Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Alogonomus #48 üzenetére
Nem fordítva?
Segítek, felcseréltem az oldalakat:"Az Intel számára nyilván sok hónappal ezelőtt már ismert, a nagy közönség által pedig most megismert információk/eredmények alapján könnyen elképzelhető, hogy az ArrowLake bemutatása nagyon hátrakerült az Intel fontossági listáján, hiszen a Zen4 kapcsán egyedül a 3DX változatok hoztak valami fejlődést, de azt is csak a plusz cache következtében. Lényegében újra létrejött a FX vs. Core szituáció, amikor az AMD az új generációval sem tudta megelőzni az Intel korábbi termékeit, így az Intel nem volt rákényszerülve az új Core bevezetésére, sőt a "bekészített" Raptor Lake Refresh processzorokat is bőven elég volt csak minimálisan magasabb frekvenciával kiadniuk, de azt is csak azért, mert már beígérték a Refresh processzorokat.
A RaptorLake bemutatásakor az is kiderült, hogy a nem megfelelő IHS delidelésével a 13900K 95 fokos hőmérséklete 75 fokra csökkenthető, amivel már az all-core 5,4 GHz is elérhető lett throttling nélkül, szóval a RaptorLake-ben is van még tartalék, aminek a kiaknázásához akár egy jobb hővezető-képességű IHS illesztés is elég lehet."Ettől függetlenül egyetértek abban, hogy értelmetlen volt kiadniuk teljesen új néven az újraparaméterezett, előző genes CPU-kat. Hívhatták volna pl. 13900K-Extreme -nek, és hasonlóan a többit.
De a nem K-s procikat még felhozhatják, abban még bízhatunk. Ott van bőven mozgásterük, oda még nem érkeztek meg a Raptor magok a 13. genben sem.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Synthwave #123 üzenetére
Cinebench CB23 alatt maxra hajtva az összes magot, két 24 threades procit vizsgálva, 13. gen Intel vs Zen 4:
7900x - 29.500 pont/180 Watt (alap fesz)
13700K - 27.400 pont/185 Watt (alap fesz)
13700K - 30.100 pont/185 Watt (-150 mV)7900x - 29.600 pont/160 Watt (C.O - 30)
13700K - 28.200 pont/155 Watt (-150 mV)7900x - 29.000 pont/130 Watt (C.O - 30)
13700K - 26.800 pont/125 Watt (-150 mV)7900x - 27.100 pont/90 Watt (C.O - 30)
13700K - 24.300 pont/95 Watt (-150 mV)5% - 8% - 11% -kal hatékonyabb az AMD a TSMC N5 vs Intel 7 menetben különböző Wattokon. Minél kisebbre van korlátozva, annál nagyobb az előny.
A "14." gen az eddigi tesztek szerint valamelyest javulhatott perf/watt szempontból, így ez ellen kisebb lehet az AMD előnye ezen a területen.
Az más kérdés, hogy az Intel, alapértelmezésben, valami egészen elképesztő Wattokra engedi fel a procit, csak azért hogy nyerjen még 1 - 1% +performanciát.[ Szerkesztve ]
-
Elég furcsa story.
Egy i9 beáll 125 Wattra long term, all core terhelés alatt - ha nem piszkálják meg.
Egy AMD 7950x pedig az alap 170 Watt (ami igazából 230 Watt) TDP-t simán ki tudja használni durva workload alatt. Ha leviszik a limitet a BIOSban 65 Wattra, akkor is 90 Wattot képes disszipálni.
Ezzel nyerhetnek 35 Wattot, csakhogy ezt megtehetik az i9-el is.Ez biztos nem oldja meg a klíma problémájukat. Jobban járnak ha megkeresik az épület üzemeltetést, vagy a felelőst aki benyomorította őket egy munkára alkalmatlan helységbe.
[ Szerkesztve ]
-
válasz vezeralmos2 #210 üzenetére
Igazad van rosszul írtam, az i9 default nem fogja vissza magát, manual lehet állítani.
