2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows XP Mod 1, a csinos XP

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Windows Vista óta a külső igencsak felértékelődött az operációs rendszereknél. Sokkal...

[ ÚJ TESZT ]

A Windows Vista óta a külső igencsak felértékelődött az operációs rendszereknél. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a vizualitás. Mi a helyzet, ha nem vált be a Windows Vista? Inkább maradnánk XP-n, de szeretnék mi is gyönyörű külsejű oprendszeren dolgozni?

A Vista sokak tetszését nem nyerte el, ahogy régen az XP esetén is. Az akkori gépekhez és operációs rendszerekhez képest az új oprendszer jóval erősebb gépeket igényelt. Ez a Vistára is igaz, de akkor az XP-nél nem volt annyi driver és program hiba. Sajnos noteszgép tulajdonosként találkoztam ezzel...

A Vistát látva az ember ámul-bámul, de ez nem csak Vista-tulajdonosok engedhetik meg maguknak. Mára már rengeteg program ismert, amyel külső módosításokat eszközöl. Ezekről szeretnék írni.

Előre szeretném hangsúlyozni, hogy a programok az operációs rendszert igen csak megpiszkálják, ezért mindenféleképpen készítsünk biztonsági mentést. A legjobb, ha az egész partíciót lementjük. Ha erre nincs kedvünk, akkor is minimum visszaállítási pontot készítsünk.

A legjobb, ha újratelepítjöűük az XP-t, frissítjük azt, és egy "csupasz" oprendszert módosíthatunk. Ha megtaláljuk a megfelelő program-környezetet, akkor újból újratelepítünk és csak a nekünk tetsző programokat telepítjük fel.

Kétféleképpen "visztásíthatjuk" az XP-t. Teljes skinpack segítségével, vagy mi válogatjuk össze a programokat.

Vista Pack-ok:

.Vista Inspirat [link]
Egy komplett pack. Windows XP-bõl Windows Vista-t varásol és meglehetõsen szép eredményt ér el.

[kép]
[kép]

.VistaMizer [link]
Az XP-t teljesen átszabja Vista-s külsõre. A telepítés során létrehoz egy rendszer-visszaálítási pontot, ha letöröljük, akkor visszaállítja a régi állapotot. A Vistában látható átlátszóságot nem képes utánozni, ajánlott egy külön program letöltése - mint például a CrystalXp,vagy StyleXp.

[kép]

.Vista Transformation Pack [link]
Nem angol változathoz szükség lesz az Universal UXTheme Patcher v2.1 nevű programra - restart előtt tegyük fel

[kép]

Válogatás:

-Stardock programok [link]
A Stardock kifejezetten modra szállt rá, és igen jó választékkal állnak a módolók rendelkezésére. Egyelőre csak néhány, jobban sikerült programjukról írok.

.WindowBlind
Lecserélhetjük a Windows témáját. Biztosan unjátok már a kék-zöld témát és valami extrémre/egyedire akarnátok lecserélni. Akkor ez a program a legjobb választás. Az interneten rengetegféle bõrt találtok!

[kép]
[kép]
[kép]

A képeken látjátok a három kedvenc "bőröm", a Google Desktop-ot és a Stardock ObjectDock Plus nevű programokat.

.CursorXP/CursorFX
A Windows XP-ben található egeret cserélhetjük le. Rengeteg kurzort tölthetünk le az internetrõl.

[kép]
[kép]

.DesktopX
Az asztalt szabhatjuk át. Akár gadget-et is használhatunk, de akár lehet látvány elemét is használni. Ilyenek például az asztalon úszkáló halak, amelyekhez valamilyen funkciót is rendelhetünk.

[kép]
[kép]

.Logon Studio
A bejelentkező-képernyőt cserélhetjük le. Nagyon látványos logonokat találunk az interneten. Akár Vista-stílust, akár bármilyen más témával kapcsolatosan is találunk nekünk valót!

[kép]
[kép]
[kép]

.Bootskin
A bootoláskor megjelenő töltés-képernyőt cserélhetjük ki vele. Nekem kékhalált okozott. Elvileg Sp2-vel előfordulhatnak hibák - ahogy nálam történt -, de amúgy rengeteg boot-képernyőt tölthetünk le hozzá. Én a boot-képernyő cseréjét StyleXP-vel csináltam meg, egy kevés szenvedés árán.

-Más programok

.Foldermaker [link]
Egyedivé tehetjük mappáinkat. Színekkel láthatjuk el õket, de akár funkcióra utaló szimbólummal is elláthatjuk õket. Jobb gombos menübe beépül, gyorsan elérhetõ.

