2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Vista SP1 tapasztalatok!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előszó: Megláttam, hogy letölthető a Windows Vista SP1 közönséges ( értsd. nem ms. connect-es...

[ ÚJ TESZT ]

Előszó:

Megláttam, hogy letölthető a Windows Vista SP1 közönséges ( értsd. nem ms. connect-es tag ) számára is. A telepítő kb 600 mega és egyszerre 36 nyelv-et tartalmaz, köztük a magyar nyelvet is. Lejött körübellül 15 perc alatt.

Telepítés:
Elindítottam a telepítést...az elején kiírta, hogy nagyjából 1 óráig tart a telepítés. Rossz hír: 1,5 óráig installálta a szervízcsomagot.Közbe sokszor újraindult, 4-szer talán 5-ször is.
És lám feltelepítette! Semmi hiba bejött az asztal!

Használat,tapasztalatok:

Azonnal észrevettem, begyorsult a rendszer, igaz hogy ez még RC de ha a végleges is ilyen lesz akkor megleszek elégedve.De sajnos a játék teljesítmény terén nem lett jobb a Vista! Még amit hamar észre lehet venni az a felirat az asztalon hogy bizony ez már Build 6001

Végszó:
Aki egy picit válalkozóbb lelkületű ajánlom hogy feltegye a Service Pack 1-et. Jobb lesz tőle a rendszer, nem is kicsivel:

Tesztgép:

Fujitsu Siemens Amilo Pro V3515
Adatai

Proci: Intel M-450@2.00 GHZ
Memória: 1gb ddr2-667mhz Ram
Vinyó: 80 gb
Videókari: Via Chrome-9 @ Dx 9.0
Monitor: 15,4 Lcd 1280x800

A végére egy írás:

N[U]ick White, a Microsoft Windows üzletágának vezetője a Windows Vista termékcsoport hivatalos blogjában bejelentette a Vista első szervizcsomagjának bétáját, valamint a Windows Server 2008 megjelenési időpontját. A Vista SP1 a tervek szerint 2008 első negyedévében készül el, egy időben a közös kódbázison alapuló új szerver verzióval. A Service Pack 1 szinte teljesen újraformálja a Windows Vistát, letöltéséhez és telepítéséhez több módszer is rendelkezésünkre áll majd.

Mivel a lista meglehetősen bő, szószaporítás helyett következzen a Service Pack 1 - természetesen a biztonsági frissítéseken kívül - bevezetésre kerülő új vagy megváltozott funkcióinak leírása.

Biztonság

* A biztonsági szoftverek gyártóinak új és jobban titkosított csatorna biztosítása a Biztonsági központtal történő kommunikációhoz (antivírus- és antispyware alkalmazások állapotának felügyelete)

* A 64 bites változatokban programinterfész (API) biztosítása, hogy a védelmi szoftverek együttműködhessenek a kernelvédelmi funkciókkal.

* A terminálon keresztüli elérés biztonságának növelése a távoli asztal konfigurációs fájlok digitális aláírásának engedélyezésével

* A jelenlegi véletlenszám-generátorok mellé egy új, ellipszis görbéjű titkosítóalgoritmus felvétele (Elliptical Curve Crytography - ECC)

* A BitLocker meghajtótitkosítás továbbfejlesztése egy olyan multifaktoros autentikációs lehetőség hozzáadásával, ahol a titkosítóchip (TPM), az USB-indítókulcs, valamint a felhasználó által generált PIN-kód egyszerre is használható.

Megbízhatóság

* Megnövelt megbízhatóság és kompatibilitás a videókártyák kezelésében

* Hordozható számítógépek külső kijelző kezelésének javítása

* Hálózati konfigurációk megbízhatóságának és a rendszer válaszkészségének növelése

* A Windows XP-ről frissített Vista rendszerek megbízhatóságának növelése

* Nyomtató-illesztőprogramokkal való kompatibilitás bővítése

* A különböző energiagazdálkodási módok (alvó üzemmód, hibernálás) működésének megbízhatóbbá tétele

Teljesítmény

* A fájlmásolás és a tömörített állományok kicsomagolási sebességének növelése

* Az alvó, illetve hibernált állapotba történő belépés, illetve az onnan való visszatérés sebességének növelése

* A tartományi hálózatba léptetett gépek teljesítményének növelése, amikor azok a hálózaton kívül működnek (az általános megnyitás/mentés párbeszédablakok és a Sajátgép mappa megnyitásánál tapasztalható hosszú várakozási idő csökkentése)

* Az Internet Explorer 7 működésének gyorsítása, kevesebb CPU-idő használata, illetve a JavaScript-feldolgozás sebességének további optimalizálása

* Az akkumulátor-üzemidő növelése a videóinterfész teljesítményének szabályozásával és a kép ritkább újrarajzolásával telepről történő működés esetén