Az is igaz, hogy a 7950x a legjobb hatékonyság szempontból, de ha már megvannak a 13900k-k, egyszerűbb azokat korlátozni, minimális a különbség. Nem ettől kell klíma nekik az biztos.
Az AMD 65 TDP korláttal 90 Watt fogyasztásig fog elmenni. Átlagban, egy kicsivel többel az Intel is hozza ugyanazt. 100-110 Watt körül már egálban lesznek.
-
Nem, én roppant érdekesnek találom a témát.
Párszor jeleztem már Abu85-nak, hogy érdemes lenne ezt részleteiben vizsgálniuk, mert e nélkül nem biztos hogy valós következtetéseket vonnak le egy egy prociról.CB pl. csak egy a sok alkalmazás közül amivel jól lehet terhelni a cpu-t, jelentős hőmérsékletet és fogyasztást érhetünk el.
Olyan tesztet képzelek el, amiben több ilyen alkalmazást vizsgálunk a különböző típusú terhelés miatt, max 4-5 processzorral, de azokat is legalább 4-5 különböző TDP/PL limiteken.
Az eredmények pedig nem egy darab szám lenne, hanem fogyasztási görbék. Annyi görbe, ahány alkalmazás teszt.
Ezekből tökéletesen látszódna adott két proci között a különbség, melyik mire képes mekkora watton.A linkelt képet nézve pl. igazságtalan hogy az AMD le lett mérve kisebb korlátokkal. Kijött mekkora király, míg az Intel nagyágyúja csak a stock beállításon, amiről mindenki tudja mennyire pazarló bydefault.
Értem mit mondasz az időtényezővel. Nyilván úgy lenne optimális, ha teljesen azonos fogyasztás lépésekkel tesztelnénk minden esetben. Akkor tényleg csak a kapott pont számítana. A különbséget már nem deformálná az esetlegesen eltérő, kisebb-nagyobb fogyasztás a nem egyező lefutási idővel kombinálva.
De sztem ez annyiból mindegy, hogy megfelelő mennyiségű mérési ponttal úgy is kapunk egy görbét a végén. Az már jó összehasonlítási alap.Egyébként probléma hogy az AMD elég komplex módon szabályozza a power limitet a TDP-hez képest. Attól függően hány chiplet vesz részt a terhelésben, különböző power limitre engedi a procit.
Van egy alap értéke, ezt a TDP 1,35 szeresében adja meg az AMD.
Vagyis 105 Watt TDP korláttal egy AMD proci elvileg fogyaszthat 142 Wattot, kikapcsolt PBO-val is. De az Anandtech teszjei szerint lehet olyan szituáció is hogy 120 vagy 130 Wattig engedi el a power limitet, mert a proci úgy ítélte meg hogy azzal fogja éppen karcolni a beállított 105 Watt TDP limitet.
@hokuszpk A PBO még ez után jön. Az csak tovább emelné a fogyasztási korlátot, ameddig a proci elmehet.Az Intel viszont nem TDP-t limitál. Helyette a fogyasztást korlátozza adott mértékre a pl1 és pl2 értékekkel.
Éppen ezért fals egy AMD-Intel 65Watt-65Watt perf/watt összehasonlítás. Az AMD sokkal tovább mehetett valójában.
Az Intel pedig soha nem lépi át a 65 Watt fogyasztást ha arra van korlátozva.
Az AMD-t a valós fogyasztási korlátjával kell kezelni, nem a TDP korlátján.[ Szerkesztve ]
-
válasz tibcsi0407 #279 üzenetére
-
-
válasz vezeralmos2 #305 üzenetére
Azért ennyire csak nem rossz az AMD, hogy 8 év kellett volna neki hogy véget vessen a Sandy/Ivy Bridge uralmának
Volt azért ott pár dolog még köztük budget/scrap oldalon -
válasz vezeralmos2 #309 üzenetére
Hajrá! Ha nem is 10 magos, de 8/16 létezik Sandy Bridgeből
10 magos csak a Tik-Tok tesójából, Ivy Bridgeből készült. Gyárilag 4 GHz turbós van belőle 8 magosban, a workstation pédányokat lehetett OC-zni is a végtelenségig.
