2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ujjgyakorlatok Arduino alapon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ismerkedés a mikrokontrollerrel: időjárás-állomás és öntözőrendszer tapasztalat nélkül!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Bizonyára sokakban felmerült már igény egy-egy egyszerűbb probléma megoldására, amihez célhardvert nem, vagy nem pont olyat lehet kapni, mint amilyet mi szeretnénk. Erre lehet megoldás egy kis utánajárással az Arduino és vidéke.

Mi is az Arduino?

Az Arduino egy mikrokontroller. No, aki nem ért hozzá, az nincs sokkal bentebb :D Én se értek hozzá, úgyhogy csak olyan mértékig megyek bele, amennyit én (úgy érzem) megértettem. A lényeg, hogy van egy alapból nem túl nagy tudású elektronikus egység, amihez rengeteg okos dolgot tudunk kapcsolni, majd a hozzá kapcsolt dolgok képesek vezérelni egymást.

Az alap Arduino lelke egy Atmega 328 mikrokontroller, ilyen található pl. az Uno-n, a Mini-n, vagy a Nano-n. Ebben 32 kB flash van, és 8 bites, innen a jelölése. Emellett gazdálkodik még 4 kB memóriával (SRAM), és 2 kB EEPROM átmeneti tárral.
Ez PC-s szemmel borzasztóan kevésnek tűnik, de szem előtt kell tartani, hogy ez nem PC! Van ennél nagyobb, és kisebb tudású is. A kisebb tudású kevesebb energiával is beéri, a nagyobb tudású többre képes.

Leegyszerűsítve minden Arduino figyel analóg, vagy digitális bemeneteket, és vezérel digitális, vagy kvázi-analóg kimeneteket. Az említett Atmega 328 például összesen 14 digitális ki-és bementettel, és 6, vagy 8 analóg bemenettel boldogul el egyszerre. Hogy ez sok, vagy kevés, az feladattól függ.

Miket lehet ráaggatni? Bármit, ami megadott határok között ad, vagy vár elektromos jelet. Ez a határ 0-5 V közötti feszültséget jelent, illetve a leadott jel áramerőssége néhány mA lehet. Ez kevésnek tűnik, pedig nagyon sok mindenhez elég.

Ez így már önmagában szép, de vannak még jó tulajdonságai. Az egyik az, hogy támogat több, az iparban és a számítástechnikában elterjedt szabványt. Ilyen pl. az I2C, vagy az SPI. Hogy ezek mik, azt a hozzáértők úgyis tudják, aki meg nem szakmabeli, az csak használja :D

A másik jó tulajdonsága, hogy nyílt, a fejlesztőkörnyezet ingyenesen elérhető hozzá, a hardvert pedig bárki gyárthatja és árulhatja. Ennek az eredménye az olcsóság, és a lehetőségek nagy száma. Aki ennél többet szeretne tudni, van néhány nap szabadideje, és tud angolul, az látogasson el az arduino.cc oldalra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.