2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Windows Phone és az érzelmek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy kis vásárlási segédlet, hogy kiszűrjük a buktatókat vásárlás illetve platformváltás előtt.

[ ÚJ TESZT ]

Windows Phone 8 vs. iPhone vs. Android

A mostani cikk, semmilyen részletes bemutatót nem fog tartalmazni magukról a rendszerekről. Ezt az írást azoknak szánom, akik most állnak vásárlás illetve platformváltás előtt.
Idestova 4 éve használok iPhone-t és szó, ami szó, az utolsó évre meguntam a rendszert. Meguntam azt is, hogy érdemi változás nincs, mindig marad az a 3.5”-os kijelző, ami azért nem a legjobb böngészésre, és amúgy is érdemes lenne kipróbálni a konkurenciát.

Egy éve annak, hogy keresem az utódot. Szóba jött már a One X, 4XHD, S3, és végül a Nexus4-is. Ezek mellett pedig irtó kíváncsian vártam, vajon mit fog összehozni nekünk a Microsoft. Sokáig próbálgattam a készülékeket, nyomkodtam őket, elolvastam a létező összes teszt, több nyelven is, de nem jutottam dűlőre.

Végül befutott a nagy sikervárományos Lumia920. A BME-n múlt héten került megrendezésre a kelet-európai mobilfejlesztési kongresszus, ahol a Nokia standon ki volt állítva a drágaság. Azonnal kezembe vettem, és egy fél órát nyüstöltem.
Nagyon tetszett: masszív volt, „smooth”, érdekes, innovációval teli rendszer. Aznap délután hallottam, hogy már a T-nél is ki van rakva a teló, így hát ott is kipróbáltam biztosan jó lesz-e ez nekem. És igen, úgy éreztem, hogy hosszas keresés után megvan a méltó utód. Aznap megrendeltem a T webshopból…

…másnap késő délután jött meg. Mint minden normális ember én is rávetettem magamat a zsákmányra. Beállítottam, amit kellett (bár nem volt olyan egyszerű mint az iPhone-on, de végül sikerült).

Viszont arra lettem figyelmes, hogy nincs varázsa a készüléknek. Addig a percig, amíg ismerőseim, barátaim WP készülékét próbáltam, mindig irigyeltem őket, hogy ők már ezt az új rendszert használhatják. De most amikor ott volt a kezemben a csúcsmodell szertefoszlott minden…
Egyszerűen hiába működött viszonylag minden flottul, hiányzott egy egyfajta érzés, amit véleményem szerint, a gyártónak bele kell csomagolni a dobozba különben nem fog egy biztos vevő bázist a háta mögött tudni.

Egyedi, de szép?

Azt találtam ki, hogy egy órára leteszem, és utána folytatjuk az ismerkedést. Így is tettem, de mikor letelt az óra, nem fogott el a vágy, hogy most azonnal kezembe vegyem és használjam. Egyszerűen nem értettem, hogy ott fekszik előttem az a telefon, amire mindig is vágytam (vagy talán még sem), de valami hiányzik...
Technikailag tényleg beleraktak apai-anyait, és ennek ellenére szinte már rossz érzéssel töltött el maga a látványa, és az a tudat is, hogy ezt használjam.

Elkezdtem gondolkodni az okokon, és úgy gondolom részben megtaláltam őket:

1. A WP felhasználói felületét lehet innovatívnak, praktikusnak, egyedinek nevezni, de az hiszem azt a kifejezést, hogy szép, nem húzhatjuk rá.
Persze ez egy szubjektív fogalom, de őszintén, a téglalap alakú csempékben nincs semmi szép. Nagyon ötletes, hogy jönnek róluk az infók meg mi egymás, de attól még nem gyönyörködöm el rajta, hogy igen ez a dizájn egy mestermű, mert gyakorlatilag nincs dizájn a szögletességet leszámítva.

2. Rideg. Igen, hiába testre szabható, de akinek nem jönnek be a modern művészeti, lakberendezési stílusok, ahol nagyon sok helyen fellelhetőek a határozott, egyenes vonalak, annak bizony fel fog állni a szőr a hátán. (nem hiába, nagy igazság az, hogy az Isten nem teremtett egyenest)

3. Máshoz voltam hozzászokva. 4 évig egy alapjaiban más rendszert használtam és a váltás igen éles volt. Talán ez volt a legnagyobb problémám.
Ha úgy hozta volna sors, hogy mégis Droidra váltok, valószínűleg nem ért volna ekkora sokként a felhasználói felület drasztikus változása, de sajnos ezt nem tudta bevenni most a gyomrom.

A fent felsorolt problémák elegendőnek bizonyultak, ahhoz, hogy másnap délelőtt felrakjam apróhirdetésként. Szerencsém volt, kaptam érte egy iPhone 5-öt.

Írásom végén kicsit összefoglalnám, és segítséget nyújtanék a leendő felhasználóknak.
Annak aki, most lépne be az okostelefonok világába, ha nem is minden kétség nélkül, de bátran merném ajánlani a WP8-at. Megbízható, gyors, és sokáig támogatva lesz.
Szerintem az újoncoknak, akik eddig nem használtak semmilyen érintőképernyős telefont, szokható lesz a rendszer felépítése, mert az egyébként tényleg jól strukturált és átlátható. Van egy két gyermekbetegsége még, de ezek főleg az alkalmazásokban keresendők.

Viszont, és most jön a DE, akik Androidról vagy iPhone-ról (esetleg BB-ről váltanának) alaposan vegyék a kezükbe a készüléket és ha van rá mód nyomogassák sokáig.
Véleményem szerint az a legjobb, hogy ha az ember az elején csak ismerkedik vele, majd eljátssza azt, hogy az övé, elkezdi úgy használni, ahogyan azt azelőtt elképzelte. Ha tényleg minden úgy van, ahogy elgondoltuk, na akkor talán mehet a vétel. Sőt azt javaslom, ne csak magát a telefont, hanem azokat az alkalmazásokat is teszteljük, amikkel a legtöbb időt fogjuk tölteni.

Számomra ez utóbbi kettő maradt ki, mert mint már említettem, mások kezében mindig elfogott a vágy csak az nem feltétlenül elég a boldogsághoz.

Gondolom sokak fejében felmerül a kérdése, hogy miért kerítek ennek nagy feneket?
Elsősorban azért mert én átéltem. Másodsorban pedig azért mert nem én vagyok ezzel egyedül. Akivel elcseréltem egy iPhone5-re, az még aznap írt, hogy nem tudnánk-e visszacsinálni a cserét…

Összegzésként:

A WP8-al egy nagyon ütős rendszert rakott le a Microsoft: használható, egyedi, és mutatós.
Aki most szeretne belépni az okostelefonok világába annak hajrá vegye meg, nem fog vele rosszul járni.

Aki pedig tudja magáról, hogy szereti a mostani készülékét, és csak az újdonság varázsa hajtja, inkább gondolja meg háromszor a cserét, mert egy rossz döntés, aztán nagyon sok baj hozhat magával. Félreértés ne essék, senkit nem szeretnék lebeszélni a WP-ről, mert amúgy magam is szoktam ajánlani, csak tényleg annyira új és szokatlan, hogy nem árt az elővigyázatosság.

Remélem sikerült segíteni a leendő okostelefon tulajdonosoknak, és remélem sikerült elejét venni pár meggondolatlan döntésnek.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.