2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows Vista - tapasztalataim

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokat gondolkoztam azon, hogy megírjam-e ezt a cikket, hisz manapság a csapból is Vista...

[ ÚJ TESZT ]

Sokat gondolkoztam azon, hogy megírjam-e ezt a cikket, hisz manapság a csapból is Vista folyik, sokaknak bizonyára tele van a hócipője a Microsoft új operációs rendszerével, ráadásul a Logouton is több írás született már a témában. Hogy ennek ellenére miért írtam meg? Azért, mert úgy éreztem, hogy az 1-2 hetes (rosszabb esetben napos) tapasztalatok alapján nem lehet józanul megítélni egy ennyire összetett szoftvert. Leírásom tapasztalatokon alapul, nem a rendszer felépítéséről írnék, mert vannak olyanok, akik nálam sokkal jobban értenek ehhez témához.

[kép]

Én a Home Premium változat mellett döntöttem: ebben minden számomra fontos összetevőt megtaláltam, ezért felesleges pénzkidobásnak tarottam az Ultimate verzió megvásárlását. Március elején 30000 forintért vettem. OEM verzióhoz hűen egy DVD tokot kaptam, benne vékony használati útmutatóval, valamint jó hosszú licensz-szerződéssel. Az egyes változatok közti különbségeket itt nézhetitek meg: [link]

Az OS telepítése viszonylag gyorsan megtörténik, szép, grafikus felületen, természetesen magyarul. Kissé meglepő, hogy a forradalmian újnak beharangozott operációs rendszer telepítése közben az ismerős marketing szövegekből nem volt (?) elég és csupány néhány dolgot sorol fel a telepítő, végtelen ismétlési ciklussal váltogatva őket.

Az installáció után fekete boot-képernyő fogad, csupán egy zöld csík megy végig a kijelzőn. Valóban így kell indulnia egy olyan OS-nek, aminek alapvető része a design és az ebből következő kellemes használat? Az üdvözlő- és bejelentkezőkép már sokkal barátságosabb. Bootolási időt telepítés után nem mértem, azonban két hónap használat után is kevesebb, mint 1 perc (~55 másodperc) alatt válik használhatóvá a Vista a betöltőképernyő megjelenése után. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy nagyon kevés azonnal induló programot használok.

Sok felhasználó réme a Windows telepítés utáni drivervadászat. Nos, a Vista alapból nagyon sok eszközt ismer, az én konfigurációmon egyedül a hangkártyát nem sikerült életre keltenie automatikusan a rendszernek. Még az Aero grafikus felület is zökkenőmentesen futott az első indítástól kezdve a gyári Microsoft driverekkel. Kellemes élmény volt, amikor csatlakoztattam Canon nyomtatómat, majd 1 perc múlva a teljes értékű Canon driver fogadott, aminek feltelepítése egy kattintás nélkül zajlott! A digitális fényképezőgépek kezelése is hasonlóan jó, a rendszer észleli, hogy mely képeket töltöttük már át és csak az újakat másolja a winchesterre.

[kép]

A képek kezelése egyébként is nagyon egyszerű, a mappák villámnézetének hála könnyen navigálhatunk albumaink között.

A Vistában kulcsfontosságú szerepet kapott a keresés. Ez valóban minden eddiginél gyorsabban történik, csak gépeljük befelé a betűket és máris dobja ki a találatokat. Nagyon hasznos dolog. A keresés természetesen a megújult Start Menüben is azonnal elérhető. A Start Menüről annyit, hogy jóval logikusabb, mint az XP-é, ez már megérett arra, hogy a jó öreg Windows 95/98-as struktúrát leváltsuk vele.

[kép]

További jópofa dolog, a Windows Oldalsáv, amelyre mindenféle alkalmazásokat ''dobálhatunk'' órától kezdve, RSS-olvasót, időjáráselőrejelzőt és sok mást. Igazából csak az alkotói fantázia szab gátat a dolognak, bárki elkészítheti a saját minialkalmazását, sőt a [link]en felvehetjük a kapcsolatot a Microsoft szakembereivel, akik a legjobb javaslatokat el is készítik nekünk.

[kép]

A Vistában megnövelték a biztonsági arzenált, amely egy áll egy immáron a kimenő forgalmat is szűrő tűzfalból, egy kémprogramirtóból (Windows Defender) és az UAC-ból, ami az ismeretlen programok futtatását megerősítéshez köti, még rendszergazdai jogosultságú profillal is. Ez szerintem nagyon jó dolog, csak zavaró, hogy olyan programokat is veszélyesnek ítél, amik szerintem nem azok, például a WinRar-t, vagy néha a DivX kodeket.

[kép]

Olyan hasznos programokat kapunk a rendszerhez, mint a beépített DVD-író és készítő, a Windows Movie Maker, amivel egyszerűen készíthetünk élvezetes filmet a családi videóinkól, fényképeinkből. Nem szabad elfeledkezni a Media Centerről sem, ami ideális HTPC konfigurációkhoz, erre sem kell külön költenünk. A beépített játékok közül kiemelném a Golyóstoll nevű példányt, ami neve ellenére igen szórakoztató, akár hosszabb ideig is. Ha már a játékokhoz értünk, akkor el kell mondanom a Vista jelenlegi legnagyobb hátrányát, ami a grafikus meghajtóprogramok gyengesége. Sajnos sem az ATi, sem az NVidia nem volt képes normális sebességű meghajtóprogramot írni, pedig a Vista tesztverziói már közel 1 éve nyilvánosak voltak.

Zárszóként annyit mondanék, hogy a Vista beváltotta hozzá fűzött reményeimet: gyorsabb, mint az XP, bár a játékok esetében egyelőre nem, kellemesebb a mindennapos használata, szemet gyönyörködtető az Aero felület, valamint egyszerű a használata. Nem mellesleg jegyezném meg, hogy a biztonsági arzenálnak hála nem szükséges külsős programokat használnunk: én csak a gyári biztonsági szoftvereket használom (lásd fentebb) és semmilyen problémám nem adódott még, a rendszer nem lassul, nincs kémprogram és vírus sem. A lassulás amúgy sem szokása az új Windowsnak, 15-16 nap folyamatos menet és processzorterhelés után sem érzékeltem lassulást, minden pöccre indult, mint egy jó japán autóban.

Kell-e nektek a Vista? Ezt nem én döntöm el, olvassatok utána, mérlegeljetek és döntsetek. Én nem bántam meg.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.