2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

XFX R7950 Double Dissipation Black Edition – A dupla párolgás feketén

Az XFX kisebbik GCN-es kártyájának spéci változata a 7900-as sorozatból.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Az előzőekből látható, hogy ennek a kártyának bizony van étvágya, viszont hogy egyedi probléma-e, azt nem tudom. Mindenesetre, ha elég magas a teljesítményfelvételi limit, akkor a teljesítménnyel sincsen gond.

A rossz hűtésű házamban alap órajelen 65-70°C-os, tuninggal, TDP emelés nélkül 87°C-os, megközelítőleg 65%-os ventilátorsebességgel, míg előbbinek elég a 45% is.
A kártyán nem gyári paszta van, hanem az Arctic MX-04-es paszta.

Update: az új házban (Fractal Design Core 3000) TDP emelés nélkül 60 °C-os, TDP emeléssel és tuninggal Lichdom alatt 70, Far Cry 4 alatt 80 fokos.

A power throttling hőfoktól nem függ, inkább olyan, mintha például egy gyenge kondenzátor lenne a kártyán, és ha az kimerült, akkor leesik és ingadozik a mag órajele, és vele együtt az FPS is, ellenben a feszültség és a terhelés változatlan marad. 0%-os TDP limit mellett kb. 500 MHz-re esik vissza az órajel, 20%-os TDP limit mellett már néhol elegendő a stabilan tartáshoz, de van, ahova kell a 45% is, 50%-kal pedig már tényleg minden stabil.
Én egy gyengébb BIOS-ra gyanakszom, ami a kártyán lehet, de BIOS-kapcsoló nélkül egyelőre nem játszanék vele.

Update: az összes tesztben, ahol az Update-ben írta, hogy hibás, történt egy kis probléma. (Ez olvasható áthúzva, off-ban.) A probléma a következő volt ezzel: túl magas volt az alap, gyári feszültség (1.250 V), amit egy BIOS módosítással lejjebb vettem (1.069 V). Azóta stabilaln tartja az FPS-t és az órajelet is.

Köszönöm a figyelmet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.