2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

WWAN modem HP notebookba

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mindenki szereti a mobilitást, ki jobban, ki kevésbé. A mára rohamos léptékben terjedő nagy sebességű...

[ ÚJ TESZT ]

Mindenki szereti a mobilitást, ki jobban, ki kevésbé. A mára rohamos léptékben terjedő nagy sebességű mobilhálózatok, már árban is egyre versenyképesebbek, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag bárhonnan netezhetünk.

De mit tegyünk, ha nincs beépítve a gépünkbe, és nem szeretnénk plusz kártyát, vagy USB-s kütyüt magunkkal cipelni? A képlet egyszerű, ha támogatja a gépünk be is építhetjük, így nincs vele gond, további pozitívum, hogy biztosan nem hagyjuk otthon.

Van pár gyártó, akik forgalmaznak beépíthető 3G-s kártyákat. Jómagam egy HP 6910p tulajdonosa vagyok, csak a WWAN hiányzott a gépemből. Rögtön tudtam, hogy vagyok annyira kocka, hogy kell nekem. Szerencsére nem ugrottam bele abba a hibába, hogy az első utamba eső modemet megvegyem. A HP gépek tulajdonosai ebből a szempontból „áldott” állapotban vannak: a HP csak a saját kártyáját fogadja el. Ami hs2300 (HSDPA) vagy hs2310 (EVDO) függően a mobilhálózattol. Kicsi utánajárással kiderült, hogy a hs2300-as modul nem más mint a Sierra Wireless MC8775-ös típus brandelt változata. Innentől kezdve, ha gépünkben van SIM kártya fogalalt, akor már csak a kártyára, néhány csavarhúzóra és egy szervízkönyvre van szükségünk. A kártyát E-Bayen keresztül vettem, és igaz már elkezdett esni a forint, de még így is a hazai ár feléért megkaptam szállítással együtt.

A kártya nem túl nagy.

A szabadon lévő mini PCI foglalatba kell betenni.

[link]

Majd csatlakoztatni a fő antennát. Figyelem Piros színű műannyaggal van bevonva a Main csatlakozóhoz. Az MC8775 esetében nincs is más lehetőségünk. A 8775V esetében már lenne, az AUX csatlakozóra a kék színű kábel. A különbség a sima és a V változat közöt, hogy a V állítólag képes mobilhálózaton hangot is továbbítani, azaz rendes mobilként is működik. A gyári specifikációban írják, hogy 7,2 Mbps-re is képes firmware updateal. Kis forumozgatás után kiderült, hogy csak lenne, ugyani a 7,2 Mbps eléréséhez szüksége lenne az AUX antennára, ami nincs. Kék kábel fére, lehet összeszerelni.

Miután a szereléssel készen vagyunk, jöhet a telepítés. Két lehetőség van. Vagy használjuk az SW vagy a HP drivereit, szoftvereit. Nagy megeleptés itt sem érhet minket. Ugyan az, kinézetileg másképp néz ki. Személy szerint nekem a HP kinézete jobban bejött.

Az első indítás után nekem közel másfél órába telt mire hálózatra talált. A következő indítástól után már gyorsan néhány másodperc alatt megtalálja a hálózatot.

A kezelő programja a végtelenségig egyszerű. Mindenre külön ablak nyílik meg. Pl külön abalakban van a telefon könyv és az SMS is. Az SMS kezelő nem írja ki a küldő nevét a listában, mégha a telefonkönyvben szerepel is, nincs exportálás-importálás lehetőség. Így a szoftverre csak fekete pontot tudok adni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.