Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
zűrlény
újonc
Sziasztok!
A délután folyamán különféle hangdoboz terveket böngésztem, és belefutottam ebbe: [link]
Elgondolkodtatott a dolog, mert az látszik, hogy a kialakítás lényege az akusztikai sík javítása. Ez ugye a kedvezőbb fázis menetet célozza meg. Ugyanakkor a kialakításból következik, hogy az előlap felületén viszont törés keletkezik, ami pedig másodlagos hullámfrontokat eredményez. Ez végsősoron pedig a frekvencia menetben és a fázis menetben is anomáliákat okoz. A kérdésem az lenne, hogy összességében ez a megoldás javít-e annyit a fázis meneten, hogy érdemes legyen vele foglalkozni, vagy a negatív hatásai miatt a sík előlap a jobb kompromisszum? -
zűrlény
újonc
-
zűrlény
újonc
válasz shalafi66 #29377 üzenetére
Igaz, itt a tölcsérnél most az a lényeg, hogy minél finomabb legyen az átmenet, a süllyesztésnél pedig nem ártott volna utána számolnom: 2 cm süllyesztés, ahogy írod is hozzávetőlegesen 58us eltérést jelent időben, ami kb. 1/17000 sec. Ezt az emberi fül nemigen érzékeli, illetve az agy ennél nagyobb hibákat is korrigál. Így viszont egy rosszul kialakított tölcsér többet árt, mintha csak egy szimpla süllyesztést választok.
Párhuzamosságok elkerülése: Beindult az ötletelés, egyszerűbb megoldás esetén hátlap pár fokos döntése, kicsit tovább gondolva trapéz alapú doboz döntött hátlappal, stb., bár itt a megoldások száma végtelen.
[ Szerkesztve ]
-
zűrlény
újonc
válasz HUN_Szuh #29404 üzenetére
A teljesség igénye nélkül: egyenletes frekvencia átvitel, alacsony THD, gyors lefutású impulzus válasz, ezek jellemzői a "jó hangzású" hangszórónak. Aztán persze a felhasználási kör függvényében is változik, hogy mi számít kívánatos tulajdonságnak.
Ahogy már korábban is kaptál egy linket, subvoice írásait érdemes olvasgatni a témában. Jól, és viszonylag egyszerűen összefoglalja a lényeget.
[ Szerkesztve ]
-
zűrlény
újonc
válasz tibor72 #29406 üzenetére
Nincs kőbe vésve, hogy hol helyezed el ezeket az előlapon, de általánosságban kerüld az oldalélektől való egyenlő távolságokat, a kedvezőbb fázis viszonyok miatt pedig lehetőség szerint minél közelebb helyezd el őket egymáshoz.
Pedig ott megtalálod az alapokat, ha végig olvasod, akkor a hangszóró választás is könnyebben fog menni, feltéve, hogy tudod mit szeretnél elérni.
Ha pontosan szeretnél dolgozni, akkor nem úszod meg a mérést. A gyártók adatlapjai amúgy is csak tájékoztató jellegűek, arra jók, hogy nagyjából behatárold mit várhatsz az adott hangszórótól. -
zűrlény
újonc
válasz tibor72 #29409 üzenetére
Persze, hogy nincs. Ha betartod azokat a szabályokat, amiket írtam, akkor nem lőhetsz mellé az elhelyezéssel, nem ez lesz az elsődleges probléma.
Terv az tényleg van bőven, de nem feltétlenül az lesz a jó, ami drága. Szóval az árcédula ne tévesszen meg. Ha már mindenáron utánépíteni szeretnél, akkor érdemes olyan tervet választani, amiben a hangszórók ma is azt tudják T/S, és egyéb paraméterek szintjén, mint ami a tervben szerepel. Ezt leghamarabb a Pázmándi hangszórók teljesítik. Szóval szerintem a szélessávú terv, vagy valamelyik 17R-es kétutas terv jó irány.
[ Szerkesztve ]
-
zűrlény
újonc
válasz tibor72 #29412 üzenetére
A szélessávú terv gyakorlatilag kapásból megépíthető, csak a csőhosszok hiányoznak. Ha csak ez a híja szívesen megkeresem neked. A kétutas tervek valóban nincsenek befejezve, de szerintem, ha dobsz egy mail-t Pázmándi Lacinak, akkor szívesen segít összehozni a doboz és váltótervet.
A linkeket megnéztem. Egyik gyártóra sem állítottam, hogy ez az igazi, de gyártási szórásban és ár/érték arányukat tekintve is jobbak Pázmándi hangszórói.
Klingert olvastam. Vannak benne érdekes dolgok, de elhaladt felette az idő.
-
zűrlény
újonc
válasz tibor72 #29418 üzenetére
A szélessávú doboztervhez a következő reflexcsövekre lesz szükséged:
alsó kamra - Logotech exponenciális 38 DT
felső kamra - Logotech exponenciális 52 T, vagy másik hangolással exponenciális 38 DT ide is - próbáld ki mindkét verziót a saját szobádban, és maradjon amelyiket jobbnak érzed.
elválasztó lap - 15 cm hosszú PVC cső, egyenlő elosztással a két kamrában. Az élein esetleg finom csiszoló papírral kerekíthetsz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest