni ami logikus is mert ilyen nagy nyomású ventik nem gyakori cuccok otthon, aztán a sima egyszerű ventikkel próbálloznak.
K20-nál nem tapasztaltam instabilítást, sőt amikor nem ment akkor is játszottam vele tovább csak éppen alig volt fps úgy belassult. Gtx 1060 3Gb vrammal határeset, nem biztos hogy vennék már 4gb alatti kártyát. (Skyrimezek is 4-8k modokkal bár a pro duo viszi de koppon van a 4gb ramja) bár tudom hogy ezek elvoltak ilyen kevés vrammal de akkor már ne ez (is) legyen később a limitáló tényező.
M40 ről még nem tudok nyilatkozni játékok alatt milyen de leleve úgy kezdeném hogy valami okos orosz bios raknék rá.

CounterBoci
Nekem a radeon pro duo nem volt gyárilag uefi biosos és nincs kép bootoláskor, amd gyári support adott uefi biosokat azt felraktam és gpuz ben már uefi képesnek írja de továbbra sincs kép csak windows alatt.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#10) eldiablo


eldiablo
addikt
LOGOUT blog

Kimenetet nem lehet valahogy rá ügyeskedni? PCB-ről kerestem képet, hely van neki. egy marék alkatrész hiányzik, de pl 1db HDMI vagy DVI is akár már bőven jó lenne.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.