2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Windows 7 vs. 8: én, mint játékos

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nézzük, hogy miként teljesítenek a benchmark szoftverek a Microsoft legújabb rendszerei alatt.

[ ÚJ TESZT ]

A Consumer Preview megjelenése óta követtem a legújabb Windows verziót, hogy miben is változik, illetve mely irányba halad tovább a mindennapi ’nextgen’ rendszerünk.

A Microsoft az elődökkel ellentétben a letisztultságot, könnyű kezelhetőséget kereste, de vajon meg is találta? Játékok szempontjából érdemes váltani? Remélem, írásomból kiderül!

Alapvető dolognak tartom, hogy minden új OS valamennyire gyorsabban működjön ugyanazon a hardware-en, hiszen az évek előrehaladtával a kódokat tudják csiszolgatni, esetleg belecsempésznek újabb ’featúrákat’, amiknek köszönhetően javul a komfortérzetünk is.

A Windows 8 RTM (végleges, sokszorosításra kész verzió) szerintem megtalálta a célközönséget: a játékosokat, a sima casual (internet, multimédia) és az üzleti célú felhasználókat is egyaránt.

Kezdjük azzal, hogy remek akciókat vezettek be, ami abból áll, ha upgradelni szeretnénk az előző Windows termékünket (XP, Vista, Win7), megtehetjük 39 amerikai dollárért (Pro verzió), ami átszámítva körülbelül 9.000 magyar forintot kóstál.

A másik nagyon merész lépés, hogy a multiplatformitás lett a fő cél, hiszen a Surface Pro-t elnézve egy Notebooklet-et kapunk, ami ha elérhető áron lesz kapható, sikertermék lesz a következő évben.
Ki ne szeretne egy normális Desktop Tablet-et, ami ultrahordozható, erős és ha akarjuk tapicskoljuk, de egeret hozzákapcsolva dolgozhatunk úgy, mint egy asztali gépen?

Talán az egyik legnagyobb célközönség szemével nézzük akkor, mire is jutottunk a játékok terén:

A S.T.A.L.K.E.R.: Call Of Pripyat benchmark programját vettem elő, hiszen főként a DX11 teljesítményre voltam kíváncsi, és ez a program a lehető legtökéletesebb erre véleményem szerint.

Az eredmények egészen meglepőek. A Consumer Preview-ban kicsit rosszabbul teljesített a rendszer a Windows 7-hez képest, a Release Preview már minimális javulást hozott, viszont itt egyértelműen mondhatni brutális és észrevehető teljesítménynövekedést tapasztaltam. Mondhatni engem már meg is győzött az új Windows.
Az észrevehetőt tényleg úgy értem, ahogyan mondom, mert a benchmark futása alatt előjöttek jobban a vsync kikapcsolásának effektjei (csíkozódás):

Ezek után következett a feketeleves a Futuremark 3DMark személyében, de mivel például a 06-os verzió esetében a Shader Model 2.0 score között 1000 pont a különbség, én nem igazán gondolom, hogy egy régi játék megfogná emiatt a gépet, ezért nem is látom értelmét, hogy komolyan vegyük az eredményeket:

A legújabb, 11-es verziónál viszont végre reális értéket kaptunk. A Physics pontszám nem igazán lett vaskos, de lehetséges, hogy egy másik processzoron (Újabb generációst értem ezalatt) teljesen más értéket kapunk:

Amit még érdemes megemlíteni, az a bootolás ideje. Automatikus bejelentkezésre állítottam mindkét rendszert és úgy, hogy a Windows 8 internetes belépéssel oldotta meg a bootot, még így is szénné előzte az előző rendszert.
OCZ Vertex 2 SSD-vel a boot idő a Windows 7-nél 19.61 mp. volt, míg a Windows 8 esetében ez 13.21 mp. Igazán figyelemreméltó!

Nem futtattam sok tesztet, de amit igen, abból le tudom vonni a következtetésemet, természetesen minimálisan elnézően is, hiszen még sokat fog fejlődni a Windows 8 a különböző Service Pack-ok megjelenésével, ráadásul a hardware gyártók se tudtak még rá elegendő időt fordítani, hogy az új rendszerre optimalizálódjon minden komponensünk.

Én azt mondom, hogy ez még jobb lesz és nyugodtan vessétek bele magatokat ebbe a remek rendszerbe még akkor is, ha nem nyerte el a tetszéseteket a felülete!
Úgy nézek rá, hogy legalább úgy személyre szabhatom a homescreen-t, mint egy telefonnál, és ha megszokjuk az ikonjaink elrendezését (ami szinkronizálódik a gépek közt), sokkal hamarabb elérhetjük kedvenc programjainkat.

Update: További játék Benchmark-ok fognak érkezni a napokban!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.