Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz t72killer #88450 üzenetére
Meg is jött ebayről a fentebb linkelt töltő. Először is működik, szépen töltötte a kis 1cerű lifepo4 12,8V akksit .
Ami viszont nem szimpatikus, h túl "intelligens" és csak az akksitípust engedi kiválasztani. Lifepo4 módban 14,2V-on el is vágja a töltést, úgyhogy nem ezzel fogon 101%-ra nyomni a rendszert, de megnyugtat, hogy a lehetőségekhez képest hosszú életű lesz a rendszer.A voltcraft b6-tal megpróbáltam meríteni: megint bénázott, csak 0.4A-en volt hajlandó meríteni - miközben a kis gyíkfing 16340-esekről simán szív 1A felett is . Nézek a ház körül valami fix 2-3A körül fogyasztó 12V-os eszközt amivel nem túl szenvedős sorbakötni a multimétert, remélem nem az akksival van probléma.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
-
t72killer
titán
UV 365nm fényforrást keresek üvegházi "grow light" lámparendszerhez. Ezen a hullámhosszon/környékén melyik a hatékonyabb? LED vagy fluoreszcens cső?
nemigazán találok lumen értékeket, h mennyi fény lesz x watt áramból. Tény, normális LED körtét ezen a hullámhosszon lehetetlen találni, lehet építeni kell.Itt elég gyenge hatásfokúnak írják a 365-ös LED-et, de a cfl-ekkel meg óvatosnak kell lenni: "Unfortunately, the majority of CFL 'black lights' are actually regular white CFL bulbs dipped into a coating that filters all non-violet light."
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #89025 üzenetére
Tartok tőle drága teszt lenne, kb 3k km retúr
-
t72killer
titán
közben haladok a házi feladattal . Szóval LED kontra higany: 385nm-en már határozottan a LED tűnik nyerőnek, beérem ilyennel akkor - a higany által tudott UV-B/majdnem uv-b-nek nincs sok haszna. Itt egy leírás amúgy melyik hullámhosszon mit esznek a növények, röviden: az uv ellen mindenféle védekező fehérjét, embernek is hasznos antioxidánst, stb termelnek, amitől a szabad ég alatt termett cuccok "napfényízűek" lesznek.
lumen: éértem, akkor valami kibocsátott fénymennyiségre gondoltam, de az első cikk amit linkeltem, plusz ez kb elég iránymutatás lesz:
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
. Igen, az én rendszeremben is <10% lesz az uv+ir. ~10 felnőtt cseresznyepaprikához-koktélparihoz lesz majd. 2 alternatíva közt döntök:
1: 3000K, cri80+ lámpák kb 10x10W, 660nm-es vagy 660+720nm-es alis körték: 5x24W és valami UV, első ötletnek 10db 3W-os 365nm LED merült fel, csak nehézkes+drágának tűnik2: komplett fehér+vörös+uvir kombó körték aliról, 10db. Sok egység kell, mert 2 kb 1,5m-es polcon lesznek a növények.
-
t72killer
titán
Amazonon akadnak jók, párszáz feletti visszajelzéssel +az ebay se feltétlen megvetendő.
Kínából nem fogom áthozatni, csak egy technikai kérdés: amikor egy ilyen 120LED-es, alubordás kompozícióhoz 80W-ot írnak, az az ekvivalens kibocsátása lesz, vagy ennyit zabál( )?
Ebay kínai eladótól amúgy van már több LED-es háztartási égőm, semmivel se rosszabbak, mint amiket a helyi neves boltok árulnak. Aliról tleg nem rendeltem még ilyesmit.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Naigen, ezt a soros bekötés = egy hibás led lepusztítja az egész égőt a német baumarktban 80€-ért vett lámpámhoz kapott díszpéldányok is tudták .
Kérdés persze az árazás és h mennyire vannak jól összeválogatva a LED-ek, mert ha 3 évig eléldegél így is, akkor semmi értelme 5x annyiba kerülő csilivilit venni.
"Ha az 80W lenne akkor egy combos procihűtő pörögne rajta" - teljesen jogos . Akkor nem félek megvenni 80ledes darabokat, nem csinálnak lecsót idő előtt a növényből
-
t72killer
titán
Így van, bő 1m2 területre (~30centi x szumma 3 méter polchossz) 12db-al számoltam. Ez ebayes árakon kb 150-180£. Nagyjából ennyibe fájna, ha külön vennék warm + cri80+ égőket, 660+720 kombikat és pár 385öst. A megvilágítási szögeket is át kell gondolnom, tartok tőle 60 foknál nagyobb kell.
