2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

VGA hűtés cseréje házilag

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan tegyük halkabbá, hűvösebbé videókártyánkat? Így!

[ ÚJ TESZT ]

Szerelés

Szerelés

Gépet nemrégiben egy modding elképzelés miatt teljesen szétszedtem, így viszonylag könnyű dolgom volt a szerelést illetően.

A gépet teljesen áramtalanítottam, óvatosan kihúztam az útban lévő, és a VGA-hoz csatlakoztatott kábeleket, kicsavaroztam a hátlaphoz rögzítő csavart.
Ezután már csak a PCI-E csatlakozó végén lévő kis rögzítő pöcköt kellett kiakasztani és már ki is jött a kártya a helyéről.

Vadász és áldozat.
Kiszerelt kártya és a felszerelésre váró hűtő.

A kártyát megfordítva láthatóvá válik a 4 rögzítő csavar, ami a GPU-hoz szorítja a 4850-es bordáját.
Ennél a terméknél a Sapphire nagyon kulturált, rugó-feszített csavarokkal szerelte a kártyát.

Ezeket a csavarokat óvatosan, egymás után, az egymással szemben lévőket meglazítva kell kicsavarni elkerülve a GPU esetleges sérülését. Mind a négy csavart sikeresen eltávolítottam, majd leemeltem a kártyát a hűtőről és végül kihúztam a ventilátor tápcsatlakozóját.

Ezután teljes portalanítás és a GPU megtisztítása következett, amelyet nagy tüdővel és egy kevés finom szalvétával végeztem.

Polírozott GPU felület.
Fényesre polírozott GPU felület.

A megtisztított felületre felvittem egy kevés Arctic Cooling Silicone pasztát, majd egy bankkártyával egyenletes, vékony rétegben szétkentem az egész felületen.

Egy kevés került mellé is... :-/
Pasztával bevont GPU.

Ezután az S1 + Noctua ventillátor párosítást megfordítottam, majd óvatosan ráillesztettem a kártyát, hogy a GPU teljes felületén felfeküdjön a hűtőborda réz blokkjára.
Egy ujjal enyhén oda szorítottam, majd másik kézzel pedig óvatosan behelyeztem a csavarokat a helyükre és ugyanolyan eljárással mint a szétszerelésnél rögzítettem a bordát.

A csavarok meghúzásánál ügyelni kell arra, hogy ne legyenek túlhúzva, mert az könnyen a VGA károsodásához vezethetne. Konkrétumot nehéz írni ezzel kapcsolatban, leginkább "érzéssel" kell csinálni.
Amikor érezhető ellenállást tanúsít a csavar a betekeréskor, akkor pont megfelelő a feszessége, nem szabad tovább feszíteni.

A műtét sikeres, a páciens túlélte.
A régi-új hűtővel ellátott Radeon HD 4850-es.

Ezután már csak ellenőrizni kell, hogy minden rendben van-e a kártyával és ha igen, akkor mehet vissza a gépbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.