2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zalman 9500 Nvidia - Légy átkozott!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A How Do They Do It magyar változata. Vagy inkább Fából vaskarikát?

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények:

Egy szép nyári napon (hasonló a maihoz, de még tavaly, és még melegebben) túlmelegedett a processzorhűtőmön a ventilátor az igen magas hőterheléstől, és a csapágyazás (csúszócsapágyas) megszorult. Az erőhatások révén, meg a megolvadt műanyag miatt lepattant, és levetődött a bordáról, eltrafálva a vga-m.
Akkoriban egy AMD A64 x2 6400+ os BE procim volt, és tuningoltan használtam (3747Mhz :) - erre még emlékszem). Természetesen ezen orajel eléréséhez a legrövidebb út a minimális túlfeszelés és a szorzó emelése volt a legrövidebb út, ami ebben az esetben elegendőnek bizonyult a halálhoz :)

Teljesen normálisan használtam a gépem, még csak nem is gameltem, szimplán msn + zene. Ám egyszer-csak észrevettem, hogy elkezd szaggatni a kurzor, majd hirtelen lefagy az egész gép. Átfutott az agyamon, hogy a régi Intel konfigurációknál ezt már tapasztaltam, és a körülmények is beugrottak, hogy ez akkor volt, amikor a processzor a terhelés, vagy a nem megfelelő hűtés miatt a túlmelegedés határára került, és bekapcsolt a hővédelem (azóta is áldom a nevét, aki ezt kitalálta. Sok kellemetlen helyzettől mentett már meg :) )

Gyorsan reagáltam is (re-start), de úgy véltem ez nem elegendő, így gyorsan be Bios-ba, és teljesen levettem a tuningot. Megnyugodva, hogy azért már tényleg mindent megtettem, miközben bootolt a gép elszaladtam mosdóba. Visszaérve normális esetben már az asztal kellett volna fogadjon, ám ehelyett erősen küszködve még mindig töltött be a gép. Mikor sikerült nagy nehezen bebutulni :), azonnal indítottam az Everest-et, ahol az igen szokatlan értékeken rendesen meglepődtem. Rákattintottam a leállításra, és már meg is jelent a leköszönő képernyő. Frusztrált voltam rendesen, A kikapcsolási folyamat közepén hallottam egy nagy reccsenést, és erősen égett műanyagszag kezdett el terjengeni a gépből. A kép azonnal eltűnt, majd megjelent a NO SIGNAL felirat a képernyőn. Mondanom sem kellett, rendesen megijedtem :)

Lepattintva a gépház oldalát ismét meglepetésben volt részem. A ventilátor lapátjai a középrésszel együtt szépen a vga-mon pihengetett, és a mágneses részt ottfelejtette a procihűtő közepén.
Akkor szereztem egy másik procihűtőt, és így nem foglalkoztam ezzel a Zalmival (őszintén eléggé fel is bosszantott, így ha gondolkodtam is valamit rajta, azon terveim kivitelezésének nem lett volna szép vége :D )

Sok idő elteltével ebben a hónapban valamelyik nap, a kezembe került, és mivel úgyis unalmamban keresgéltem egy barkácsklienset, így tökéletesen megfelelt ez a célnak :)
Nem tudtam hogyan kezdjek neki, így feladtam egy apróhirdetést, amelyben gyorsan segítségre leltem. Ezt az oldalt linkelték, és innen szereztem az inspirációm. Mindenesetre az ötlet megtetszett, de a kivitelezés nem. Gondolkodóba estem, és egy pár nap múlva már meg is volt a tervem.

A munkálataim:

Fogtam egy gyári Intel hűtőt és levettem a ventit róla. A kis rögzítő pöcköket (füleket) levagdostam, és a maradékát szépen lereszeltem. Tökéletesen beleillik a venti a számára kiképzett nyílásba, vagyis üregbe. Ezután fogtam néhány méter rézhuzalt (iszonyat vékonyak, valószínűleg valami transzformátor-ból lehet.) Vékony, réz, de mégis erős, és könnyű vele dolgozni.
A ventilátort körülölelő műanyagra rákötöttem egy kis darabot, majd a másik végét végigvezetve a lamellák között felrögzítettem a hőcsövekre úgy, hogy ne legyen mozgástere, és látni sem lehessen. Ezt megismételtem legalább 5-ször, és így egy igen stabil konstrukciót kaptam :)

Eredmények:

Gyári ventilátorral hangosabb volt, és közel 3-4fokkal gyengébben hűtött terhelve, ám azt be kell vallanom, hogy teljes terhelés alatt azért ez a megoldás valamelyest hangosabb (nagyobb fordulatszámnak köszönhetően) ám a gyári Intel hűtő légszállítása felülmúlja a gyári Zalmant.

Előnyei: (természetesen ez elég szubjektív :) )

-Könnyen cserélhető a jövőben is
-Vezérelhető a ventije, a gyárival ellentétben
-4 pin-es
-Jobban hűt, mint a gyári ventivel, mert nagyobb részt ér az áramló levegő a nem azonos felfogatás miatt.
-Halkabb lett
-Akár a későbbiekben helyettesíthető egy AC ventire is, ami még ennél is halkabb megoldás
-Akinek nem nyitott a háza, esetleg nem plexis/rácsos, annak csak előnye van a moddingnak.

Hátrányai:

-Nem olyan mutatós mint az eredeti (mindenesetre nagyon nem is ronda :) )
-Nem világít (gyárilag ugyebár zöld :) )
-A gyárihoz viszonyítva némileg csökkent az értéke.

Itt vannak a képek már teljes pompájában, és elkészülve: (kattintásra nagyíthatóak)

Még egy kis kedvcsinálás PH! módiban :P

Azóta az elhajlott lamellákat kijavítottam, de csak a képek feltöltése után láttam meg őket.

Szerintem nem sikerült bután és annyira rosszul a mod, és remélem más is inspirációra lel, aki hasonlóan járt eredetileg mint én :) Ellentétben a címmel azért végezetül nem kell mégsem elátkozni a kicsikét, de az már egyszer biztos, hogy még egyszer ilyen hűtőt nem vennék. Kérlek írjátok le a tapasztalataitok, és osszátok meg véleményetek :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.