Átmehetünk a növényspec dolgokkal a chilli topikba, nem akarok itt offolni
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Egy nagyobb helységbe szeretnék 100W ekvivalens warm white égőt tenni, úgy, hogy alkalmanként akár 6-8órát működne. Ezeknek nem kéne, hogy hűtőbordájuk legyen? Mennyi a hővesztesége egy 3000K körüli LED égőnek?
Kieg: közben találtam olyat, ami robosztusabbnak tűnik teljesen normális árban .
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz gendyke #89172 üzenetére
Ilyen adaptert keresel, kéne hozzá, hogy mennyi áramot vesz fel a ketyere 12V-on, és annak kb a duplája kapacitásút venni:
-
t72killer
titán
válasz gendyke #89179 üzenetére
Soványnak tűnik. Az ilyen műanyagba zárt tápokat nem érdemes huzamosabb ideig a névleges teljesítnényük fele fölött terhelni.
Így néz ki, amit nyugodtan 150W alá tennél (az akciós áruk, ha nem túl sok a posta, nem is drágább annál, amit linkeltél):
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Amazonon jött egy ilyenem, viszont feleannyiért, mint a konkurrencia. Visszaküldeni még fullos refund mellett se nagyon akaródzik. Lehet ezeket a zárt műanyagbumszlikat valahogy javítani?
-
t72killer
titán
válasz gendyke #89237 üzenetére
Ha nem akarsz állandó dugeszt 2-3m kábellel rákötni, akkot hidegkészülék-csati:
Kis fúrás-faragás van benne, a tápot bele kell tenni egy műanyag v alu műszerdobozba, aminek egyik végébe mehet ez a 230V-os csati, másik oldalára 12V szivargyújtó, utóbbi is akad aliexpressen mindenféle kivitelben. Ha nagyon vagányat akarsz, még az egészet vízállóvá is lehetne tenni, de akkor egy hetig vadászoc utána az alkatrészeket, h minden stimmeljen
-
t72killer
titán
Ezt a LED-pakkot már ráköthetem közvetlenül egy mezei konnektorba dugós 24V-os laptoptápra? 30W LED teljesítménynél elég lesz ha egy alu U-profil hátára csavarozom, vagy valami komolyabb prociborda kéne neki?
-
t72killer
titán
Egészen mélyvörös, a láthatóság határán . Sokmindenre használják: hangulatvilágítás, akvárium, növénylámpa, spéci fotós lámpa. Nálam infra+vizuálfotós kellék lesz egy 850 és egy 550nanós tesójával, ha meg nincs melója, elzavarom a paradicsomokat világítani .
#89293: á jogos, most látom, h áramerősségből kell fix adag, nem feszkóból . Nézek drivert.
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz t72killer #89298 üzenetére
Driver téma: érdemes szétszedni vajon az ac->dc konverziót a led áramellátó funkciótól és egy DC tápra akasztott DC driverekkel etetni a ledeket?
#89299: nem olvastam az írás előtt , feltúrom a fiókot, igen 3-4 led modul lenne ráadásul 2 külön egységben, szóval lehet egyenáramosított (24V) vezetékkel kéne etetni a 2 rendszert, amiben össz 1-1 dc driveren lógna a 3-4 led sorbakötve.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #89303 üzenetére
Szuper, köszi
-
t72killer
titán
Konnektoros termosztátból létezik olyan, amibe külső hőmérőt lehet dugni, vagy barkácsolni kell?
-
t72killer
titán
Gomba-penészölésre vajon milyen teljesítményű és hullámhosszú UV led ideális? Most veszek épp pár használt fotóobjektívet, amiknél ugyan a keresztanyósa életére is megesküszik az eladó, hogy no-no fungus, de az ördög nem alszik. Ha nem is szedném szét, de külsőleg "megnapoztatnám" őket. Apropó nap - az lehet többet tud UV-ből már így tavasszal is?