Mind a kettő fillérekért beszerezhető alaplapostól, memóriástól.[ Szerkesztve ]
-
válasz Dr. Akula #310 üzenetére
200.000-ért nem aggatnék rá ilyen titulust
Kár hogy nincsenek még kint a nem K-s példányok 14. genből.
Kíváncsi vagyok az i5-ökre mit raknak majd bele.Ha jól láttam, jelenleg a legkisebb proci, ami valóban RaptorLake az a 13600 sima.
A cache méretből, magas turbó órajelből és jobb IMC-ből ítélve nem lehet rossz. Már ha nem elírás. Még nem láttam hogy tesztelték volna.
(A 13400/13500 az még egyértelműen AlderLake, sokkal gyengébb paraméterekkel)[ Szerkesztve ]
-
válasz vezeralmos2 #353 üzenetére
Amit linkeltél az pedig nyilván nem AMD propagandás "cherry-picked" eredmény.
Egyébként nagyon köszi a linket!
Végre egy bizonyíték az Intel 7 elnevezés megerősítésére.A linkelt előző genes top AMD processzor TSMC "N7"-es "7nm-es osztályú", 405 pont/watt eredménnyel 51 Wattra korlátozva.
Na most nyilván lehetne tovább versenyezni, egyre lentebb menni, jobbnál jobb eredményt elérni.
Na de!! ... az "Intel7"-es top procinal már 65 Watton sikerült elérnie ugyanezt! Nem kellett annyira lemennie sem mint az AMD top-nak. Vagyis jóval nagyobb teljesítménnyel tudott hatékonyabb is lenni.
Kis matekkal, az "Intel7" 51 Wattra korlátozva elérte volna a 450-500 pont/wattot is.@Abu85, ha hallasz ... most tényleg ezek után is még azt kell majd olvasni az újabb cikkekben is, hogy 10nm-es osztályú Intel processzorok?
@vezeralmos2, a 7xxx AMD-k "N5"-ös technológián vannak, persze hogy jobbak hatékonyságban mint a ... khmmm ... a 7nm-es osztályú Intel7 gyártású processzorok
Szerintem ezt senki nem vitatta.
Majd az Intel4-esek jobbak lesznek náluk.[ Szerkesztve ]
-
válasz Dr. Akula #374 üzenetére
Az első kommented volt a memóriatémában hogy a 8000 sebességhez gear4 szükséges ezért szerinted az szar, nem ér semmit.
Szerintem tökéletes arabus válasza, ahol láthatod hogy gear2-ben megy a 8000.
Nem értem mi ebben a bonyolult.
DDR4 jó esetben ment gear1-ben 4000 MT/s memóriával.
DDR5 miért ne menne gear2-ben 8000 MT/s memóriával?Frekvenciában ez ugyanazt jelenti.
Rosszabbak nem lettek az IMC-k a procikban.[ Szerkesztve ]
-
válasz vezeralmos2 #441 üzenetére
Egyértelmű, csak a Sandy Bridge, esetleg egy Haswell.
De amikor csak rááldozza valaki az összeget a csúcs hardverre, akkor elég nagy csalódás amikor rájön, hogy az AMD-je nem megy stabilan csak jedec 4800-on.
A konkurenciát birtoklók a szomszéd témában meg éppen a 8000-et próbálják stabilra beállítani.
Why I switched back to Intel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 RAM memória kit
- Újszerű - ASUS Prime B360M-A LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Home BIOSba integrált termékkulcs
- Kingston HyperX FURY 16GB (4x4GB) DDR3 1866MHz HX318C10FB/4 Memoria!
- Beszámítás! ASUS STRIX Z390-I GAMING DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest