2022. január 28., péntek

Gyorskeresés

Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Még a core2 procik idején egyik vágyam volt egy Wolfdale magos Core2 E8xxx széria beszerzése.
Ekkor nekem megrögzött AMDsként X2 4200+ procim volt, de nem volt az igazi. A nagyobb Core2-knek horror áruk volt, így sosem érhettem el azt hogy magamnak tudjak egyet.
Már már lett egy E8300-asom, igaz nem használni csak azért hogy végre elérjem a célomat.
Elkezdtem foglalkozni a 775-ös sockettel, csak hobbi szinten. Korábban ami elérhetetlen volt az ára miatt azt most könnyebben meg tudtam szerezni.
Aztán jött a Xeonozás átalakítóval, szépen az E széria 5405-10-20-40. Sokféle lapban. Ez annyira megtetszett hogy elhatároztam hogy megépítem első kétprocesszoros rendszeremet. Ennek vágyát igazán kenand Építsünk 8 magos Dual Xeon munkaállomást című írása hozta meg.
Járt az agyam hogy mit is lehetne kihozni viszonylag olcsón, de úgy hogy használható is legyen akár mai játékokra, munkára. Böngésztem rengeteg processzortesztet hogy hogyan is teljesít ma egy ilyen rendszer, legkönnyebben sima quad teszteket találtam meg. Arra a következtetésre jutottam sok utánajárással hogy egy Harpertown xeon (E54xx széria) teljesítménye azonos órajelen egyenlő vagy kicsit jobb mint egy Deneb (Phenom 2 X4 9xx).
Megfordult a fejemben hogy mi lenne ha napi használatra építenék egy dual xeon gépet.
A mostani konfigurációmmal teljesen meg vagyok elégedve, leváltani nem szeretném. Most egy 4Ghz-re húzott X6 1090T-m van 16gb rammal SSD-vel és nemrég váltottam kisebb videókártyára 750Ti-re.
Annyi biztos hogy az X6 túlhajtás nélkül is gyorsabb mint egy darab Harpertown xeon. Fogyasztásban egyértelműen a Xeon a nyertes, az X6 140w-ja ellen. Két Xeon már összeadva többet eszik, nem beszélve arról hogy a lap+ramok is biztos többet fogyaszt. (ez a folytatásban ki is derül!)
Így eldöntöttem, lesz dual xeon rendszerem akár lassabb akár régebbi de lesz!

Hülyeség? Igen! Megéri? Játékra biztosan nem! (bár lehet amúgy másra sem)

Kicsit olyan ez mint egy mint egy régi V8-as izomautó, ha egy férfinek ilyen kell akkor ilyen kell!
A nagy hardcore gémerségből már kinőttem, néha pár régebbi játékot elindítok azokhoz meg elég gyengébb hardver. DE NEKEM AKKOR IS KELL ha csak pár chrome lap van megnyitva és egy aimp meg levelezés, duruzsoljon az a V8, hallani akarom az alapjáratot!

Akkor építkezzünk:

Az alaplap választása egy olcsó és szerver kategóriában is alsó részt képviselő HP D180 G5 lett.
A lap 5100-as chipsetre épül, támogatja az E54xx szériás procikat de 1600FSB-t nem tud.
Csak 6db ramhelye van és csak két csatornás memóriavezérlőt tartalmaz. Ez miatt maximálisan 24Gb ramot lehet belerakni hivatalosan. Szerencsére DDR2 ECC REG kell bele és nem a kicsivel olcsóbb de többet fogyasztó FBDimm.
A lap miatt egy fontos problémát érdemes kiemelni, mégpedig hogy csak 1.1-es PCIe található rajta és abból is csak 8x a legszélesebb busza. Ez a pont az ahol kicsit megtorpantam, de teszteknek utánaolvasva kiderült hogy bizonyos játékoknál okozhat gondot ez a limitáció 0-15% teljesítményvesztés. Ez mindenképpen negatívum! (hát később ebből még lehet gond!)
Jó tehát a lap adott, még ha nem is a legjobb de kezdetnek megteszi.

A processzoroknál nagyobbat álmodtam és beszereztem kettő E5450-est E0 steppingel, ezt a lap is biztosan támogatja. Ez a proci szinte megegyezik az aszali Q9650-ossal, csak kevesebb TDP-vel és 771-es foglalattal. Tehát 3Ghz, 1333FSB, 12Mb L2, 80w TDP
Áruk viszonylag drága, 12eFt volt darabja. Ennél olcsóbban azért lehet kisebb modelleket beszerezni, de nekem tuning nem játszik és kellett a legnagyobb modell.

Ramokból úgy gondoltam hogy megnézem mi a legolcsóbb de legnagyobb kapacítású és kompatibilis.
A választás a gyári HP 483403-B21 típusnak megfelelő Kingston KTH-XW9400LPK2/8G kitekre esett ez két darab 4Gb-os modult tartalmaz, ebayen legolcsóbban 4 kit-es kiszerelést találtam azaz 8db ramot mindössze 14eFt-ért azaz a ramok darabja kevesebb mint 2 ezer forint.

Tápegységből a szerverhez használt gyári HP 750w-os megfelel, persze két darab illő hozzá bár egyel is elmegy szépen.

Na most hogyan tovább?
Sata vezérlő?
Gépház?
Hűtés?
Mi lesz a pcie 8x slotokkal?

Következő bejegyzésből kiderül...
Dual Xeon 771 kezdődnek a problémák 2. rész

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.