* A bejelentkezés gyorsítása a Ctrl+Alt+Del billentyűkombináció megnyomás előtt esetenként tapasztalható 10 másodperces késleltetés megszűntetésével

* A hálózaton megosztott mappák tallózása közben tapasztalható sávszélesség-használat csökkentése és a hálózati erőforrások tallózásának gyorsítása

Adminisztráció

* További meghajtók BitLocker-rel történő titkosításának engedélyezése (nem csak a rendszermeghajtóé)

* Terminálszolgáltatáson keresztüli nyomtatási problémák orvoslása

* A hálózati diagnosztikai eszköz segítséget fog nyújtani a leggyakoribb fájl- és nyomtatómegosztási problémák megoldásában is

* A lemeztöredezettségmentesítő működésének szabályozhatóvá tétele a grafikus felhasználói felületről is - az egyes meghajtók kiválasztásának lehetősége

* A Group Policy Management Console - GPMC (Csoportházirend-kezelő felügyeleti konzol) eltávolítása a rendszerből

Hardvertámogatás és IT-szabványok

* A flash alapú memóriaeszközök a jövőben az exFAT fájlrendszert fogják használni. A Windows Vista SP1 elérhetővé teszi az új fájlrendszer kezelését a rendszerben.

* A Secure Digital (SD) kontrollereken nemsokára megjelenő közvetlen memóriaelérés funkció (DMA) támogatása, mellyel csökken a processzorterhelés és így nő az adatátviteli sebesség.

* Az X64 (64 bit) rendszerű számítógépeken a BIOS és a hálózati indítás (PXE) mellett elérhetővé válik az Intel Extensible Firmware Interface (EFI) támogatása is.

* A DirectX 10.1 támogatásának bevezetése, valamint programozási interfészek (API) hozzáadása a 3D-s alkalmazások számára.

* A Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP) integrálása a Routing and Remote Access Service (RRAS) platformba, ezáltal a virtuális magánhálózatok (VPN) gördülékenyebb működésének biztosítása. (Alhálózatok és tűzfalak közötti átjárás megkönnyítése)

Arról, hogy a beépített keresőszolgáltatás már az SP1 hatására "lecserélhető" lesz-e, egyelőre nincs hír, de miután a Google nekirohant a Microsoft-nak, mert a cég szerint a redmondiak visszaélnek erőfölényükkel azzal, hogy az operációs rendszer beépített indexelőjét a felhasználók nem helyettesíthetik külső megoldásokkal, az amerikai kormány a hírek szerint kötelezte a Windows készítőit, hogy tegyenek eleget a "kérésnek".

A Windows Vista Service Pack 1 többféle módon is beszerezhető, illetve telepíthető lesz - a csomag három kiadásban fog elkészülni. Az "Express" változat egy mindössze 50 MB-os fájlt jelent majd, mely az adott számítógép paramétereinek megfelelően csak a szükséges frissítéseket tölti le. Az úgynevezett "Stand-alone" telepítőkészlet internetkapcsolat nélküli számítógépekhez ajánlott, mérete 1 GB körül lesz és tartalmazni fogja az összes nyelvi változat frissítéseit, így bármely Windows Vista kiadásra telepíthető majd - telepítéséhez ideiglenesen 7 GB (64 bites rendszereknél 12 GB) lemezterület szükséges. A harmadik, integrált telepítő csak a mennyiségi licenccel rendelkezők számára lesz elérhető.

Az Express telepítőcsomag a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül és a Microsoft letöltő központjából is letölthető lesz, míg az önálló csomag csak az utóbbi forrásból lesz beszerezhető. A Service Pack 1 a jelenlegi állapot szerint nem lesz házilag integrálható az eredeti telepítőkészletbe, de a Microsoft a csomag megjelenése után már SP1-gyel frissített lemezeket fog forgalmazni. Az SP1-integrált telepítőkészlet a mennyiségi licenc előfizetők számára a Microsoft Volume Licensing oldalról lesz letölthető.

A Service Pack 1 nemrég tesztelők kisebb csoportjához jutott el, a következő hetekben pedig a Microsoft a szélesebb közönségnek - értjük ezalatt az MSDN, illetve TechNet előfizetőket - is elérhetővé teszi a csomagot. A javítócsomag kész változata a végfelhasználók számára 2008 első negyedévében lesz hozzáférhető.

Az 1-es szervizcsomaggal frissített Windows Vista és a szintén jövő év elején megjelenő Windows Server 2008 ugyanarra a kódbázisra épül, a két rendszer között "mindössze" a szerepköröknek megfelelő funkcionális és szolgáltatásbeli különbségek lesznek, valamint a két platform sajátosságait figyelembe véve néhány alapértelmezett beállítás tér el.
[/U]

Köszönet az írás végén levő írásért: moonman#winportal.net

Azóta történt

  • Windows XP SP3

    Ennek az ideje is eljött a Windows már pár éve bejelentette az SP3-at, de itt van 2008...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.