2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

VGA hűtés cseréje házilag

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan tegyük halkabbá, hűvösebbé videókártyánkat? Így!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztelés

Tesztelés:

A cserével elsősorban a hűtés által keltett zajszintet kívántam csökkenteni. Sajnos nincs megfelelő eszközöm ennek mérésére, így ezzel kapcsolatban marad a szubjektív vélemény.

Ezen kívül készítettem "terheléses" hőmérséklet-mérést a GPU-n. Ezen teszt elvégzéséhez a FurMark 1.10.1.0 verzióját használtam.

A tesztelést az 1. oldalon található gépen, szabadon álló alkatrészekkel mértem.
Az eredeti hűtés tesztelése előtt az értékelhetőbb eredmény érdekében azt szétszedtem és újrapasztáztam, így ez nem okozhatott különbséget a két rendszer között.

Eredeti hűtés:

Az eredeti hűtéssel 74°C-os maximum hőmérsékletet lehetett elérni. Itt (elvileg) 60%-on forgott a kártya ventilátora. Sajnos ezt fordulat/másodperc értékre nem találtam meg, hogy mit jelent. Az általa okozott zajterhelés viszont számomra kifejezetten zavaró volt még úgy is, hogy az utcai zajok nem csendesedtek el teljesen, így jelentős alapzajjal kellett felvennie a versenyt.

Eredeti hűtővel mért hőmérséklet.
Eredeti hűtési rendszerrel végzett teszt.

Új hűtés:

Az újonnan felszerelt hűtéssel 68,5°C-os maximum hőmérsékletet lehetett elérni. Itt 500-at fordult percenként a 120 mm-es Noctua ventilátor. A korábbi tapasztalatoknak és a várakozásnak megfelelően zajterhelése gyakorlatilag nincs, legalábbis nem hallható.

Újonnan felszerelt hűtővel mért adatok.
Újonan felszerelt rendszerrel végzett teszt.

Összegzés:

A szerelés és a tesztek végeztével egyik szemem sír, a másik nevet érzésem van. Egyrészt nagyon elégedett vagyok azzal, hogy a VGA hűtés még a melegebb időben is némán teszi a dolgát, másrészt többet vártam volna az Accelero S1 Rev 2. bordától, mint 6,5°C-ot...

Mindenesetre a művelettel összességében elégedett vagyok, hiszen elsődlegesen a zajszint csökkentése volt a célom. A mellé párosul egy ~70°C GPU hőmérséklet, ami teljesen normálisnak mondható.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket. Esetleges észrevételeket, kritikákat privát üzenet formájában várom.

üdv, föccer

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.