2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wake On Lan és távoli elérés

Szeretnéd elérni a géped bárhonnan, de nincs home servered, és nem is akarsz?

[ ÚJ TESZT ]

Akkor hát ébresztő!

Akkor hát ébresztő!

A beállítások után lássuk, mivel is lehet ébreszteni a gépeket!
Létezik Windowsra és Linuxra is többféle kis program, aminek segítségével felébreszthetjük a gépet (ezzel lehet 7-től eltérő portra is küldeni csomagot).

Az ébresztéskor a
- célhálózat címét (a dinamikus DNS-nél beállított címet, pl. gipszjakab.dyndns.org )
- célgép fizikai címét
kell megadni.

Ezen kívül azonban léteznek web-alapú ébresztők is, pl. a wakeonlan.me, ahol az Interneten keresztül is ébreszthetjük a gépünket. Részemről az ébresztéshez tartozó linket elmentettem, és elküldtem magamnak e-mailben :)
Így csak rákattintok a Gmail fiókomban, és ébred is az otthoni gépem :) A wakeonlan.me -n megadhatunk jelszót is, ha biztonságosabbá szeretnénk tenni a dolgot.

Windowst használók annyiban vannak előnyben, hogy a Távoli asztali kapcsolat Win7-es verziója már magától küld WOL csomagot, ha kikapcsolt géphez akarunk csatlakozni, tehát a Connect gomb után ébreszti is a gépet (ezt csak sleep módból próbáltam, kikapcsolt állapotból még nem).

Update : Degec fórutárs jelezte, hogy neki UPC hálózaton nem működött, csak a Wol Magic Pocket Sender 1.5 -tel az ébresztés.

Illetve 2015 végén egyszer csak nem akart ébredni a gép távolról. Akokr már T410-es Lenovom volt, amivel majd' egy éve hibátlannul ment a WOL. Arra jutottam, hogy a belső hálózaton megy, és a routeren is jó a forward, de mégsem ébred kintről. Csak kintről nem.
Nem igazán tudtam a dologgal mit kezdeni, így az akkor már működő, tabletből összerakott háziszerverre tettem egy PHP-Wake-On-Lan scriptet. (Azóta ezt egy OpenWRT-s routerre tettem át.)
Kiválóan működik, a config.php-ben kell átírni a példa gépneveket, IP címeket, és MAC-et. (A többi beállítást ugyanúgy meg kell csinálni a routeren, mint ahogy a gép direkt ébresztésénél.) Ezután kintről böngészőből elérve a PHP Wake On Lan oldalát, tetszőleges gépek ébreszthetők az otthoni hálózaton.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.