(*mivel kifejezetten öreg, kevésbevonatos darabokról van szó, a megvilágítás az obi belsejében is tudna némileg rendet csinálni, ha valaki nagyon ki akarna odabent kelni a spórájából)30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz rednifegnar #89382 üzenetére
, igen egyelőre elég az esetleges szaporodást/megtelepedést meggátolni, ha szemmel is nyomát látom a dögöknek (anno egy 70-300as kacat sigmámat belülről felfalták ), akkor boncolás-pucolás. Csak az ugye itthon csinálva extra macera, szakinál extra drága, úgyhogy nem mind1, hogy obinként 2 vagy 15évente kell csinálni.
#89383: az ózon is nyúzza a műanyagot nagyobb mennyiségben.
#89384: hátigen, ha már látható a gond, akkor szétszedi-szedeti az ember, az UV-c sajna nem megy be az obi belsejébe, UVA is csak bajosan/a régebbiekbe.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz fatpingvin #89387 üzenetére
az lesz akkor. Leginkább alkohol, a hipó korrozív.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz macilaci78 #89395 üzenetére
Ez tényleg egy telóakksi csak meg kell találni melyik. Feszkót tekintve a ma forgalomban lévő telóakkskik 90+%-ával cserélhető lenne, egyedüli a méret kérdés. Az ős sgs2-m akksija pont ilyen 1.1Ah-s és kb ekkora!
-
t72killer
titán
+1. Most mérem az sgs2-ét: 58x45x5milis, szóval még ki is kéne párnázni . de tuti csomó típus van fél centin belüli eltéréssel. Ugyebár a csatiknak is ugyanott kell lenni, de esélyesen ez se lesz gond.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz demars #89454 üzenetére
Jól látom, h a forrasztás eresztette el? Ha igen, akkor nem volt egy forrasztóbajnok, aki összerakta. Persze az is lehet, hogy a pici ellenállás túlhevült és kiolvasztotta magát a buliból. Ha más nincs kiégve, én megpróbálnám visszaforrasztani és hőkamerával ránézni, hol rotyog: oda kell combosabb alkatrész.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Bocsánat, német anyag: jól értelmezem, hogy itt 1W körüli teljesítményt próbálnak 10W-os címke alatt rámsózni? Lap alja felé:
"10W Beschreibung:
Produktmodell: C8 UV
Material: Langlebige Aluminiumlegierung, ordnungsgemäße Wärmeableitung
Lila Lichtwellenlänge: 365nm
Lila Lichtleistung: 10W
Lila Lichtstromverbrauch: 1000-1300 MW"30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz t72killer #89483 üzenetére
végülis aliról berendeltem egy "30W-os" (valójában 2-3W körüli), 26650 akksiról üzemelő példányt, meglássuk hogy szuperál. Még kínaiaktól véve is baromi drága szvsz, a benne ülő LED árának kb 6x-osa (5$->30$), de szeretnék egy mobil UV megoldást, amivel túrázáskor is lehet fluoreszcens apróságokat felfedezni.
-
t72killer
titán
Egy pinget beleraknék, de ne csipogjon őrületbe kergetve a gazdáját, hanem pl mérjen egy pulzust mondjuk óránként, és ha rendellenességet tapasztal, hívja a lovasságot (téged). Ehhez nem kell paks, a sportórák azért nyekkennek meg nap végére, mert pár mp-enként méretnek szerencsétlennel pulzust, véroxigént, gps-koordinátát, Húsvét-Szigeteki időjárásjelentést...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
365 és 385 nanométeres LED (nem bontható, már zseblámpába van szerelve) megkülönböztetésére van ötletetek? A bankjegyek UV-fluoreszcens mitái mindkettőnél világítanak?
Vettem egy az eladó szerint 365nm-es zseblámpát, de gyanúsan a búrájában van egy "fekete" szűrő, ha azt letekerem, igencsak sok (bár szemmel elviselhető) látható kék fényt bocsát ki. Kíváncsi lennék, mennyire vertek át
-
-
t72killer
titán
válasz t72killer #89696 üzenetére
Ezekszerint a 385-ös 365nm-en már nem bocsát ki értelmes mennyiséget, szóval ha valamin van olyan fluoreszcens rajz, ami 365-ön aktiválódik de 370 környékén már nem, akkor rendben vagyunk. Azt néztem, hogy a bankjegyvizsgálók jellemzően 365össel dolgoznak, ez kicsit megnyugtat, nem abajgok tovább :
-
t72killer
titán
válasz ViZion #89714 üzenetére
Nulladik kérdés: a szenzorfej, amit belógatnál a levesbe, bírja a 3bar-t? Ahhoz már kell némi falvastagság neki. A leves nyomásán kívül azért, hogy a tömítésnél keletkező, némileg nagyobb erőt kibírja. Én előző életemben ilyeneket+hasonlókat használtam kb 10bar-ig (swagelok-gyártmány):
-
t72killer
titán
válasz Reggie0 #89727 üzenetére
Ráhibáztál, épp folyamatban van egy ilyen projektecském. Bár 400nm alatt nincs semmilyen referenciám, szép lineárisan teríti a hullámhosszakat a DVD, és még így a kód befejezése előtt ránézésre is bő 30+nm-rel van az utolsó érzékelt vonaltól (405nm) a LED maximuma .
