2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Vízhűtés tuningra kihegyezve

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mint a címből is kisejlik, itt nem a hétköznapi értelemben vett vízhűtésről lesz szó.

[ ÚJ TESZT ]

Harmadik oldal

Péntek lévén tudtam, hosszú hétvége fog előttem állni, már ami a szerelés részét érinti, és hát ugye itt a család, ami szintén igényli a hétköznapi hiányok miatt az apai jelenlétet. Jelentem: még ha zsörtölődések mellett is, de összehangoltuk.

Mivel ez a vízhűtő berendezés gyakorlatilag 3°C-ra képes lehűteni a benne keringetett vizet, így ha nem áll rendelkezésünkre olyan helyiség, aminek a harmatponti hőmérséklete elbírja ezt a hőkülönbséget, akkor nem tehetünk mást, mint szigetelünk. Nem voltam ez alól kivétel én sem.

Az előbb felvázolt peltier-es kudarc okán úgy döntöttem, mindent ezzel a berendezéssel fogok hűteni.
Viszont a korábban megépített gépem, amivel a tavalyi MTH-n szakmai 1. díjban részesült, fel van szerelve ( pontosabban mondva bele van integrálva 1db tripla és 1db dual radiátor) hőcserélőkkel, amik jelen hűtési módnál hőforrásként funkcionálnának. ( próbaképpen először a fenti dual radit bent hagytam, és így tesztelve a kinti 34°C-os melegben szépen fújta rám a 10°C-os levegőt )

Nem volt más választásom, fájó szívvel, de a hatékonyság oltárán beáldozva kiszereltem a korábban hetekig készített házamból a radikat ( amiknek már meg van a helye a következő projekthez).

Nekifogtam a korábban erre a célra beszerzett polifoam cső, és lap megfelelő helyekre történő integrálásával. Ebben nagy segítségemre volt drága egyetlen párom, aki kitartóan húzta fel a csőre a védőszigetelést. ( Nem szabad rosszra gondolni! )

Magam a vga-k megfelelő szigetelésével kezdtem. Az Asus vga-m dobozában volt 3 cm vastag polifoam lemez, amiből szépen kivágtam a blokk formáját, majd eköré másik szigetelő habosított lemezből csíkokat vágtam és mindezt erős ragasztóval a blokkokra ragasztottam.

Törekednem kellett arra, hogy semmilyen hűtött alkatrész ne tudjon érintkezni a levegővel, mivel a pára bizonyos idő után kicsapódik ezeken a helyeken, leggyorsabban a fém felületeken.
Itt jegyezném meg, hogy ez a készülék csak folyadék hűtést tud, tehát szükséges egy nagy vízszállítású szivattyú. Nekem ez adva volt a Laing D5 szivattyú révén, de mivel eredetileg 2 külön körös hűtést terveztem (peltier), így rendelkezésemre állt még egy ugyancsak Laing gyártmányú DDC 1T szivattyú, Phobya tetővel moddolva. Ezt a 2 szivattyút sorba kötve teszteltem a rendszert, viszont a mérésekből kiderült, a D5 is elég önmagában a maximális fordulaton.

A kész darab:

Ezután következett a gépházba való beillesztés, valamint a vízhűtő berendezés csatlakozásának kialakítása. Az általam vásárolt típus nettó súlya 22 kg, ami még tovább nehezedik a betöltött 3 liter folyadék súlyával, így nem volt a tervezésnél kérdéses, hogy a 2 gépet valahogyan mobillá kell tenni, lehetőleg külön-külön, mivel a hordár magam vagyok 1 személyben.

Erre a célra kitűnő megoldás az oldható kuplung rendszerű csatlakozó.

A kártyák a helyükön, immár téliesítve:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MTH 2010 a BGS fényében

    Idén is megrendezésre került a magyar számítógépes modderek kiállítása és versenye.

  • A sötét mágus

    Ismét új fejezetéhez érkezett az eddig is alaposan átszabott thermaltake toronyház.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.