[kép]

.Rainlendar [link]
Nagyon hasznos program lehet. Segítségével egy naptárat helyezhetünk XP-nk asztalára. Beírhatunk születásnapokat, névnapokat, és minden féle eseményt. Összesen 26 kategórából adhatjuk meg a számunkra fontos eseményt és ezekhez addhatunk idõzítést-ismétlést-figyelmeztetést is. A program nagy elõnye, hogy akár úgy is be lehet állítani, hogy csak akkor látszódjon ha egérrel megyünk rá. 12096 kb memóriát használ az én gépemen, van memória igénye. És a legfontosabb, hogy ingyenes!

.Taskbar Shuffle
Ezzel a programmal a tálcán található program sorrendjét cserélhetjük meg fogg-és-vidd módszerrel. A program ingyenes, bizonyos esetekben hasznos lehet - de nem nélkülözhetetlen. 10776 kb-ot markol el.

.Vizual Task Tipp [link]
Megint egy olyan látvány elem, amirõl azt hisszük hogy csak a Vista-tulajdonosok privilégiuma. Ha a tálcán egy programra mutatunk az egérrel egy elõnézeti képet láthatunk. Ez a program is ugyanezt képes elõhozni, és nem is kell hozzá csúcs gép...

[kép]

.TopDesk
Aki látta már a Windows Vista, MacOS, vagy Linux operációs rendszert akkor már biztosan találkozott az új látvány elemmel.Hogy tudd mire gondolok, csak annyit mondok hogy AeroFlip. Biztosan láttad már és el is ámultál, hogy dejó-deszép. Mostantól Windows XP-n is élvezheted ezt a funkciót. A program három típusú task-válást ismer. A Vista-féle 3D-s görgetést; a MacOS és Linux féle "szétpakolást". Rengetegféle beállítással igazán testreszabhatjuk a funkciót. Például AeroFlip-stílusnál megadhatjuk, hogy hogyan mozogjanak az ablakok - X-Y-Z tengelyen való mozgást állíthatunk be. A program nagyon látványos eredményt mutat, de rendesen falja a memóriát, és emellett nem is ingyenes; de érdemes kipróbálni.

.WinFlip [link]
A TopDesk-hez tudnám hasonlítani, de ez a program csak az AeroFlipet utánozza és szerintem nagyon jól. A videókártyát használja, és ezért nem is használ sok memóriát. A Flipet elõhozhatjuk billentyûkombinációval vagy akár egy kör rajzolásával is - egér használatával. Sokféle beállítás lehetséges, viszont játék mellett ne futassuk - nekem lassulást okozott egy béta-változat. Még fejlesztés alatt áll, de megfelelõen mûködik.

.Google Desktop [link]
Egy igazán használható funkció a sidebar - azaz oldalcsík. Erre programokat lehet felhelyezni, amelyeket leggyakrabban használunk. A Google Desktop-nak még van egy másik jelentõs tulajdonsága, hogy kerestethetünk vele számítógépünkön. Emiatt nagyobb a gépigénye - kb 15000 kb memória - és nem is biztos, hogy használjuk. Akinek ez a funkció nem kell az használjon inkább más sidebar programot.
A képernyõ valamelyik oldalából viszont lefarag egy területet - javasolt nagyobb felbontás használata -, egy kis idõ kell a megszokásához. A sidebar viszont átlásztó, nem ront bele az összképbe...
A Googel Desktop honlapjáról letölthetünk egy csomó gadget-et/widget-et. Felsorolom az általam legjobban kedvelteket:

- analóg óra
- akkumulátor töltés-mérõ
- rendszerfigyelõ - CPU, RAM, HDD, hálózat
- feljegzések
- emlékeztetõk, feladatok
- gmail postafiók
- office tools
- névnapok
- wifi meter

.Yahoo! Widgets [link]
A Googel Desktop-hoz hasonló, de nincs keresés a gépen. Ezzel együtt kevesebb memóriát foglal.

.Desktop Sidebar [link]
A három oldalsáb közül szerintem a legjobb. Az interneten nagyon sok widget és skin töltehető le hozzá. Jól testre szabható.

Később még néhány programról szeretnék írni:
Launchy, FasterThanEver, StyleXP, és még sok Stardock programról.

Remélem kedvet kaptatok a külső átalakításához a cikkem után. A megnyíló fórumon megvitathatjuk a programokat és biztosan megemlítitek az általam kihagyott programokat is. Megköszönöm, ha töltötök fel képeket a fórumra - hogyha ti is használtok ilyeneket.

A honlapomon még találtok információkat módolásról, más programokról és még néhány tesztről. :)) [link]

A folytatást még nem tudom mikorra készítem el, de az biztos, hogy a fórumon javasoltakat biztosan figyelembe veszem majd.

Köszönöm a figyelmeteket!
Batmause

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.