-
t72killer
titán
válasz Reggie0 #89730 üzenetére
Ja, a résgyártást megoldottam egy pár japán sniccerpengével, egész jók . Amivel bajom van az a kamera: a célra egy inframoddolt DSLR-t használok, ami szuper jelet ad de baromi nagy+nehéz. Másik baj a dslr-el/bármelyik RGB színes szenzorral: a bayer-réteg ugyebár inframoddoláskor marad (elképesztő macera levakarni), így az egyes színcsatornák totál debil értékeket dobnak ki magukból, ha nem pont a nekik maximálisan tetsző hullámhosszal vannak besugározva. Szóval vagy írok minden csatornára külön kalibráló rutint, vagy veszek egy UV-ben(!) és IR-ben is látó(vá tehető) fekete-fehér kamerát.
Előbbinél az extra programozási ujjgyaxi mellett nem elhanyagolható probléma, hogy az engem (és a növényeket ) nagyon érdeklő 650-750 és 350-450nm-es sávokban egy színes szenzornak csak a negyede hasznosul ("lent" csak a B, "fent" csak az "R"), azaz jelerősség szempontjából egy APS-c batárral kb ott tartok, mintha egy jó teló kameraszenzorának fekete-fehér változatát használnám.!ha valaki tud óccó fekete-fehér szenzoros, könnyen szűrőtleníthető 1"/fullHD kamerácskáról, az ne tartsa magában az infót . Jelenleg csillagászok által használt cuccokat látok a témában, használtan is 200€felett, annak a harmada körüli, amit erre rászánnék, fele, ha egy jó UV-áteresztő lencse is van hozzá.
-
t72killer
titán
válasz Reggie0 #89732 üzenetére
Hmm, nagyon baba, viszont nagyobbat szeretnék , mmint az 1/3"-os szenzornál+8bit dinamikánál. Ha nagy különbségek vannak egy spektrumon belül, számíthat, hogy 8 vagy 10bitet tud megtölteni és digitalizálni a kütyü.
"hogy egyszerre menjen az UV es IR vagy ket kamera kell vagy cserelheto szuro, mert a masodrendu torestol atlapolodas van a ketto kozott."
Igen, észrevettem . Nézegetem a CFL lámpa spektrumát a fotógép képernyőjén, ott van két határozott csík bőven 800nm felett. Benyomom a 850nm-er szűrőt: mind2 eltűnik. Bizony bekopogott a másodrendű spektrum . Egy szűrő elég, és van is: az elsődleges spektrumot nézem, annak az UV-jébe nem szutykol bele semmi. Minőségi 630nm-es longpass szűrőm (B+W 091) van, azt legegyszerűbben a spektrométer elé tudom rakni (nagy batár 82mm-es), problem solved .
-
t72killer
titán
válasz Reggie0 #89738 üzenetére
Egy képen nem fog menni, ha bárhol a fényútba teszel szűrőt. A rács nem változtatja meg a fotonok frekijét, csak szétválogatja őket abból, amit kap. De persze jóval egyszerűbb a rés elé tenni szűrőt, mint az installáció belsejében matatni, én is így csinálom.
-
t72killer
titán
Volna lehetőségem egy FLIR Blackfly kamerát beszereznem igencsak jóárasítva (modell: BFLY-PGE-23S6M-C). Viszont nekem hosszú expóidők kellenének asztrofotózáshoz, a gyári 4sec helyett mondjuk legalább 120sec. Vajon meg lehet ezt a gépecskét úgy hekkelni, hogy hosszúkat exponáljon ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- CPU léghűtés kibeszélő
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Xbox tulajok OFF topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Apple notebookok
- Battlefield 2042
- Hálózati kábelek és szerelésük
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home